2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet utálni a VMSZ-t és imádni Orbánt? A valóságban ennyire nem is lennének értelmesek, csak mivel van 1-2-3 diploma, akkor ez a kitüntetés, hogy „értelmiségi” jár alanyi jogon?! Nem látják vagy csak ennyire már nem bátrak, hogy elismerjék nyíltan, hogy a VMSZ egy penészgomba, amely egy rothadó test része csupán. Míg az egyiket elítéljük, kritizáljuk, távozásra, párbeszédre szólítják fel, addig azt, aki ezt valójában működteti istenítik. (Tisztelet a kevés kivételnek:) Ebből számomra annyi derült ki, hogy valójában nem a VMSZ politikája zavarja őket igazán, hanem az, hogy nem ők élvezik Orbán Viktor kegyeit és az ezzel járó hasznot. Robert Yugovich:

Olvasom a napokban megjelenő vajdasági magyar ellenzéki történéseket. Nyílt levél a VMSZ -hez, amelyben a párbeszédet hiányolja a szerző és felsorol pár „ellenzéki” nevet, akikkel szerinte tárgyalnia kellene a hatalom levő nagyuraknak. Újra nyit a Klein House Szabadkán, amely feltételezhetően politikai okokból lett anno bezárva, mivel egyre sikeresebben egyesítette a vajdasági magyar ellenzéki értelmiséget. A nagy beharangozás az újbóli megnyitására rögtön ugrott is a vajdasági magyarok értelmiségének ellenzékének apraja- nagyja, hogy hű de kurv@ jó !! Majd a tulaj rögtön igyekezett is le hűteni a társaságot, hogy ez bizony nem az hely lesz, ami volt …

Valószínűleg politikai megalkuvás történt és ő is mint oly sokan velem együtt feladták az elvek alapján működtetett gazdasági életmódot. Magyarul ezt úgy is mondják „becsicskultak/ becsicskultunk” !

 Mentségemre annyi talán, hogy inkább választottam teljes gazdasági érdekeim felszámolását, mintsem, hogy folytassam de már nem úgy ahogy eddig. De nem csak mi csicskultunk be a VMSZ gátlástalan hatalmának, hanem az egyetlen reményt keltő politikai mozgalmunk is a Magyar Mozgalom. Igaz soha nem is jósoltam nagy jövőt neki, több okból kifolyólag is.

 Sajnos eben is igazam lett. Talán, ha Korhecz tökösebb lehetett volna a mozgalomból valami. Viszont utólag már megértem döntését, hiszen ugyan azt teszem én is, azt nézem mi a jó nekem. Ahogyan neki sem volt kivel véghez vinni elképzeléseit, ugyan úgy nekem sem és ez odavezet, hogy az ember bármennyire is szeretne és akarna tenni a közösségéért, fel kell, hogy adja.

Az utána jövő időszak inkább volt a mozgalom saját paródiája mind sem komolyan vehető ellenzéki platform. Mondhatni, amilyen hangosan jött olyan csendben távozott is. Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet utálni a VMSZ-t és imádni Orbánt?

A valóságban ennyire nem is lennének értelmesek, csak mivel van 1-2-3 diploma, akkor ez a kitüntetés, hogy „értelmiségi” jár alanyi jogon?! Nem látják vagy csak ennyire már nem bátrak, hogy elismerjék nyíltan, hogy a VMSZ egy penészgomba, amely egy rothadó test része csupán. Míg az egyiket elítéljük, kritizáljuk, távozásra, párbeszédre szólítják fel, addig azt, aki ezt valójában működteti istenítik. (Tisztelet a kevés kivételnek:) Ebből számomra annyi derült ki, hogy valójában nem a VMSZ politikája zavarja őket igazán, hanem az, hogy nem ők élvezik Orbán Viktor kegyeit és az ezzel járó hasznot.

 Arra a következtetésre jutottam, hogy nincs vajdasági magyaroknak ellenzéke. Van pár önjelölt társadalmi öngyilkos, mint magam is, vagy Cservénák doki és még egy páran, de ennyi. A többség, aki magát ellenzékinek mondja, valójában nem létezik. Amikor kicsit szorul a hurok elfut, mint a nyúl zaj hallatán, vagy becsicskul a zajt keltőnek.

A vajdasági magyar ellenzéknek, és főleg az értelmiségi részének, legalább akkora szerepe és felelőssége van abban, hogy ma már egyetlen magyar szórakozóhely sincs, hogy egyetlen vajdasági magyar lakta területen nem szól magyar zene a szórakozóhelyeken, hogy az agyon tápolt Prosperitatival működő helyek is mind a Garden, inkább a Balkán parti eseményekkel tűnnek ki.

 Amikor 5 évvel ezelőtt elkezdtem a Jailba 2 heti rendszerességgel magyar zenekarok koncertjeit szervezni, 2-3 magát vajdasági magyar ellenzéki értelmiséginek tartó egyénen kívül senkit sem láttam. Az elején több volt a VMSZ értelmiségi a Jailban, mint az ellenzéki. Később a VMSZ tiltólistára tette a Jailt. Három évig próbáltam a magyar könnyűzenét megtartani Vajdaságban. Nem sikerült.

 Hat évig próbáltam példát mutatni, hogy hogyan lehetne közösséget építeni de erre sem leltem támogatóra egyik oldalról sem!

 Az évekig tartó számtalan jótékonysági rendezvényeinken senki sem jelent meg, vagy támogatta volna egyik oldalról sem. A Szabad Magyar Szó, amit mai napig egyetlen valamire tartó hírfosásának tartok és hosszabb ideig támogattam is anyagilag, csak elenyésző alkalommal tett említést tevékenységeinkről, miközben a teljesen tétlenkedő, személyiség közelebb álló áll ellenzéki személyéket rendszeresen futtatta / futtatja.

 Egyetlen egy olyan eseményről nem tudok, amelyben hatalmon levő vagy ellenzéki értelmiség saját költségén jelentősebb és rendszeres jótékonysági rendezvényt szervezett volna. Pedig ez a közösségépítés első lépése, hogy nem a két oldal „megmondó emberei” között kérésük a párbeszédet, hanem előbb társadalomban teszünk rendet, a társadalom nélkülöző rétegével is elkezdünk foglalkozni és innen építjük a legóvárunkat!!!

 De nem, a vajdasági magyar értelmiség megköveteli magának, hogy a pórnép tartsa távol magát tőlük. Ne legyen véleménye, vagy ha van is, az nem lehet releváns, arról nem vesznek tudomást. Holott, a tapasztalataim szerint a „pórnép” többet tesz a vajdasági magyarság fennmaradásáért, mind sok orrát fent hordó, diplomájára oly büszke „értelmiség”. Mindkét oldalt egybevéve.

 Rendszeres kritikát kaptam, hogy a rendszeres jótékonysági akcióim nem mások mint rongyrázás, magamutogatás. Szeretnék látni minden kritikus rongyrázást, önreklámozását!! Sajnos az elmúlt 6 évben az irigységen, a rágalmazásokon, a lejáratásokon kívül részükről mással nem igazán találkoztam.

 A közösségi életben való megszólalásra nem a diploma ad jogot, mint azt egyesek (egyre többen) gondolják, hanem a közösségért tett tettek.

 Ma a vajdasági magyarság helyzete ott tart, hogy az orvosok bármelyik pillanatban dönthetnek arról, hogy lekapcsolják a lélegeztető gépről.

 A VMSZ beadta a méreginjekciót a magát ellenzéknek tartó pedig csendes szemlélője volt.

 Topolyán nem lehetett karácsonyfát állítani, nem lehetett az óvodának új bútorokat ajándékozni, mert a VMSZ városvezetés impotens alakokból áll és ha ők képtelenek valami hasznos tevékenységre a közösség érdemében, akkor más sem tehet. Egyszerűen képtelenek lépést tartani.

 Hasonló cipőben jár Zenta és Kanizsa is. Mindenki tudja, hogy borzasztóan rossz a helyzet de mindenki elfogadóan hallgat. Van egy egy kísérlet, mint volt a MM, de elmennek egy határig, amíg nem kockáztatják az egzisztenciájukat és ott vagy megállnak, vagy mint az MM öncenzúrát gyakorol és felszámolja saját magát.

 

A nép hallgat egyre kilátástalanabb helyzetében (még mindig) a hatalom dőzsöl, halotti tort ülnek felettünk, az áll ellenzéki „értelmiség” meg majd elmegy a Klein House-ba és jókat röhögnek egymás 100 x elsütött viccein, amelyek már rég nem is viccesek...

 

Hát kb itt tart a vajdasági magyarság, ahogy én látom.

 

2023. január 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Menekülés a politikamentes irodalomba

A kisebbségi író nyelve állandó kettős tükörben létezik, világa ettől lesz hiteles. Ez egyszerre a szegénység >

Tovább

Deli Andor nem támogatta, hogy bíróság vizsgálja ki az orosz háborús bűnöket

A Péterrévéről elszakadt fiatal képviselő, Deli Andor azóta több alkalommal is bizonyította, hogy nem a vajdasági >

Tovább

A Csillag

Manapság túl sok a tévedhetetlen, aki büszkén hirdeti, hogy a nyílegyenes nemzeti úton birtokolja az igazságot. >

Tovább

Nincsenek új megbotránkoztatók

Ritkul körülöttünk a levegő, emlékeztet Anikó. Arra gondolok, hogy az elmúlt egy-két évben sok közeli barátom >

Tovább

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább