2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Véemeszes propagandagépezet

A sajtószabadság kicsúfolása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság lapja” – nem csak a közszolgálatiság hiányzik, de a „pártatlanul széles körű tájékoztatás” is. A lapban egyetlen más véleményt, kritikus írást sem lehet olvasni a hatalmi szervek, Pásztor István és Hajnal Jenő viselt dolgairól és pártjuk tevékenységéről! Miközben a sajtónak egyik legfontosabb feladata a mindenkori hatalom tevékenységnek ellenőrzése kellene, hogy legyen. Lehet-e itt egyáltalán „szabadon, politikai befolyástól mentesen működő” médiáról beszélni? Az egyoldalú és pártos tjékoztatás iskolapéldája ez. Értesíteni kell erről Vera Jourova biztost! Ilyen médiával nem lehet az EU-ba jutni, de még a társadalmi-gazdasági fejlődés sem elérhető! Bozóki Antal:

– A médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé – jelentette ki Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos a médiapluralizmus és a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásakor szeptember 16-án.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is.

A szabályozás hangsúlyt helyez a közszolgálati média függetlenségére és stabil finanszírozására, előírja, hogy a közszolgálati média vezetőjét és igazgatótanácsát átlátható, nyílt és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni. A közszolgálati médiaszolgáltatók, küldetésüknek megfelelően, pártatlanul kell széles körű tájékoztatást nyújtaniuk és véleményeket közölniük

Az Európai Bizottság a közbiztonságra kockázatot jelentő, nem uniós médiára vonatkozó nemzeti intézkedések meghozatalát is javasolta, hogy a külföldi médiumok se kerülhessék meg az EU-ban kötelező szabályokat – közölte Jourová.

– Olyan szabályozást javaslunk, amely Európában mindenütt ugyanúgy és ugyanazon normák szerint kötelezően alkalmazandó. Szeretnénk, ha a szabályok a lehető leggyorsabban hatályba lépnének, alkalmazását nagyon sürgetőnek tartjuk – tette hozzá a cseh biztos.

Szerbia és az Európai Unió (EU) még 2013-ban kezdték meg az csatlakozási tárgyalásokat. Az ország – legalábbis a hivatalos politika szerint – szeretne „mielőbb” tagja lenni ennek a gazdasági és politikai egyesülésnek.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás összetett folyamat. A tagság feltételeit teljesítő, csatlakozni kívánó országnak be kell emelnie jogrendszerébe az uniós jogszabályokat az összes szakpolitikai területen.

A csatlakozáshoz teljesíteni kell bizonyos, ún. koppenhágai kritériumokat. Ezeket az Európai Tanács az 1993-as koppenhágai ülésén megállapították állapították meg, majd az 1995-ös

madridi ülésén megerősítették.

A kritériumok a következők:

– a demokráciát, a jogállam és az emberi jogok érvényesülését garantáló intézmények stabilitása, a kisebbségi jogok tiszteletben tartása és védelme;

– működő piacgazdaság és képesség az Unión belüli versenyviszonyokkal és piaci erőkkel való megbirkózásra;

– a tagsággal járó kötelezettségek teljesítésére – és ennek részeként az uniós jogot képező szabályok, standardok és szakpolitikák (a közösségi vívmányok) hatékony végrehajtására – való képesség, valamint a politikai, gazdasági és monetáris unió célkitűzéseinek vállalása.

Szerbiának az EU-ban való felvétele attól függ, hogy mikor teljesíti a meghatározott feltételeket. Hacsak valamilyen politikai döntés folytán az országgal nem tesznek kivételt, de erre nem túl sok esély van.

Az Európai Parlament (EP) 2022. július 6-i állásfoglalásában a Bizottság Szerbiáról szóló, 2021. évi jelentéséről (2021/2249(INI))[3] „felszólítja a szerb hatóságokat, hogy valóban hajtsák végre a szükséges reformokat, és tereljék vissza az országot az uniós integráció felé vezető helyes útra, ezáltal megvalósítva Szerbia európai törekvéseit”.

Újabban még az is követelmény, hogy „a szerb és a koszovói hatóságoknak konstruktív szerepet kell vállalniuk a kölcsönös elismerésen alapuló, jogilag kötelező erejű, átfogó normalizációs megállapodás létrejöttében”.

Sokan vannak, akik hangosan követelik Szerbiának az EU-hoz való csatlakozása „meggyorsítását”, mégpedig a feltételek megvalósítása nélkül, a gyakorlatban azonban azon dolgoznak, hogy erre ne kerüljön sor.

Ezek közé tartozik a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is. Jól látszik ez, például, a sajtó helyzetével kapcsolatban is.

Hiába az EU-s álláspont, miszerint „a médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé”, a csaknem teljes magyar nyelvű médiát, a Családi Kör független hetilap és néhány internetes portál kivételével – az MNT hathatós segítségével – teljesen leuralt a VMSZ.

Groteszkül hat, hogy az MNT „alapította” Magyar Szó szeptember 17-én közölte az MTI írását a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásáról, miközben ez a lap, csakúgy, mint a többi MNT alapítású média – semmiben nem felel meg ezeknek. Vonatkozik ez, sajnos, egyaránt a Hét Napra, a Pannon RTV-re, a Szabadkai Magyar Rádióra stb. is. Egy pártirányítású propagandagépezet részeit képezik! Az ugyancsak a Véemesz befolyású Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete pedig minderről nem vesz tudomást!

Az eredetileg közszolgálati lap „szerkesztői függetlensége”, „szerkesztői szabadsága” egyáltalán nem létezik. A szerkesztéspolitika egyetlen párt, a VMSZ, pontosabban Pásztor Pista pártvezér politikájának a befolyása alatt, a szolgálatában áll. Jól látszik ez, például a lap szeptember 19-ei címoldalán is, ahol Pásztor István már nem is egy, hanem két cikkben is szerepel. Nem kuriózum ez, sajnos, hanem szinte gyakori eset.

Külön botrányos, hogy az egyik cikk szerint a noszai ménesgazda, új Mercédesz-tulajdonos, a szerinte mindenhez egyformán „értő” Pásztor a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok palicsi megnyitóján a VMSZ elnöki minőségében mondott inkább politikainak nevezhető „ünnepi beszédet”.

A másik írás szerint a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban (VM4K) szólalt fel, ahol az „információs szakmérnökök vették át a diplomájukat”, hangoztatva az intézmény „fontosságát”. Annak az intézménynek, amelyikben a vele „évek óta intim kapcsolatot ápoló” Lovas Ildikó a „koordinátor”, a Magyar Összefogás nevű pártlistán a hetedik számú jelölt a november 13-án esedékes nemzeti tanácsi választásokon.

A Magyar Szó Kft. vezetőjét, főszerkesztőjét és a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete (igazgatóbizottsága) tagjait – megkülönböztető módon – az MNT a pártalapú megbízhatóság alapján nevezi ki. A testületnek olyan tagjai is vannak, akik tisztsége összeegyezhetetlen a tagsággal.

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság lapja” – nem csak a közszolgálatiság hiányzik, de a „pártatlanul széles körű tájékoztatás” is. A lapban egyetlen más véleményt, kritikus írást sem lehet olvasni a hatalmi szervek, Pásztor István és Hajnal Jenő viselt dolgairól és pártjuk tevékenységéről! Miközben a sajtónak egyik legfontosabb feladata a mindenkori hatalom tevékenységnek ellenőrzése kellene, hogy legyen. Lehet-e itt egyáltalán „szabadon, politikai befolyástól mentesen működő” médiáról beszélni? Az egyoldalú és pártos tjékoztatás iskolapéldája ez. Értesíteni kell erről Vera Jourova biztost!

Ilyen médiával nem lehet az EU-ba jutni, de még a társadalmi-gazdasági fejlődés sem elérhető!

Szerbiát mindaddig nem szabad felvenni ebbe a nemzetközi szervezetbe, amíg a sajtóban is nem történnek meg szükséges változások, reformok!

 

 

 

2022. szeptember 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Holt lelkek kifosztása, avagy apámat visszahozta a sírból a bank

Oké, mindenkinek van valami hasonló esete a bürokráciával, az örökösödés kapcsán is biztosan. Hogy ez kell, >

Tovább

„Hármas osztályzat az MNT négy évére”?

Az MNT működésére rányomta bélyegét a Pásztor István által meghirdetett nemzeti kisebbségi politika, amit a „konfrontáció >

Tovább

Putyin totális háborúja

Oroszországban ugyanaz az egydimenziós nacionalista világszemlélet működik, mint a száz évvel korábbi Szovjetunióban, globális felelősségről, józan >

Tovább

Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által >

Tovább

Legitim lesz-e az egypárti MNT?

Amennyiben csak egy magyar lista indul a november 13-ai választásokon, felállhat egy csupán Véemeszes és a >

Tovább

Szabadságra ítéltek

Azóta sem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy akit az állam kebelére emel, attól ellenszolgáltatásokat követel. >

Tovább

Az apa, a fia és a szentlélek

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik >

Tovább

Ezt akartam? Ezt vártuk a rendszerváltástól?

Egykor a Párt volt az elnyomó, ma pedig a szabadságra esküvő új bűnös osztály. Egykor még >

Tovább

A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság >

Tovább

A folytonosság jelképe tapintatosan a modernizáció őrének számított

Ahol túlburjánzik a hatalom, ott elmélyülnek a nemzeten belüli szakadékok, amelyeknek manapság főleg a posztkommunista országok >

Tovább

Ajándékcsere

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok >

Tovább

„Hoppon marad” a Pásztor Kft. és az ügyfélköre?

Pásztor Pista nyilatkozatából derül ki, hogy a Prosperitati Alapítvány „nagy volumenű vajdasági feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztések >

Tovább