2024. április 16. kedd
Ma Csongor, Bernadett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett uniós csatlakozását. „A következő időszakra vonatkozó tervek között szerepel katonai kiképzéssel rendelkező, civil ruhás diverzánsok bevonása, akik erőszakos akciókat hajtanak végre, megtámadnak állami épületeket, sőt, erőszakos akciókkal túszokat ejtenek, mindezt az ellenzék tiltakozásának álcázva, azért, hogy kikényszerítsék a hatalomváltást Kisinyovban,” fogalmazott Maia Sandu. Az erőszakot valószínűleg Oroszországból, Fehéroroszországból, Szerbiából és Montenegróból származó "külföldi állampolgárok" szervezték meg. Káncz Csaba:

A hibrid hadviselés eszközeivel Oroszország képes – és a jelek szerint hajlandó - erőszakot szítani Moldovában, Boszniában, valamint Szerbia és Koszovó között. Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolja Sandu moldovai elnököt, hogy egyesülésre törekszik Romániával.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megerősítette, hogy a kialakult éles helyzetre tekintettel a NATO a ramsteini találkozón megvitatta Moldova védelmének megerősítését. De hogyan jutottunk idáig?

 

Baljós előjelek

 

2022. október 26-án az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy a Kreml „tartós, rosszindulatú befolyásolási kampányokat” folytat Moldovában, és szisztematikusan korrumpálja a helyi politikusokat. Ennek eredményeként 12 céget és 9 magánszemélyt szankcionáltak. Valóban, sok szakértő rendkívül sebezhető célpontnak tartja Moldovát: Európa legszegényebb országa nem tagja a NATO-nak, Ukrajna Odessza régiójával határos, és a lakosság nagy része folyékonyan beszél oroszul.

Két nappal azután, hogy az USA bevezette a moldovai szankciócsomagot, a The Washington Post oknyomozó cikket közölt az orosz beavatkozásról a moldovai politikába. Az újság felfedte, hogy az orosz hírszerzés -  az FSzB  - most Ilon Shor üzletemberre és politikusra teszi tétjeit. Ő a „Shor” párt vezetője, a moldovai parlament képviselője, és gyanúsított egy moldovai bankokból származó 1 milliárd dollár pénzmosás ügyében. A nemzetközi körözési lista nem akadályozza meg Short abban, hogy - bár Izraelbe menekült -, Moldovában politizáljon: támogatói tiltakozó gyűléseket tartanak Maia Sandu politikája ellen.

 

A helyzet élesbe fordul

 

Az igazi politikai bomba a hétvégén robbant, amikor Alekszej Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára elmondta, hogy az Orosz Föderáció puccsot tervez Moldovában, amelynek részeként csecsen "mentőket" küldött Törökországba. Utána Kisinyovban köthetnek ki. Tudjuk a neveiket – tette hozzá.

A moldovai elnök aztán hétfői beszédében ukrán hírszerzési forrásokra hivatkozva figyelmeztetett: Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel sikerüljön meggátolni tervezett uniós csatlakozását. „A következő időszakra vonatkozó tervek között szerepel katonai kiképzéssel rendelkező, civil ruhás diverzánsok bevonása, akik erőszakos akciókat hajtanak végre, megtámadnak állami épületeket, sőt, erőszakos akciókkal túszokat ejtenek, mindezt az ellenzék tiltakozásának álcázva, azért, hogy kikényszerítsék a hatalomváltást Kisinyovban,” fogalmazott Maia Sandu. Az erőszakot valószínűleg Oroszországból, Fehéroroszországból, Szerbiából és Montenegróból származó "külföldi állampolgárok" szervezték meg.

 

A Nyugat reakciója

 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azonnal reagált, leszögezve: „Határozottan kiállunk a moldovai kormány és a moldovai nép mellett. Nem láttunk független megerősítést, de ez minden bizonnyal egy oldal Putyin forgatókönyvéből.”

"Sandu ezen figyelmeztetését komolyan kell venni" - mondta egy EU-diplomata. „Az oroszok tökéletesen képesek ilyesmire – elvégre Montenegró miniszterelnökének meggyilkolását tervezték 2016-ban, hogy megakadályozzák az ország NATO-csatlakozását. Moldova pedig "szinte védtelen" - tette hozzá.

"Gyenge a biztonsági szolgálata, gyenge a katonasága, és ellepték az orosz katonák, így nem lenne olyan nehéz erőszakos tiltakozásokat szervezni ott" – emelte ki.

"A moldovai instabilitás ürügyet adna Oroszországnak, hogy mozgósítsa Dnyeszteren túli erőit, és segítsen két frontról támadást indítani Odessza ellen. Oroszország képes erőszakot szítani Boszniában, a Boszniai Szerb Köztársaságon keresztül, valamint Szerbia és Koszovó között" - mondta.

 

Súlyos helyzetben

 

A megélhetési válság sújtotta volt szovjet Moldovai Köztársaságban Natalia Gavriliţa Európa-párti kormányfő múlt pénteken nyújtotta be lemondását. Valóban, a kormányra hónapok óta nagy nyomás nehezedett az energia- és élelmiszerárak ugrásszerű emelkedése miatt.

Igor Dodon volt oroszbarát elnök kijelentette, hogy a vezetés túlterhelt, és Moldovát mély válságba sodorta. Az ellenzék képviselőjeként előrehozott parlamenti választások kiírását követelte.

 

Moldova bizarr semlegessége

 

Moldova alkotmányos semlegessége rendkívül furcsa: 1994-ben egyoldalúan deklarált, nemzetközileg el nem ismert, még kevésbé garantált. Az ország gyakorlatilag demilitarizált.

Kisinyovnak nincs se harcképes hadserege, se védelmi ipara. Eközben a Dnyeszteren túli orosz csapatok 1994 óta naponta megsértik Moldova semlegességét.

Nem véletlen, hogy az ország Nyugat-barát kormánya az elmúlt hónapokban megkezdte a kifarolást ebből a pozícióból. Moldovai külügyminiszter – Nicu Popescu – először vett részt a múlt decemberi bukaresti NATO-miniszteri találkozón. Kisinyov az októberben aláírt katonai támogatási megállapodás részeként szintén most kapta meg az első hármat - egy esetleges 19 darab -Piranha-3H páncélozott csapatszállítóból Németországból.

Oroszország többször is figyelmeztette Moldovát a Nyugattal való katonai együttműködésre, befolyása alá tartozónak tekintve a volt szovjet államot. Legutóbb két hete Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vádolta meg Sandu elnököt azzal, hogy egyesülésre törekszik Romániával. Azt is a Nyugat fejéhez vágta, hogy Moldovát Ukrajnához hasonlóan egy újabb "oroszellenes" bázissá akarják tenni.

 

(Napibankár.hu)

 

2023. február 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Monroe-elv és ami ebből következett

A gyakorlatban azonban a hidegháború viszonyai között, a szovjet és kommunista fenyegetés nyomásában a nemzetbiztonságát fenyegetőnek >

Tovább

Izrael nem alapozhatja politikai stratégiáját a megkérdőjelezhetetlen katonai erőre

A palesztinokhoz fűződő viszonyt egy évtizeden át a jobboldal szabta meg, ám felsült vele. A hadsereg >

Tovább

Még Trump sem állhat a törvény felett

Őt is megilleti persze a tisztességes tárgyalás és az ártatlanság vélelme. Ám nem szabad semmiféle kiváltságot >

Tovább

Európa új frontvonalai

Az olasz Külpolitikai Intézet igazgatónője szerint új határok alakulnak ki Európában, mert a háború bebizonyította, hogy >

Tovább

A szaudi-iráni megállapodásról

Persze, van még egy ismerős ismeretlen ebben s közel-keleti egyenletben, aki nem is olyan háttérszereplő, különösen, >

Tovább

Putyin határtalan étvágya – Moldova, Koszovó és Bosznia

Moszkva meg akarja buktatni a kisinyovi kormányt, hogy az ország orosz befolyás alá kerüljön, és ezzel >

Tovább

Léggömb, vagy csak egy lufi?

Az aligha új, hogy két állam kémkedik egymás ellen, amióta világ a világ, ez az egyik >

Tovább

Az olasz miniszterelnök jobb, mint a híre

A Die Welt korábbi főszerkesztője nem ért egyet azokkal, akik félreverik a vészharangot az olasz miniszterelnök >

Tovább

Mi a gond a kínai lakosság csökkenésével

Paul Krugman kétségbe vonja a hivatalos kínai adatokat, mármint hogy tavaly váratlanul fogyni kezdett a lélekszám, >

Tovább

Netanjahu Izrael legnagyobb ellensége, miért nem száll vele szembe a Nyugat?

Hiszen a keményen jobbos vallási koalíció nekimegy a polgári szabadságjogoknak, külföldön pedig megbízhatatlan partnernek ígérkezik. Netanjahu >

Tovább

Ha Putyin belebukik a kalandba, egy jó ideig káosz áll be

Viszont kiaknázhatja Magyarország, Lengyelország és Románia, hogy megkaparintson olyan tartományokat, amelyekről 1919 és 45 között volt >

Tovább

Babiš nyomul az elnökségért

A megosztó populista milliárdos, Andrej Babiš nyomul az elnökségért a választás tegnap kezdődött és ma záruló >

Tovább