2024. február 28. Szerda
Ma Ákos, Bátor, Gábor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

2023-ban aligha lesznek Prosperitati pályázatok

A vajdasági magyarság „lenullázta” a gazdasági lemaradását?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
2023-ban aligha lesznek Prosperitati pályázatok

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Magyarországról közelről sem fog annyi pénz érkezni a Vajdaságba (sem más magyarlakta vidékekre), mint eddig. Ínséges(ebb) idők következnek! Ez egyúttal a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács általi mértéktelen és megalomániás pénzelésnek/pénzszórásnak a végét is jelent(het)i. Magával von(hat)ja ez a szerbiai nemzeti közösségi politika felülvizsgálását és azt, hogy a VMSZ-es hatalmi politikai vezetők annak az országnak a költségvetése felé forduljanak, amelyiknek az adófizető polgárai vagyunk. Vége a pásztorvilág víg napjainak! A Pásztorok gátlástalan, hivalkodó diadalmenete a magyarországi ingyenpénzre épült. Az „utánajárásos” szerbiai pénzekből kevés is lesz, meg nem is lesz. Utánajárni pedig eddig sem akaródzott nekik. Erről azonban a pártújság már nem cikkezik. Bozóki Antal:

– A vajdasági magyarság kimaradt a Szerbiában lezajlott privatizációból. Nem a rátermettség hiánya miatt, hanem mert egy politikailag irányított folyamatról volt szó a 90-es években. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően azonban a lemaradást mostanra sikerül behozni. A magyar kormány pedig továbbra is elkötelezett a támogatási programok folytatását illetően – írta február 3-án címoldalas cikkében a Vajdasági „Magyar” Szövetség napilapja, a Magyar Szó.

Az írás annak kapcsán készült, hogy „két, már megvalósult beruházást adtak át, azt követően pedig ünnepélyes szerződéskötésre került sor a TSC Arénában a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázóival. A kiemelt jelentőségű, közepes és nagy léptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatok nyertesei közül 49-en írhatták alá a szerződéseket”. [Az írásból kitudódik, hogy „a topolyai AKE Djantar cég öt számítógépes vezérlésű fémmegmunkáló gépet vásárolhatott a Prosperitati Alapítvány támogatásával”, a bácskossuthfalvi MetalCorpban pedig „megvalósult fejlesztéseket adtak át” (??).]

A topolyai eseményen (is) jelen levő Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta, hogy „ami az utóbbi években a gazdaságfejlesztési programoknak köszönhetően történt, azt eredményezte, hogy sikerült azt a lemaradást »lenullázni« (sicc!!), amit a 90-es években zajló, politikailag irányított privatizáció során a vajdasági magyarság elszenvedett. A magyar kormánynak köszönhetően olyan kondícióban vagyunk, mint amilyen kondícióban vannak azok, akik az elsődleges privatizáció részesei voltak a többségi nemzet oldalán – fejtette ki. Rámutatott, hogy ma már olyan cégcsoportokat és olyan teljesítményeket tudunk felsorakoztatni, amelyek ezt az állítást bizonyítják” – közli a lap.

A Pásztor Pista pártvezér elismerte ugyan, hogy a vajdasági magyarság „a 90-es években zajló, politikailag irányított privatizáció során lemaradt”. Pontosabban fogalmazva, ebből a privatizációból kimaradt, ami a közösségnek felbecsülhetetlen károkat okozott, mivel hatalmas vagyontól esett el. Arról viszont nem beszélt, hogy most azokkal vesz részt a hatalom gyakorlásában, akik miatt a magyar közösség „kimaradt a privatizációból”.

Az értékelése is elfogadhatatlan. Képtelenség, hogy a magyar közösségnek – talán az ő bölcs vezetésével – sikerült ezt a (gazdasági) lemaradást „lenullázni”. Csaknem három évtizedes gazdasági „lemaradást” nem lehet néhány év alatt úgymond behozni. Ha ez netán sikerült volna is, akkor is még csak a nullán lennénk! Közben az életkörülmények mit sem változtak!

Maradjunk annyiban, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában – „az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint – a több mint 14 ezer vállalkozó jutott támogatáshoz összesen 68 milliárd forint értékben, amely a folyamatban lévő beruházások (és az 50 százalékos hozzájárulás/önköltség – B.A.) figyelembe vételével 149 milliárd forint összértékű beruházás megvalósítását eredményezi a Vajdaságban” (2016-tól – B.A). (Ebből le kell vonni a szerb költségvetést gazdagító 20 százalékos állami forgalmi adót – áfát).

A program célja az volt, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy „a magyar emberek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és csökkenjen az elvándorlás”.

A magyar közösség vajmi keveset hoz(hat)ott be a gazdasági lemaradásból. Azok a tehetősebb személyek jutottak a program megvalósítását végző (a Véemesz által befolyásolt/irányított) Prosperitati Alapítvány támogatásához, akiknek volt pénzük a támogatás megszerzéséhez szükséges 50 százalékos részvétel biztosítására. Ez csak növelte a közösségen belüli szociális különbségeket – akinek volt, annak még több lett, a többiek meg még jobban leszakadtak.

Ami az elvándorlás csökkentését illeti, lehetséges, hogy a programnak köszönhetően valamennyien itthon maradtak. De olyan „pályázati nyertesek” is vannak, akik a támogatás megszerzése után távoztak külföldre. Az elvándorlás sajnos lehet, hogy még fokozódott is. A népszámlálási adatok majd hamarosan kimutatják.

Azt lehet mondani, hogy a befektetett forint milliárdok nem hozták meg a várt eredményt. Az is vita tárgya lehetne, hogy a befektetések mindig célszerűek, gazdaságilag indokoltak voltak-e vagy sem.

Az eseményen ugyancsak jelen lévő Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma miniszterhelyettesének a Magyar Távirati Iroda (MTI) által közzétett elmondása szerint újabb programokra „konkrét ígéreteket a jelenlegi kiszámíthatatlan közegben nehezen tesznek”.

A miniszterhelyettes az MTI-nek elmondta azt is, hogy „a sikeres pályázókat már 2021 decemberében értesítették, ám a szerződés-aláírásra mostanáig (vagyis 14 hónapot – B.A.) kellett várni az Európát sújtó gazdasági válság, illetve az ukrajnai háború okozta nehézségek miatt”.

– A nehéz gazdasági körülmények ellenére sem áll le a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, minden sikeres pályázó megkapja a támogatást – tette hozzá megnyugtatásként Magyar Levente. Egyúttal „reményét fejezte ki, hogy az év végére, vagy legkésőbb 2024-re megteremtődik annak a lehetősége, hogy a korábbi ütemezéssel és a korábbi dinamizmussal vigyék tovább ezeket a programokat”. Ebből arra is következtetni lehet, hogy 2023-ban már nem igazán lesznek újabb Prosperitati pályázatok. Az pedig, hogy a „dinamizmus” milyen lesz, majd elválik.

A pártvezér Pásztor ezt már előrevetítette január végén a Szabadkai Rádió Napindító műsorában – a „kisebbségügyi főispán” Potápi Árpádnál (aki János is) január 24-én tartott eligazítás után, amelyen részt vettek a Magyar Nemzeti Tanács vezetői is –: „Úgy lesz jó, ahogy lesz, ilyen időket élünk, nemcsak nemzetpolitikai vonatkozásban, hanem egyéni, családi vonatkozásban is, egyszerűen ilyenek az idők.”

A Véemesz főpásztora szerint itt az ideje annak, hogy bizonyos projektumok, rendezvények és beruházások tekintetében a vajdasági magyarok szerbiai pénzeket is igényeljenek, azaz kiharcoljanak. – Ez kicsit több utánajárással jár, de meg kell lépni, mivel ennek az országnak az adófizető polgárai vagyunk – fogalmazott.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Magyarországról közelről sem fog annyi pénz érkezni a Vajdaságba (sem más magyarlakta vidékekre), mint eddig. Ínséges(ebb) idők következnek!

Ez egyúttal a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács általi mértéktelen és megalomániás pénzelésnek/pénzszórásnak a végét is jelent(het)i. Magával von(hat)ja ez a szerbiai nemzeti közösségi politika felülvizsgálását és azt, hogy a VMSZ-es hatalmi politikai vezetők annak az országnak a költségvetése felé forduljanak, amelyiknek az adófizető polgárai vagyunk. Vége a pásztorvilág víg napjainak!

A Pásztorok gátlástalan, hivalkodó diadalmenete a magyarországi ingyenpénzre épült. Az „utánajárásos” szerbiai pénzekből kevés is lesz, meg nem is lesz. Utánajárni pedig eddig sem akaródzott nekik. Erről azonban a pártújság már nem cikkezik.

 

2023. február 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább