2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Meloni: nem a demokráciára, hanem a baloldalra jelent veszélyt

Meloni: nem a demokráciára, hanem a baloldalra jelent veszélyt

Úgy értékelte: a baloldal igyekszik befeketíteni pártját azzal a jelszóval, hogy az Olaszország Fivérei veszélyezteti a demokráciát. Mint rámutatott, erről szó sincs, csupán a balos hatalmi rendszer érezheti magát fenyegetve. Ők amúgy már évtizedekkel ezelőtt átengedték a fasizmust a történelemnek.

Neue Zürcher Zeitung

 

Giorgia Meloni szerint nem titok, hogy szoros kapcsolatokat ápol a Fidesszel. A politikus, aki várhatóan a következő olasz miniszterelnök lesz, arra a kérdésre válaszolt, hogy hajlandó volna-e szövetségre lépni a magyar vezetővel az EU-n belül. Ugyanakkor megerősítette, hogy nem lépne semmi olyat, ami gyengítené a földrészt Oroszországgal és Kínával szemben.

Azt hangoztatta, hogy határozottan elítélte az orosz agressziót, hogy az Uniónak a lehető legegységesebben kell fellépnie. Csakhogy a közép-európai államok nem könnyen szabadulnak ki az energiafüggőségből. Ugyanakkor Németország fontosabbnak tartja a nemzeti érdekeit, mint az integráció szempontjait.

Úgy értékelte: a baloldal igyekszik befeketíteni pártját azzal a jelszóval, hogy az Olaszország Fivérei veszélyezteti a demokráciát. Mint rámutatott, erről szó sincs, csupán a balos hatalmi rendszer érezheti magát fenyegetve. Ők amúgy már évtizedekkel ezelőtt átengedték a fasizmust a történelemnek.

 

FAZ

 

Orbán Viktor váratlanul a középpontba került az olasz választási kampány finisében. A szociáldemokraták vezére azt mondta Berlinben, hogy hiába mutatnak ki mást a felmérések, bízik abban, hogy pártja nyer vasárnap, mert ők Európa középpontjában akarják tartani az országot. Ezzel szemben – mutatott rá Enrico Letta – a jobboldali szövetség Magyarországgal és Lengyelországgal kíván együtt haladni.

És egy Meloni-kabinet szakítana az EU demokratikus játékszabályaival, oroszbarát vonalra állna át, így ha a jobbos koalíció kerekedik felül, akkor Putyin boldog. Ha ellenben a baloldal nyer, akkor a demokraták örülnek.

A vendéglátó német szociáldemokraták vezére azt mondta, hogy az olasz választások megmutatják, merre tart a földrész. Hiszen a Meloni-féle Olaszország Fivérei olyan antidemokratákkal áll össze, mint Orbán Viktor. Úgyhogy az országnak jobbat tenne, ha Letta vezetné, és nem jobboldali populisták, valamint újfasiszták. Amúgy nagyon úgy néz ki, mutat rá a római tudósítás, hogy Orbán egyfajta töréspont lett az igen esélyes hármas koalíción belül, mert Berlusconi nyíltan ellenzi a másik két szövetséges nagy Fidesz-barátságát.

 

FT

 

Igazából nem lehet tudni, hogy melyik az olasz választások legfőbb esélyesének igazi arca – hangsúlyozza a vezércikk, miután Giorgia Meloni másként beszél odahaza, mint külföldön. Az olasz jobboldalnak rengeteg negatív jellemvonása van, így a legjobb, amit el lehet mondani az Olaszország Fivéreinek elnök asszonyáról, hogy nem Matteo Salvini.

Azaz Brüsszel szemszögéből szerencsés, hogy nem osztja a Liga vezérének oroszbarát nézeteit és nincs is olyan priusza, mint a másik szövetséges Silvio Berlusconinak. Ezzel együtt jogosak a fenntartások Melonival szemben, főként mivel a keményen jobbos tömörülések aggasztó módon jönnek fel Európában. Az ő pártja meg nem volt hajlandó szakítani a fasiszta gyökerekkel. Az elnök elutasítja a bevándorlást, és nem támogatja a nemi kisebbségek jogait.

Részben azért annyira felkapott, mert új seprűnek számít. Az érem másik oldala viszont az hogy tapasztalatlan, pont akkor, amikor szakmai hitelesség alapvető mind Brüsszel, mind a pénzpiacok számára. Meloni a jelek szerint megértette, hogy sikere az ország gazdasági stabilitásától függ. Az ugyanakkor vádirat az olasz politikai osztály ellen, hogy választani kell a demokrácia és a hozzáértés között.

Ám az EU-nak nem szabad kiközösítenie egy jobboldali olasz vezetést, bármennyire is illiberálisak annak a nézetei, mert ily módon csak még jobban beterelné a nacionalista sarokba, ahol már ott van Orbán Viktor. Hamar megtudjuk, kicsoda is Meloni, mert rengeteg a lehetséges válság, ezért vizsgázni fog. Remélhetőleg nem hull le róla a viszonylag mérsékelt álarc.

 

Szelestey Lajos

 

 

2022. szeptember 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A moszkvai atomfenyegetésről

Mindebből pedig az következik, hogy az igazi veszély nem az orosz erő, hanem az orosz gyengeség, >

Tovább

Putyin már a végjáték felé botorkál Ukrajnában

A Washington Post kommentárja azt ajánlja a Nyugatnak, hogy készüljön, mert Putyin már a végjáték felé >

Tovább

Putyin a mozgósítást is elszúrta

Hiszen megszegte azt az egyezséget, hogy a társadalom távol tartja magát a politikától, cserében viszont az >

Tovább

A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes

Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai >

Tovább

Putyin józan őrülete

Azaz, ha a sarokba szorul, megkétszerezi a tétet. Ez akár az egész világot romlásba taszíthatja, hiszen >

Tovább

Meloni nem fog a tűzzel játszani

Már az feltűnő, miként indokolta, hogy pártja EP-képviselői a napokban nem szavazták meg az EP-ben, hogy >

Tovább

Putyin kétségbeesett húzása

Az ukránok már ott tartanak, hogy a Donyecki-medencéből is kiűzik az oroszokat, pedig annak a résznek >

Tovább

Meloni: nem a demokráciára, hanem a baloldalra jelent veszélyt

Úgy értékelte: a baloldal igyekszik befeketíteni pártját azzal a jelszóval, hogy az Olaszország Fivérei veszélyezteti a >

Tovább

Jönnek fel Európában a jobboldali-populisták

Ezt fejti ki szokásos keddi kommentárjában Paul Lendvai. Mert ki gondolta volna pl. hogy a földrész >

Tovább

Amire szüksége van Ukrajnának

Paul Krugman elolvasta jó pár korábbi háború gazdasági veszteséglistáját, így azt kérdezi szokásos kommentárjában: már az >

Tovább

Hatalmas erkölcsi különbség

A Kijevben szerzett személyes benyomások alapján a Washington Post legendás elemzője, Fareed Zakaria most már érti, >

Tovább

A Putyin-párti jobboldal világképe romokban

Putyin bajba került Ukrajnában, de ugyanez a helyzet mindazokkal, akik idáig jobbról védték nyugaton. Az orosz >

Tovább