2023. március 21. kedd
Ma Benedek, Bence, Miklós névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (4.)

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!
Lehet, hogy mégsem Fremond lesz a Magyar Nemzeti Tanács elnöke? Pásztor István pártelnök és Fremond Árpád listavezető (Fotó: SZMSZ)

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. Ezzel teljesen megszűnik a magyar érdekképviselet. Az MNT továbbra sem a vajdasági magyar közösséget, hanem a VMSZ-t és a Fideszt fogja szolgálni! Minden politikai és jogi eszközzel arra kell törekedni – ideértve az Árnyék Magyar Nemzeti Tanács lehetséges felállítását is –, hogy a vajdasági magyar közösségnek hiteles és hatékony, tiszteletre érdemes érdekképviselete legyen! Hiteles, támogatásra érdemes Magyar Nemzeti Tanácsunk – mint ahogy parlamenti képviseletünk is – csak akkor lesz, ha annak tagjai egyéni jelölés és nem pártlista lista alapján kerülnek megválasztásra. A Pásztor/Lovas lista nem az a Magyar Nemzeti Tanács, amilyenre a magyar közösségnek szüksége van! Bozóki Antal:

A szerbiai nemzeti kisebbségek november 13-án nemzeti tanácsi választásokat tartottak.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 12 éves történetében a mostani (negyedik) választáson a Magyar Nemzeti Tanács 35 képviselői helyéért először indult csak egy, Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke – egyesek szerint a barátnője/vadházastársa Lovas Ildikó – által felállított Magyar Összefogás lista.

A november 17-én közzétett végleges adatok szerint, a magyar választói névjegyzéken 116 406-an szerepeltek. Ezek közül összesen 41 480-an járultak az urnák elé, vagyis a részvételi arány 36,69 százalékos volt. A szavazólapok 98,75 százaléka volt érvényes, összesen 520 érvénytelen szavazólapot számoltak össze. A Pásztor/Lovas listára 40 960-an szavaztak. Másik listára nem is lehetett voksolni, mivel olyan nem volt!

A Pásztor/Lovas listán öt újságíró/szerkesztő is van: a 2. Kabók Erika, az 5. Gusztony András, a 21. Kozma Lívia, a 27. Mészáros György és a 31. Lennert Móger Tímea.

Az Autonómia civil portál NT-választások – hogyan szavaztak a velünk élő más kisebbségek? c műsorának résztvevői „kitértek az újságírók szerepvállalásának problematikusságára is. Elmondták, hogy a szerbiai újságírói kódexszel összeegyeztethetetlen, hogy az újságírók részt vegyenek politikai kampányokban és döntéshozatali testületekben. […] Hangsúlyozták, hogy az újságíró feladata a tisztségviselők munkájának az ellenőrzése, és nem nekik kellene politizálniuk, még ha egyes kis közösségek keretein belül olykor hiányoznak is a tisztségek betöltésére alkalmas káderek, ami egy újabb kérdést vet fel, történetesen azt, hogy a közösségek nem foglalkoznak a politikai elit utánpótlásának a kinevelésével.”

A szerbiai újságírók kódexe III. fejezetének (A korrupció megelőzése és érdekütközés) 6. pontjában írja, hogy „az újságírói hivatással összeegyeztethetetlen a PR és marketing ügynökségben, lobby ügynökségben, az állami szervekben és intézményekben, valamint a politikai pártokban való munka”.

Az ezzel kapcsolatos utasításban pedig az áll, hogy „a politikai, választási vagy (politikai párt/kompánia, és hasonló) sajtókampányban való részvételt nem lehet az újságírói/szerkesztői munkával egy időben végezni”.

A kódex 7. pontja szerint „az újságírónak semmilyen üzleti viszonyban nem szabad lenni azokkal az alanyokkal, akiknek a munkáját fedi”. A vonatkozó utasításban pedig az áll, hogy „az újságíró nem írhat azokról a gazdasági társaságokról, amelyek üzleti sikerétől függ az ő vagy a (közelebbi és távolabbi) családjának, illetve barátjának az érdeke”.

A jelekből ítélve, a Pásztor/Lovas listás újságírók még a saját szervezetük szabályait sem ismerik. Ha pedig ismerik, akkor tudatosan szegték meg azokat. Mindenképpen választaniuk kell az MNT tagság és az újságírói munka között. Amennyiben a tanácsnokságot választják, be kell fagyasztaniuk a munkaviszonyukat. Ha ez nem történik meg, akkor be kell indítani az újságírói szervezetből való kizárásuk folyamatát. Korábban ez Kabók Erikával már megtörtént, mivel „a szakmai szabályok megsértése miatt kizártak a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből (Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV)”.

Az MNT új összetételének listáján négy jogász is van. Köztük van Bájity Borisz (30.), aki 2017 októbere óta a Tartományi Képviselőház főtitkárhelyettese, vagyis Pásztor Pista egyik közvetlen beosztottja, akinek – a tanácsnoki tisztségnek a munkahelyével való összeférhetetlenség miatt – ugyancsak le kell mondani vagy a munkahelyéről, vagy az MNT tagságról.

A 70 éves Dobai János (33) is jogász végzettségű, aki még a (tordai) helyi közösséget – ahol Pásztor „helytartójaként” is ismert – sem tudta fejleszteni, a település tanácsát irányítani. Bizonyára maga sem gondolta komolyan, hogy ilyen rajtszámmal MNT tanácsnok lesz. Erre csak azért kerülhet sor, mivel másik lista a választáson nem volt.

Nem tudni, hogy a másik két, jószerivel szélesebb körben ismeretlen jogász, a Sárközi István (11.) és Szűcs Balázs (17.), mivel érdemelték ki a nemzeti tanácsi tagságot?

Olyan intézmények vezetői vagy foglalkoztatottjai is a Pásztor/Lovas listára kerültek, amelyeknek az alapítója az MNT, de a Prosperitati munkatársai is, ami miatt fennáll az érdekütközés esete is. A listaállítók ezt a szempontot sem vették figyelembe, pedig Pásztor Pistának, aki képzettségére nézve úgyszintén jogász, ezt tudni kellett volna. Vagy ez sem fontos?

Abban, hogy az egypárti nemzeti tanács „nem legális és nem legitim”, jelentős része van Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájának is, amely megosztotta, pontosabban egypólusúvá tette a vajdasági magyar közösséget.

Ennek a politikának a lényege, hogy minden anyagi és egyéb támogatásban kizárólag Pásztor Istvánt és a holdudvarát részesíti, aki pedig nem hajlandó elfogadni az egypárti gondolkodást, a Fidesz és Pásztor István feltétel nélküli támogatását, vagyis a megalázást, azt szinte emberszámba sem veszik. Szöges ellentéte ez annak a parolának, miszerint „minden magyar felelős minden magyarért”!

A legutóbbi megnyilvánulása ennek a politikának, hogy „Novák Katalin elnök asszony nem érzi magáénak az egész délvidéki magyar közösséget”, csak Pásztor Istvánt és a VMSZ-t tartja a „sajátjainak”.

Potápi Árpád (aki János is) a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, lehetséges, hogy több időt tölt Vajdaságban, Pásztor István társaságában, mint a hivatalában, miközben a többi magyar politikai párt és szervezet vezetőiről tudomást sem vesz.

Gyeney Laura, a külhoni magyaroknak jogsegélyt nyújtó (?) Kisebbségi jogvédő Intézet (KJI) új igazgatója is ezt a politikát követi. Legutóbbi, november elejei vajdasági látogatása alkalmával csak Pásztor Bálinttal, a VMSZ alelnökével találkozott, „aki a vajdasági magyarság valós helyzetének minden részletével tisztában van”(!?). Ellátogatott még a Magyar Szó szerkesztőségébe, ahol arról áradozott, hogy „még évtizedekkel ezelőtt a nagyapja (sic!) rendszeres olvasója volt a lapnak”. Arról azonban már nem tájékozódott, hogy a Magyar Szó időközben a Véemesz propaganda (napi)lapja lett!

A Kisebbségi Jogvédő Alapítvány korábban „tartózkodott mindennemű »belmagyar« politikai állásfoglalástól”. Gyeney éppen azzal foglalt most állás, hogy csak Véemeszesekkel találkozott!

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) részvevői, a november 18-ai üléséről kiadott zárónyilatkozatban, „gratulálnak, hogy a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokat követően továbbra is a Magyar Összefogás lista tagjai vezetik a Magyar Nemzeti Tanács, a szerbiai magyar nemzeti közösség közvetlenül és demokratikusan megválasztott országos önkormányzatát”. A részvevőknek, sajnos halvány fogalmuk se lehet, hogy itt mi történik, mivel az ülésre Vajdaságból csak Pásztor Pistát és Hajnal Jenőt hívták meg!

Az új összetételű Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülését a választások végeredményének november 18-ai kihirdetéstől követő 20 napon belül kell összehívnia Tomislav Žigmanovnak, az emberi és kisebbségi jogi, valamint társadalmi párbeszéd miniszterének.

A magyar nemzeti közösségnek olyan nemzeti tanácsa lesz, amelyik a közösség választói testülete több mint 60 százalékénak a választásokon való részvétele nélkül áll fel. A tagjai között több olyan személy is lesz – amennyiben időközben nem válnak meg tisztségüktől vagy hivatásuktól – akiknek a jelenléte ellenkezik a törvénnyel, vagy egyszerűen alkalmatlanok a tanácsnoki tisztségre.

Pásztor Pistát mindez nem zavarja – fontos, hogy olyan nemzeti tanács legyen, amelyet gátlástalanul irányíthat! Egyáltalán milyen elismertsége, tekintélye és erkölcsi alapja lesz a Pásztor/Lovas MNT-nek?

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. Ezzel teljesen megszűnik a magyar érdekképviselet. Az MNT továbbra sem a vajdasági magyar közösséget, hanem a VMSZ-t és a Fideszt fogja szolgálni!

Minden politikai és jogi eszközzel arra kell törekedni – ideértve az Árnyék Magyar Nemzeti Tanács lehetséges felállítását is –, hogy a vajdasági magyar közösségnek hiteles és hatékony, tiszteletre érdemes érdekképviselete legyen!

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke – a november 15-ei sajtótájékoztatóján – már jelezte, „pártja meg fogja találni a módját, hogy megvédje a vajdasági magyarság érdekeit”.

Hiteles, támogatásra érdemes Magyar Nemzeti Tanácsunk – mint ahogy parlamenti képviseletünk is – csak akkor lesz, ha annak tagjai egyéni jelölés és nem pártlista lista alapján kerülnek megválasztásra.

A Pásztor/Lovas lista nem az a Magyar Nemzeti Tanács, amilyenre a magyar közösségnek szüksége van!

 

2022. november 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább

Ódzkodva dicsérik a kisisteneket, a végén beállnak a sorba

Nekem is a torkomon akad a szó, amikor a politikusok a fiatalokat dicsérik. Bizonyára van rá >

Tovább