2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Amikor jön a vonat

Szerbhorváth György
Szerbhorváth György
Amikor jön a vonat

Ebből a történetből persze senki nem fog jól kijönni. Nem fogják megszólaltatni az olyan, Lovas és Pásztor által eltüntetett kiváló, a vajdasági magyar életet összetéveszthetetlen módon megörökítő alkotókat, mint a Kossuth-díjas palicsi Tolnai Ottót és az újvidéki Végel Lászlót. Egyedül annyi igaz, hogy tekintélyük megmaradt, amennyiben a nyilvánosságban – legalább (?!) – nem merték őket megalázni, mindenki mást, aki másként gondolkodik, igen. Az új pártelnök, Pásztor Bálint szavai – miszerint Lovas Ildikót elütötte a vonat, és hogy a (belső) ellenzék az életükre tört – nem sejtetnek jót. Hiszen ezek szerint a vágányok szabadok, bárki odaeshet a sínekre. Transzparencia, szabad nyilvánosság nincs, csak felemás üzenetek, podcastok, veréssel fenyegető levelek – ilyet még én is kaptam. Vagyis az egykori vagy mai elvtársak ugyanúgy eszik egymást, nyírják ki, ahogyan mások tették, és a leszámolásoknak még nincs vége. Szerbhorváth György (Élet és Irodalom):

A vajdasági magyarság érintett részét pár éve izgalomban tartja a vasút-

építés. Újraindultak a járatok a Szeged–Szabadka vonalon (bár épp minap jelentették be, hogy ezen a harminc kilométeren újabb negyvenperces késés várható a menetrendben jelölt másfél órához képest). Hidak, viaduktok épülnek, de néha ezeket le is kell bontani, mert a török, kínai alvállalkozók valamit elmérnek. A vendégmunkások érkezése az idegengyűlöletnek is tápot adott, miközben maguk a vajdasági magyarok folyamatosan távoznak Nyugatra, mi másnak, mint vendégmunkásnak. Az uralkodó, sőt egyedülálló magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az otthon maradásra serkent, és a fideszes narratívával összhangban azt sugallja, a Nyugat nem magyarnak való vidék, megrohadt ott már minden. Csakhogy a bomlás minden más szinten otthon is megfigyelhető.

A VMSZ elnökének, Pásztor Istvánnak váratlan, korai halálát követte is egy kis turbulencia az ottani közéletben. Sajnos, itt bulvárszínvonalra kell lemenni, mert a pártelnöki székben fia, Pásztor Bálint követte, ráadásul egész Vajdaság tudta, hogy az idősebb Pásztorra milyen hatással volt a 2010-es évektől Lovas Ildikó szabadkai írónő – maradjunk annyiban, hogy kétemberes hatalmi koncentráció alakult ki, élettársakként a kiskonyhában beszélték meg, kivel mi legyen.

Idősebb Pásztor 2007-től még abszolút pragmatikus politikusként csillogott a politika egén, először legyalulva a többi, leginkább nemzeti radikális magyar pártot, hogy aztán a szerb köztársasági elnök, Aleksandar Vučić és Orbán Viktor közti moderátorként, barátként alakítsa karrierjét, többek közt felavatva minden – azóta sem igen működő – vasútállomást. Épül-szépül az ország, hirdették, az EU-csatlakozás is két perc kérdése. Ezenközben autoriter, a demokráciát mímelő rendszert építettek ki, mintegy százmilliárd magyar adófizetői forinttal támogatva a vajdasági magyar vállalkozásokat a Prosperitati Alapítvány révén.

Ahogy a NER elkezdett építkezni a Vajdaságban, úgy jöttek az érdekesebbnél érdekesebb fejlemények. Például a pénzzabáló sportakadémiák létrehozása, ezek közül a (bács)topolyai fociklub, a TFC, ami pár éven belül a Bajnokok Ligájában landolt. A játékosok közt ugyan magyar elvétve akad, de legalább némi üzleti modell kialakult, amennyiben a szerb játékosok eladásából eurómilliók is visszacsurognak a kasszába. Továbbá, legalábbis amit a londoni West Ham United elleni meccs alkalmából láttam, főleg helyi magyarok dolgoznak az ilyen meccseken. A talpig fegyverben lévő rendőrségnek dolga nem volt, az angolok békésen iszogattak, családias környezetben, a topolyai ultrák (a híres Blue Betyars) is csak a zászlaikat lengették.

A kultúrára visszatérve, a VMSZ-nek sikerült a NER-módszert a totális végletekig vinni, aminek fő fegyverhordozója Lovas Ildikó lett, Pásztor István engedelmével. Felsorolni is nehéz az ügyeket, amiket a szerbiai Magyar Nemzeti Tanácson keresztül intéztek. Kitűnt ezeknek az ügyeknek a sorában, ahogyan 2011-ben Pressburger Csabát kirúgták az egyedüli napilap, a Magyar Szó főszerkesztői posztjáról. Következtek a szabadkai színház körüli ügyek, bár azoknak a színészek részéről lázadás lett a vége, és a kiszemelt, nemzeti radikális, folyton Trianonnal álmodó Andrási Attila bukása lett az eredménye. Amikor kitörtek e botrányok, Lovas ugyan a süllyesztőbe került egy időre, s létrejött a VMSZ-en belül egy alternatív szervezet, a Magyar Mozgalom, hogy hamvában haljon meg, vele együtt pedig a pluralizmus utolsó csírája is. Erre a VMSZ új elnöke, Pásztor úgy utalt, hogy „az életünkre törtek” – értsd, az akkor kialakuló belső ellenzék és az értelmiség. Nyilvánvaló, senki sem tört az életükre, és ugyan berúgták az ajtót, de a párt úgy visszarúgta, hogy ők ájultak el.

Telt-múlt az idő, majd Lovas Ildikó, aki sikeres írói nemzetközi karrier előtt állt, ehelyett inkább csináltatott magának egy kulturális, kutató, tudományos központot, a VM4K-t, s egy hatalmas szabadkai épületet is kapott hozzá. Ezzel együtt marginalizálta a már létező zentai kvázi-kutatóintézetet, egy kézbe véve mindent. Hab a tortán, hogy Lovas a Demeter Szilárd-féle, vajdasági permutációjú Előretolt Helyőrség folyóiratot is magához vonhatta, dilettánsok tömegének lehetővé téve a publikációs lehetőséget. Miközben kézi vezérléssel, telefonon irányította a vajdasági magyar sajtót, a művelődési egyesületeket, és általában a pénzforrásokat – Pásztor Istvánnal összhangban.

Csakhogy Pásztor halálával változott a helyzet, ennyi emberbe nem lehet belegyalogolni egy ilyen kis közösségben. Ezután a Magyar Nemzeti Tanács – hirtelen tollvonással, a régi csúf időket idézve százszázalékos kézfeltevéssel megszavazva – egyszerűen azt tette, amit egy párt-

állam tesz: nem menesztette Lovast, hanem megszüntette a VM4K-t, a képző-kutató központot, hisz csak egy alapítvány részeként működött. Kérdés, a VM4K a maga ragyogó költségvetésével hogyan működött bő fél évtizedig a Szekeres Alapítvány által, merthogy az átláthatóság szintje nulla volt s maradt.

De az is sokkolta az embereket, ahogy Lovas Ildikó – a határon túli magyarok habitusát megtestesítve – nekiesett saját író embereinek. Kimondta, hogy aki nem ott él, nem is publikálhat, nem adhat ki könyvet, hiába kötődik elvándoroltként ezer szállal a Vajdasághoz, úgy emberileg, mint szakmailag. Ez a Lovas által generált földrajzi sovinizmus sokaknál kiverte a biztosítékot, megjegyzendő, az utóbbi évtizedben a Pásztor vezette VMSZ erőteljesen dolgozott az értelmiség le-

alázásán. Annyiban meg nem, hogy a mostani tisztújítás során úgy próbálják új embereiket bemutatni, hogy „mestertanító”, „mesterszociológus”, amilyen tisztségek természetesen nincsenek.

Ebből a történetből persze senki nem fog jól kijönni. Nem fogják megszólaltatni az olyan, Lovas és Pásztor által eltüntetett kiváló, a vajdasági magyar életet összetéveszthetetlen módon megörökítő alkotókat, mint a Kossuth-díjas palicsi Tolnai Ottót és az újvidéki Végel Lászlót. Egyedül annyi igaz, hogy tekintélyük megmaradt, amennyiben a nyilvánosságban – legalább (?!) – nem merték őket megalázni, mindenki mást, aki másként gondolkodik, igen.

Az új pártelnök, Pásztor Bálint szavai – miszerint Lovas Ildikót elütötte a vonat, és hogy a (belső) ellenzék az életükre tört – nem sejtetnek jót. Hiszen ezek szerint a vágányok szabadok, bárki odaeshet a sínekre. Transzparencia, szabad nyilvánosság nincs, csak felemás üzenetek, podcastok, veréssel fenyegető levelek – ilyet még én is kaptam. Vagyis az egykori vagy mai elvtársak ugyanúgy eszik egymást, nyírják ki, ahogyan mások tették, és a leszámolásoknak még nincs vége.

2024. március 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább