2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (2.)

Mi lesz a sorsa az újvidéki ártatlan áldozatok emlékművének?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (2.)

A tiltakozók nem azt akarják megakadályozni, hogy ez az emlékmű elkészüljön és emléket állítson azoknak a magyaroknak, akik a partizánok bosszúhadjárata során haltak meg. A követelésük az, hogy ezen a listán, az ártatlan emberek között ne legyenek olyanok, akik az újvidéki razziában való részvételükkel valamilyen formában, kisebb vagy nagyobb mértékben hozzájárultak a későbbi vérbosszúhoz, a második világháború befejezése előtt. […] Ha ártatlan, meggyilkolt emberek listájáról van szó, ott nem kellene helyet kapni olyan személy(ek)nek, akik hasonló gaztetteket követtek el más nép vagy népek ellen. Ezt kellene megértenie a VMSZ-nek és Pásztor Bálintnak. Nem áll semmiből az elítélt személyek kiemelése az ártatlanok névsorából. Ha ezt megtennék, ezzel megakadályozhatnák, hogy azok emlékén szégyenfolt essen. Amennyiben ez a szándék – írja Bajtai Kornél a Szabad Magyar Szóban november 16-án közölt szerzői cikkében. Bozóki Antal:

Az 1944-45-ös partizánterror ártatlan áldozatairól tartott november 1-jei temerini megemlékezésen, Csorba Béla hangoztatta, hogy „a Szerbia és Magyarország közötti jó viszony eredményeként, melynek alapja a geopolitikai egymásrautaltság, nagyon sok pozitív dolog, a kölcsönös kiengesztelődést elősegítő gesztus történt, a történészek kutatásai azonban az utóbbi években megtorpantak”.

– Az a benyomásom, és szeretném, ha tévednék, hogy »valakik« mintha azt akarnák, Temerintől délre ne épülhessen olyan emlékmű, amely az 1944-es magyar áldozatok emlékét idézi. Lényegében ez történt Járekon is, ahol a láger emlékművének szövege eltitkolja, hogy több mint három és félezer magyar raboskodott a megsemmisítő táborban, és közülük több százan veszítették életüket, csupán származási alapon, teljesen ártatlanul. Láthattuk, hogyan esett, vagy hogyan ejtették kútba a Makovecz Imre által tervezett újvidéki emlékmű ügyét is – mondta Csorba.

– Mi Újvidéken, itt a (Futaki úti – B.A.) katolikus temetőben koszorúzunk minden évben, hiszen itt is ártatlan áldozatok fekszenek jelöletlenül egy tömegsírban, ugyanakkor viszont továbbra is kiállunk az az elhatározás mellett, hogy a limáni városrészben is fel legyen állítva az emlékhely, hiszen ez lesz majd a méltó módja a megemlékezésnek és a kölcsönös megbocsátásnak – mondta Vicsek Annamária a VMSZ városi szervezetének elnöke november 1-jén az 1944/45-ös magyar áldozatok emlékére tartott megemlékezésen.

November 13-án, a nemzeti tanácsi választásokkal kapcsolatos esti sajtótájékoztatóján Pásztor István pártelnök értékelésben az is elhangzott, hogy „talán soha vagy nagyon régóta nem volt ilyen terhes az év, soha olyan mértékű nem volt a bizonytalanság, mint ma, soha akkora mértékű a migrációs nyomás nem volt rajtunk, mint mostanában, és régóta nem próbáltak meg minket úgy megfélemlíteni, mint az utóbbi hetekben és hónapokban”.

Pásztornak ezt a mondatát a VRTV november 14-ei esti Híradója közölte. Érdekes mód, a VMSZ szócsövének tartott Magyar Szó napilap a sajtókonferenciáról készült beszámolójában nem idézte, hanem így fogalmazott: „Pásztor az ártatlan áldozatok újvidéki emlékművének tekintetében jellemző hangulatkeltésre is kitért, sajnálatának adva hangot, hogy egyesek ismét lefasisztázzák a magyarokat, és megpróbálják aláásni a történelmi megbékélés területén elért eddigi eredményeket.” – A mai eredmény megerősített bennünket abban, hogy ki kell tartanunk, nem futamodunk meg, és nem fordítunk hátat együttműködő partnereinknek – fogalmazott az elnök. Ez a két mondat található a párt honlapján közölt, a napilapból átvett szövegben is.

Politikai pártok és civil szervezetek is „reagáltak Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének arra a megjegyzésére, amit az újvidéki emlékműállítást ellenzőivel kapcsolatosan tett”.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) felszólította Pásztort, hagyjon fel azzal, hogy a teljes vajdasági magyar közösséget gátlástalanul egyenlíti ki a második világháborús háborús bűnösökkel és azokkal, akik Bácska fasiszta megszállóit szolgálták.

– Nem, Pásztor úr, Vajdaságban nem minden magyar fasiszta, ezt ön is jól tudja. A fasisztáknak és a háborús bűnösöknek vezeték- és keresztnevük van, ezeknek a neveknek pedig a szégyenfalon a helyük, semmiképpen az ártatlan áldozatok emlékművén. Ugyanúgy nem minden német bűnös Auschwitz miatt, nem minden horvát bűne Jasenovac, és nem minden szerb hibás Srebrenicáért.

Az LSV szerint Pásztor a „gettósítás és a nemzeti akol” politikáját képviseli, ami a vajdasági magyarság drasztikus lélekszámcsökkenését eredményezte. Mint írják, valamikor mintegy félmillió magyar élt a tartományban, ma pedig valószínűleg már kétszázezer sem.

– Amikor pedig Pásztor István azt állítja, hogy „a vajdasági magyarok olyan nyomásgyakorlásnak vannak kitéve, mint még korábban soha”, akkor szeretnénk őt emlékeztetni arra a politikára, amely a magyaroknak szendvicseket akart osztani, a nyelvi rendőrségre, amelynek dolga a szerb nyelvtudás ismeretének ellenőrzése, és a többi šešelji módszerre, amelyek célja a vajdasági magyarság felszámolása volt. Igen, akkor a vajdasági magyaroknak sokkal többet és sokkal rosszabb dolgokat kellett elviselniük – áll az LSV közleményében.

A Liga azt üzente Pásztornak, hogy az olyan politika, amely egyenlőségjelet tesz az áldozatok és az elkövetők közé, és amely megfeledkezik arról, hogy a bűnösöknek vezeték- és keresztnevük van, soha nem fog érvényesülni Újvidéken és Vajdaságban.

– Háborús bűnösök soha nem kapnak emlékművet Vajdaság fővárosában – zárta közleményét a Vajdasági Szociáldemokrata Liga.

Az újvidéki Antifasiszta Akció (AFA) is elítélte Pásztor István kijelentését, a vajdasági magyar politikust pedig „Vučić és Orbán csicskásának” nevezte.

Az üzenték Pásztornak, hogy „hagyja abba a Vajdaságban élő szerb és a magyar közösségek közötti jó kapcsolatok rombolását az efféle profasiszta kezdeményezésekkel, amelyek célja, hogy lerombolják Újvidék, Vajdaság és Jugoszlávia fasiszta megszállás csizmája alóli felszabadítóinak hírnevét”.

– (Tisztelt) Pásztor úr, szégyellje magát! – írja a Digni gard – Odbrani grad (Állíts őrséget, védd meg a várost) elnevezésű kezdeményezés. A szervezet szerint az egyetlen személy, aki nacionalista üzeneteket fogalmaz meg, maga Pásztor István, ráadásul ezt „aljas és szégyenletes módon” teszi.

– Ön a Tartományi képviselőház elnöke és ezért az Ön szavainak nagy súlya van és veszélyesek lehetnek ebben az esetben. […] És ne felejtse, Pásztor úr, hogy a fasiszták szégyenletes emlékműve elleni petíciónkat több mint ötezer újvidéki ember írta alá… – áll a szervezet közleményében.

– Közel nyolcvan évvel a második világháború befejezése után az elmúlt hetekben ismét bekerült a közbeszédbe a fasisztázás. A Horthy-korszak restaurációjáról, a történelem revíziójáról beszél az egyik oldal, a magyarok lefasisztázása ellen tiltakozik a másik.

Pásztor Bálint „az ellenzék alattomos, kegyeletsértő támadásairól” beszél, a VMSZ által leuralt magyar nyelvű média pedig erre rácsatlakozva, a lecsupaszított féligazságot tolja az emberek arcába, miszerint: a szerb ellenzék egy részének szándéka megakadályozni, hogy az 1944-45-ös időszakban ártatlanul meggyilkolt magyaroknak emlékmű állíttassék.

A másik oldalon észérvekkel próbál kommunikálni a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG – B.A.) és annak képviselője Öreg Anna, aki emiatt alapos VMSZ-es összetűzésbe került, szinte még azon jogát is elvitatták, hogy magyarnak vallja magát. […]

Van egy emlékmű állítására vonatkozó kezdeményezés Újvidéken. A kapcsolódó írásos anyagban, ahol az áldozatok nevei szerepelnek, van néhány olyan név is, akikről köztudott, hogy még a második világháború ideje alatt a magyar állam eljárást indított ellenük és elítélte őket.

A tiltakozók nem azt akarják megakadályozni, hogy ez az emlékmű elkészüljön és emléket állítson azoknak a magyaroknak, akik a partizánok bosszúhadjárata során haltak meg. A követelésük az, hogy ezen a listán, az ártatlan emberek között ne legyenek olyanok, akik az újvidéki razziában való részvételükkel valamilyen formában, kisebb vagy nagyobb mértékben hozzájárultak a későbbi vérbosszúhoz, a második világháború befejezése előtt. […]

Ha ártatlan, meggyilkolt emberek listájáról van szó, ott nem kellene helyet kapni olyan személy(ek)nek, akik hasonló gaztetteket követtek el más nép vagy népek ellen.

Ezt kellene megértenie a VMSZ-nek és Pásztor Bálintnak. Nem áll semmiből az elítélt személyek kiemelése az ártatlanok névsorából. Ha ezt megtennék, ezzel megakadályozhatnák, hogy azok emlékén szégyenfolt essen. Amennyiben ez a szándék – írja Bajtai Kornél a Szabad Magyar Szóban november 16-án közölt szerzői cikkében.

 

2022. december 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább