2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Fremond kontra MM

Bódis Gábor
Bódis Gábor

„Azt se várja el tőle senki, hogy mást mondjon, s holnap Varga sorsára jusson.”

Érdekes vita alakult ki a legnagyobb közösségi oldalon, egyrészt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke (egyesek szerint az új megmondó embere) és néhány szabadkai értelmiségi között.

Azzal kezdődött, hogy Fremond interjút adott a Magyar Szónak: „– Amikor megalakult a Magyar Mozgalom, személy szerint azt vártam, hogy nem egy olyan újabb szervezetet kap ez a közösség, amelynek az a fő elfoglaltsága, hogy a VMSZ-t kioktassa arról, hogy mit kell tennie és hogyan, arról, hogy milyen irányba kellene, hogy haladjon. Az elmúlt hetek tapasztalataiból látni, hogy nem azért alakult a szervezet, hogy új ötletekkel, új irányvonallal gazdagítsa közösségünket. Eddigi megnyilvánulásainak középpontjában a VMSZ politikája, politizálása állt. Azt szeretném, hogy e szervezet ne romboljon. Ne az legyen a fő és egyetlen célja, hogy mindazt lerombolja, amit a VMSZ az elmúlt időszakban következetes politikájával felépített, nemcsak országos szinten, hanem a Kárpát-medencében is.” (…)

– Igen, többen is tagjai a Mozgalomnak. Közülük sokan megsértődve keresik az új utat maguknak, mert bizonyos pozíciókat a párton belül elveszítettek. Többen a VMSZ Fidesszel való politizálását nem tudták elfogadni. Ettől függetlenül mi az együttműködés hívei vagyunk, és csak azért, mert egy civil szervezet tagjai, nem zárjuk ki őket a pártból. Hangsúlyoznom kell, hogy mi nem akarjuk megosztani a vajdasági magyar közösséget, mert tudjuk, hogy ennek igen komoly következményei lehetnek. Itt elsősorban Szabadkára gondolok. Ha itt nem lesz olyan összefogás a magyarság körében, amilyen az elmúlt időszakban volt, akkor az érdekérvényesítési képessége a magyarságnak csökkenni fog. A VMSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor, elsősorban úgy, hogy kimondottan célkitűzéseinek megvalósításával foglalkozik, azokkal a programokkal fogunk foglalkozni, amelyek fontosak a számunkra és amelyeket a közgyűlésen magunk elé tűztünk.” (…)

Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének vezetője reagált Fremond állításaira:

„KI AZ, AKI ROMBOL? „Azt szeretném, hogy e szervezet ne romboljon. Ne az legyen a fő és egyetlen célja, hogy mindazt lerombolja, amit a VMSZ az elmúlt időszakban következetes politikájával felépített, nemcsak országos szinten, hanem a Kárpát-medencében is.” Fremond Árpád nyilatkozza ezt a Magyar Mozgalomra utalva. Valóban, nagyon sok intézményünket megpróbálja valaki lerombolni: Szabadkai Rádió, Magyar Szó, Családi Kör, Kosztolányi Gimnázium, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Népkör... Lehetne még folytatni a sort. És érdekes, hogy ezen intézmények vezetői, munkatársai mind ott vannak a Magyar Mozgalom alapítói között! Azért szerveződtek, hogy megvédjék magukat, pont egy romboló politikával szemben, amely nem tűri a másként gondolkodást, amely keményen leszámol a legjobb indulatú kritikával is. Ez a politika az, amely valójában rombolja a közösségünket, kedves Fremond Úr!”

Fremond válaszából:

„Nem igaz az az állítás, hogy a VMSZ konfliktusban áll intézményekkel. Az, hogy Németh Ernonek és a VMSZ-nek más elképzelése van a Szabadkai Rádióval kapcsolatban, ez igaz. Az is igaz, hogy a VMSZ hasonló módon képzeli el a rádió működését mint most, s a működés szempontjabol a hallgatók semmit sem érzékelnek majd. Szabadkai Rádió lesz, frekvencia lesz. Ami a médiát illeti a VMSZ nem mondta meg eddig sem ki mit írjon rólunk, az elmúlt hónapok ezt bebizonyitottak.”

Németh Ernő:

„A mi vajdasági magyar valóságunk, szemben azzal a rózsaszín képpel, amit festeni igyekeznek az, hogy a sajtó cenzúra alatt nyög, azon intézmények pedig, amelyek ellent mertek mondani a VMSZ csúcsvezetésének, a kivéreztetés állapotában vannak. Megvonják tőlük az eszközöket, hogy csak nagy nehézségek árán tudnak működni. Erről beszélt nekem a Kosztolányi Gimnázium igazgatónője, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja mikrofonba is merte mondani. (Majd linkelem az interjút.) Hasonló helyzetben van a Népkör. Bodrogi Béla panaszolta személyesen, de büszke is volt, hogy ennek ellenére mégis sikerült megrendezniük az Interetnot. A Népszínházzal egy újabb fejezetéhez érkezett a konfliktus. Szeptemberben, pár hónap csend után, ismét volt egy levélváltás-pengeváltás az MNT elnöke és a színészek között. A sajtót erről nem értesítették, ezért a nyilvánosság sem tud róla, csak az MNT tanácsnokai kaptak róla információt. Persze a színházasok révén. A színészek, a megnevezett intézmények vezetői mind a Magyar Mozgalomban vannak. Azért fogtak össze, mert azt remélik, hogy együtt ellent tudnak állni a nyomásgyakorlásnak. A mozgalomra mint egy védszövetségre tekintenek. Tehát nem a Magyar Mozgalom rombol, ahogy azt a Magyar Szó címoldalán Ön állítja.”

„Sajtószabadság. Ön szerint a helyzet a következő: „… a VMSZ nem mondta meg eddig sem ki mit írjon rólunk, az elmúlt hónapok ezt bebizonyították.” Az én tapasztalatom viszont az, hogy Tóth Lívia, a VMÚE elnöke áprilisban személyesen Pásztor Istvánnál tiltakozott a fokozódó cenzúra ellen. A társaságában volt Kókai Péter és jómagam, így pontosan tudom, hogy mi hangzott el a beszélgetésen. A helyzet azóta sem javult, hanem romlott. A Magyar Szó újságírói nyilvánosan tiltakoztak. Azt panaszolják, hogy feketelisták vannak, meg van szabva, hogy ki miről írhat. Gyűjtik a bizonyítékokat a cenzúráról, s ezzel előbb-utóbb a nyilvánosság elé lépnek. És ezért van olyan sok újságíró a Magyar Mozgalomban.”

„Szabadkai Rádió. Teljesen más az elképzelésünk a médiaház fennmaradásáról, mint a VMSZ-nek. Mi azt akarjuk, hogy a szerkesztőség továbbra is változatlan formában, önállóan tudja készíteni műsorait, foggal-körömmel harcolunk a cenzúramentes, szabad tájékoztatásért. A VMSZ eltökélt szándéka, hogy a Pannon RTV-n belül létrehozza a saját Szabadkai Rádióját. Ennek a rádiónak még önálló híradója sem lenne, a Pannon híreit sugározná majd. Ezt maga az RTV igazgatója jelentette ki, egy hangfelvétel a bizonyíték. Ezért utasítjuk el azt a megoldást. Tudjuk, hogy kényelmetlen más véleményeket is hallani, olvasni, s nemcsak a „sikereket”, amit „kemény munkával” a párt elért. Ehhez azonban a jövőben hozzá kell majd szokniuk. Szét kell nézni, hogy mi a realitás. Recseg-ropog minden. Nem akarja senki, hogy a VMSZ-t vagy az MNT-t maga alá temesse a felgyülemlett problémák sokasága. Ehhez azonban a VMSZ és az MNT csúcsvezetésének kell változtatnia eddigi kirekesztő, megosztó politikáján. Őszintén kell akarni a párbeszédet, a megoldások keresését, elég volt a mutyizásból. A Szabadkai Rádió is, a többi intézmény is, a Magyar Mozgalom is kész a párbeszédre. A csúsztatások, a félrevezetés azonban, mint amilyenek az ön interjújában is olvashatóak voltak, nem járulnak hozzá a problémák megoldásához.”

Fremond jön:

(…) „Szabadkai Rádió ügyben a VMSZ felkínált egy alternatívát, ez biztosítaná a rádió működését. Ön azonban továbbra is arról beszél, hogy megszűnik a rádió, azaz megy a mesterséges hangulatkeltes.. Nem csusztattam és nem vezettem félre senkit, Önnek is szembe kell néznie a valósággal, az mégpedig az, hogy a mozgalom sértődött VMSZ-es tagjainak a célja nem a közösség építése, hanem a VMSZ eltaposasa. Semmi más nem motiválja őket, megvan mindenkinek a saját kis tuskeje, ami fáj, s amire a gyógyír a bosszú édes zamata.”

Németh Ernő:

„A Tájékoztatási Bizottságban konkrét ügyekről tárgyaltunk Matuska Márton vagy Pressburger Csaba levele kapcsán. Jómagam is kaptam telefonhívást, kérdőre vontak, hogy József Miskolczi Jožef Miškolci, Vicei Natália és Zsuzsa Kalmár miért szerepel a műsorban, milyen rendszerességgel szerepel stb. Amúgy valamennyire igaza van. A rázós témákról szóló írások el sem készülhetnek, nincs konkrét szöveg, amit cenzúrázni lehetne az újságban, a közleményeket meg le sem hozzák.”

Papp Árpád is beleszólt:

(…) „Amit viszont leírsz és a leírtakban tagadsz, miszerint nincs magyar intézmények kivéreztetése, vagy képmutatásra, vagy komoly szellemi problémákra vall, lehet viszont, hogy csupán ostobaságra. Tudhatnád, miképpen nyírja/nyírta ki a Mi pártunk a vezérközeli kör ellen pisszeni merőket és tudhatod, hogy ez mikor indult be a maga teljes erejével.” (…)

Fremond is személyeskedésbe csap:

„Tudom Árpád, hogy nem bocsajtja meg a VMSZ-nek, hogy 2007-ben nem Önből lett parlamenti képviselő, hanem Varga Laszlobol és Pásztor Balintbol. Bizonyára ez olyan seb, ami sohasem gyógyul be. De a párt akkor így döntött, hogy fiatalokat küldd a parlamentbe, s rájuk esett a választás. Nemreg forumokon beszéltem arról, hogy akkor ezzel sokan nem egyeztek, de a többség ezt támogatta, s mindentől függetlenül egységesek tudtunk maradni. Sok olyan ember van egyébként a Mozgalomba is, bár Ön nem tagja, akinek hasonló tüske nyomja szívét.”

Papp nem hagyja magát:

(…) „Az általad említett két parlamenti képviselő szakmai kompetenciájához részemről nem fér kétség, de köszönöm, hogy ezúttal is az orrom alá szeretnéd dörgölni. Szerintem feleslegesen teszed. Ami viszont a többi parlamenti képviselőt illeti, az mély merítés, akikről azért a Bálintról vagy Laciról elmondottakat nem igazán lehet állítani.” (…)

Miskolczi Jóska is bejön a képbe, mint örök magyar békéltető:

„Jó kis vita. Fremond Árpád (tisztségeinél fogva: köztársasági képviselő, a VMSZ topolyai elnöke) egészen biztosan HISZ is abban, amit mond! Ez pedig azt jelenti, hogy nincs olyan érv, amely ettől a meggyőződésétől eltérítené. Azt se várja el tőle senki, hogy mást mondjon, s holnap Varga sorsára jusson.”

Fremond nem békül és Pappnak válaszol:

(…) „Köszönöm hogy megerősítette azt, amit magamról is jól tudok, hogy nem erhetem fel a szabadkai értelmiség szintjét, azon értelmiségét, akik maguk sem tudják közülük ki az ertemesebb. Tapasztaltam, hogy párton belül a szabadkai értelmiség hogy röhögött egymáson, hogy alaztak egymást, hogy szemelyeskedtek, miket mondtak egymásra azok (természetesen egymás háta mögött), akik többek között most a Magyar Mozgalomban ápolják lelkuket.” (…)

Innentől a disputa történelmi visszaemlékezések (VMDK, VMSZ, MM) talajára tévedt és Németh János sommázott:

„A politikusok egy része örökzöldnek hiszi magát, holott csupán lombhullató. A vélt örökzöld pedig a maga véleményéhez próbálja igazítani a történelmet is. A kizártak száma - a szerző pelenkás korából - immár érvként szerepel. Képviselő Úr, előbb nézzen a tények után, és akkor tovább vitatkozhatunk. Akkor is, ha meddőnek, értelmetlennek és haszontalannak tartom az ilyen disputát...”

 

 

2015. október 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább

Marko, te nem ismered az oroszokat

Az Informbíró határozata (1948) után Tito elhatározta, hogy Brioniba helyezi át nyári rezidenciáját, mire Ranković megjegyezte, >

Tovább