2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (3.)

A listára fel sem kerülhettek volna!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. Fremond a VMSZ (első) alelnöke, a párt köztársasági parlamenti képviselője stb. Első ízben történik meg, hogy az MNT elnöke egyben egy párt alelnöke lesz, amennyiben Pásztor választása rá esik, ami azt is jelenti, hogy a pártvezér nyíltan és teljesen maga alá gyűri a magyar közösség autonómiának legfőbb testületét... Az 5. helyen kiemelt Gusztony András, az Újvidéki Rádió kettes csatornájának fő- és felelős szerkesztője. A VMSZ listáján való szereplésével a Rádió végleg elveszítette a pártatlanságát, Gusztony pedig a szakmai hitelességét... Lovassal kapcsolatban legalább kétszeresen is felvetődik az összeférhetetlenség kérdése, a Pásztor Istvánnal való kapcsolata és VM4K koordinátori tisztsége miatt (is): A konyhaasztalnál fognak Pásztorral dönteni a közösségi ügyekről? Önmaga pénzügykezelését fogja ellenőrizni az MNT-ben? Bozóki Antal:

A szerbiai nemzeti kisebbségek november 13-án nemzeti tanácsi választásokat tartottak.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 12 éves történetében a mostani (negyedik) választáson a Magyar Nemzeti Tanács 35 képviselői helyéért először indult csak egy, Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke – egyesek szerint a barátnője/vadházastársa Lovas Ildikó – által felállított Magyar Összefogás lista.

A november 17-én közzétett végleges adatok szerint, a magyar választói névjegyzéken 116 406-an szerepeltek. Ezek közül összesen 41 480-an járultak az urnák elé, vagyis a részvételi arány 36,69 százalékos volt. A szavazólapok 98,75 százaléka volt érvényes, összesen 520 érvénytelen szavazólapot számoltak össze. A Pásztor/Lovas listára 40 960-an szavaztak. Másik listára nem is lehetett voksolni, mivel olyan nem is volt!

A VMSZ, pontosabban Pásztor/Lovas Magyar Összefogás listáján lévő mind a 35 személy – önhibáján kívül – a Magyar Nemzeti Tanács tagja lett.

Az MNT választásokkal kapcsolatosan nem csak a választási folyamat volt demokráciaellenes, de a szavazás folyamatát és a szavazatszámlást sem ellenőrizte senki. „A Vranje környéki magyarok is a VMSZ-re szavaztak”. „Azt írtak a jegyzőkönyvbe, amit csak akartak.”

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) „nem tartja sem legálisnak, sem legitimnek az egypárti nemzeti tanácsot”.

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) arra hívta fel a közvélemény és az állami szervek figyelmét, hogy „a választás számos törvénysértés, túlkapások között” folyt le, és hogy „súlyosan sértették a hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló szerbiai törvény előírásait”. A párt a Köztársasági Választási Bizottságtól követelte „az MNT választások eredményének a semmissé nyilvánítását és tiszta, törvényes módon végrehajtott választás kiírását”.

A Pásztor/Lovas lista 35 tagja között 25 VMSZ tag van, vagyis a jelöltek több mint kétharmada (69,44%). Pásztor, tehát, már az induláskor biztosítani akarta magát azoktól, akiknek „nincs pártpolitikai kötődése”. Habár azok sincsenek biztonságban: repülnek az MNT-ből, ha netán valami önálló gondolatot fogalmaznak meg. Lesz-e egyáltalán közöttük valaki, aki valamilyen javaslat ellen mer szavaz?

A jelöltek közül 14, vagyis több mint egyharmada a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra, vagy a Magyar Tanszékre járt (6 osztálytanító, 7 tanár és egy „író”). Mintha mi lennénk a tanítók és a magyar szakosok országa!?

Található itt még két mezőgazdasági szakember és egy-egy gyógytornász, közgazdász, színész, zenész, geográfus, kulturális mediátor, mechatronikai mérnök és rendező is.

A listára egyetlen független értelmiségi, földműves és munkás sem került! Az is lehetséges, hogy nem fogadták el a felkérést.

Kérdés, hogy a jelöltek közül egyáltalán mennyien vannak tisztában az MNT feladataival, ismerik a nemzeti tanácsokról szóló törvényt és a nemzeti kisebbségi jogokra vonatkozó jogszabályokat? Vagy ez nem is szükséges, követelmény? Elég, ha bábként szavazgatnak majd a VMSZ javaslataira?

Az összeállító(k)/káderkiválasztók legfőbb hibája, hogy a listán több olyan személy neve is szerepel, aki eleve nem tesz eleget a nemzeti tanácsokról szóló törvény 7/a cikke követelményeinek. Pontosabban: A listára fel sem kerülhetett volna!

Az idézett törvénycikk (1. és 2. ) bekezdése szerint „a nemzeti tanács elnöke és a végrehajtó bizottságának tagja nem lehetnek politikai párt vezetőségi tagjai, mint amilyenek az elnök, az elnökség, a végrehajtó bizottság, és hasonlók. A nemzeti tanács elnöke és végrehajtó bizottságának tagja nem lehetnek olyan állami, tartományi, illetve helyi-önkormányzati szervnek a megválasztott, vagy kinevezett tagjai, melynek hatáskörébe tartozik a tanácsot érintő kérdésekben a döntéshozatal.”

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke.

Fremond a VMSZ (első) alelnöke, a párt köztársasági parlamenti képviselője stb.

Első ízben történik meg, hogy az MNT elnöke egyben egy párt alelnöke lesz, amennyiben Pásztor választása rá esik, ami azt is jelenti, hogy a pártvezér nyíltan és teljesen maga alá gyűri a magyar közösség autonómiának legfőbb testületét.

A „politikus” Fremond többek között „arról vált ismertté, hogy hozzá kapcsolódik a délvidéki politika őszödi beszéde, amikor még az első MNT választások idején arról beszélt, hogy a nemzeti tanácsok választói névjegyzékét törvénytelenül politikai célokra, a délvidéki magyarok listázására használják fel”.

Külön kérdés, hogy Fremondnak egyáltalán milyen képességei vannak, mivel az eddig képviselősége alatt szinte alig szólalt fel a képviselőházban és egyébként sem ismeretes semmilyen közéleti tevékenysége. Tisztában van-e egyáltalán azzal, hogy az MNT elnöki tisztsége milyen felelősséggel jár?

Kabók Erika (2.) „erősen VMSZ közeli újságíró”, Magyar Szó korábbi főszerkesztő-helyettese, aki a Pásztor Istvánnal készült alákérdezős (nagy)interjúkról híresült el. Ennek meg is lett az eredménye: 2020-ban megkapta Szabadka város Pro Urbe-díját. A listán a 7. Lovas Ildikót, Pásztor István élettársát (?), többek között, éppen Kabók terjesztette fel Szabadka 2021. évi Pro Urbe díjára.

A 3. helyen jelölt Tóth Ramónáról és a sorrendben 4. Lajkó Szilviáról – mint több más jelöltről – vajmi kevesen hallhattak a szűkebb környezetükön kívül. Így – a VMSZ tagságon vagy közeliségen kívül – nem tudni, mivel érdemelték ki a nemzeti tanácsba „előkelő helyen” való jelölést?

Az 5. helyen kiemelt Gusztony András, az Újvidéki Rádió kettes csatornájának fő- és felelős szerkesztője. A VMSZ listáján való szereplésével a Rádió végleg elveszítette a pártatlanságát, Gusztony pedig a szakmai hitelességét. Sajnálatos, hogy a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) Körzeti Szervezetének egykori karakán elnöke is behódolt Pásztornak, ahogy a VMDP is.

A Rádió Véemeszesítése Ternovácz István szerkesztőnek az MNT Végrehajtó Bizottsága tájékoztatással megbízott tagjává választásával és dicstelen szereplésével kezdődött az eddigi  tagságban. Pásztor most már a magáénak mondhatja csaknem a teljes magyar nyelvű tájékoztatást – néhány internetes portál kivételével. Gusztony esetében se nincs összhangban az MNT-beli tagság és az újságírói hivatás.

A közvélemény előtt csaknem ismeretlen hatodik jelölt, dr. Crnkovity Gábor a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) legfőbb igazgatói szervének, a Tanácsnak az elnöke. Az MNT a korábbi években, minő véletlen, a Tanácsba Pásztor Bálint feleségét, Pásztor István menyét, Krisztinát delegálta kültagként. Ez lenne a kötődés?

Lovas Ildikó, a VMSZ Elnökségének a tagja. Az ugyancsak „előkelő” 7. helyen való jelölése a lista kuriózuma. Arra utal ugyanis, hogy a hiperaktív, egyebek mellett a „hasbarúgos” színdarabjáról elhíresült „írónő” visszatér az MNT-be, ahonnan 2015. április 20-án, egyszer már távozni kényszerült.

A 2014. október 26-ai nemzeti tanácsi választásokon Lovas Ildikó – a Magyar Összefogás (VMSZ) listáján – az MNT, majd a testület végrehajtó bizottságának is a tagja lett, de nem sokáig. Az MNT 2015. április 20-ai, hatodik rendes ülésén ugyanis „Hajnal Jenő, az MNT elnöke bejelentette, hogy Lovas Ildikó visszavonhatatlanul lemondott minden tisztségéről”.

Az előzményekhez tartozik, hogy Lovast 2015. április 17-én, a VMSZ kibővített elnökségi ülésén, „viharos”, „többórás, időnként kínos, könnyektől sem mentes tanácskozásán”, amelyen – a kultúrában és politikában való felelősségét vitatták meg, az ún. első, 2014. decemberi kultúrbotrány, „a szabadkai Népszínház magyar társulata 2014. decemberi ’betörési’ kísérletének idején egy szélsőjobbos káder kinevezésével”[24] – „megfosztották minden funkciójától”. (Más értesülések szerint „a tanácskozás végén Pásztor István pártelnök felszólította Lovas Ildikót, mondjon le, aki a felszólításnak eleget tett”.)

Időközben Lovast tették meg a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak (VM4K) vezetőjének is, amely „a Szekeres László Alapítványon keresztül gyakorlatilag az MNT kezében van. A VM4K azonnal kapott 400 millió forintot a Szabadka központjában lévő műemlék Donát Mór-ház megvásárlására és felújítására. Hogy azóta mennyi jutott a VM4K-nak Magyarországról, nem tudni, mert a pénzek nagy része az MNT-n keresztül érkezik”.

Lovassal kapcsolatban legalább kétszeresen is felvetődik az összeférhetetlenség kérdése, a Pásztor Istvánnal való kapcsolata és VM4K koordinátori tisztsége miatt (is): A konyhaasztalnál fognak Pásztorral dönteni a közösségi ügyekről? Önmaga pénzügykezelését fogja ellenőrizni az MNT-ben?

 

2022. november 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább

Marko, te nem ismered az oroszokat

Az Informbíró határozata (1948) után Tito elhatározta, hogy Brioniba helyezi át nyári rezidenciáját, mire Ranković megjegyezte, >

Tovább