2022. július 5. kedd
Ma Emese, Sarolta, Antal névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Robert Yugovich”

Az álnév ennek a politikának a tagadását jelenti ma számomra. Azt, hogy nem kell szidni Európát ahhoz, hogy magyar lehessek, és ugyanakkor tiszta legyen a lelkiismeretem, hogy nem voltam részese egy újabb magyarellenes politikának. Még annyira sem, hogy szótlan „csendestárs” lettem volna. Bármerre is jártam a világban, mindig magyar voltam: Robert Yugovich.

Sokféle variációját olvastam és hallottam annak, hogy miért írok álnéven, de a valódi ok egyszer sem hangzott el, vagy látott más módon napvilágot. Pedig nem olyan rejtély, mint azt sok médium és egyén is gondolta. Már csak azért sem, mert aki szerette volna tudni, hogy ki van e név mögött, nagyon könnyen megtudhatta, hiszen elég volt csak bemenni a bíróságra és megnézni a mindenki számára nyilvános ügyem bírósági aktáit, vagy részt venni egy bírósági tárgyalásomon.

Az álnév egyáltalán nem a valami vagy valaki előli rejtőzködés célját szolgálja, hanem protest jellege van. A gondolat 2004. december 5-e után fordult meg először a fejemben, Gyurcsány nemzetárulása után, amikor azt mondta, csak az a magyar, aki Magyarországon él. Vagyis én, aki Hollandiában élek, és a Vajdaságban születtem magyar anyától, magyar az anyanyelvem, nem vagyok magyar! De aztán felülkerekedtem hirtelen jött sérelmemen, és azt mondtam, Milosevićnek sem sikerült kiölnie belőlem és honfitársaimból magyarságtudatunkat, ahogy Ceauseşcunak sem az erdélyi magyarokból; egyik gazfickó sem tilthatta meg, hogy magyarok legyünk, annak érezzük és valljuk magunkat, hát ennek a gazfickónak sem fog sikerülni! Sőt, ha van ilyen, még inkább magyar lettem!

2007-ben jött a tanúvédelmi program.  Mint minden rendőrállamban, ha a rendszert vagy annak csak egy bizonyos szegmensét – pl. az igazságszolgáltatást – kritizálni próbálják, vagy annak hibáira felhívni a közvélemény figyelmét, az államhatalom szankciókat vet ki ennek a cselekedetnek az ellehetetlenítésére. A Tanúvédelmi Szolgálat azt találta ki, hogy nem nyilatkozhatom a sajtónak, mert személyem államtitkot képvisel!(?)  Nevem, személyem, mindenem. Persze, ez jogilag baromság, és csak a magyar „jelvényesek” tudnak ilyen ostobasággal előállni.

Tudták, hogy könyvet írok (ekkor írtam Az őszinteség jutalmát), és azt mondták, az is államtitok, mivel a személyem is az, így azt nem jelentethetem meg. Egy újabb indok erősítette meg elhatározásomat, hogy a valódi nevem helyett kell egy másik, egy álnév, amely mögött bárki lehet, így az már nem lehet „államtitok” tárgya, és nem tilthatják meg, hogy kiadjam a könyvem. Ezzel, részben, el is értem azt a célom, hogy a sajtóval kapcsolatot tarthassak, de – ahogy egy rendőrállamban lenni szokott –  a „rendőrnek” mindig igaza van. A „tanúvédők” az újságírókat fenyegették meg.  A tanúvédelmi programról és a fogva tartás körülményeiről nem kérdezhetnek. Ha mégis megteszik, azzal államtitkot sértenek!

Az, hogy ma már teljesen protest jellegű a „Robert Yugovich” írói név, és semmilyen más szerepet nem tölt be, kellett hozzá a Fidesz önmagából való kifordulása is. Vagyis, az a magyarokat megosztó politika, amit a Fidesz gyakorol 2010 óta. Orbán Viktor nem azt mondja, hogy az a magyar, aki Magyarországon életvitel szerűen él és magyar állampolgár, mint mondta Gyurcsány, hanem: „Az a magyar, csak az, aki Fideszes!” Szóval ő is feltételekhez köti, hogy ki a magyar, milyen a magyar párt, ki a hazafi.

Sohasem voltam nacionalista, és nem is leszek, de ha úgy éreztem, mindig kiálltam a magyarságom mellett. Függetlenül attól, hogy 2010-ben a Fidesszel szimpatizáltam, gyorsan unszimpatikussá váltak nemzetmegosztó, kirekesztő, Európa-ellenes, diktatórikus politikájukkal. Az álnév ennek a politikának a tagadását jelenti ma számomra. Azt, hogy nem kell szidni Európát ahhoz, hogy magyar lehessek, és ugyanakkor tiszta legyen a lelkiismeretem, hogy nem voltam részese egy újabb magyarellenes politikának. Még annyira sem, hogy szótlan „csendestárs” lettem volna. Bármerre is jártam a világban, mindig magyar voltam. Ezen a nyelven beszélek a gyerekeimmel, a feleségemmel, a szüleimmel. Tehát ne valamiféle „őrült fickók” akarják megmondani, hogy magyar vagyok-e vagy sem!

Ugyanazt vallom, amit József Attila a Viszem a földem című versében: „Magyar vagyok, de európai.” Tehát, inkább szimbolikus jelentősége van az írói névnek, mintsem misztikus oka, miként azt a sajtó próbálta meg belemagyarázni. Persze nem teljesen önszántamból történt mindez. Kellett hozzá a TVDSZ erőteljes ráhatása is, hogy a sajtó dezinformációkat terjesszen rólam.

Nagyon sok barátom van Európa majd minden országában. Amikor Gyurcsány „csinálta a fesztivált”, és megosztotta a magyarokat, azt csak mi nem értettük. De amit Orbán csinál, az előtt az egész világ értetlenül áll. Rohadtul éreztem magam, amikor a „békemenet” vonult, és akkor is, amikor olyan plakátok jelentek meg a magyar utcákon, hogy „Több tiszteletet a magyaroknak!”. A holland ügyvédem azt kérdezte, ha ennyire nem jó az EU-ban, miért nem lépünk ki. Mondtam neki is és a többi barátomnak is, hogy van Magyarország, és van a magyar kormány. A kettő nem ugyanaz. 2010 óta, hogy Robert Yugovich lettem, a helyzet szinte csak tovább romlott, és egyre erősebb bennem az az érzés, hogy maradok inkább továbbra is Robert Yugovich, európai magyar, aki nem hiszi, hogy a magyaroknak több tisztelet járna bármely más nemzetnél!

Az is furcsa, hogy Magyarországon az elmúlt 25 évben minden voltam már – szerb, jugó, határon túli, külhoni –, csak magyar nem, míg Hollandiában hihetetlen gyorsasággal képesek voltak megtanulni, hogy vajdasági magyar. Az ügyésznő is azzal fokozta a vádat, hogy folyamatosan úgy definiált, mint szerb bűnözőt. Ahogy egy régi magyar mondás is tartja: „Nem erőszak a disznótor!” Nem kaparok mind a tíz körmömmel, hogy végre Magyarországon is magyarként tekintsenek rám (ránk). Nagyon jól megvagyok európaiként is, sőt, azt hiszem, egyre jobban! Sokkal vállalhatóbb és kevesebb kellemetlenséggel jár. Egyszerűbb európai magyarnak lenni, mint magyar európainak!

 

2018. szeptember 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább

Vajon milyen jövő vár egy ilyen városra?

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, >

Tovább

Ez is az én Európám!

Európa messze volt, a szerb álkatonai egységek közel. Újvidék tele volt terepszínű egyenruhás patriótával. Akadtak csinos >

Tovább

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon >

Tovább