2019. szeptember 18. Szerda
Ma Diána, József névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Rendreutasították a magyarokat Vajdaságban

„A szerb haladók egyébként már régen szemet vetettek Vajdaságra, ahol ez idáig még sosem voltak hatalmon.” Majláth Ronald (MNO):

Szokatlanul durva szavakkal hozta a Vajdasági Magyar Szövetség tudomására a szerb haladók alelnöke, hogy a tartományi kormány programját ők, a választások abszolút győztesei fogják megírni, s csak ezután foglalhat állást erről a többi párt. Az ellenzékben maradt magyar politikai erők szerint most megmutatkozott, milyen szerepet szánnak a haladók a magyaroknak.

Szószegéssel vádolta meg Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökét az áprilisi választásokon győztes Szerb Haladó Párt (Srpska Napredna Stranka – SNS) vajdasági politikusa, Igor Mirović, miután a magyar politikus azt nyilatkozta, hogy hasznos lenne, ha vajdasági szinten szélesebb kormányzó koalíciót hoznának létre, amelyben helyet kapna a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga Socijaldemokrata Vojvodine – LSV) is.

A szerb politikus emlékeztetett: korábban éppen Pásztor tanácsolta a haladóknak, hogy ne tárják a részleteket a nyilvánosság elé, mert a tárgyalások még csak most kezdődtek. „Ezért meglepődtünk, hogy megszegte a szavát” – fogalmazott Mirović.

Az SNS a Vojislav Šešelj-féle Szerb Radikális Pártból szakadt ki 2008-ban, miután Tomislav Nikolić összekülönbözött a csetnik vajdával. A haladók ezután gyors imázsépítésbe (Magyarországon úgy mondanák: cukiságkampányba) kezdtek: többször jelezték, hogy támogatják az uniós csatlakozást, sőt ez évben a párt elnöke, Szerbia jelenlegi miniszterelnöke, Aleksandar Vučić jelezte, hogy a NATO-szövetség elengedhetetlen a koszovói szerbek biztonsága érdekében. Habár a párt 2013 óta az Európai Néppárt tagja, továbbra is együttműködik az Osztrák Szabadságpárttal.

Szijjártó szerbként rájuk szavazna

Okkal kapták fel a fejüket erre a vajdasági magyarok, akik az elmúlt hónapokban egészen más retorikához szoktak. Mint ismert, az áprilisi szerbiai választások előtt Szijjártó Péter Szerbiába látogatott, ahol Aleksandar Vučić szerb kormányfővel is találkozott. A magyar külügyminiszter az SNS pancsovai kampányrendezvényének is vendége volt, itt a bevezetőjében szerbül köszöntötte a jelenlévőket.

A magyarországi politikus jelezte: a két állam politikai és gazdasági kapcsolata soha nem volt olyan harmonikus, mint most. Ugyan vannak még nyitott kérdések, de a fontosabb politikai és régióbiztonsági törekvések tekintetében nincsenek komoly nézetkülönbségek. A magyar tárcavezető megerősítette: Budapest továbbra is támogatni fogja Belgrád eurointegrációs törekvéseit, ez Magyarország számára gazdasági és nemzetpolitikai érdek. Ha Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává válik, az a Vajdaságban élő magyarság számára is történelmi jelentőségű – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette: ha szerbiai magyarként szavazhatna, a VMSZ-re, szerbként az SNS-re adná voksát.

De nem csak a magyarországi politikusokkal alakultak jól a kapcsolatok: a szerb haladók már a választások előtt jelezték, hogy örömmel vennék, ha a VMSZ is részese lenne a jövőbeni kormánykoalíciónak.

Ki az úr a házban?

Ehhez képest az SNS most világosan jelezte, hogy kié lesz a főszerep a leendő tartományi kormányban. Igor Mirović ezt így nyomatékosította: „Az SNS és a VMSZ képviselőinek találkozóján, mint ahogy azt Pásztor úr is állította, szó volt a tartományi kormány programjáról, de azt a választások abszolút győztesének, az SNS-nek kell megírnia. Vajdaság alkotmányjogi helyzetéről és a különböző törvényekről pedig szó sem volt, hiszen előbb az SNS-nek kell állást foglalnia az ügyben, és csak utána azoknak a pártoknak, amelyek sokkal kisebb arányban élvezik a polgárok bizalmát.”

A szerb haladók egyébként már régen szemet vetettek Vajdaságra, ahol ez idáig még sosem voltak hatalmon. A tartomány státusza folytán ugyanis itt külön választásokat tartanak, így korábban a Demokrata Párt, a LSV és a VMSZ koalíciója került hatalomra. Az elmúlt években ezért az SNS folyamatosan követelte az előre hozott választásokat, sikertelenül. Az ez évben tartott szerbiai rendkívüli parlamenti választásokkal azonban már egy időpontra esett az előző tartományi kormány mandátumának lejárta, így áprilisban egyszerre került sor a köztársasági, a tartományi és az önkormányzati választásokra is. Ezeken a szerb haladók kitűnő eredménnyel szerepeltek, Vajdaságban a szavazatok 44,5 százalékát szerezték meg. Ezzel 63 mandátumot kaptak a 120 képviselői helyből, így matematikailag akár egyedül is meglenne a parlamenti többségük a helyi törvényhozásban.

A szerb haladók durva reakciójának ügyében megkerestük Pásztor Istvánt, azonban a pártelnököt nem tudtuk elérni. Így Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője nyilatkozott portálunknak. A politikus elmondta: tekintettel arra, hogy a hét eleji megbeszélésen nem vett részt, a politikus nyilatkozatát nem kommentálná. „Azonban a tartományi tárgyalások nincsenek kihatással az országos koalíciós tárgyalásokra” – tette hozzá.

A rivális magyar szervezetek szomorúak

Lesújtóan nyilatkozott azonban a szerb haladók megnyilatkozásáról a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet, ami áprilisban a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségével (VMDK) közösen indult a magyar szavazatokért. Kókai Péter, a szervezet társelnöke portálunkkal közölte: Mirović nyilatkozatával beköszöntött a valóság, ugyanis a szerb haladók kulcsembere máris helyre tette a VMSZ-t. „Ez egy kioktató hangnemű nyilatkozat volt arról, hogy a VMSZ tudja, hol a helye a létrejövő koalícióban” – fogalmazott a politikus, aki szerint nem túl fényes jövőt vázol fel a szerb politikus mondata.

Hasonlóan látja a helyzetet Csonka Áron, a VMDK elnöke is. Véleménye szerint a mostani szóváltás  igazolja a korábbi felvetésüket, miszerint a VMSZ teljesen súlytalan lesz a haladókkal alkotott hatalmi konstrukcióban. A politikus úgy látja, hogy az SNS-nek csak azért kellenek a kisebbségek, hogy ezzel azt mutassák az Európai Unió felé: megváltoztak és nyitottak a kisebbségi és emberi jogok ügyében. Mint fogalmazott, a szerb haladók csak „egy kirakatot működtetnek”, amihez most a VMSZ asszisztál. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a VMSZ nem tudja majd a magyarság érdekeit keresztülvinni, mert ilyenkor a „haladók egy-egy korifeusa” mindig figyelmeztetni fogja majd őket arra, hogy „ne hangoljanak”.

2016. május 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szerelmünk volt és mostohánk lett

Többször is találkoztam Konráddal, hol Berlinben hol Budapesten, de nem került szóba Közép-Európa. Az utolsó néhány >

Tovább

Requiem a vajdmagy sajtószabadságért

Ma Bodzsoni és Ternovácz a vajdmagy újságírás két doyenje, vagy éppen szimbóluma – a két Nagy >

Tovább

Jelzők zűrzavarában

„Nem követhetnénk el nagyobb hibát annál, ha az eszmetörténet tárgykörében vizsgálnánk meg Orbán fejtegetéseinek valós vagy >

Tovább

Magyar-magyar párbeszéd?

Ez is arra utal, hogy a VMSZ elnökét mennyire (nem) érdekli a magyar-magyar együttműködés! De miért >

Tovább

Meghaltatok

Ez nem nekrológ. Csak lamento, jelentékeny emberek halálakor – amely mély válsággal esik egybe időben – >

Tovább

A szocializmusban az volt a legrosszabb, ami utána következett

Vannak azonban olyanok is, akik kritikusak a múlttal szemben, de a jelennel szemben is. Ők lettek >

Tovább

Nyári emlék

10 éve írtam Rajk Laci 60. szülinapjára (1949. január 26.). Nem gondoltam, hogy ez a megemlékezés >

Tovább

Az abszurd, "amiben élsz"

Az EP választásokkal fordulatot vett és kiteljesedett a rommagyar politika és végképp elköteleződött a nacionalista-populista – >

Tovább

A miniszterelnök nem magánember

Hiszen azt senki nem gondolhatja, hogy ez lenne Tarlós István budapesti főpolgármester választási üzenete (via Gulyás): >

Tovább

Topolya, Tanyaszínház, VMSZ

Mindenesetre undorítónak tartom, amit a párt tesz ezzel a picinyke megmaradt vajdasági magyarsággal! Szurkolok, hogy minél >

Tovább

Az új osztály nem bocsájtja meg a kormánynak, ha megtűri a békétlenkedést

A melósok örüljenek, ha egyáltalán kapnak munkát. Az engedetlen értelmiségiek nem olyan fontosak, többségük könnyen megvásárolható. >

Tovább

Az erőszak megtévesztően észrevétlenül, alattomoson lopakodik be a közéletbe

A polgárok a valóságtól megundorodva a gondtalan szórakozásba menekülnek. A teraszokon vidám a fiatalok kávéznak, és >

Tovább