2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin helytartója Európában

Putyin helytartója Európában

A bajor közmédia összeállítása azt járja körbe, mennyire megalapozott a vád, miszerint Orbán Viktor Putyin trójai falova az EU-ban. Az biztos, állapítja meg a szerzőtrió, hogy hónapok óta a magyar vezető feltartóztatja az oroszellenes reformokat, ezért a bírálók szemében az orosz államfő helytartója Európában. Veszélyes kettős játékot űz, amivel módszeresen gyengíti az egységet, - mondják megint csak ellenfelei. A nemzeti konzultáció pedig példa arra, miként igyekszik megosztani az Uniót... A hatalom és a hozzátartozó sajtó nagy Moszkva-barátságát az ellentábor szerint elsősorban a rengeteg jól fizető üzlet, vagyis a sok pénz magyarázza. És Orbán láthatólag nem akarja változtatni a jó kapcsolatokon, háború ide vagy oda. Sőt, a viszályt saját céljai érdekében aknázza ki, a völkisch nacionalizmust gerjeszti. A határon túli magyarok nélkül elképzelhetetlen lett volna legutóbbi választási sikere. De abba az is belejátszott, hogy tudván-tudva kelti a nacionalista hangulatot. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bayrischer Rundfunk

 

A bajor közmédia összeállítása azt járja körbe, mennyire megalapozott a vád, miszerint Orbán Viktor Putyin trójai falova az EU-ban. Az biztos, állapítja meg a szerzőtrió, hogy hónapok óta a magyar vezető feltartóztatja az oroszellenes reformokat, ezért a bírálók szemében az orosz államfő helytartója Európában. Veszélyes kettős játékot űz, amivel módszeresen gyengíti az egységet, - mondják megint csak ellenfelei. A nemzeti konzultáció pedig példa arra, miként igyekszik megosztani az Uniót. Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője úgy értékeli, hogy itt egy kamu népszavazásról van szó, ahol eleve adottak a válaszok.

A hatalom és a hozzátartozó sajtó nagy Moszkva-barátságát az ellentábor szerint elsősorban a rengeteg jól fizető üzlet, vagyis a sok pénz magyarázza. És Orbán láthatólag nem akarja változtatni a jó kapcsolatokon, háború ide vagy oda. Sőt, a viszályt saját céljai érdekében aknázza ki, a völkisch nacionalizmust gerjeszti.

A határon túli magyarok nélkül elképzelhetetlen lett volna legutóbbi választási sikere. De abba az is belejátszott, hogy tudván-tudva kelti a nacionalista hangulatot. Hogy ez hová vezethet, az kiderült júniusban, Trianon évfordulóján, amikor a budapesti ukrán nagykövetség előtt 400 szélsőjobbos vonult fel. Ruhájukon az orosz „Z”-jelzést viselték, ezzel mutatva, hogy támogatják az agressziót.

Sok szélsőséges lehetőséget lát az invázióban, hogy visszaálljon az 1. világháború előtti határok egy része. Nagyhatalmi ábrándjukban azt vallják, hogy ha az oroszok nyernek, akkor lehetőség nyílik népszavazásra a határok ügyében. Akkor pedig nem maradhatunk tétlenek.

A Fidesz ugyan kategorikusan kizárja a területi revíziót, de Orbán a jelek szerint szándékosan játszik a nacionalista érzelmekre. Amikor a „magyarságot” és az „egyesítési munkát” emlegeti, az nála, nem üres szólam, nagyon is komolyan kell venni – figyelmeztet Daniel Freund. Merthogy ez a felfogás rögzült a Fideszben is. Bizonyíték rá, hogy Nagy-Magyarország-térkép van a miniszterelnök dolgozószobájában.

A képhez hozzátartozik, hogy 2014 és 21 között Magyarország 27 milliárd eurós támogatást kapott az EU-tól, enélkül Orbán soha nem lett volna ennyire erős. Ám úgy tűnik, ennek immár vége, mivel a Bizottság meg akarja vonni a pénzek egy jelentős részét.  

 

New Voice of Ukraine

 

Gyöngyösi Márton most már belátja: nagy hiba volt annak idején a részéről, hogy  megfigyelőként jelen volt 2015-ben a megszállt Donyecki-medencében rendezett kamu választáson. Az egyik ukrán portálnak adott interjúban a Jobbik EP-képviselője elnézést kért akkori szerepvállalásáért.

Azt mondja, fel volt háborodva az ukrán kisebbségi nyelvtörvény miatt, ez vezérelte, ma már egészen másként cselekedne. Oroszországhoz pedig azért fordult, mert szövetségeseket keresett a kárpátaljai magyarság védelmében, mert úgy vélte: az említett jogszabály egyfajta agressziót jelentett az akkori ukrán kormány részéről.

Ilyen partner pedig csupán egyetlenegy kínálkozott: Moszkva. De Gyöngyösi biztosít mindenkit, hogy ma már teljes mértékben Ukrajnát támogatja, annál is inkább, mivel a kárpátaljai magyarok ukrán zászló alatt harcolnak a betolakodókkal. Így egyben saját szűkebb pátriájukért is.

 

Die Welt

 

Amikor a tömegtiltakozás az elit elégedetlenségével párosul, attól berezel minden autokrata – állapítja meg a német jobboldali lap, kiemelve, hogy napjaikban valami egészen váratlan történik a szabadság és az önkényuralom világméretű küzdelmében. Bajban vannak a legjelentősebb diktatúrák – Kína, Irán és Oroszország, mert az emberek fellázadnak a hatalom ellen. 

Ami Kínát illeti, a szakértő, Alexander Görlach, úgy ítéli meg, hogy az ottani rezsim egyértelműen fasiszta vonásokat mutat, a lakosságnak azonban elege lett, és immár nem hagy alább a tiltakozó mozgalom.

Hogy mikor tör ki egy országban a nyílt elégedetlenség, arról Barbara Geddes, a UCLA professzora azt vallja kutatásaik alapján: nem lehet megjósolni. Összesen 280 autokrata rendszert vettek szemügyre, 1946 és 80 között, és arra jutottak, hogy azok sorsát végső soron a tömegek határozták meg. Minél többen érdekeltek az adott csoport uralmának fenntartásában, annál erőteljesebb a hatalmi szerkezet.

Ilyen alapon a legkisebb túlélési esélye napjainkban a putyini Oroszországnak van. Hiszen hogy fennmaradjon, az csupán egy-két oligarcha számára fontos. Ráadásul személyre szabták, és az összes tekintélyuralmi modell közül ennek a verziónak szokott a legrövidebb lenni az élettartama. Jellemzője, hogy csak nagyon kevés a megbízható szabály, a korrupció viszont az égig ér. Gyakoriak az állami túlkapások. Sűrűn fordul elő erőszak, a lakosság gyűlöli. Ha megbukik, képviselői az életükért reszketnek, vagy emigrációba vonulnak.

Hosszabb életűek az olyan egypártrendszerek, mint amilyen Kína vagy Irán, ahol szintén egy ember tartja kézben az irányítást. A társadalmat alaposan megfigyelik, ez jelentős stabilitási tényező. De az is, hogy a KKP-nak több mint 95 millió tagja van, plusz a pártnak sikerült megnyernie a középrétegek egy részét is. Ily módon az ország világszerte példakép az autokraták számára.

A rabság egyfajta Internacionáléja jött létre, pekingi középponttal. Kína pénzzel és beruházásokkal segíti a tekintélyuralmakat, de demokratikus államokban is igyekszik népszerűsíteni a maga lovát: vagyis, hogy nem kell forszírozni a versenyt a politikában, nincs szükség átláthatóságra, viszont az elit jócskán megszedheti magát.

 

Die Presse

 

Wolfgang Schäuble önkritikát gyakorolt, mert sok más német vezetővel annak idején együtt nem vette észre, mire készül az orosz elnök, pedig a jel ott volt a falon. A lapnak adott interjúban a német konzervatív képviselő, aki 50 éve ül a Bundestagban és már Kohl alatt is a kormány tagja volt, kijelentette, hogy fel kellett volna ébredniük, amikor Putyin a 20. század legnagyobb katasztrófájának nevezte a Szovjetunió szétesését, csak éppen nem akartak szembenézni az igazsággal.

Merthogy reménykedtek. Ám félresikeredett az orosz átalakulás, mivel az oligarchák félelmetesen megtollasodtak, a lakosság életkörülményei viszont általában nem javultak és ez megteremtette az alapokat a diktatúra létrejöttéhez. A mai rendszert régi KGB-sek klikkje vezeti, az államfővel az élen.

A politikus azt is beismerte, hogy hiba volt német részről ennyire függő helyzetbe kerülni az orosz gáztól, hiába szólt előre egy sor európai szövetséges. Nem lett volna szabad erőltetni a nemzeti külön utat, mert Berlinnek az a kötelessége, egyben nemzeti érdeke, hogy összefogjon a földrész többi államával, keleten és nyugaton egyaránt.

Ugyanakkor gondnak nevezi, hogy nem mindenki fogta fel: Putyin nem csupán Ukrajna, hanem az európai értékrend ellen harcol, mivel a demokrácia sok orosz számára igencsak vonzó. Ám nagyon is határozottan ki kell állni ezen értékek mellett, ideértve, hogy be is kell tartani azokat. A demokrácia ugyanis csak akkor működik, ha tesznek érte, és ez hatalmas feladat.

 

Spiegel

 

A lengyelek erős embere most éppen azzal vádolta meg Németországot, hogy az békés eszközökkel próbálja elérni, amit egykor fegyverrel nem sikerült, vagyis, hogy uralmi pozícióba kerüljön Európában. Jaroslaw Kaczynski már a jövő évi választásra készülődve járja az országot és az egyik kampányrendezvényen kifejtette, hogy a földrész ereje a szuverén államokban rejlik. A másik út ezzel szemben válságba és szerencsétlenségbe vezet, nem csupán Lengyelországban, hanem az egész kontinensen – hangsúlyozta a hatalmon lévő jobboldali populisták legfőbb stratégája.

A németellenes, illetve euroszkeptikus retorika legalábbis részben már a választással függ össze. Idekapcsolódik, hogy Varsó nemrégiben 1,3 milliárd eurós háborús kártérítési igénnyel állt elő Berlinnel szemben. 

 

 

 

2022. december 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább

New York Times: Magyarország fityiszt mutatott az Egyesült Államoknak

Egyetlen vezetője sem volt hajlandó találkozni a Szenátus kétpárti küldöttségével, amely azért érkezett Budapestre, ahogy a >

Tovább

Orbán rémálma

Kármentéssel próbálkozott tegnapi beszédében Orbán Viktor, miután a kegyelmi ügy megrázta az országot és tízezrek tüntettek >

Tovább

„Odakint most szörnyek járnak és az állam a legnagyobb szörny”

Hallom, máris 66 millió forint gyűlt össze két otthon nélküli gyereknek. Szép gesztus, de egy súlyos >

Tovább

Putyin üzenete

Nem az a lényeg, miként vesztette életét Navalnij, tehát hogy agyonverte egy őr, vagy betegség végzett >

Tovább

Vajon túléli-e Orbán Viktor a pedofil botrányt?

Ezen tanakodik a Times közép-európai tudósítója, aki ezúttal nem Berlinből, hanem alighanem a demonstráció miatt Budapestről >

Tovább

A nemzeti konzervativizmus növekvő veszélye

Az Economist vezércikke úgy ítéli meg, hogy egyre nagyobb veszélyt jelent a nemzeti jobboldaliság, ráadásul terjed. >

Tovább

A véletlenek ereje

Nekünk pedig, egy fél lábbal már a sír szélén tántorgó, szegényedő, kifosztott, diktatúrák karjaiba omló ország >

Tovább

A kettős lemondás nyomán az eddigi legnagyobb válságba csöppent bele Orbán Viktor

Ekkora fenyegetéssel még nem szembesült 2010 óta, de ami a legrosszabb, hogy Novák és Varga távozását >

Tovább