2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A kegyelem lyukat ütött az Orbán-ideológia hazugságból emelt építményén

A kegyelem lyukat ütött az Orbán-ideológia hazugságból emelt építményén

Novák Katalin nem tudott ellenállni a kormány és az ellenzék mind nagyobb nyomásának, miután addigi támogatója, Orbán Viktor, valamint több házi publicistája is egyértelműen  kifarolt mögüle. Hogy milyen körülmények között szánta rá magát az amnesztiára, az a mai napig nem tisztázott. Úgy ismerték, hogy készségesen teljesíti, amit a tekintélyelvű, jobboldali-populista miniszterelnök rábíz. Mukkanás nélkül aláírta pl. legutóbb a szuverenitási törvényt, amelynek célja, hogy megfélemlítse a politikai ellenfeleket, és amely miatt már kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a Bizottság. Az elítélt delikvens, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának segítőtársa egyébként hírek szerint jól be volt ágyazva a katolikus egyházba, valamint az Orbán-családba. Maga a miniszterelnök éve óta úgy állítja be magát, mint a gyerekvédelem élharcosát, aki küzd a modernitás vélt ártalmai ellen, de amúgy azzal a gyalázatos csapásiránnyal, hogy egyenlőségjelet tesz a pedofília és a melegség közé. A kegyelem lyukat ütött az Orbán-ideológia hazugságból emelt építményén. Ezért Novákot nem lehetett tovább megtartani. Mivel hallgatott „rossz döntésének” hátteréről, bőven belefér, hogy az orbáni rendszer előbb-utóbb valamiféle jövedelmező posztot ad neki kártérítésként. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times

 

Novák Katalin a családi értékeket hirdette, Borkai és Szájer után mégis már a harmadik kormánypolitikus, aki szexbotrányba bukott bele. Lojális, ám javarészt befolyás nélküli szövetségese volt a tekintélyelvű Orbán Viktornak. Ám kénytelen távozni, mivel akkora felháborodást váltott ki, hogy kegyelmet adott egy pedofil-ügy vádlottjának.

Lemondása aligha rendíti meg a kormányfő keménykezű uralmát, de csapást mér a Fideszről alkotott és a sajtó java része által gondosan ápolt képre a keresztény értékek sziklaszilárd védelmezőjeként, a pedofília ellenségeként. Utóbbit a hatalom gyakran összekapcsolja az EU-nak azzal a törekvésével, hogy megvédje a nemi kisebbségek jogait.

Orbán részéről egyre fontosabb politikai üzenet lett, hogy megóvja a gyerekeket a nemi bűnözőktől, miközben rendszeresen azzal támadja a bírálóit, hogy azok woke globalisták és tönkreteszik a hagyományos családot.

 

Bloomberg

 

Hogy Novák Katalin egy hét alatt megvált posztjától, miután nyilvánosságra került, kinek is adott közkegyelmet, arra lehet jó, hogy mentse a kárt Orbán Viktor számára a júniusi választások előtt. A nacionalista miniszterelnök keményen kézben tartja az ország irányítását. de kezdte mérni a botrány tömeghatását, hiszen pl. vissza akarja hódítani Budapestet, egyben pedig erőt kíván mutatni az erősödő európai szélsőjobbos mozgalom egyik vezetőjeként.

Hogy Varga Judit is ment, az szintén arra utal, hogy a kormányfő igyekszik gyorsan nyugvópontra juttatni a dolgokat. Az amnesztia ugyanakkor rácáfolt arra a képre, amit az államfő saját magáról alakított ki, hogy ti. a családi értékek védelmezője. Novák azt sugallta, hogy egyszerre otthonteremtő anya – hiszen közzétette, amint süt-főz, ablakot mos -, illetve ellátja hivatali feladatait.

Ritkán ellenezte az autokrácia felé hajló Orbán ellentmondásos politikáját, beleértve, hogy az fellépett az LBMT-közösség ellen és új hatóságot hozott létre a külföldi befolyás visszaszorítására. Hasznosnak bizonyult, pl. amikor főnöke számára kapcsolatot teremtett Melonival.  Voltak kósza próbálkozásai, hogy békülékenyebb külpolitikát folytasson, elment például Ukrajnába Zelenszkijhez, ám ezeket a kísérleteket a Fidesz gyorsan rövidre zárta, mondván, hogy Nováknak nincs politikai szerepe.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Ejtette korábbi bizalmasát Orbán, és ezzel azt támasztja alá, hogy veszélyessé vált számára a pedofil ügy.  Novák előtte már hiába magyarázkodott, hogy a közkegyelemben részesített helyettes iskolaigazgatónak nem volt köze a kiskorúak elleni bűncselekményekhez, ezzel már nem tudta csillapítani a felzúdulást.

A kormányhű média először alig-alig foglalkozott a történtekkel, és Orbán biztosan ki tudta volna bekkelni a botrányt, ahogyan előtte már annyiszor. Ám nyilvánvalóan túlságosan kockázatosnak tartotta az esetet, hiszen az politikájának egyik kulcsterületét érinti, ennélfogva kikezdi a szavahihetőségét.

Miután bejelentette, hogy módosítja az alaptörvényt, már csupán idő kérdése volt, mikor veszi a kalapját Novák Katalin. A Fidesz ily módon egyszerre két csillagát veszti el, gyakorlatilag a kormánypárt két korábbi, vezető nőtagját, egyben pedig a fiatalabb nemzedék képviselőit. Hogy Orbán kész volt őket feláldozni, az megvilágítja, mekkora jelentőséget tulajdonít a történetnek.

 

Der Standard

 

Novák Katalin nem tudott ellenállni a kormány és az ellenzék mind nagyobb nyomásának, miután addigi támogatója, Orbán Viktor, valamint több házi publicistája is egyértelműen  kifarolt mögüle. Hogy milyen körülmények között szánta rá magát az amnesztiára, az a mai napig nem tisztázott. Úgy ismerték, hogy készségesen teljesíti, amit a tekintélyelvű, jobboldali-populista miniszterelnök rábíz. Mukkanás nélkül aláírta pl. legutóbb a szuverenitási törvényt, amelynek célja, hogy megfélemlítse a politikai ellenfeleket, és amely miatt már kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a Bizottság.

Az elítélt delikvens, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának segítőtársa egyébként hírek szerint jól be volt ágyazva a katolikus egyházba, valamint az Orbán-családba. Maga a miniszterelnök éve óta úgy állítja be magát, mint a gyerekvédelem élharcosát, aki küzd a modernitás vélt ártalmai ellen, de amúgy azzal a gyalázatos csapásiránnyal, hogy egyenlőségjelet tesz a pedofília és a melegség közé.

A kegyelem lyukat ütött az Orbán-ideológia hazugságból emelt építményén. Ezért Novákot nem lehetett tovább megtartani. Mivel hallgatott „rossz döntésének” hátteréről, bőven belefér, hogy az orbáni rendszer előbb-utóbb valamiféle jövedelmező posztot ad neki kártérítésként.

 

Bloomberg

 

Főleg a volt lengyel miniszterelnök pártja tárt karokkal fogadná a Fideszt Strasbourgban, az Európai Konzervatívok és Reformerek táborában, de azt a feltételt szabják, akárcsak Meloni, a csoport vezetője, hogy Orbán Viktor módosítsa álláspontja Ukrajna kérdésében. Az olasz politikuson kívül az elmúlt időszakban Morawiecki is többször találkozott a magyar vezetővel.

Szerinte a nézetkülönbségeknél sokkal fontosabb, hogy vannak közös célok, azaz hogy több jogkört kell adni az országoknak, le kell építeni az európai bürokráciát, nagy biztonságra van szükség, ehhez vissza kell szorítani a bevándorlást, továbbá más területeken sem szabad az unió számára ártalmas politikát folytatni. Úgy fogalmazott, hogy náluk helyük van mindazoknak, akik szembeszállnak a domináns liberális és baloldali pártokkal, amelyek azon vannak, hogy megsemmisítsék a politikai Európát.

Meloninak jól jönnének a fideszes képviselők, mert a segítségükkel radikálisan átalakulnának az erőviszonyok az EP-ben.  A nacionalista, migránsellenes és euroszkeptikus pártcsalád akár a 3. legnagyobb erő lehet a júniusi választás után. Ám kérdéses, miként lehetne a tagok véleményét összehangolni a háború ügyében.

Nem lesz könnyű megszelídíteni Orbánt, mivel ő is egyesíteni próbálja a nacionalista pártokat. Nicolas Schmit, aki szociáldemokrata és a szociális ügyekért felel a Bizottságban, azt mondja, ha a Fidesz belép az ECR-be, az jól mutatja majd, mit képvisel a frakció. A magyar miniszterelnöknek viszont rövidtávon azért volna jó a csatlakozás, mert akkor megfelelő támogatáshoz jutna a 2. félévben esedékes uniós elnökség előtt.  

Ő egyébként legutóbb már úgy beszélt, mintha jóformán lefutott dolog volna a felvétel. Ám az aligha valószínű június előtt. Mindenesetre ha megtörténik, az növeli Meloni tekintélyét, egyben pedig megkönnyebbülést hozna az EU számára, mivel az fél attól, hogy több fronton is harcolnia kell Orbánnal.

 

Le Figaro

 

A Tucker Carlsonnak adott interjúban Putyin többször is szóba hozta a kárpátaljai magyarokat, mármint hogy azok szerinte vissza akarnak térni az anyaország fennhatósága alá. De emlegette Orbán Viktort is, aki a háború kezdete óta tiszta erőből nyomja a féket, nehogy a szövetségesek Ukrajnát támogassák.

Hozzátette, hogy a terület visszaadásáról sosem tárgyalt magyar kollégájával, ám nem is mondhatott mást, hiszen ily módon a legfontosabb ütőkártyáját kockázatta volna Közép-Európa szívében, ahol a történelmi sebek természetes módon, ám nem módszeresen gerjesztik a bizalmatlanságot Moszkvával szemben.

Mindenesetre az elnök csepegtette a kétségeket és nem csupán azzal, hogy kinyilvánította: Ukrajna nem létezik. Azzal is, hogy nacionalista levegőt fújt a térségbe. Csakhogy állításával ellentétben, és nem véletlenül hozta itt szóba Beregszászt, az ottani magyarok törpe kisebbséget alkotnak. A 2000-es évek elején a régió 1,3 millió lakosából mindössze 12 %-ot tettek ki.

Ettől azonban még tény: a nyilatkozattal Putyin gerjeszti a magyar nacionalizmust, ami időről időre újjáéled Ukrajna nyugati határrégiójában. Medvegyev, aki teljesen héjaálláspontot képvisel a háború ügyében, nem egyszer szólította fel Lengyelországot, Szlovákiát, Magyarországot és Romániát, hogy osszák fel egymás közt a nyugat-ukrán területeket.  

 

Neue Zürcher Zeitung

 

A szlovák igazságügyi reform megnehezíti a korrupció-ellenes harcot, viszont jól jön mindenekelőtt Fico körének. A miniszterelnök ugyan felszámolja a különleges ügyészséget és csökkenti a gazdasági bűncselekményekért kiszabható büntetést, ám cserében kerüli a konfrontációt az EU-val a külpolitikában. Azt reméli, hogy ily módon Brüsszel elnézőbb lesz vele szemben a hazai dolgaiért. Ez a stratégia Meloninak már bevált.

A változások ellen hetek óta 10 ezrek tüntetnek. Ha kiderül, hogy a módosítások az uniós jogba ütköznek, Brüsszel várhatóan ellenlépéseket léptet életbe, ideértve források leállítását. Caputová elnök már jelezte, hogy vétózni fog, de őt a koalíció leszavazhatja. A távozó politikus próbálja fellépésre ösztökélni a nyugati partnereket, ám kérdéses, hogy azok felemelik-e a szavukat, ahogy azt magyar és lengyel bírósági rendszer átépítése ügyében tették.

Mert ugyan nyugtalanságot vált ki körükben, hogy a kormányfő leginkább a saját érdekében igyekszik átalakítani a rendszert, viszont nem igazolódott be az az aggály, hogy csatlakozik a magyar blokádpolitikához Ukrajna kapcsán.

2024. február 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább