2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a politikai paletta: egy csomó klasszikus néppárt mély válságba került, legújabban Hollandiában a szélsőjobb akarja magának a hatalmat, de a többiek nem tolonganak, hogy együttműködjenek vele. Első ránézésre igaz, hogy Wilders győzelme kemény jobbratolódást jelent, veszélyeztetheti a liberális-humanitárius EU-t. De csupán egy szelete a kellemetlen valóságnak, mivel nem csupán az unió- és idegenellenes jobboldali erők jönnek fel, hanem olyanok is, akik regionális, illetve ágazati érdekeket képviselnek. Lásd Spanyolországot, ahol Sanchez csak a katalán és baszk szakadárok, no meg a radikális baloldal segítségével maradhatott hatalmon. A következmény az, hogy esnek vissza a keresztény-, illetve szociáldemokraták. De gyengélkednek a liberálisok, valamint a zöldek is. A radikális jobboldal már a tenyerét dörzsöli örömében, ám Lengyelországban megállították. Ezzel együtt már elmúltak azok az idők, amikor a keresztény-, illetve szociáldemokrácia felváltva összeállt a liberálisokkal és így irányíthatták országukat. A két nagy tábornál ég a ház. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

AFP
Az Európai Tanács elnöke találkozott Orbán Viktorral, hogy próbálja enyhíteni a feszültséget a mind harciasabb magyar vezetővel, aki azzal fenyegetőzik, hogy megfúrja a szervezet kulcsfontosságú döntéseit.  Rátesz a Brüsszel-ellenes retorikára, miközben megy a vita a visszatartott alapokról.
Uniós források szerint a tárgyalás több mint két órán át tartott, a vendéglátó a maga részéről azt közölte, hogy hasznos volt. Azt a levelet vitatták meg, amelyben Orbán a múlt héten azt követelte Micheltől, hogy sürgősen gondolják át az EU egész Ukrajna-stratégiáját.
Egyes elemzők szerint a kormányfő zsarol, mások szerint a híveit igyekszik mozgósítani a jövő évi európai választás előtt, ahogy azt már máskor is megtette. Ami pedig a plakátkampányt illeti, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője megerősítette, hogy ez a szokásos taktika: kell valamiféle bizonytalan, képzelt fenyegetés, hogy az emberek ne a tényleges gondokkal foglalkozzanak, mint az oktatás és az egészségügy állapota.
https://news.yahoo.com/hungarys-orban-ramps-anti-eu-125825382.html?fr=sycsrp_catchall
Yahoo/AP
A hat közép-európai belügyminiszter abban egyezett meg Szegeden, hogy erősítik az együttműködést az illegális migráció feltartóztatására, ideértve az embercsempészet megakadályozását. A kihelyezett találkozót a V4-ek soros elnökeként Csehország kezdeményezte, de most először az osztrák szakminiszteren kívül részt vett rajta német kollégája is.
A házigazda Rakusan azt fejtegette, hogy fenntarthatatlan az egy-két schengeni tagállam által visszaállított határellenőrzés. Pintér Sándor ugyanakkor megerősítette: a magyar kormány nem hajlandó elfogadni, hogy szétosszák a befogadott menedékkérőket. Szerinte itt Magyarország szuverenitás forog kockán. (Mint emlékezetes, a döntést csaknem egy éve már meghozták, éppen a belügyminiszterek, többségi alapon, magyar és lengyel ellenszavazattal – a szerk. megj.)
https://www.yahoo.com/news/central-european-interior-ministers-agree-150737702.html
Die Presse
Az osztrák és a magyar belügyminiszter egyetértett abban, hogy e pillanatban lehetetlen kontingensrendszerben szétteríteni azokat a menekülteket, akiknek a déli tagállamok már megadták a zöld jelzést. Karner szerint a múlt decemberben megszületett határozat fontos lépést jelent, különösen az a része, hogy a kérelmekről gyorsított eljárásban határoznak majd az EU déli határain.
https://www.diepresse.com/17867010/karner-faeser-und-visegrad-einig-ueber-enge-abstimmung-bei-migration
FAZ
A német belügyi tárca vezetője arra hívott fel a közös szegedi sajtótájékoztatón, hogy mielőbb át kell ültetni a gyakorlatba az uniós menedékpolitika reformját, amihez Fraeser szerint minden érintett kormány részéről kompromisszumkészség kell. Osztrák kollégája szerint a  tanácskozás célja az volt, hogy áttekintsék, milyen intézkedésekkel lehet enyhíteni a nyugat balkáni migrációs útra nehezedő nyomást, illetve bekeményíteni az embercsempészet ellen.
Csak éppen a bűnözők kihasználják, hogy Törökország és Szerbia között vízummentesség van érvényben. A migránsokat már a belgrádi repülőtéren várják, onnan viszik a magyar határra, majd a túloldalról tovább. Szerb sajtójelentések szerint az üzletből szerb illetékesek lehúzták a sápot.
De alighanem a jövő hónap végén tartandó választások miatt nemrégiben jelentős rendőri erősítést vezényelt a térségbe Vucsics elnök.
https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/faeser-in-ungarn-kampf-gegen-die-schlepper-am-balkan-19343512.html  
Der Standard
Sok közös nevező nem volt tegnap Szegeden, a német vendég azt szorgalmazta, hogy tartsák tiszteletben a jogállami eljárásokat, illetve az emberi jogokat, amikor felveszik a kesztyűt a migráció és a hozzákapcsolódó bűnbandák ellen. De úgy tudni, hogy álláspontjával egyedül maradt.
Szóba került az is, hogy a jövőben kötelező volna átvenni a menedékkérőket, de a magyar és a és a lengyel képviselő ezúttal is elvetette ezt a megoldást. A vendégeknek egyébként felkínálták, hogy saját szemükkel nézzék meg a kerítést, amit az osztrák miniszter el is fogadott, német partnere viszont nem kívánt élni a lehetőséggel.
https://www.derstandard.at/story/3000000197058/mittel-und-osteuropaeer-vereinbaren-datenaustausch-zu-migration
Der Standard
Vitatott helyszínen zajlott le a hatos miniszteri találkozó, hiszen a magyar hatóságok ott szokták rövid úton visszazavarni Szerbiába a határsértőket. És a potentátok pont ott tanácskoznak az illegális migrációról. Sehol másutt nem építettek ilyen masszív akadályt az EU külső határain, de az az áradatot csak lassítja, feltartóztatni nem képes.
A szigor leginkább azt eredményezte, hogy az embercsempész bandák ennek megfelelően felfegyverkeztek. Kijátsszák a magyar határőröket, valóságos stratégiát alkalmaznak, miután szerb oldalon jelentős területeket tartanak kézben. Az üzletbe most belerondított a térségbe küldött szerb rendőri erősítés, de hogy Belgrád meddig képes fenntartani a fokozott jelenlétet, az kérdéses. Az embercsempészet milliós bolt, haszonélvezői ki tudják bekkelni az ilyen helyzeteket.
https://www.derstandard.at/story/3000000196960/ministertreffen-an-ungarns-umstrittenem-grenzzaun
Reuters
Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a magyar kormányt, hogy mondjon le a szuverenitás törvényről, mivel az úgy adna igen széles nyomozati jogkört a hatalom kezébe, hogy nemigen lenne demokratikus felügyelet a folyamatok fölött. Dunja Mijatovics szerint a jogszabály alapján létesítendő hatóság bárkiről igen érzékeny adatokat, illetve magánjellegű információkat kérhetne be, de úgy, hogy azt nem ellenőrizné senki érdemben.
Márpedig ilyen módon fegyverként lehetne bevetni bárki ellen, akit a vezetés ellenségnek tekint, pedig csak annyit tesz az illető, hogy mondjuk, kiáll a demokratikus vita mellett. Elemzők szerint a törvényjavaslat célja az elégedetlenség elfojtása egy olyan országban, amely ismételten összecsapott az EU-val a demokratikus jogok ügyében az Orbán jegyében eltelt 13 év során.
https://www.reuters.com/world/europe/council-europe-urges-hungary-shelve-sovereignty-bill-2023-11-27/ 
Bloomberg
Az Országos Bírói Tanács elnöke úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor teljesíti az EU-nak tett ígéretét az igazságszolgáltatás reformja ügyében. Matusik Tamás, aki maga is célkeresztben van, mert a kormányfőnek nem tetszik, hogy bele akar szólni a bírósági rendszerbe, a kijelentéssel azt támasztja alá, hogy van előrelépés, miközben az EU javában a változások értékelésére készül.
Az interjúalany szerint már nem a háborús állapotok jellemzőek az ágazatra. A Tanács szóvivője, Abert János pedig azt mondta, hogy valódi előrelépés történt, mert a testület érdemi jogokat kapott. Ezzel együtt mindketten arra figyelmeztettek, hogy amit kifejtettek, abból még nem következik, hogy a magyar kormány mindenben eleget tett a brüsszeli kívánalmaknak, és így már lehet utalni neki a pénzt.
Ha az Unió felszabadítja a forrásokat, az nagy győzelem volna Orbán számára. Az EU szemszögéből viszont azt jelentené, hogy csökken a befolyása a magyar politikusra – kulcsfontosságú pillanatban. A miniszterelnök két napja azt üzente, hogy a Fidesz egész pályás letámadásba megy át. 
https://news.yahoo.com/judge-targeted-orban-says-hungary-112947527.html?fr=sycsrp_catchall
Reuters
A politika Magyarországon és Lengyelországban is beleszól a kamatokért felelős jegybankok dolgába, ez pedig új kockázatokat jelent azoknak a befektetőknek, akik elég bátrak ahhoz, hogy a régióba merészkedjenek, miközben ott igencsak megosztott a politika. Orbán arra akarja rávenni Matolcsyt, hogy az még jobban vigye le a hitelek díját a jövő évi választások előtt. Függetlenül a magas inflációtól, amit olyan szerkezeti tényezők váltanak ki, mint a munkaerőhiány, de ebbe az irányba hatott a nagy osztogatás is a legutóbb választás előtt.
A Fitch illetékese azt mondja, hogy Magyarország osztályozásánál negatív szempont a politika hitelessége. Most minden szem arra irányul, miként reagál az MNB elnöke a hatalom kívánságára. Virovácz Péter az ING-től azt mondja, sok minden indokolja a kamatvágást, mégis ha lejjebb viszik a szintet, azt külföldi befektetők úgy tekinthetik: a központi bank kapitulált. 
https://www.yahoo.com/news/analysis-political-noise-distracts-central-072546034.html?.tsrc=fp_deeplink  
Der Standard
A lap brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a politikai paletta: egy csomó klasszikus néppárt mély válságba került, legújabban Hollandiában a szélsőjobb akarja magának a hatalmat, de a többiek nem tolonganak, hogy együttműködjenek vele.
Első ránézésre igaz, hogy Wilders győzelme kemény jobbratolódást jelent, veszélyeztetheti a liberális-humanitárius EU-t. De csupán egy szelete a kellemetlen valóságnak, mivel nem csupán az unió- és idegenellenes jobboldali erők jönnek fel, hanem olyanok is, akik regionális, illetve ágazati érdekeket képviselnek.
Lásd Spanyolországot, ahol Sanchez csak a katalán és baszk szakadárok, no meg a radikális baloldal segítségével maradhatott hatalmon. A következmény az, hogy esnek vissza a keresztény-, illetve szociáldemokraták. De gyengélkednek a liberálisok, valamint a zöldek is.
A radikális jobboldal már a tenyerét dörzsöli örömében, ám Lengyelországban megállították. Ezzel együtt már elmúltak azok az idők, amikor a keresztény-, illetve szociáldemokrácia felváltva összeállt a liberálisokkal és így irányíthatták országukat. A két nagy tábornál ég a ház.
https://www.derstandard.at/story/3000000196974/zersplitterung-l228hmt-europa 
Washington Post
Európában mind inkább a politikai fő áramlat része lesz a szélsőjobb, és már nem csupán egy törpe kisebbség véleményét jelenti a jobboldali peremen. Így látja legújabb kommentárjában Ishaan Tharoor, az újság szakírója. Wilders és elvbarátai szemében a választási siker azt tükrözi: már a középen vannak. Le Pennek jó esélye van, hogy végre elnök legyen.
A Fidesz megerősítette uralmát a magyaroknál, ilyen pártok vannak hatalmon az olaszoknál, a koalíció tagjai a finneknél, a svédeknél gyakorlatilag kormányzati tényezőnek számítanak. A firenzei Európai Egyetemi Intézet egyik szakértője azt mondja, hogy a jelek szerint lendületet vett a szélsőjobbos nyomulás. Alighanem azért, mert a szavazók most jobban hisznek ezeknek a köröknek, mint korábban.
A hollandoknál az emberek leginkább az egészségüggyel, a kormány tisztességével, a gazdasággal voltak elégedetlenek. De persze a bevándorlókkal szembeni ellenszenv is jócskán belejátszott a döntésükbe.
https://www.wsj.com/world/putin-has-staked-russias-resources-on-victory-in-ukraine-can-the-west-match-him-b5d7b5f2?mod=Searchresults_pos4&page=1 
Der Standard
A kommentár piszkos ügyletnek minősíti, hogy Olaszország migrációs központokat kíván létesíteni Albániában, mert a terv ellentétes a jogállamisággal. 5 éve az albán kormányfő még elutasította, amikor az akkori, szélsőséges osztrák belügyminiszter, Kickl környékezte meg hasonló tervvel, mondván, hogy nem lesznek a Nyugat számára migráns lerakodóhely.
Ám most mégis aláírta Melonival az egyezséget, miszerint a kérelmek feldolgozásának idejére albán földön őrizetbe veszik a kérelmezőket. Hogy azután mi lesz velük, arról nem szól a fáma.  Jogászok szerint az egyezség ezer sebből vérzik jogi szempontból, sérti az alkotmányt. Főleg azért mert aláássa Albánia szuverenitását.
Az EU számára annak kell lennie a legfontosabbnak, hogy a felvételre váró országokban érvényesüljön a jogállam. Nagy-Britanniában az Alkotmánybíróság hiúsította meg, hogy egy másik ország területén tisztázzák a menedékkérők státuszát. Az albán társintézménynek Tiranában is meg kell akadályoznia ezt a humbugot.
https://www.derstandard.at/story/3000000196973/die-migrationszentren-in-albanien-sind-ein-schmutziger-deal
Die Welt
Egy neves amerikai politológus nem ért egyet azzal, hogy meggyengült a Nyugat és még akár világháború is lehet a vége. Andrew Moravcsik, a Princetoni Egyetem professzora úgy értékeli, hogy a nacionalizmus már messze nem olyan erős, mint korábban. Sokba kerülne, ha megszakadnak a világkereskedelmi láncok. Senkinek sem érdeke, hogy kiéleződjenek az ellentétek. Amíg a Hamász nem támadott, Izrael és Szaúd-Arábia a megegyezés felé tartott.
A Közel-Kelet azonban időtlen idők óta válságövezet, ahol csak rossz megoldások léteznek. Utóbbiak közül még a két állam lenne a legjobb, csak éppen huzamosan lehetetlenné vált. Gázában nem várható nyugalom, de az izraeliek elrettentik azokat, akik élezni igyekeznek a feszültséget.
Ukrajna korlátozott háború, a szövetségesek azonban nem látják be, miért kellene minden erejüket mozgósítaniuk, hogy visszaszerezzék az összes elvesztett területet. Viszont a segítség elég ahhoz, hogy Putyin ne tudjon tovább előrenyomulni. Hát még más államokra rárontani. De az sem lenne jó, ha Kijev teljes győzelmet aratna, mert az meg az atomháborút kockáztatná.
Az elemző nem gondolja, hogy Kína lerohanná Tajvant, hiszen Hszi látja, mennyire elszánt a Nyugat Ukrajna kapcsán. A kínai gazdasági érdekek szintén visszafogottságot diktálnak. Ha Peking veszélyt jelent, akkor az inkább gazdasági vetületben jelentkezik. Tajvanon kívül nemigen táplál területi igényeket – ellentétben Moszkvával.
Viszont az EU-nak meg kell néznie, kiket vesz fel, mert a geopolitika nem lehet kizárólagos szempont. Már így is vannak gondok olyan kormányokkal, amelyek nem veszik komolyan a jogállamot. Hogy az emberek Európában a jobboldalra voksolnak, az nem azért van, mert elégedetlenek az Unióval, bizonyítják ezt a magyar és lengyel felmérések. A földrész államai az ideális felé közelítenek a világközvélemény szemében.
https://www.welt.de/politik/ausland/plus248623976/Geopolitik-Wir-koennen-nicht-jeden-Krieg-wie-den-Zweiten-Weltkrieg-fuehren.html?source=puerto-reco-2_ABC-V34.0.C_without_polys
Wall Street Journal
Az orosz elnök próbálja a fronton a maga javára fordítani, hogy előnyben van mind a katonák létszámát, mind a muníció mennyiségét illetően. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor csökken a Nyugat elszántsága, ami abban is megmutatkozik, hogy kevesebb segítséget nyújt Ukrajnának. Putyin haditermelésre állítja át a gazdaságot, viszont, hogy a szövetségesek kevesebb fegyvert és pénzt adnak, az azért baj, mert azon múlik a túlélés Kijev számára.
A szerző, Marcus Walker jelen helyzetben arra számít azonban, hogy egyik fél sem képes áttörést elérni. Megkereste Michael Kofmant a Carnegie Békealaptól, aki úgy ítéli meg, hogy Moszkva az anyagi fölény ellenére nem elég elszánt, így nem tudja elérni a politikai céljait. De ha a nyugati partnerek jövőre nem alakítják ki a helyes stratégiát, akkor baljósak az ukrán kilátások.
Az orosz gazdaságnak viszont jól jönnek a katonai megrendelések, ellensúlyozzák a szankciók hatását. A másik oldalon, ahogy éleződik az elnökválasztási küzdelem Amerikában, úgy hanyatlik a lelkesedés Ukrajna iránt. Európa is küszködik, hogy előteremtse a kellő alapokat.
A német belpolitikai bonyodalmak bezavartak az uniós költségvetési tervekbe, Orbán Viktor ugyanakkor, aki régóta bensőséges viszonyt ápol Putyinnal, vétót helyezett kilátásba. A tűzszünethez fűzött remények azért lankadnak, mert az orosz nagy embernek nem érdeke leállítani az inváziót, amikor gyengül a nyugati összetartás.

AFP

Az Európai Tanács elnöke találkozott Orbán Viktorral, hogy próbálja enyhíteni a feszültséget a mind harciasabb magyar vezetővel, aki azzal fenyegetőzik, hogy megfúrja a szervezet kulcsfontosságú döntéseit.  Rátesz a Brüsszel-ellenes retorikára, miközben megy a vita a visszatartott alapokról.

Uniós források szerint a tárgyalás több mint két órán át tartott, a vendéglátó a maga részéről azt közölte, hogy hasznos volt. Azt a levelet vitatták meg, amelyben Orbán a múlt héten azt követelte Micheltől, hogy sürgősen gondolják át az EU egész Ukrajna-stratégiáját.

Egyes elemzők szerint a kormányfő zsarol, mások szerint a híveit igyekszik mozgósítani a jövő évi európai választás előtt, ahogy azt már máskor is megtette. Ami pedig a plakátkampányt illeti, a Nyílt Társadalom Alapítvány szóvivője megerősítette, hogy ez a szokásos taktika: kell valamiféle bizonytalan, képzelt fenyegetés, hogy az emberek ne a tényleges gondokkal foglalkozzanak, mint az oktatás és az egészségügy állapota.

 

Yahoo/AP

 

A hat közép-európai belügyminiszter abban egyezett meg Szegeden, hogy erősítik az együttműködést az illegális migráció feltartóztatására, ideértve az embercsempészet megakadályozását. A kihelyezett találkozót a V4-ek soros elnökeként Csehország kezdeményezte, de most először az osztrák szakminiszteren kívül részt vett rajta német kollégája is.

A házigazda Rakusan azt fejtegette, hogy fenntarthatatlan az egy-két schengeni tagállam által visszaállított határellenőrzés. Pintér Sándor ugyanakkor megerősítette: a magyar kormány nem hajlandó elfogadni, hogy szétosszák a befogadott menedékkérőket. Szerinte itt Magyarország szuverenitás forog kockán. (Mint emlékezetes, a döntést csaknem egy éve már meghozták, éppen a belügyminiszterek, többségi alapon, magyar és lengyel ellenszavazattal – a szerk. megj.)

 

Die Presse

 

Az osztrák és a magyar belügyminiszter egyetértett abban, hogy e pillanatban lehetetlen kontingensrendszerben szétteríteni azokat a menekülteket, akiknek a déli tagállamok már megadták a zöld jelzést. Karner szerint a múlt decemberben megszületett határozat fontos lépést jelent, különösen az a része, hogy a kérelmekről gyorsított eljárásban határoznak majd az EU déli határain.

 

FAZ

 

A német belügyi tárca vezetője arra hívott fel a közös szegedi sajtótájékoztatón, hogy mielőbb át kell ültetni a gyakorlatba az uniós menedékpolitika reformját, amihez Fraeser szerint minden érintett kormány részéről kompromisszumkészség kell. Osztrák kollégája szerint a  tanácskozás célja az volt, hogy áttekintsék, milyen intézkedésekkel lehet enyhíteni a nyugat balkáni migrációs útra nehezedő nyomást, illetve bekeményíteni az embercsempészet ellen.

Csak éppen a bűnözők kihasználják, hogy Törökország és Szerbia között vízummentesség van érvényben. A migránsokat már a belgrádi repülőtéren várják, onnan viszik a magyar határra, majd a túloldalról tovább. Szerb sajtójelentések szerint az üzletből szerb illetékesek lehúzták a sápot.

De alighanem a jövő hónap végén tartandó választások miatt nemrégiben jelentős rendőri erősítést vezényelt a térségbe Vucsics elnök.

 

Der Standard

 

Sok közös nevező nem volt tegnap Szegeden, a német vendég azt szorgalmazta, hogy tartsák tiszteletben a jogállami eljárásokat, illetve az emberi jogokat, amikor felveszik a kesztyűt a migráció és a hozzákapcsolódó bűnbandák ellen. De úgy tudni, hogy álláspontjával egyedül maradt.

Szóba került az is, hogy a jövőben kötelező volna átvenni a menedékkérőket, de a magyar és a és a lengyel képviselő ezúttal is elvetette ezt a megoldást. A vendégeknek egyébként felkínálták, hogy saját szemükkel nézzék meg a kerítést, amit az osztrák miniszter el is fogadott, német partnere viszont nem kívánt élni a lehetőséggel.

 

Der Standard

 

Vitatott helyszínen zajlott le a hatos miniszteri találkozó, hiszen a magyar hatóságok ott szokták rövid úton visszazavarni Szerbiába a határsértőket. És a potentátok pont ott tanácskoznak az illegális migrációról. Sehol másutt nem építettek ilyen masszív akadályt az EU külső határain, de az az áradatot csak lassítja, feltartóztatni nem képes.

A szigor leginkább azt eredményezte, hogy az embercsempész bandák ennek megfelelően felfegyverkeztek. Kijátsszák a magyar határőröket, valóságos stratégiát alkalmaznak, miután szerb oldalon jelentős területeket tartanak kézben. Az üzletbe most belerondított a térségbe küldött szerb rendőri erősítés, de hogy Belgrád meddig képes fenntartani a fokozott jelenlétet, az kérdéses. Az embercsempészet milliós bolt, haszonélvezői ki tudják bekkelni az ilyen helyzeteket.

 

Reuters

 

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a magyar kormányt, hogy mondjon le a szuverenitás törvényről, mivel az úgy adna igen széles nyomozati jogkört a hatalom kezébe, hogy nemigen lenne demokratikus felügyelet a folyamatok fölött. Dunja Mijatovics szerint a jogszabály alapján létesítendő hatóság bárkiről igen érzékeny adatokat, illetve magánjellegű információkat kérhetne be, de úgy, hogy azt nem ellenőrizné senki érdemben.

Márpedig ilyen módon fegyverként lehetne bevetni bárki ellen, akit a vezetés ellenségnek tekint, pedig csak annyit tesz az illető, hogy mondjuk, kiáll a demokratikus vita mellett. Elemzők szerint a törvényjavaslat célja az elégedetlenség elfojtása egy olyan országban, amely ismételten összecsapott az EU-val a demokratikus jogok ügyében az Orbán jegyében eltelt 13 év során.

 

Bloomberg

 

Az Országos Bírói Tanács elnöke úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor teljesíti az EU-nak tett ígéretét az igazságszolgáltatás reformja ügyében. Matusik Tamás, aki maga is célkeresztben van, mert a kormányfőnek nem tetszik, hogy bele akar szólni a bírósági rendszerbe, a kijelentéssel azt támasztja alá, hogy van előrelépés, miközben az EU javában a változások értékelésére készül.

Az interjúalany szerint már nem a háborús állapotok jellemzőek az ágazatra. A Tanács szóvivője, Abert János pedig azt mondta, hogy valódi előrelépés történt, mert a testület érdemi jogokat kapott. Ezzel együtt mindketten arra figyelmeztettek, hogy amit kifejtettek, abból még nem következik, hogy a magyar kormány mindenben eleget tett a brüsszeli kívánalmaknak, és így már lehet utalni neki a pénzt.

Ha az Unió felszabadítja a forrásokat, az nagy győzelem volna Orbán számára. Az EU szemszögéből viszont azt jelentené, hogy csökken a befolyása a magyar politikusra – kulcsfontosságú pillanatban. A miniszterelnök két napja azt üzente, hogy a Fidesz egész pályás letámadásba megy át. 

 

Reuters

 

A politika Magyarországon és Lengyelországban is beleszól a kamatokért felelős jegybankok dolgába, ez pedig új kockázatokat jelent azoknak a befektetőknek, akik elég bátrak ahhoz, hogy a régióba merészkedjenek, miközben ott igencsak megosztott a politika. Orbán arra akarja rávenni Matolcsyt, hogy az még jobban vigye le a hitelek díját a jövő évi választások előtt. Függetlenül a magas inflációtól, amit olyan szerkezeti tényezők váltanak ki, mint a munkaerőhiány, de ebbe az irányba hatott a nagy osztogatás is a legutóbb választás előtt.

A Fitch illetékese azt mondja, hogy Magyarország osztályozásánál negatív szempont a politika hitelessége. Most minden szem arra irányul, miként reagál az MNB elnöke a hatalom kívánságára. Virovácz Péter az ING-től azt mondja, sok minden indokolja a kamatvágást, mégis ha lejjebb viszik a szintet, azt külföldi befektetők úgy tekinthetik: a központi bank kapitulált. 

 

Der Standard

 

A lap brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a politikai paletta: egy csomó klasszikus néppárt mély válságba került, legújabban Hollandiában a szélsőjobb akarja magának a hatalmat, de a többiek nem tolonganak, hogy együttműködjenek vele.

Első ránézésre igaz, hogy Wilders győzelme kemény jobbratolódást jelent, veszélyeztetheti a liberális-humanitárius EU-t. De csupán egy szelete a kellemetlen valóságnak, mivel nem csupán az unió- és idegenellenes jobboldali erők jönnek fel, hanem olyanok is, akik regionális, illetve ágazati érdekeket képviselnek.

Lásd Spanyolországot, ahol Sanchez csak a katalán és baszk szakadárok, no meg a radikális baloldal segítségével maradhatott hatalmon. A következmény az, hogy esnek vissza a keresztény-, illetve szociáldemokraták. De gyengélkednek a liberálisok, valamint a zöldek is.

A radikális jobboldal már a tenyerét dörzsöli örömében, ám Lengyelországban megállították. Ezzel együtt már elmúltak azok az idők, amikor a keresztény-, illetve szociáldemokrácia felváltva összeállt a liberálisokkal és így irányíthatták országukat. A két nagy tábornál ég a ház.

 

Washington Post

 

Európában mind inkább a politikai fő áramlat része lesz a szélsőjobb, és már nem csupán egy törpe kisebbség véleményét jelenti a jobboldali peremen. Így látja legújabb kommentárjában Ishaan Tharoor, az újság szakírója. Wilders és elvbarátai szemében a választási siker azt tükrözi: már a középen vannak. Le Pennek jó esélye van, hogy végre elnök legyen.

A Fidesz megerősítette uralmát a magyaroknál, ilyen pártok vannak hatalmon az olaszoknál, a koalíció tagjai a finneknél, a svédeknél gyakorlatilag kormányzati tényezőnek számítanak. A firenzei Európai Egyetemi Intézet egyik szakértője azt mondja, hogy a jelek szerint lendületet vett a szélsőjobbos nyomulás. Alighanem azért, mert a szavazók most jobban hisznek ezeknek a köröknek, mint korábban.

A hollandoknál az emberek leginkább az egészségüggyel, a kormány tisztességével, a gazdasággal voltak elégedetlenek. De persze a bevándorlókkal szembeni ellenszenv is jócskán belejátszott a döntésükbe.

 

Der Standard

 

A kommentár piszkos ügyletnek minősíti, hogy Olaszország migrációs központokat kíván létesíteni Albániában, mert a terv ellentétes a jogállamisággal. 5 éve az albán kormányfő még elutasította, amikor az akkori, szélsőséges osztrák belügyminiszter, Kickl környékezte meg hasonló tervvel, mondván, hogy nem lesznek a Nyugat számára migráns lerakodóhely.

Ám most mégis aláírta Melonival az egyezséget, miszerint a kérelmek feldolgozásának idejére albán földön őrizetbe veszik a kérelmezőket. Hogy azután mi lesz velük, arról nem szól a fáma.  Jogászok szerint az egyezség ezer sebből vérzik jogi szempontból, sérti az alkotmányt. Főleg azért mert aláássa Albánia szuverenitását.

Az EU számára annak kell lennie a legfontosabbnak, hogy a felvételre váró országokban érvényesüljön a jogállam. Nagy-Britanniában az Alkotmánybíróság hiúsította meg, hogy egy másik ország területén tisztázzák a menedékkérők státuszát. Az albán társintézménynek Tiranában is meg kell akadályoznia ezt a humbugot.

 

Die Welt

 

Egy neves amerikai politológus nem ért egyet azzal, hogy meggyengült a Nyugat és még akár világháború is lehet a vége. Andrew Moravcsik, a Princetoni Egyetem professzora úgy értékeli, hogy a nacionalizmus már messze nem olyan erős, mint korábban. Sokba kerülne, ha megszakadnak a világkereskedelmi láncok. Senkinek sem érdeke, hogy kiéleződjenek az ellentétek. Amíg a Hamász nem támadott, Izrael és Szaúd-Arábia a megegyezés felé tartott.

A Közel-Kelet azonban időtlen idők óta válságövezet, ahol csak rossz megoldások léteznek. Utóbbiak közül még a két állam lenne a legjobb, csak éppen huzamosan lehetetlenné vált. Gázában nem várható nyugalom, de az izraeliek elrettentik azokat, akik élezni igyekeznek a feszültséget.

Ukrajna korlátozott háború, a szövetségesek azonban nem látják be, miért kellene minden erejüket mozgósítaniuk, hogy visszaszerezzék az összes elvesztett területet. Viszont a segítség elég ahhoz, hogy Putyin ne tudjon tovább előrenyomulni. Hát még más államokra rárontani. De az sem lenne jó, ha Kijev teljes győzelmet aratna, mert az meg az atomháborút kockáztatná.

Az elemző nem gondolja, hogy Kína lerohanná Tajvant, hiszen Hszi látja, mennyire elszánt a Nyugat Ukrajna kapcsán. A kínai gazdasági érdekek szintén visszafogottságot diktálnak. Ha Peking veszélyt jelent, akkor az inkább gazdasági vetületben jelentkezik. Tajvanon kívül nemigen táplál területi igényeket – ellentétben Moszkvával.

Viszont az EU-nak meg kell néznie, kiket vesz fel, mert a geopolitika nem lehet kizárólagos szempont. Már így is vannak gondok olyan kormányokkal, amelyek nem veszik komolyan a jogállamot. Hogy az emberek Európában a jobboldalra voksolnak, az nem azért van, mert elégedetlenek az Unióval, bizonyítják ezt a magyar és lengyel felmérések. A földrész államai az ideális felé közelítenek a világközvélemény szemében.

 

https://www.welt.de/politik/ausland/plus248623976/Geopolitik-Wir-koennen-nicht-jeden-Krieg-wie-den-Zweiten-Weltkrieg-fuehren.html?source=puerto-reco-2_ABC-V34.0.C_without_polys

 

Wall Street Journal

 

Az orosz elnök próbálja a fronton a maga javára fordítani, hogy előnyben van mind a katonák létszámát, mind a muníció mennyiségét illetően. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor csökken a Nyugat elszántsága, ami abban is megmutatkozik, hogy kevesebb segítséget nyújt Ukrajnának. Putyin haditermelésre állítja át a gazdaságot, viszont, hogy a szövetségesek kevesebb fegyvert és pénzt adnak, az azért baj, mert azon múlik a túlélés Kijev számára.

 

A szerző, Marcus Walker jelen helyzetben arra számít azonban, hogy egyik fél sem képes áttörést elérni. Megkereste Michael Kofmant a Carnegie Békealaptól, aki úgy ítéli meg, hogy Moszkva az anyagi fölény ellenére nem elég elszánt, így nem tudja elérni a politikai céljait. De ha a nyugati partnerek jövőre nem alakítják ki a helyes stratégiát, akkor baljósak az ukrán kilátások.

 

Az orosz gazdaságnak viszont jól jönnek a katonai megrendelések, ellensúlyozzák a szankciók hatását. A másik oldalon, ahogy éleződik az elnökválasztási küzdelem Amerikában, úgy hanyatlik a lelkesedés Ukrajna iránt. Európa is küszködik, hogy előteremtse a kellő alapokat.

 

A német belpolitikai bonyodalmak bezavartak az uniós költségvetési tervekbe, Orbán Viktor ugyanakkor, aki régóta bensőséges viszonyt ápol Putyinnal, vétót helyezett kilátásba. A tűzszünethez fűzött remények azért lankadnak, mert az orosz nagy embernek nem érdeke leállítani az inváziót, amikor gyengül a nyugati összetartás.

 

 

 

2023. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább