2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Figyelmeztették a magyar kormányt: fogy a partnerek türelme a svéd csatlakozás ügyében

Figyelmeztették a magyar kormányt: fogy a partnerek türelme a svéd csatlakozás ügyében

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó Brüsszelben nyilatkozott erről. Elmondta: minden kollégájától azt hallotta az előtte lezajlott biztonsági egyeztetésen, hogy legfőbb ideje Stockholm számára belépni, és hogy ez ügyben közvetlenül Magyarországhoz kell fordulni. Világossá tették a magyar fél számára, hogy az a saját szavahihetőségét, valamint vállalt kötelezettségét teszi kockára, ezért meg kell tennie a szükséges lépéseket a ratifikációs folyamat lezárására. Hozzáfűzte: nem kíván fenyegetőzni vagy a lehetséges ellenlépésekről elmélkedni a sajtó nyilvánossága előtt, de természetesen a türelmük véges. Azt is megerősítette, hogy az USA szorosan figyelemmel követi a fejleményeket, ám bízik abban, hogy igen gyorsan megnyugtató módon rendeződik a kérdés. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Brüsszel azzal vádolja Magyarországot, hogy az megszegte a közös szabályokat a szuverenitási törvénnyel. A szóvivő szerint elsősorban a demokrácia és az uniós polgárok választási joga sérül. De aggodalomra ad okot az új Szuverenitásvédelmi Hatóság is, amelynek feladata elvileg az, hogy száműzze a külföldi befolyást a politikából, a tudományos életből, valamint a sajtóból. Ám nem áll semmiféle bírósági ellenőrzés alatt. A bírálók szerint azonban arra találták ki, hogy molesztálja Orbán hazai ellenfeleit és elfojtsa a vitát.

A Bizottság illetékesei már akkor megdöbbentek, amikor a törvény még csupán előkészületben volt, ám nem avatkoztak közbe, mert attól féltek, hogy a kormányfő megvétózza az Ukrajnának szánt mentőövet – árulták el bennfentesek.

Az európai zöldek választási listavezetője kifejtette, hogy az EU gyengekezűnek bizonyult a jogállam kérdésében, ám most végre felriadt. De a többi 26 tagállam csak azért unta meg a Fidesz kisded játékát, mivel a magyar obstrukció zavarja a Tanács kényelmes üzemmódját. A fülük botját nem mozdították, amikor a miniszterelnök felszámolta az igazságszolgáltatás önállóságát, a sajtó szabadságát, vagy amikor a civil szervezeteket támadja.

Az újság idézi a budapesti amerikai nagykövetet, aki példátlannak nevezete az új hivatalt, amely alig egy hete működik.

 

New York Times

 

Megint összeakaszkodott Magyarország és az EU, ezúttal a szuverenitási törvény miatt, alig pár nappal az ukrán mentőcsomag miatt lezajlott erőpróba után. Ez már a sokadik szerződésszegési eljárás az Orbán-kormány ellen. A Bizottság szóvivője kijelentette, hogy az új hatóság igen széles jogkört élvez, ideértve hogy sokakat megfigyelhet, illetve megbüntethet, ám ez felveti, hogy ily módon súlyos károkat tud okozni a demokráciának.

A testület egy másik képviselője pedig arról beszélt: ott még nem tartunk, hogy Brüsszel felszabadítaná a befagyasztott alapok egy részét.

 

Die Presse

 

Az osztrák kormánykoalíció kisebbik erejét alkotó zöldek strasbourgi frakcióvezetője üdvözölte, hogy a 7-es eljárás alapján eljárás indult Magyarország ellen, de úgy értékelte, hogy az túl későn jön. Hiszen Orbán évek óta módszeresen aláássa a jogállamot, a legutóbbi jogszabállyal pedig az ellenzéket, a civil társadalmat igyekszik elhallgattatni, illetve a kisebbségi jogokat ássa alá. A politikus azt javasolta, hogy a Fidesz-kormány a 2. félévben ne lehessen soros elnök az EU-ban, illetve hogy Brüsszel minden eszközt vessen be a jogállam visszaállítására.

 Ezzel szemben Vilimsky a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt EP-küldöttségének első embere képtelenségnek minősítette az új eljárást. Szerinte az Unió kettős mércét alkalmaz és valóságos hadjáratot folytat a magyar állam ellen.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Tucker Carlson élvezi a kulturkampfban az autokraták bizalmát, mivel ezerrel működteti a ködgépet. Amióta kitették a szűrét a Fox TV-től, azóta még inkább radikalizálódott az X-en. Ennek megfelelően gátlástalan, hiszen pl. messze nem igaz, hogy rajta kívül senki más nem kért interjút Putyintól. Viszont az stimmel, hogy abban a közegben, amiben ő mozog, a tényeknek az égvilágos semmiféle szerepük nincs.

A kultúráért és az identitásért folyó küzdelem csak lazán kapcsolódik a valósághoz, és nem kérdés, hogy Carlson melyik oldalhoz húz. Amerika és Magyarország között pl. évek óta nagy a feszültség, részben az orosz-kínai befolyás, részben a magyar korrupció miatt. Orbán és klikkje természetesen egészen más okokra vezeti vissza a viszályt, ám a tévés műsorvezető beállt a kormányfő mögé, mondván, hogy az ellentét a liberális tengerentúli elit és a konzervatív, büszke magyarok között zajlik. És hogy Biden azért gyűlöli a magyarokat, mivel azok keresztény országban élnek.

 

Der Standard

 

Hogy a holland választások jobboldali-populista győztese két hét elteltével sehol sem tart a kormányalakítással, sőt kudarccal zárultak az egyeztetések, az azt mutatja, hogy még a sikeres demagógok sem tudnak meglenni partnerek nélkül. Vagyis itt lehet megfogni a Wilders-féle politikusokat.

Hágában a koalíciós tárgyalások azért szakadtak meg, mert kiszállt az egyik lehetséges szövetséges. A hogyan tovább egyelőre nem világos, de az látszik, hogy az urnáknál aratott győzelem önmagában nem elegendő a populisták számára a hatalom megszerzéséhez. Ahhoz olyan partnerek kellenek, akik elfogadnak egy olyan pártot, amely a hollandok esetében szélsőjobbosnak minősül és radikálisan iszlám-, illetve EU-ellenes.

  

Economist

 

A vezércikk kiemeli, hogy a republikánus törvényhozók Putyint segítik, az Ukrajna ügyében tanúsított cinizmusuk azonban Amerikát gyengíti és rontja a világ biztonságát. Az ellenzék képmutatása odavezetett, hogy szembefordultak az ukránok megsegítésével, pedig azt korábban még támogatták. De ez már nem számít, mert mindenáron ártani igyekeznek Bidennek.

De hát Trump nyerni szeretne, ezért gerjeszti a káoszt az USA déli határán. Ez pedig visszahat az ukrán helyzetre, noha Kijevnek sürgősen további készpénzre és fegyverre lenne szüksége. A védők nem várhatnak, amíg Washingtonban kigondolnak valamiféle alternatív finanszírozási megoldást. Nekik most kell a muníció. Ellenkező esetben nem tudják visszaverni a tavaszi orosz offenzívát és újabb területeket veszthetnek.

Az Egyesült Államok barátai idegesen figyelnek, ellenben az ellenségei már előre örülnek. Viszont ha Amerika nem képes segédkezet nyújtani egy zsarnok áldozatának a Nyugat legharciasabb geopolitikai ellenségével szemben, akkor mit érnek a tengerentúli garanciák a Baltikumban, Tajvanon vagy a Közel-Keleten? Csak felbátorítaná az agresszorokat a világban.

Ha a republikánusok célja az volna, hogy ártsanak saját országuknak, viszont megtámogassák Putyint, akkor sem tudnák jobban csinálni.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Trump ugyan semmiféle hivatalt nem visel, mégis arra kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy az hagyja cserben Ukrajnát. Európa ezek után megpróbálhatja, hogy megszervezze a saját védelmét, de aki ebben kedvező lehetőséget lát, az hamarosan csodálkozni fog. A brüsszeli tudósító, Hubert Wetzel kommentárja rámutat, aki kíváncsi, hogy mit hoz az EU és Amerika viszonyában, ha visszatér a korábbi elnök, az már most láthatja, hiszen a republikánusok a politikus ukázára megtagadták a Kijevnek előirányzott 60 milliárd dollárt.

Azaz lehet, hogy Biden van hivatalban, de várható kihívója kormányoz. Nem érdeklik a felhívások, hogy ily módon az ország biztonsági érdekeinek tesz rosszat. Csak az számít neki, hogy nyerjen novemberben és megalázza az elnököt. Tök mindegy, hogy tönkremennek a transz-atlanti kapcsolatok és Ukrajnát legázolják az orosz páncélosok.

Ezáltal nyugodtan ki lehet indulni abból, hogy Amerika többet nem segít az ukránoknak. Látnivaló azonban, hogy Európa nem tud meglenni a washingtoni biztonsági garanciák nélkül, bármit is állítanak a stratégiai önállóság hívei. Ott kezdődik a dolog, hogy az EU nem képes betömni az amerikaiak által hátrahagyott pénzügyi lyukat. A földrész kikerült az USA védőernyője alól, ám a világ odakint hideg, veszedelmes, és tele van háborús zajjal.

 

Guardian

 

Gázában azért nincs még mindig tűzszünet, mert a világ vezetői csak saját érdekeikkel foglalkoznak, ezért megakadályozzák – fejti ki a szemleíró, Simon Tisdall. Netanjahu tudja, hogy neki a hatalom megtartása a fontos, Biden nagyobb játszmát folytat, a Hamászt pedig nem foglalkoztatja, hogy mekkora szenvedést indított el október 7-én.

A gázai lakosság viszont fegyvernyugvásért kiált és ezt sok millióan támogatják a világban. Ha kihirdetnék, az csökkentené a katasztrofális regionális háború kockázatát. Az alapprobléma azonban az, hogy erősen ütköznek az érdekelt felek érdekei.

Biden buta módon összekapcsolja a gázai megállapodást a szélesebb közel-keleti rendezéssel, de neki a szaúdi-izraeli megbékélés fontosabb, mint a palesztin önrendelkezés. És amíg nem fordul szembe Netanjahuval, aki hallani sem akar a fegyvernyugvásról, addig korlátozottak a lehetőségei. Viszont próbál mindenképpen külpolitikai sikert felmutatni a választás előtt.

A Hamász vezetői közül akik otthon vannak, azok szeretnék, ha elhallgatnának a fegyverek.  A dohai szárny viszont további feltételeket támaszt. A „gonosz tengelye”, Kína, Oroszország és Irán sokkal többet tehetne a nyugalomért, de nem állták ki a próbát, akárcsak az európai vezetők.

Addig nem is jutnak nyugvópontra a dolgok, amíg nem lesz hiteles, nemzetközi támogatást élvező béketerv, valamint határozott menetrend az önálló palesztin állam megteremtésére.

 

Bloomberg

 

Hal Brands arra hívja fel a washingtoni kormányzat figyelmét, hogy ha az keményen vissza akar vágni Iránnak a Jordániában megölt három amerikai katonáért, akkor fel kell készülnie arra, hogy Teherán nem hagyja annyiban a dolgot. A Johns Hopkins Egyetem professzora emlékeztet arra, hogy az USA négy éve már hasonló viszályba keveredett és akkor Irakban megtorlásul végzett az Iszlám Gárda parancsnokával.

Akárcsak korábban Trump, most Biden sem szeretne súlyos válságot, ám helyre kell állítania Amerika tekintélyét. A korábbi eset kétféle tanulságot kínál: 1. Iránt nem lehet sokáig elrettenteni, 2. annak idején nem sokon, sőt inkább csak a szerencsén múlt, hogy nem tört ki nagyobb háború.  

 

 

 

2024. február 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább

New York Times: Magyarország fityiszt mutatott az Egyesült Államoknak

Egyetlen vezetője sem volt hajlandó találkozni a Szenátus kétpárti küldöttségével, amely azért érkezett Budapestre, ahogy a >

Tovább

Orbán rémálma

Kármentéssel próbálkozott tegnapi beszédében Orbán Viktor, miután a kegyelmi ügy megrázta az országot és tízezrek tüntettek >

Tovább

„Odakint most szörnyek járnak és az állam a legnagyobb szörny”

Hallom, máris 66 millió forint gyűlt össze két otthon nélküli gyereknek. Szép gesztus, de egy súlyos >

Tovább

Putyin üzenete

Nem az a lényeg, miként vesztette életét Navalnij, tehát hogy agyonverte egy őr, vagy betegség végzett >

Tovább

Vajon túléli-e Orbán Viktor a pedofil botrányt?

Ezen tanakodik a Times közép-európai tudósítója, aki ezúttal nem Berlinből, hanem alighanem a demonstráció miatt Budapestről >

Tovább

A nemzeti konzervativizmus növekvő veszélye

Az Economist vezércikke úgy ítéli meg, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a nemzeti jobboldaliság, ráadásul terjed. >

Tovább

A véletlenek ereje

Nekünk pedig, egy fél lábbal már a sír szélén tántorgó, szegényedő, kifosztott, diktatúrák karjaiba omló ország >

Tovább

A kettős lemondás nyomán az eddigi legnagyobb válságba csöppent bele Orbán Viktor

Ekkora fenyegetéssel még nem szembesült 2010 óta, de ami a legrosszabb, hogy Novák és Varga távozását >

Tovább