2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a 2. félévben, mivel szélsebesen nőnek a kamatok és az infláció is érezteti hatását. Ám a segítségnek egyelőre gátat vetnek Brüsszel jogállami aggályai. Pedig a fizetési mérleg hiánya nagyobb lett, mivel többet kell fizetni az energiaimportért. Ezenkívül a kormány csak most látott hozzá, hogy megfékezze a költségvetési deficitet a hatalmas kampányköltekezések után. Egyelőre nyomát nem látni annak, amit magyar illetékesek jeleztek, hogy ti. küszöbön áll az egyezség. A Société Générale viszont az év végére 420 forint/eurós jegyzést sem tart kizártnak a jogállami vita következményeként. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Lejtőre került a forint és ez arra készteti Orbán Viktort, hogy állapodjon meg az EU-val a támogatások ügyében. A fizetőeszköz árfolyama rekord alacsonyra zuhant az euróhoz képest, ami megmutatta a magyar gazdaság sebezhetőségét és nyomás alá helyezi a miniszterelnököt, hogy valamiképpen érje el a befagyasztott európai alapok megnyitását.

A gazdaságvédelmi keret esetében a Bizottság döntésétől függ, hogy folyósítják-e a 15,5 milliárd eurós ingyen pénzt, illetve kedvezményes hitelt. Ha igen, az megerősítheti a forintot és véget vethet a shortolásnak. Ezen felül lenyomja az állampapírok hozamát. Ha nincs egyezség, a fizetőeszköz továbbra is gyengülő pályán marad. Megnehezíti a kétszámjegyű infláció letörését, és kiszolgáltatja a magyar kötvényeket, ha netán bármiféle kedvezőtlen érzelmi eltolódás áll be, miközben a szomszédban zajlik a háború és mennek fel az energiaárak.

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a 2. félévben, mivel szélsebesen nőnek a kamatok és az infláció is érezteti hatását. Ám a segítségnek egyelőre gátat vetnek Brüsszel jogállami aggályai. Pedig a fizetési mérleg hiánya nagyobb lett, mivel többet kell fizetni az energiaimportért. Ezenkívül a kormány csak most látott hozzá, hogy megfékezze a költségvetési deficitet a hatalmas kampányköltekezések után.

Egyelőre nyomát nem látni annak, amit magyar illetékesek jeleztek, hogy ti. küszöbön áll az egyezség. A Société Générale viszont az év végére 420 forint/eurós jegyzést sem tart kizártnak a jogállami vita következményeként.

 

Exxpress

 

Nem sok jót jósol Európának Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a bécsi magyar Nagykövetségen tartott sajtóértekezleten azt fejtegette, hogy a helyzet 2015-öt idézi, vagyis az EU megint elszakad a valóságtól. A politikus, akit a portál Orbán Viktor bizalmasaként mutat be, úgy értékeli, hogy főleg a német irányvonal híján van a racionális érveknek.

Pedig tanulhatnának a magyar példából, mert a magyarok nem bolondok. A Fidesz választási sikere nem a véletlen műve, a párt tiszteli a választókat, a lakosságot. A miniszterelnök pedig komolyan gondolja, amit mond. És mindig azt mondja, amit gondol. Azaz a realitás talaján áll. Csak ott van a gond, hogy 2015-ben is megadott minden szükséges adatot az uniónak a menekülthullámról, főként Bécsnek és Berlinnek, ám tudjuk, mi lett belőle.

A szankciókat illetően Kovács is megismételte, hogy felül kell vizsgálni, mennyire hatékonyabb ezek az intézkedések. Ugyanakkor nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna tagjelölti státuszt kapott, mert úgy véli: nem biztos, hogy az ország megfelel a feltételeknek, márpedig nem szabad kettős mércét alkalmazni. Megerősítette azt a hivatalos nézetet, hogy eljött a tárgyalások ideje, ehhez helyszínként újból felajánlotta Budapestet, függetlenül attól, hogy ez nem a magyarok háborúja.

 

Die Welt

 

A berlini magyar nagykövet azt mondta: senki se oktassa ki Magyarországot arról, milyen legyen a viszony Moszkvával, mert a magyar politika a történelmi összefüggések folytán pontosan tudja, kivel áll szemben. Györkös Péter, aki immár 7 éve látja el tisztségét, és akit a jobboldali lap Orbán Viktor bizalmasának nevez, a jobboldali német lapnak adott interjúban megismétli a mantrát, miszerint kormánya azért utasította a legutóbbi szankciós csomagot, mivel a Bizottság elnöke azt senkivel sem egyeztette előre, márpedig az olajvásárlások visszafogása problematikus.

A diplomata úgy látja, hogy két dolog játszik bele a magyar politika megítélésébe: az egyik az, hogy Orbán nyíltan beszél, még akkor is, ha a nemzetközi sajtó démonnak állítja be. A másik, hogy a magyar mentalitásnak fontos alkotóeleme a dac. De ez esetben az számít, hogy amit Ursula von der Leyen előterjesztett, az nem állt összhangban az állam- és kormányfők döntésével. Merthogy időre van szükség, amíg az országok le tudnak válni az orosz energiahordozóról.

Cáfolta, hogy Magyarország nem tett semmit a függőség csökkentésére, Paksról pedig azt fejtegette, hogy a bővítést engedélyezte az EU. Ám szerinte itt nemzetközi programról van szó, mert nyugati cégek is közreműködnek a kivitelezésben. Ugyanakkor – jegyezte meg - nincs értelmük a szankcióknak, mert Moszkva a magasabb árak jóvoltából nagyobb bevételhez jut, mint előtte. Úgyhogy nem kell a másikra mutogatni, mert ez nem a magyarok műve.

A nagykövet is bepróbálkozott azzal, hogy Magyarország idáig 750 ezer ukrán menekültet fogadott be, de azután megelégedett az ENSZ-statisztitákban szereplő 150 ezerrel. Hogy Varsó miért engedi a fegyverszállításokat a területén keresztül, arra azt válaszolta, hogy erről a lengyeleket kell megkérdezni. Viszont szerinte a viszálynak csakis tárgyalásokkal lehet véget vetni.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fél segít Ukrajnának, ám az eltelt évszázadok alapján tisztában van vele, hogy nem szabad konfliktusba keverednie az oroszokkal. Merthogy azok kíméletlenek és rombolnak a háborúban. Kitért arra is, hogy Budapest és Varsó jelenleg ugyan eltérően ítéli meg a válságot, ám hosszú távon közösek az érdekeik, és ezután is közösen reagálnak, ha Brüsszel politikai vagy ideológiai okokból nekik támad.

 

EUobserver

 

Egy prágai elemző szerint Csehország nem tolja előtérbe a Visegrádi Csoport által fontosnak tartott témákat, amikor három nap múlva fél évre átveszi az EU soros elnöki teendőit. Vít Dostál, a cseh Külpolitikai Társaság igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a négy miniszterelnök a szokásoktól eltérően nem egyeztetett előzetesen pár napja az uniós csúcstalálkozó előtt, ami arra utal, hogy az Ukrajna ügyében elfoglalt magyar álláspont miatt a többieknek nem volt kedvük együtt mutatkozni Orbán Viktorral.

Ezért a szakértő arra számít, hogy a V4 eltűnik a hírekből, mert a magyar kormány nem adhat elő szólómutatványt a többiek nevében. Még akkor sem, ha az új cseh miniszterelnök hasznosnak nevezte a regionális együttműködési keretet.

 

FT

 

A vezércikk szerint a ma kezdődő NATO-csúcson el kell határozni a keleti szárny fokozott védelmét, a szervezetnek meg kell mutatnia, hogy tökéletesen látja, mekkora veszély fenyegeti Oroszországból. Ennek megfelelően bizonyítania kell, hogy kész és képes is cselekedni, ha a Kreml netán Ukrajna után folytatni akarná az agressziót és célba venne keleti tagállamokat.

A tervezet messze elmarad attól, amit pl. az észt miniszterelnök sürgetett, mégis alapvető, hogy a szövetség minden balti tagállamban több ezer katonát kíván állomásoztatni az eddigi 1000-1000 helyett és a jelenlegi 40 ezerről 300 ezerre fejleszti gyors reagálású erőinek létszámát. Ezeket órákon belül be lehet majd vetni az esetleges támadás után.  Továbbá több nehézfegyverzetet, és egyéb felszerelést is a helyszínen tárolnak majd.

A cél, hogy meg kell győzni Vlagyimir Putyint: a kölcsönös védelmi garancia minden tagra egyformán érvényes. Azaz a NATO megkésve ugyan, de elfogad egy olyan stratégiai koncepciót, amely Oroszországot tekinti a legfőbb és legközvetlenebb biztonsági veszélyforrásnak. De a hidegháborúhoz hasonlóan a szövetségnek ezúttal is fel kell készülnie olyasvalamire, ami reményei szerint sosem következik be, de éppen azért kell megelőző intézkedéseket tennie, hogy soha ne is történjen meg.

 

2022. június 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább