2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Az EU-nak van B terve Orbán ellen

Az EU-nak van B terve Orbán ellen

A Die Presse brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy az EU-nak van B terve arra az esetre, ha Orbán keresztbe fekszik: a tagállamok kétoldalú alapon segítenének Ukrajnának. Szinte nem telik el úgy hét, hogy a miniszterelnök ne küldene levelet Brüsszelbe, miután kerek-perec elutasítja mind a pénzügyi segítséget, mind a felvételi folyamat következő fokozatát. Hogy blöfföl-e vagy ezúttal tényleg így vélekedik, az csak a csúcson derül ki. Ám addig a 26-ok nem tudnak várni. Hetek óta az a hír járja, hogy a többiek bilaterális alapon kezeskednének az 50 milliárdért. Egy brüsszeli diplomata utalt arra, hogy erre már van példa, éppen Ukrajna esetében. Ám az összeg ezúttal nagyságrenddel nagyobb, ezért nehéz megszervezni a folyósítást kétoldalú alapon, amikor a kormányok amúgy is jelentős adósságokkal viaskodnak. Vagyis a B tervet bizonyosan nem a jövő héten hagyják jóvá. Ám sürgőssé válik a dolog, ha kiderül, hogy végképp megfeneklik az új amerikai segély. Ami pedig a belépési dialógust illeti, az Unió úgy mentheti a renoméját, hogy utal arra: bizonyos reformokat ukrán részről még el kell végezni, így márciust jelölné meg új határidőnek. Addig is van még 3 hónap. (Mint emlékezetes, egy másik forrás szerint Orbánt úgy lehetne jobb belátásra téríteni, hogy Tusk belengetné neki: ő nem ellenzi a magyar szavazati jog megvonását a 7-es paragrafus alapján folyó eljárás keretében – a szerk. megj.) Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 • Politico
 •  
 • A német külügyminiszter kőkeményen kiosztotta Orbán Viktort. Ljubljanai látogatása során Baerbock úgy foglalt állást, hogy a magyar vezető csak ne akarja megfúrni az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert nem olyan időket élünk, amikor lehet játszadozni.
 • Hiszen a békét érte támadás, ezért mindent el kell követni, minden nap és minden órában, hogy megvédjük népeinket, de még inkább az ukránokat. Azt ígérte, az EU mindent elkövet, hogy Kijev a csatlakozási folyamat következő szakaszába léphessen.
 • A házigazda szlovén miniszter arról beszélt, hogy elfogadhatatlan a zsarolás. És ha egy ország végrehajtotta a tagság elnyeréséhez szükséges reformokat, akkor nem válhat a nemzeti politizálás áldozatává.
 • Baerbock egyébként nekiment a szerb elnöknek is, amiért az Oroszországhoz törleszkedik. Úgy fogalmazott, hogy Vucsics nem ülhet meg egy fenékkel két lovat, hiszen Belgrád szintén felvételre vár.  Egyben felszólította, hogy szavatoljon megfelelő médiamegjelenést az ellenzék számára a jövő vasárnap esedékes választáson, ugyanakkor ne használjon állami forrásokat kampánycélokra.
 •  
 • Guardian
 •  
 • Daniel Freund arra szólította fel a Bizottságot, hogy annak esze ágában ne legyen pénzzel megbékíteni Orbán Viktort. Hírek szerint Brüsszel 10 milliárd euróval igyekszik megvenni a magyar vezető jóindulatát, miután az azzal fenyegetőzik, hogy megtorpedózza a közös határozatot Ukrajna megsegítésére.
 • A német zöld EP-képviselő szerint nem szabad kiengedni a szorításból a kormányfőt, mert a Fidesz nem teljesítette a jogállami előírásokat. Addig pedig egyetlen fillért is kár volna utalni neki. Ám ha mégis kap pénzt, az csupán egy valamit jelenthet: az EU próbálja lekenyerezni, noha a politikus túlment minden határon a vétófenyegetéssel.
 • Ugyanakkor a törvényhozó arra is rámutatott, hogy ily módon igencsak kockázatos precedens állhat elő. Mert a példája nyomán mások is élhetnek ilyen eszközzel, akkor pedig jelentősen meggyengülne az Unió.
 • Név nélkül nyilatkozott a lapnak egy magyar illetékes, aki azt fejtegette, hogy Ukrajna elvi kérdés Orbán számára. Merthogy szerinte Kijev egyszerűen adós a kikötések teljesítésével. Egy uniós illetékes viszont azt mondta, hogy a Bizottságnak nincs más választása, mint az alapok feloldása, mert teljesülnek az igazságügyi reformok. Szerinte a magyar vezetés számára az egész ukrán történet nem a pénzről szól.
 •  
 • Politico
 •  
 • Macron holnapra meghívta Orbánt, emellett az Európai Tanács elnöke egy nap után hazatér Pekingből az EU-Kína-csúcsról, mert nem szeretné, ha a jövő héten kudarcba fulladna Ukrajna ügyében az uniós csúcsértekezlet. De hát jóformán nem telik el úgy nap, hogy a magyar vezető ne fenyegetőzne.
 • Ám hiába követeli, hogy az ukrán témát Michel vegye le a napirendről, mert egy brüsszeli illetékes szerint a többiek egytől egyik ragaszkodnak az előirányzott programhoz. Viszont hogy mit akar Orbán, annak kapcsán eltér a tagok véleménye. A franciák szerint még meg lehet győzni. Növeli ugyan a tétet, mert pénzt akar, ám csupán taktikázik.
 • Egy másik ország képviselője azzal intézte el, hogy a politikus csupán csinálja a felhajtást és szó sincs arról, hogy ő diktálná a tempót. Csupán a szokásos kisded játékát űzi. Ám egy magas rangú EU-illetékes szerint Orbán nagyon messzire megy és onnan már nehéz visszakozni. Szóval most tényleg úgy tűnik, hogy komolyan gondolja. Egy másik forrás azt emeli ki, hogy ez esetben nehéz kompromisszumra jutni, mert a kérdés úgy vetődik fel, hogy vagy megindul a felvételi párbeszéd, vagy nem. Nincs köztes eshetőség.
 • Viszont hozzáértő körök szerint a legutolsó levélből kimaradt az a követelés, hogy nem szabad biztonsági garanciákat adni Kijevnek, illetve nem szerepel benne a szankciók kérdése sem. Ezért bennfentesek úgy vélik: a végén lesz egyezség az ukránok finanszírozásáról is.
 • Újabban azonban az osztrákok kötik az ebet a karóhoz, mondván, hogy ha az EU megkezdi a csatlakozási folyamatot Ukrajnával, akkor Bosznia sem maradhat ki a sorból. Ám ez uniós illetékesek szerint gyakorlatilag vétót jelent, mivel a nyugat-balkáni ország nem teljesített egy sor feltételt, azon kívül vezetése javában távolodik a közösségi normáktól. Egy jól értesült forrás úgy jellemezte a helyzetet, hogy a bővítés ügyében visszaállt a Kettős Monarchia, csak Ausztria Magyarország mögé bújik.
 •  
 • Süddeutsche Zeitung
 •  
 • Orbán sokkolja az EU-t, amelynek tagjai hitetlenkedve figyelik, hogy Magyarország szabotálni kívánja mind a két kulcsfontosságú döntést. Ennek megfelelően egy uniós illetékes a felrobbanó fej emojijával jellemezte a helyzetet: exploding head emoji innen: emojigraph.org
 • Ha a kormányfő nem hátrál meg, akkor kudarc vár az Unióra. Ahelyett, hogy az Ukrajna melletti szolidaritás erős jelzésével zárná az évet, megbénulna a közösség. Romokban heverne a határozottság Oroszországgal szemben. Megkérdőjeleződne Kijev megsegítése, pont akkor, amikor a jelek szerint véget ér az amerikai támogatás. Egy brüsszeli diplomata szerint nem lenne kétséges, hogy Moszkva diadalt ülne.
 • Michel figyelmen kívül hagyta Orbán első levelét, ezért a magyar vezető újabb üzenetben követelte, hogy vegyék le az ukrán kérdést a napirendről. Ám feltehetőleg ezzel is hoppon marad, így viszont a nagy kérdés az: valóban vétózni fog-e? Pár hete profi megfigyelők még azt mondták, hogy simán pókerezik. És beadja a derekát, ha hozzájut a felfüggesztett források egy részéhez.
 • Nos, a fáma arról szól, hogy napokon belül kap 10 milliárdot, mégsem mutat semmi hajlandóságot az engedményre. Éppen ellenkezőleg. Kovács Zoltán azt fejtegette Brüsszelben, hogy nincs mód kompromisszumra. Orbán láthatólag még a látszatát is el akarja kerülni, hogy az Unió bármilyen gesztust tenne Ukrajnának.
 • Az autokrata jobboldali populista – mondogatják brüsszeli illetékesek – úgy érzi, hogy neki áll a zászló. A két hasonszőrű, Fico és Wilders győzelme erősítette pozícióját. Azon kívül azt látja, hogy a németeknél jön fel az AfD, valamint a szintén ukránellenes Wagenknecht-féle párt. És nem véletlenül küld sorozatosan üdvözletet Trumpnak. Vagyis most jó szokásától eltérően nem revolverezik, többről van szó. Egy uniós alkalmazott immár 100 %-ra veszi, hogy megakadályozza a sikert az állam- és kormányfők fórumán.
 •  
 • Die Presse
 •  
 • A lap brüsszeli tudósítója úgy tudja, hogy az EU-nak van B terve arra az esetre, ha Orbán keresztbe fekszik: a tagállamok kétoldalú alapon segítenének Ukrajnának. Szinte nem telik el úgy hét, hogy a miniszterelnök ne küldene levelet Brüsszelbe, miután kerek-perec elutasítja mind a pénzügyi segítséget, mind a felvételi folyamat következő fokozatát.
 • Hogy blöfföl-e vagy ezúttal tényleg így vélekedik, az csak a csúcson derül ki. Ám addig a 26-ok nem tudnak várni. Hetek óta az a hír járja, hogy a többiek bilaterális alapon kezeskednének az 50 milliárdért. Egy brüsszeli diplomata utalt arra, hogy erre már van példa, éppen Ukrajna esetében.
 • Ám az összeg ezúttal nagyságrenddel nagyobb, ezért nehéz megszervezni a folyósítást kétoldalú alapon, amikor a kormányok amúgy is jelentős adósságokkal viaskodnak. Vagyis a B tervet bizonyosan nem a jövő héten hagyják jóvá. Ám sürgőssé válik a dolog, ha kiderül, hogy végképp megfeneklik az új amerikai segély.
 • Ami pedig a belépési dialógust illeti, az Unió úgy mentheti a renoméját, hogy utal arra: bizonyos reformokat ukrán részről még el kell végezni, így márciust jelölné meg új határidőnek. Addig is van még 3 hónap. (Mint emlékezetes, egy másik forrás szerint Orbánt úgy lehetne jobb belátásra téríteni, hogy Tusk belengetné neki: ő nem ellenzi a magyar szavazati jog megvonását a 7-es paragrafus alapján folyó eljárás keretében – a szerk. megj.
2023. december 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább