2024. április 12. péntek
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Izrael elszigetelődött a világban, odahaza kettészakadt és megalakulhat a palesztin állam is

Izrael elszigetelődött a világban, odahaza kettészakadt és megalakulhat a palesztin állam is

Október 7. után különösen a Közel-Keleten erős a benyomás, hogy beállt a törvénytelenség. Az amerikai-izraeli kapcsolat töréspontig jutott. Biden és Netanjahu alig-alig beszél egymással. Utóbbi ott akadályozza az elnök politikáját, ahol csak tudja. Izraelben a belső viszály életveszélyessé válik a kormányfő számára, mert lázadnak szélsőséges szövetségesei, valamint a szélsőjobbos telepesek. Ha a politikus tényleg azért húzza el a háborút, hogy hatalmon maradhasson, akkor összecsapások várhatóak Ciszjordániában és Libanonban is. Az USA megkésve ugyan, de azért fordult partnere ellen, mert otthon Biden egyre kevésbé népszerű, és úgy érzi, hogy a másik megalázza. Washington közel-keleti politikája romokban van. A végig nem gondolt agresszió politikailag a Hamásznak előnyös. Ugyanakkor megnövelte a független palesztin állam támogatottságát. Ez a mérsékelt palesztinok legnagyobb esélye. Egyben a legjobb és egyetlen módja annak, hogy Izrael megmeneküljön saját magától. Továbbá a kizárólagos útja annak, hogy a nemzetek közössége ne süllyedjen még jobban bele a törvénytelen állapotba. A világnak iszonyúan kell, hogy nyerjen.

Washington Post

 

Abból csak a Hamász kerülhet ki győztesként, ha Izrael és az Egyesült Államok nem tud egyetérteni abban, mi történjen a következőkben Gázában, miként enyhítsék az ott élők szenvedéseit és állítsák félre a terrorcsoportot – állapítja meg a vezércikk. Majd azt is gyorsan megjegyzi, hogy ha nincs megegyezés, akkor az nem csupán a zsidó állam, hanem az egész régió stabilitását fenyegeti.

A feszültségbe belejátszik, hogy odahaza sem Biden, sem Netanjahu nem népszerű. Mindkettő félti az állását. Az elnökre nyomást gyakorol a demokraták balszárnya, amelynek egyre kevésbé tetszik, ahogyan Izrael ezt a háborút vívja, de így van ezzel a választók mind nagyobb része is. A kormányfőt ugyanakkor túszként tartja fogva a jobboldal, ám a nagy többség a Hamász felszámolása érdekében kész végigvinni a háborút.  

Az is tény, hogy a milíciát ugyan megtizedelte az izraeli hadsereg, de a parancsnoksága sértetlen, mint ahogy 4 zászlóalja is. Ugyanakkor a két millió gázai rettenetes körülmények között él. Hogy Izrael megkímélje őket, az stratégiailag és erkölcsileg egyaránt kötelessége.

Látni jeleket, hogy Washington és Jeruzsálem kezd az államférfiúi bölcsesség felé fordulni. A kiindulópont az lehetne, hogy hat hétre tűzszünetet hirdetnek a Hamásszal, közben kiszabadul a túszok egy része és biztonságosabban jutnának célba a segélyszállítmányok.

A Rafah elleni támadáshoz legalább még egy hónapnyi előkészület szükséges, de az izraeli társadalom tagjai, a nélkülöző civilek és az október 7-én ejtett foglyok sem engedhetik meg, hogy patthelyzet álljon elő. Az ország jövője múlhat azon, hogy megértse: érdemes meghallgatni, ha valaki olyan ad tanácsot, mint Biden, aki továbbra is nagy barátja Izraelnek.

 

Guardian

 

Izrael elszigetelődött a világban, odahaza kettészakadt, ezért szembe kell néznie azzal, hogy az fog bekövetkezni, amitől a legjobban retteg: megalakul a palesztin állam. Ezt hangsúlyozza kommentárjában Simon Tisdall, a Guardian külpolitikai szemleírója. Ám jelenleg Netanjahu még ott tart, hogy a saját politikai túléléséért küzd, kihasználva az amerikai és brit külpolitika gyengeségét, illetve dilettantizmusát.

Az egész 45 utáni nemzetközi rend szabadesésbe ment át, mert megszűnt a hagyományos támogatottsága. Az ENSZ alapokmánya csak arra jó, hogy megkerüljék. Ukrajnában, Myanmarban és Szudánban háborús bűncselekményeket, illetve népirtást követnek el, ám ezek az esetek büntetlenek maradnak, jórészt fény sem derül rájuk. Oroszország, Irán és India bérgyilkosokkal teteti el láb alól külföldön a politikai ellenfeleket. A kíber hadviselés nem ismer határokat.

Október 7. után különösen a Közel-Keleten erős a benyomás, hogy beállt a törvénytelenség. Az amerikai-izraeli kapcsolat töréspontig jutott. Biden és Netanjahu alig-alig beszél egymással. Utóbbi ott akadályozza az elnök politikáját, ahol csak tudja. Izraelben a belső viszály életveszélyessé válik a kormányfő számára, mert lázadnak szélsőséges szövetségesei, valamint a szélsőjobbos telepesek. Ha a politikus tényleg azért húzza el a háborút, hogy hatalmon maradhasson, akkor összecsapások várhatóak Ciszjordániában és Libanonban is.

Az USA megkésve ugyan, de azért fordult partnere ellen, mert otthon Biden egyre kevésbé népszerű, és úgy érzi, hogy a másik megalázza. Washington közel-keleti politikája romokban van. A végig nem gondolt agresszió politikailag a Hamásznak előnyös. Ugyanakkor megnövelte a független palesztin állam támogatottságát.

Ez a mérsékelt palesztinok legnagyobb esélye. Egyben a legjobb és egyetlen módja annak, hogy Izrael megmeneküljön saját magától. Továbbá a kizárólagos útja annak, hogy a nemzetek közössége ne süllyedjen még jobban bele a törvénytelen állapotba. A világnak iszonyúan kell, hogy nyerjen.

 

Szelestey Lajos

 

 

2024. március 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább

Százezrek tüntettek Orbán ellen

Százezrek vonultak a Kossuth térre, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. Magyar Péter, aki pártot alapít és >

Tovább

Kiürül a Balkán

Talán furcsán hangzik, de Nyugat-Balkán tervezett felvétele az unióba jóval kevésbé segítené a Balkánt, mint amennyire >

Tovább

Orbán Viktor politikai bajba került a júniusi európai választások előtt

A pártját ugyanis hat héten belül két politikai botrány rázta meg – mutatott rá a CNBC >

Tovább