2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Meddig tűri még az unió Orbánt?

Meddig tűri még az unió Orbánt?

Orbán Viktor teljesen Európa-ellenében politizál, ezért a kérdés az, hogy meddig cipeli még magával ezt a terhet az EU? Így nyilatkozott a luxemburgi külügyminiszter, miután a magyar kormány megvétózta az unió nyilatkozattervezetét, amely tűszünetre szólította fel mind Izrael, mind a Hamászt. Asselborn szerint ha a 27-ek még egy fegyvernyugvást sem tudnak elérni, akkor a helyzetük nagyon hasonlít Grönlandéra. Csak ott a gleccserek olvadnak, Európában pedig a külpolitika hitele. Noha ez roppant fájdalmas. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Magyarország újabb uniós megállapodásnak tesz keresztbe: Szijjártó Péter azt közölte Brüsszelben, hogy kormánya nem tudja törvénybe iktatni az Afrika, illetve a csendes-óceáni térség 79 országával tető alá hozott kereskedelmi-fejlesztési EU-megállapodást, mert az lökést adna a migrációnak. Az egyezség sokéves tárgyalások után a múlt decemberben született meg, és olyan területekre terjedne ki, mint a klímavédelem, az emberi jogok és a bevándorlás.

A külügyminiszter szerint a partnerek az egyeztetés során sorra söpörték le a magyar javaslatokat az asztalról, így Magyarország biztosan nem adja a nevét a szerződéshez. Merthogy nincs szükség új migránshullámra, különösen, most a koronaválság idején. A kijelentés arra vonatkozik, hogy az egyezmény módot adna a rendezett bevándorlásra, pl. családegyesítés formájában.

A hírügynökség szerint a nacionalista Orbán Viktor számára még ez is elfogadhatatlan, noha a lényeg, hogy az unió segítsen a két térség országain. Emellett azok vállalják, hogy visszafogadják az elutasított menedékkérőket. A jelentés emlékeztet arra, hogy Budapest egy sor kérdésben szembeszegül az unió politikájától, Kínától Libanonig. Legutóbb a közel-keleti tűzszüneti felhívást nem volt hajlandó támogatni.

Orbán a múlt ősszel kijelentette a Reutersnek, hogy nem akar párhuzamos, illetve nyílt társadalmat, sem pedig vegyes kultúrát, ami magában foglalna muzulmán migránsokat.

 

Deutschlandfunk

 

Orbán Viktor teljesen Európa-ellenében politizál, ezért a kérdés az, hogy meddig cipeli még magával ezt a terhet az EU? Így nyilatkozott a luxemburgi külügyminiszter, miután a magyar kormány megvétózta az unió nyilatkozattervezetét, amely tűszünetre szólította fel mind Izrael, mind a Hamászt. Asselborn szerint ha a 27-ek még egy fegyvernyugvást sem tudnak elérni, akkor a helyzetük nagyon hasonlít Grönlandéra. Csak ott a gleccserek olvadnak, Európában pedig a külpolitika hitele. Noha ez roppant fájdalmas.

A politikus szerint Orbánt csak részben vezérli a Netanjahuhoz fűződő szoros viszony,  alapvetően az mozgatja, hogy illiberális, hogy EU-ellenes. És hiába választják meg demokratikusan, ez nem elég, mert tartania kell magát az uniós szerződésekhez, amelyekben az áll, hogy minden tagország köteles támogatni a közös külpolitikát. Ám a magyar politikus pont az ellenkezőjét teszi, mások pedig mögé bújnak. 

 

Politico

 

Várhatóan a lengyel bírósági reform újabb vonatkozása kapcsán marasztalja el Varsót az Európai Bíróság. A testület főügyésze ugyanis azt állapította meg előzetes szakvéleményében, hogy Lengyelországban már nincsenek meg a minimális biztosítékok sem a hatalmi ágak elválasztására, az igazságszolgáltatás függetlenségére.

A luxemburgi testületet a varsói körzeti bíróság kereste meg és a mostani állásfoglalás arra jutott, hogy összeegyeztethetetlen az uniós joggal az jogintézmény, miszerint az igazságügyi miniszter tetszése szerint vezényelhet át bírákat magasabb szintű bíróságokhoz, de ő mondhatja meg azt is, hogy meddig tart a megbízatás. (A tisztség gazdája a keményen jobbos Ziobro.)

Az indoklás szerint ez így nem megy, a kinevezéseknél kell legalább némi átláthatóság és kiszámíthatóság. További gond, hogy a bírák külső nyomásnak és politikai befolyásolásnak lehetnek kitéve, és ez befolyásolhatja az ítélkezést. A lengyel igazságügyi tárca helyettes vezetője úgy kommentálta az állásfoglalást, hogy az fura, és csak azt bizonyítja: politikai hadművelet folyik országa ellen. Merthogy az uniós szerződésekben egyetlen pont sem írja elő, miként kell felépíteni a nemzeti bírósági rendszert. Ily módon itt csupán nyomásgyakorlásról és zsarolásról van szó.

 

Der Standard

 

Az osztrák Bírák Egyesületének vezetője arra figyelmeztet, hogy a magyar és a lengyel példa nyomán nem árt náluk sem résen lenni, hiszen Ausztriában a kancellár ellen indult jogi eljárás miatt mostanság igencsak éles politikai támadások érik az igazságszolgáltatást. Márpedig a jogállam felszámolása a magyaroknál és a lengyeleknél is apróban indult, majd a lépések összeadódtak és a végén ledőlt a gát.

Sabine Matejka szerint intés a világ számára, hogy ez megtörténhetett az uniós szívében, a 21. században. Hiszen ezek után bárhol bekövetkezhet. Ausztria szerencsére sokkal jobban áll e téren, mint Magyarország és Lengyelország, pl. változatlanul erős a független a sajtó, ami azért fontos, mert a Fidesz és a PiS is lerohanta a médiát, méghozzá az igazságszolgáltatás ellen intézett támadással egy időben, ami különösen veszedelmes.

Ezzel együtt igen aggályosnak tartja, hogy az osztrák politika, főleg a konzervatív Néppárt labdázik a 3. hatalmi ággal. Ily módon ugyanis megrendülhet a bíróságokba vetett közbizalom. Ezért jó volna, ha a képviselők és a kormánytagok erősítenék és nem gyengítenék a jogállamot. Mert ha sokáig tart a vádaskodás, az kikezdheti az igazságszolgáltatás hitelét.

 

De még szerencse, hogy Van der Bellen államfő, valamint az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke is szót emelt a fő célpont: a korrupcióellenes ügyészség, valamint a demokrácia mellett. Ideértve, hogy az államfő rendőri közbeavatkozással fenyegette meg a pénzügyminisztert, miután az heteken át nem volt hajlandó kiadni a kért aktákat az Ibizagate ügyében létrejött parlamenti vizsgálóbizottságnak.

A szakmai érdekképviselet vezetője felteszi a kérdést, hogy ha a politika így reagál, akkor miként lehet elvárni, hogy az átlagember tartsa tiszteletben az ítéleteket, illetve a jogi előírásokat. Amikor azt tapasztalja, hogy a hatalom semmibe veszi a jogállamot.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Erős a veszély, hogy működésképtelenné válik a szlovén kormány, noha az ország nem egészen másfél hónap múlva átveszi az unió soros elnökségét. Ljubljanában ugyanis belpolitikai válság robbant ki, de a jobboldali-populista Jansa vitába keveredett az EU-val is. Az ország már így is a nemzetközi érdeklődés előterében szerepelt, mert a miniszterelnök támadja a sajtószabadságot, valamint a politikai ellenfeleket. Továbbá legutóbb Magyarország és Lengyelország oldalára állt, amikor azok meg akarták hiúsítani a jogállami mechanizmust.

Azon kívül mind a mai napig nem nevezte ki a szlovén megbízottat az újonnan felálló Európai Ügyészséghez. (A magyar és a lengyel vezetés egyáltalán nem csatlakozik ahhoz.) Brüsszelben azonban alighanem csak még tovább fokozódik a nyugtalanság, mert könnyen kisebbségbe kerülhet a Jansa-kabinet, ám ez rémálommal érne fel az EU számára, pont az elnökség idején. Hiszen momentán Ljubljanában egyik bizalmatlansági indítvány követi a másikat

Ezért a Delo c. lap már cselekvésképtelennek nevezte a kormányt és feltételezi, hogy a társadalom megosztottsága csak erősödni fog. Úgy gondolja, hogy Jansának fel kellene vetnie a bizalmi kérdést.

 

2021. május 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nagy siker lett volna az iráni légitámadás elhárítása?

Roger Boyes, a Times diplomáciai szerkesztője azt elfogadja, hogy újrakeverték a geopolitikai kártyákat. Immár Teherán közvetlenül >

Tovább

A világ a háború szélén áll

Izraelnek nincs más választása: válaszolnia kell az Iránból indított támadásra – küldi elemzését Izraelből a Daily >

Tovább

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

Erre mutat rá David Ignatius, a Washington Post biztonságpolitikai szakírója. A Biden-kormányzat felhasznál minden lehetséges diplomáciai >

Tovább

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább