2020. március 29. vasárnap
Ma Auguszta, Bertold névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Magára vessen, aki rájuk szavaz!

Bozóki Antal
Bozóki Antal

A VMSZ-nek szüksége van az egyházakra, hogy a miséken a párt listájára szavazást hirdessék. Ennek semmi köze a világi államhoz, amilyen Szerbia – legalábbis az alkotmány szerint (11. szakasz 1. bekezdés). A papoknak/az egyházaknak, ugyanúgy, mint az újságíróknak, nem lenne szabad a választási kampányt befolyásolni és a nemzeti tanácsokban tevékenységet vállalni. Bozóki Antal:

Ha nincsen egy olyan barátunk, aki kegyetlenül a szemünkbe mondja az igazságot, akkor fel kéne fogadnunk egyet az ellenségeink közül, hogy az tegye meg. Csakhogy mindig a valóságot láthassuk, ne egy festett képet.

Szabó Angéla

Szeptember 12.

Deli és „a balkáni rendeződés”

„A balkáni rendeződés nem lehet néhány tétova uniós tagállam túsza, hiszen ez veszélyeztethetné a régió és egész Európa biztonságát is” – emelte ki felszólalásában Deli Andor vajdasági fideszes/véemeszes EP-képviselő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke, az Európai Unió (EU) helyzetéről szóló beszéde kapcsán.

Szerbia a csatlakozási tárgyalások alatt összesen 12 fejezetet nyitott meg (a 35-ből), amelyek közül eddig (csak) kettőt zártak le ideiglenesen.

– Szerbiának biztosítania kell a független igazságszolgálást, a szólásszabadságot, valamint a nemzeti kisebbségek jogait, hogy folytassa a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, beleértve a pénzmosást is – üzente Johannes Hahn, az Európai Unió (EU) bővítési és szomszédságpolitikai biztosa. Jean-Claude Juncker, a nyugat-balkáni államok vezetőinek szófiai találkozóján ismételten hangsúlyozta, hogy „a régió országainak még többet kell dolgozniuk a reformok végrehajtása ügyében, s kevesebbet kell foglalkozniuk a különféle dátumokkal. Juncker szerint a csatlakozás pillanata mindenképp elérkezik, amint az országok teljesítik az előfeltételeit.”

Aleksandar Vučić szerb elnök a Reuters londoni hírügynökség újságírójával folytatott beszélgetés során nyilvános választ kért az Unió vezetőitől a kérdésre, „Brüsszel hajlandó lenne-e világos garanciát adni, hogy Szerbia 2025-ben az Unió tagja lesz, ha bármilyen egyezségre jut Pristinával”?

A Danas belgrádi napilapnak ezzel kapcsolatban brüsszeli nyilatkozók „nem hivatalosan megjegyezték: Tekintettel azokra a negatív tapasztalatokra, amelyeket Brüsszel Románia és Bulgária felvételekor szerzett, amely országoknak megígérték, hogy 2007-ben az EU tagjai lesznek, nehezen képzelhető el, hogy Brüsszel ismét elkötelezi magát valamilyen dátum mellett”.

– Emlékeztetünk, miután Romániának és Bulgáriának meg lett ígérve, hogy 2007-ben csatlakoznak az Európai Unióhoz, ezek az országok leálltak a reformok megvalósításával. Mégis, ha megegyezés jönne létre Koszovóval, az EU mindenképpen bizonyos módon bátorítaná a szerbiai európai irányultságú erőket – állítják a Danasnak nyilatkozók.   

Nem első alkalommal szólal fel Deli az Európai Parlamentben Szerbia uniós csatlakozásának sürgetése érdekében, például a David Macallister, az EP jelentéstevője által készített országjelentésekről szóló vitában. Az önhibáján kívül lett európai parlamenti képviselő arról viszont semmit nem mondott, hogy az ország mikor és hogyan teljesíti a csatlakozási feltételeket, köztük a nemzeti kisebbségi jogok biztosítását?

Szerbiát ezekkel a fellépésekkel nem segíti. (Ki figyel oda egy pártfeladatot teljesítő csaknem ismeretlen képviselőre?) Árt viszont a saját közösségének, mivel Szerbiától egyetlen alkalommal nem kérte számon a csatlakozási feltételül szabott nemzeti kisebbségi jogok érvényesítését! Nem is azért van ott, hanem hogy délvidékiként segítse a magyar külpolitikát, miszerint „Magyarország kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását” – mit sem törődve a délvidéki/vajdasági magyarok helyzetével,  jogaival és érdekeivel.

A „havi 7957(!) eurós fizetéséből plusz havi 4299 eurós irodai juttatásból tengődő, nem a saját szavazói, hanem egy külföldi párt által az Európai Parlamentbe futtatott hűbéresként” megteheti. A következményeket viszont mi viseljük!

Szerbiát addig nem szabad felvenni az Európai Unióba, amíg nem teljesíti a tagsághoz fűződő összes követelményt!

Szeptember 13.

Csalódottság

Jean-Claude Junckerhoz, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírlevele által ismertetett levél aláírói – Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselő – elítélik, hogy az EB intézményrendszere nem foglalkozik a több mint egymillió aláírással támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal.

– Ezek a javaslatok az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek kulturális identitásának megőrzésére, az anyanyelv-használati problémákra, az oktatáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos gondokra vonatkoznak, a hátrányos megkülönböztetésre, amelyet az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek és nyelvi kisebbségek nap mint nap éreznek” – áll az EB elnökének küldött nyílt levélben.

Az őshonos kisebbségek – több mint ötvenmillió uniós polgár – kifejezetten nekik szóló üzenetet vár Brüsszeltől a jövőjükkel kapcsolatos aggodalmuk enyhítésére – mutatnak rá a magyar EP-képviselők.

Az RMDSZ hírlevele felidézte: tizenhárom EP-képviselő már júliusban jelezte – egy parlamenti kérdésben – az EB elnökének: szükségesnek látják, hogy az évértékelőn az őshonos nemzeti kisebbségek egyértelmű, bátorító üzenetet kapjanak. Mostani nyílt levelükben megállapították: Juncker elnök beszédével az utolsó remény is szertefoszlott, hogy a következő hónapokban az EB elemezni fogja és megoldja a parlamenti kérdésben megfogalmazott problémákat.

– Az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségekhez és nyelvi közösségekhez tartozó ötvenmillió európai polgár hű Európához, hiszen nekik alapvető értékük a sokszínűség. Ugyanakkor ma, jobban, mint valaha, szükségük van arra, hogy az EU jutalmazza ezt a lojalitást, gondoskodva arról, hogy ezeknek a közösségeknek a jövője biztosított legyen tagállami és uniós szinten is – áll a nyílt levélben.

Az EP-képviselők arra is felhívják a figyelmet, hogy Közép- és Kelet-Európa stabilitása, a csatlakozásra váró balkáni országok stabilitása az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek és nyelvi kisebbségek problémáinak pozitív megoldásától függ.

– A holnap Európai Uniója sokszínűségében egységes, a nemzetek, a nemzeti közösségek és a régiók Európai Uniójává kell válnia. Egy ilyen unióban a többség és az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek, nyelvi közösségek biztonságban érzik magukat, és egyforma esélyük van egy biztosabb és jobb jövő építésére – összegezték az EB elnökének küldött nyílt levél aláírói.

Deli Andor vajdasági fideszes/véemeszes EP-képviselő miért nem írta alá ezt a levelet? Vagy a délvidéki/vajdasági magyar közösség nem „őshonos, történelmi nemzeti kisebbség”?

Szeptember 14.

Érdekütközés

Elfogadhatatlannak tartja a nemzeti tanácsi választások kapcsán a listákat állító pártok és szervezetek újságírókra gyakorolt nyomását a Szerbiai Újságírók Egyesülete (SZÚE/UNS). Közleményükben kifejtik, hogy egyes kisebbségi újságírókat meg is fenyegettek, hogy elveszíthetik munkahelyüket, amennyiben nem vállalják, hogy szerepeljenek egyes választási listán. A Szerbiai Újságírók Egyesülete felhívja a listákat állítók figyelmét, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

A SZÚE megengedhetetlennek tartja, hogy újságírók, szerkesztők szerepeljenek a nemzeti tanácsi választások listáin, s egyidőben pedig végezzék újságírói tevékenységüket az adott szerkesztőségekben.

Az egyesület emlékeztet az újságírókat kötelező etikai kódexre, amelyben egyértelműen szerepel, hogy aktív politikai, választási kampányban nem lehet részt venni, s egyidejűleg újságírói tevékenységet folytatni. Hozzáteszik, az újságírónak mindent meg kellene tennie azért, hogy elkerülje az érdekütközés lehetőségét, illetve azokat a helyzeteket, amelyek megkérdőjelezhetik az ő megítélését és az újságírói tevékenység megítélését általában.

Az egyesületben kiemelik, hogy újságírók és szerkesztők szerepelhetnek ugyan a nemzeti tanácsok tagjaként egy-egy listán, de akkor erre az időszakra kötelesek felhagyni újságírói tevékenységükkel.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/BMC) Magyar Összefogás (mások szerint: Összefogdosás) listáján két újságíró is szerepel, éspedig Verebes Krnács Erika és Ternovácz István (13.).

Varjú Márta, a Magyar Szó jelenlegi főszerkesztője és Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió igazgatóhelyettese a véemeszses lista honlapján „nyíltan kampányol a Magyar Összefogás mellett”.[15] Ezen egyáltalán nem kell csodálkozni, hiszen ez a párt emelte őket – a nem kevés havi fizetést és egyéb kiváltságokat biztosító – tisztségükbe.

A honlapon közölt bejezések szerzői között szerepel a Gruik Ibolya, Laták István és Antalovics Péter, a Magyar Szó újságírója is.

Az újságírókat kötelező etikai kódex és a SZÚE álláspontja szerint Verebesnek és Ternovácznak most választani kell a nemzeti tanácsi tagság és az újságírói hivatás között. Mindegyikük ellen pedig eljárást kellene indítani az újságírói kódex megsértése miatt. Ez nélkül nem beszélhetünk a tárgyilagos tájékoztatás kezdetének biztosításáról!

Ismét (!) a listán szerepel Paskó Csaba (9.) katolikus lelkész és Dolinszky Gábor evangélikus püspök-helyettes.

A VMSZ-nek szüksége van az egyházakra, hogy a miséken a párt listájára szavazást hirdessék. Ennek semmi köze a világi államhoz, amilyen Szerbia – legalábbis az alkotmány szerint (11. szakasz 1. bekezdés). A papoknak/az egyházaknak, ugyanúgy, mint az újságíróknak, nem lenne szabad a választási kampányt befolyásolni és a nemzeti tanácsokban tevékenységet vállalni. („Senki sem vállalhat olyan állami vagy közéleti tisztséget, amely más megbízatásaival, teendőivel vagy magánérdekeivel ellentétben áll.” A szerb alkotmány 6. szakaszának 1. bekezdése.)

A lista egészében véve problematikus, sok, a közéletben ismeretlen nevet tartalmaz és – nem csak ezért – nem alkalmas a magyar érdekvédelemre.

Magára vessen, aki rájuk szavaz!

 

 

2018. szeptember 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Felemelt kezekkel menekülünk, de nem tudjuk, hogy pontosan hova

Most már mindenki tisztában van vele, elvesztettük az ismeretlen ellenséggel szembeni háborút. Berendezkedtünk a megalázó védekezésre. >

Tovább

Orbán és Vučić – több mint barátság

Ahol viszont egészen döbbenetes a két ország politikai berendezkedése közötti hasonlóság, az egyértelműen a média, itt >

Tovább

Centrális erőtereket mindenhova

Nézzük csak meg például, hogy mi történt a Magyar Szóval az elmúlt 9 évben, hogyan lett >

Tovább

Földrengés Zágrábban

Látom az ismert utcákat, óváros romos épületeit, az utcák tele törmelékkel, az az utcára menekült embereket, >

Tovább

Nemzet a pártok csapdájában

A jelenlegi szörnyű magyar szakadék felett csak akkor épülhetnek hidak, ha a szakadék mindkét partján elmélyült >

Tovább

A bekötött szemű pilóták

Vesztegzár alatt az újságíró kénytelen más jegyzetfüzetébe belelesni, lévén, hogy a sajátja üres. Olyanéba, aki még >

Tovább

Nyomunkban a Nagy Testvér

Félő, hogy a járványveszélyben felerősödő globális félelem a diktatúrába sodorja a tömegeket. Végel László: >

Tovább

Nem a fölhatalmazási törvényre

A válság kellős közepén összetörni az alkotmányos államrendet: ez shakespeare-i jelzőkért kiált. De még van néhány >

Tovább

Róka fogta csuka

A harminc évvel ezelőtti marosvásárhelyi március arra kényszerített minket, hogy kétségbeesetten kapaszkodjunk a politikai párbeszéd eszközeibe, >

Tovább

Zágráb, földrengés, Karmelita kolostor, hajnali vásárlás

Március 22. Tovább növekedett a fertőzöttek a halálos áldozatok száma is a környezetünkben. Ebben Horvátország vezet és >

Tovább

Hivatalosan is megkezdte tevékenységét a FüVÉSZ

Most az a legfontosabb, hogy a koronavírus jelentette krízishelyzetet egészségben, lélekszámunkban nem megfogyatkozva átvészeljük, utána azonban >

Tovább

From ver ju?

U jednom momentu naše uzaludne autobuske rasprave, pominjem koronu koja pogoduje eksponcijalnom porastu vidljivosti i čujnosti >

Tovább