2024. június 22. szombat
Ma Paulina, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A Balkán frusztrált, mert az EU gyorsított eljárással kívánja felvenni Ukrajnát

A szerb elnök úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy neki semmi baja az ukránokkal, de olyan mértékű támogatást kapnak Brüsszeltől a belépéshez, amekkorát a régió hat országa sohasem élvezett. Hiszen Kijev a jelentkezéstől számított egy éven belül jelölti státuszhoz jutott és a csatlakozási tárgyalások akár már jövőre megkezdődhetnek. Belgrádnak négy évet kellett várnia, de Koszovó miatt mostanában elakadt a párbeszéd. További gond, hogy a szerbek nem támogatják a szankciókat.  Ugyanakkor Észak-Macedónia, amely 18 évig rostokolt, mielőtt leültek vele érdemi megbeszélésekre az Unió emberei, most azt mondja, hogy a felvétel nem verseny. A külügyminiszter kifejtette, hogy nem szabad úgy tekinteni, mintha Ukrajna kivételes elbánásban részesülne, hiszen az egész földrész jövőjéért küzd. Vučić mégis azt hangoztatja, hogy Szerbia jelenleg sokkal jobb állapotban van, mint Románia és Bulgária volt a tagság elnyerésekor. Megjegyezte, hogy a szervezet nem mutat túl nagy hajlandóságot a nyitásra, ami persze érthető, hiszen 10 tagállam fizet a többi 17-nek és a bővüléssel csak újabb kormányokat kellene anyagilag támogatniuk. Jasmin Mujanović, a Szarajevóban született politológus szerint az EU megszegte minden ígéretét, amit a Nyugat-Balkánnak tett. Ugyanakkor egyetlen fenyegetését sem váltotta be. Szerbiában jön vissza a  kemény jobboldal, Boszniában a haja szála sem görbül meg Dodiknak, miközben nem győzi bírálni a Nyugatot. Megoldatlan továbbá Belgrád és Koszovó vitája. És nem sok remény van arra, hogy a helyzet akárcsak egy cseppet is javul. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

The Times

 

A zaporizzsjai atomerőműben könnyen olyan katasztrófa következhet be, mint egykor Fukushimában, akkor pedig kő kövön nem marad a Fekete-tenger medencéjében, illetve Kelet-Európában – jelenti a tudósító, aki helyszínen próbálta felmérni, mi várható. Az egyik volt üzemmérnök szerint a robbanás esélye egy az öthöz, egyrészt, mivel a műszaki vezetők 80 %-a tovább állt, miután az oroszok megszállták a létesítményt. Arról nem beszélve, hogy a csecsenek katonai bázisként használják.

A másik, még ennél is nagyobb gond, hogy a hat reaktor eredetileg 8 különböző forrásból kapott áramot, ám közülük már csupán egyetlen működik. Ha leáll a villanyszolgáltatás, amire van esély, hiszen jön a tél és további támadások várhatók az ukrán infrastruktúra ellen. Vonatkozik ez az erőmű tartalék generátoraira is. Ha azok is bemondják az unalmast, leolvad a reaktorok magja. 40 éven át soha nem volt áramszünet, de az utóbbi időben többször is előfordult.

Ha megint bekövetkezik az áramhiány, akkor versenyfutás kezdődik az idővel, hogy stabilizálják a létesítmény működését.  Miközben a 20 dízel áramfejlesztőt a háború kezdete óta nem tartották karban. Emellett a névtelenül nyilatkozó szakember azt is megemlíti, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség csupán pro forma ellenőrzi a dolgokat. Tudja, hány embernek kell dolgoznia a vezérlő teremben, és ha a szám stimmel, akkor kipipálja a teendőt.

Azzal már nem törődik, hogy az oroszok portásokat, adminisztratív alkalmazottakat, munkásokat öltöztetnek be mérnöknek. Egyébiránt a nemzetközi megfigyelők jó egy hete nem mehetnek fel a hat reaktor közül négynek a tetejére, pedig az oroszok hírek szerint robbanószereket telepítettek oda. Amúgy pedig mindenhová elkísérik őket az orosz titkosszolgálat emberei.

Az ukrán energiaminiszter arra figyelmeztet, ha akárcsak véletlenül, de rakéta vagy drón zuhan a generátorokra, akkor válsághelyzet áll elő. A folyamat beindul és senki nem tudja feltartóztatni. Senki sem.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A Brüsszelből keltezett kommentár helyesli, hogy a Bizottság elnöke elment Lampedusára, mert a legfőbb ideje volt, habár már elkésett vele. Néhány napja, az Unió helyzetéről tartott beszédében von der Leyen alig-alig tért ki a migrációra. Arra, hogy hányan kockáztatják az életüket, mert szeretnének bejutni Európába. Meg arra, hogy a földrészen hányan érzik magukat tehetetlennek, miután ismét emelkedik a menekültek száma.

Ám az olasz szigeten kialakult válsághelyet lépéskényszerbe hozza Brüsszelt. A menedékpolitika erkölcsi kutyaszorítóban van: egyrészt a közös értékek alapján nem tagadhatja meg az emberséget az érkezőktől. Másrészt viszont lehetetlen mindenkit befogadni. Így vagy úgy, de mindenképpen bepiszkolja a kezét.

Az úttal azonban von der Leyen jelezte, hogy átvállalja Olaszországtól a felelősséget. Csak éppen nem tud sokat tenni, mivel a populista magyar és lengyel kormány fékezi a reformokat. De Brüsszelnek meg kell szerveznie a szolidaritást, hogy tehermentesítse az olaszokat. Különben Meloni kénytelen lesz felrúgni a közös európai platformot, mert szorongatják hazai szövetségesei.

Össze kell fogni a menekültek elosztására. De ez csak akkor fog menni, ha csillapodik az emberáradat. A migráció képes végképp megosztani az európai társadalmakat. A jobboldali populisták kedvenc témájáról van szó, és már nincs sok hátra az EP-választásig.

 

Daily Telegraph

 

A migránsválságra rámehet az EU – emeli ki a kommentár. Csak szerdán és csütörtökön 7 ezren érkeztek Lampedusára, ahol a helybéliek száma mindössze hatezer. Az Uniónak ugyan van áttelepítési programja, de sok tagállam soha nem volt hajlandó részt venni benne.

Az idén Magyarország, mindössze 45 menekültkérelemmel foglalkozott, ám ebben nincsenek benne az ukránok. Közülük a háború kezdete óta 50 ezren kaptak státuszt, miközben majdnem 3,5 millióan lépték át a közös határt. De az ország már jó pár éve kerítést emelt a déli határon, hogy távol tartsa a migránsokat, akik Görögországból Németországba tartottak.

De már ingadozik a német kormány is, amely a héten bejelentette: felfüggeszti a szerződést, amelynek alapján menedékkérőket vett át az olaszoktól. Ha az Unió nem tud megállapodásra jutni abban az alapkérdésben, hogy mitévő legyen a migránsokkal, akkor mi az értelme az egész integrációnak?

Hiszen már Berlin és Stockholm is mossa a kezeit, amikor a menedékkérőkről van szó, márpedig ez könnyen elvezethet oda, hogy minden ország maga próbál megoldást találni. Az pedig azt eredményezheti, hogy szétszakad a közösség. 

 

 

Der Standard

 

Az autokrácia varázsló módjára elérte, hogy sorsdöntő választás lesz a hónap végén Szlovákiában, mert az országot az fenyegeti, hogy magyar módra a tekintélyuralom felé sodródik – figyelmeztet Susanne Gregor, a szlovák származású osztrák írónő.

Az ország az év elején ünnepelte fennállásának 30. évét, ám nyoma sem volt a korábbi lelkes hangulatnak. De hát jön fel az oroszbarát és nyugatellenes Fico. Azokat gyűjti maga köré, akik megcsömörlöttek a politikától, továbbá az időseket, és akik autokráciára vágynak. Utóbbiak meglepően sokan vannak.

Ha a Smer nyer, Európa egy stratégiailag fontos szövetségest veszít Oroszországgal szemben. Amit a volt kormányfő hirdet, az meglepően széles rétegeknél talál nyitott fülekre. Közben pedig kaotikus a politika, mert egy csomó kis párt csupán a saját vezetőjének az egójára épül, programja azonban nincs. Így hat, hogy Fico azt ígéri: ismét egyesíti az országot és rendet teremt.

Az autokrácia mindig az egyszerűségre alapoz, ennek megfelelő a szlovák vezető mondandója is: a Kelet jó, a Nyugat rossz. Olyanokat vonz magához, akik nehezen emésztik meg a különböző véleményeket, nem birkóznak meg azzal, hogy a demokrácia jellemzője a vita és a tolerancia. Sokak fejében még mindig az él, amit a kommunizmus belevert: az egyformaság az üdvözítő. Ebből fakad náluk az LMBT-jogok elutasítása, illetve az idegenellenesség.

Sokan elfogadják egyes pártok ígéretét, hogy minden marad a régiben, pedig azt csak tekintélyuralmi eszközökkel lehet elérni. A szocialista diktatúrák másik öröksége, hogy rengetegen fogadják el a hatalmi hierarchiát, illetve imponál nekik a férfias, domináns vezér. Mint Putyin és Fico.

Csak remélni lehet, hogy a végén a demokratikus erők kerekednek felül. Csak kívánni lehet Szlovákiának és Európának, hogy így legyen.

 

2023. szeptember 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Európában annyi elnök van, hogy egymás sarkába érnek, de nincs közöttük egy sem, aki vállalná a földrész vezetését

Ezt állapítja meg az Economist Nagy Károlyról elnevezett rovat heti elemzése. Váratlanul hatalmi űr keletkezett, miközben >

Tovább

Trump győzelme - újabb háború a Balkánon?

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja abból a szempontból is fölöttébb problémásnak tartaná Trump győzelmét, mert az >

Tovább

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább