2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Rendreutasították a magyarokat Vajdaságban

„A szerb haladók egyébként már régen szemet vetettek Vajdaságra, ahol ez idáig még sosem voltak hatalmon.” Majláth Ronald (MNO):

Szokatlanul durva szavakkal hozta a Vajdasági Magyar Szövetség tudomására a szerb haladók alelnöke, hogy a tartományi kormány programját ők, a választások abszolút győztesei fogják megírni, s csak ezután foglalhat állást erről a többi párt. Az ellenzékben maradt magyar politikai erők szerint most megmutatkozott, milyen szerepet szánnak a haladók a magyaroknak.

Szószegéssel vádolta meg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét az áprilisi választásokon győztes Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka – SNS) vajdasági politikusa, Igor Mirović, miután a magyar politikus azt nyilatkozta, hogy hasznos lenne, ha vajdasági szinten szélesebb kormányzó koalíciót hoznának létre, amelyben helyet kapna a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga Socijaldemokrata Vojvodine – LSV) is.

A szerb politikus emlékeztetett: korábban éppen Pásztor tanácsolta a haladóknak, hogy ne tárják a részleteket a nyilvánosság elé, mert a tárgyalások még csak most kezdődtek. „Ezért meglepődtünk, hogy megszegte a szavát” – fogalmazott Mirović.

Az SNS a Vojislav Šešelj-féle Szerb Radikális Pártból szakadt ki 2008-ban, miután Tomislav Nikolić összekülönbözött a csetnik vajdával. A haladók ezután gyors imázsépítésbe (Magyarországon úgy mondanák: cukiságkampányba) kezdtek: többször jelezték, hogy támogatják az uniós csatlakozást, sőt ez évben a párt elnöke, Szerbia jelenlegi miniszterelnöke, Aleksandar Vučić jelezte, hogy a NATO-szövetség elengedhetetlen a koszovói szerbek biztonsága érdekében. Habár a párt 2013 óta az Európai Néppárt tagja, továbbra is együttműködik az Osztrák Szabadságpárttal.

Szijjártó szerbként rájuk szavazna

Okkal kapták fel a fejüket erre a vajdasági magyarok, akik az elmúlt hónapokban egészen más retorikához szoktak. Mint ismert, az áprilisi szerbiai választások előtt Szijjártó Péter Szerbiába látogatott, ahol Aleksandar Vučić szerb kormányfővel is találkozott. A magyar külügyminiszter az SNS pancsovai kampányrendezvényének is vendége volt, itt a bevezetőjében szerbül köszöntötte a jelenlévőket.

A magyarországi politikus jelezte: a két állam politikai és gazdasági kapcsolata soha nem volt olyan harmonikus, mint most. Ugyan vannak még nyitott kérdések, de a fontosabb politikai és régióbiztonsági törekvések tekintetében nincsenek komoly nézetkülönbségek. A magyar tárcavezető megerősítette: Budapest továbbra is támogatni fogja Belgrád eurointegrációs törekvéseit, ez Magyarország számára gazdasági és nemzetpolitikai érdek. Ha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, az a Vajdaságban élő magyarság számára is történelmi jelentőségű – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette: ha szerbiai magyarként szavazhatna, a VMSZ-re, szerbként az SNS-re adná voksát.

De nem csak a magyarországi politikusokkal alakultak jól a kapcsolatok: a szerb haladók már a választások előtt jelezték, hogy örömmel vennék, ha a VMSZ is részese lenne a jövőbeni kormánykoalíciónak.

Ki az úr a házban?

Ehhez képest az SNS most világosan jelezte, hogy kié lesz a főszerep a leendő tartományi kormányban. Igor Mirović ezt így nyomatékosította: „Az SNS és a VMSZ képviselőinek találkozóján, mint ahogy azt Pásztor úr is állította, szó volt a tartományi kormány programjáról, de azt a választások abszolút győztesének, az SNS-nek kell megírnia. Vajdaság alkotmányjogi helyzetéről és a különböző törvényekről pedig szó sem volt, hiszen előbb az SNS-nek kell állást foglalnia az ügyben, és csak utána azoknak a pártoknak, amelyek sokkal kisebb arányban élvezik a polgárok bizalmát.”

A szerb haladók egyébként már régen szemet vetettek Vajdaságra, ahol ez idáig még sosem voltak hatalmon. A tartomány státusza folytán ugyanis itt külön választásokat tartanak, így korábban a Demokrata Párt, a LSV és a VMSZ koalíciója került hatalomra. Az elmúlt években ezért az SNS folyamatosan követelte az előre hozott választásokat, sikertelenül. Az ez évben tartott szerbiai rendkívüli parlamenti választásokkal azonban már egy időpontra esett az előző tartományi kormány mandátumának lejárta, így áprilisban egyszerre került sor a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokra is. Ezeken a szerb haladók kitűnő eredménnyel szerepeltek, Vajdaságban a szavazatok 44,5 százalékát szerezték meg. Ezzel 63 mandátumot kaptak a 120 képviselői helyből, így matematikailag akár egyedül is meglenne a parlamenti többségük a helyi törvényhozásban.

A szerb haladók durva reakciójának ügyében megkerestük Pásztor Istvánt, azonban a pártelnököt nem tudtuk elérni. Így Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője nyilatkozott portálunknak. A politikus elmondta: tekintettel arra, hogy a hét eleji megbeszélésen nem vett részt, a politikus nyilatkozatát nem kommentálná. „Azonban a tartományi tárgyalások nincsenek kihatással az országos koalíciós tárgyalásokra” – tette hozzá.

A rivális magyar szervezetek szomorúak

Lesújtóan nyilatkozott azonban a szerb haladók megnyilatkozásáról a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet, ami áprilisban a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével (VMDK) közösen indult a magyar szavazatokért. Kókai Péter, a szervezet társelnöke portálunkkal közölte: Mirović nyilatkozatával beköszöntött a valóság, ugyanis a szerb haladók kulcsembere máris helyre tette a VMSZ-t. „Ez egy kioktató hangnemű nyilatkozat volt arról, hogy a VMSZ tudja, hol a helye a létrejövő koalícióban” – fogalmazott a politikus, aki szerint nem túl fényes jövőt vázol fel a szerb politikus mondata.

Hasonlóan látja a helyzetet Csonka Áron, a VMDK elnöke is. Véleménye szerint a mostani szóváltás  igazolja a korábbi felvetésüket, miszerint a VMSZ teljesen súlytalan lesz a haladókkal alkotott hatalmi konstrukcióban. A politikus úgy látja, hogy az SNS-nek csak azért kellenek a kisebbségek, hogy ezzel azt mutassák az Európai Unió felé: megváltoztak és nyitottak a kisebbségi és emberi jogok ügyében. Mint fogalmazott, a szerb haladók csak „egy kirakatot működtetnek”, amihez most a VMSZ asszisztál. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a VMSZ nem tudja majd a magyarság érdekeit keresztülvinni, mert ilyenkor a „haladók egy-egy korifeusa” mindig figyelmeztetni fogja majd őket arra, hogy „ne hangoljanak”.

2016. május 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább

Vajon milyen jövő vár egy ilyen városra?

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, >

Tovább

Ez is az én Európám!

Európa messze volt, a szerb álkatonai egységek közel. Újvidék tele volt terepszínű egyenruhás patriótával. Akadtak csinos >

Tovább

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon >

Tovább

A Dagi

A nyolcvanas évek első felében volt két riportutam, mindkettőre elkísért Horváth Laci (a Dagi) operatőr barátom >

Tovább

Kérdezni mert – menesztették!

A sajtóhírekből azt a benyomást lehet szerezni, hogy Szabó Dékány Zsófia esetében olyan személyt váltottak le, >

Tovább

Szerbia: egyre távolabb az EU-tagságtól

A nyilatkozat egészen logikus és értelmes lenne, ha nem tudnánk, hogy Kovács a Vajdasági Magyar Szövetség >

Tovább