2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Veszélyes precedens

A VMSZ bekebelezte a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Veszélyes precedens

A meghívó azonban arról tanúskodik, hogy a pártkisajátítási önkény leplezetlen. Az Újvidéki Egyetem, amelyhez a MTTK szervezetileg tartozik, a meghívóban még csak nem is szerepel. Mit szól mindehhez a rektor? A továbbiakban annak lehetünk a tanúi, hogy P. I. minden intézményünkre kiterjeszti a hatalmát. Ez részben annak a következménye, hogy nincs ellenállás, nincs kontroll, hogy hallgat, elbújik az értelmiség. A veszély azonban ennél sokkal nagyobb: a helyzet azzal fenyeget, hogy – az Orbán Viktor kormánya által 2010-ben létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) örve alatt minden intézményünk a párt, vagyis a VMSZ egyszemélyes irányítása alá kerül. További kellemes pártalapú ünneplést! Bozóki Antal:

Novák Katalin magyar köztársasági elnök szeptember 8-án hivatalos látogatásra érkezik Szerbiába.

A programja szerint – szeptember 9-én 18,30 órai kezdettel –, „jelenlétével megtiszteli az az Újvidéki Egyetem szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara (MTTK) megújult épületének ünnepélyes átadását” is.

Az ünnepségen csak kiváltságosak lehetnek jelen, akik a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/BMC) és az MTTK logójával, valamint prof. dr. Josip Ivanović, megbízott dékán és Pásztor István pártelnök aláírásával és pecsétjével ellátott meghívót kaptak. Akik az eseményen jelen szándékoznak lenni, a visszajelzés alkalmával, 2022. szeptember 7-én szerdán 18.00 óráig, el kellett juttatniuk – „a biztonsági szolgálat kérésére” – a személyi számukat is.

Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a VMSZ elnöke a meghívó egyik aláírója? A párt ennyire otthon érzi magát az Újvidéki Egyetem egyik karán, hogy mint házigazda küldi a meghívót az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara mellett?

A Pásztor Pista (P. I.) irányította párt már évekkel ezelőtt stratégiát dolgozott ki az oktatási intézmények, az irodalmi és a kulturális élet, a könyvkiadás és a sajtó (párt)irányítására, amit mostanáig – a kézivezérlése alatt álló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alázatos szolgai segítségével – szinte csaknem teljes egészében meg is valósított.

Pásztor István már többször kinyilvánította gátlástalan kisajátítási igényét az Újvidéki Egyetem szerveit, intézményeit illetően, (el)tiporva az univerzitási autonómia európai kultúrában gyökerező évszázados szellemiségét. Pártpolitikai/ideológiai eligazításokat ad minden fórumon, szakmai összejöveteleken, tudományos konferenciákon, fenyegető hatalmi pozícióját éreztetve irányt akar mutatni minden területen.

2021 áprilisától a pártelnök fiát, Pásztor Bálintot az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagjává tették.

A VMSZ – a jelekből ítélve – számos más intézmény mellett (Magyar Szó és Hét Nap Kft., Forum Könyvkiadó Intézet, stb.) „zsákmányként tekint” a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra (MTTK) is, hisz az könnyen sakkban tartható a felújítási pénzekkel. (Mintha mindez privát és nem az adófizetők pénze lenne!)

 Az MTTK kari tanácsa kültagjainak pártkötődése alapján („tekintettel arra, hogy az intézmény tanácsába kinevezett öt személy mindegyike vagy a VMSZ tagja, vagy a VMSZ-hez nagyon közelálló személy”) – „joggal merül fel a gyanú, hogy az MTTK zsákmányként pártegyetemmé válik, ahol pártkáderek számára gyártják majd a diplomákat”.

Nem véletlen az sem, hogy az MNT a korábbi években épp Pásztor Bálint feleségét, Krisztinát delegálta kültagként a kar legfőbb szervébe, a Tanácsba…

Így most már érthetőbb, hogy Szabadka város – amelyik Képviselő-testületének éppen a Junior I. Pásztor (Bálint) az elnöke – egyik 2022. évi pro Pro Urbe díjasa éppen prof. dr. Ivanović Josip, a Svetozar Marković Gimnázium és a Paulinum tanára, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar dékánja! (Hogyan lehetséges az, hogy a kar dékánja két másik tanintézményben is tanít és még ki tudja hol nem? Ugyanúgy, mint Dušan Bajatović esetében, akinek sikerült egy fenékkel több lovat is megülni. Vagy a befolyásos barát(ok) által.)

Az, hogy Pásztor Pista is aláírta az MTTK „megújult épületének ünnepélyes átadására szóló meghívót”, egy újabb Véemeszes botrány. Amennyiben a Tartományi Képviselőház elnökének minőségében tette volna, vagy ha a – Szerb Haladó Párt (SNS) által létrehozott – Mičatek-díjban részesült Hajnal Jenő MNT-elnök írta volna írta alá, még hagyján volna. A meghívó azonban arról tanúskodik, hogy a pártkisajátítási önkény leplezetlen. Az Újvidéki Egyetem, amelyhez a MTTK szervezetileg tartozik, a meghívóban még csak nem is szerepel. Mit szól mindehhez a rektor?

A továbbiakban annak lehetünk a tanúi, hogy P. I. minden intézményünkre kiterjeszti a hatalmát. Ez részben annak a következménye, hogy nincs ellenállás, nincs kontroll, hogy hallgat, elbújik az értelmiség.

A veszély azonban ennél sokkal nagyobb: a helyzet azzal fenyeget, hogy – az Orbán Viktor kormánya által 2010-ben létrehozott Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) örve alatt minden intézményünk a párt, vagyis a VMSZ egyszemélyes irányítása alá kerül.

További kellemes pártalapú ünneplést!

 

2022. szeptember 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Holt lelkek kifosztása, avagy apámat visszahozta a sírból a bank

Oké, mindenkinek van valami hasonló esete a bürokráciával, az örökösödés kapcsán is biztosan. Hogy ez kell, >

Tovább

„Hármas osztályzat az MNT négy évére”?

Az MNT működésére rányomta bélyegét a Pásztor István által meghirdetett nemzeti kisebbségi politika, amit a „konfrontáció >

Tovább

Putyin totális háborúja

Oroszországban ugyanaz az egydimenziós nacionalista világszemlélet működik, mint a száz évvel korábbi Szovjetunióban, globális felelősségről, józan >

Tovább

Az államnak fizetni kell a migránsok okozta károkért!

A Hangadó Szerda műsorában elhangzott hírt, miszerint a szerb államnak kárpótlást kell fizetni a migránsok által >

Tovább

Legitim lesz-e az egypárti MNT?

Amennyiben csak egy magyar lista indul a november 13-ai választásokon, felállhat egy csupán Véemeszes és a >

Tovább

Szabadságra ítéltek

Azóta sem tudok szabadulni attól az érzéstől, hogy akit az állam kebelére emel, attól ellenszolgáltatásokat követel. >

Tovább

Az apa, a fia és a szentlélek

Az ilyen szintű fogadás a VMSZ részéről nem meglepetés, hiszen az MCC-t az Orbán „kormány egyik >

Tovább

Ezt akartam? Ezt vártuk a rendszerváltástól?

Egykor a Párt volt az elnyomó, ma pedig a szabadságra esküvő új bűnös osztály. Egykor még >

Tovább

A sajtószabadság kicsúfolása

A lapból – annak ellenére, hogy a fejléce alatt megtévesztő módon hirdeti, hogy „a vajdasági magyarság >

Tovább

A folytonosság jelképe tapintatosan a modernizáció őrének számított

Ahol túlburjánzik a hatalom, ott elmélyülnek a nemzeten belüli szakadékok, amelyeknek manapság főleg a posztkommunista országok >

Tovább

Ajándékcsere

Pintér Attila 8 évet töltött nagykövetként Belgrádban. Szemtanúja és tevékeny részese volt a szerb magyar/magyar-szerb kapcsolatok >

Tovább

„Hoppon marad” a Pásztor Kft. és az ügyfélköre?

Pásztor Pista nyilatkozatából derül ki, hogy a Prosperitati Alapítvány „nagy volumenű vajdasági feldolgozó- és szolgáltatóipari fejlesztések >

Tovább