2022. október 4. kedd
Ma Ferenc, Hajnalka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Titkos jelentés: Putyin vereséget szenvedett a háborúban

Titkos jelentés: Putyin vereséget szenvedett a háborúban

Orosz bennfentesek megerősítették, hogy hiteles az a titkos jelentés, amely a Kremlből jutott el a hírügynökséghez, és amely azt támasztja alá, hogy Putyin vereséget szenvedett a háborúban. Emiatt aztán cudar jövő vár az országra, az emberek már most tömegesen menekülnek nyugatra. Az ország egyre jobban süllyed, és erre a háború csak ráerősít. Amúgy pedig a legutóbbi statisztikai adatok is ebbe az irányba mutatnak. A lecsúszás legszembeötlőbb jele, hogy Oroszország aránya mind inkább csökken a világ GDP-jének megtermelésében. Ez javarészt a szankcióknak köszönhető, mert azok alaposan visszavetették az orosz gazdaságot. Az IMF ez évre 6, jövőre további 3 %-os visszaeséssel számol... A gázszállítások ismételt leállítása évi 400 milliárd rubeles (6,6 milliárd eurós) veszteséget okoz évente. A kieső keresletet középtávon sem lehet kiváltani. De nem tudják pótolni a kieső kulcsfontosságú importcikkeket sem. Így még lehet, hogy az élelmiszerek fogyasztása is csökken. Hivatalos adatok szerint különben az első félévben csaknem 420 ezren emigráltak. Viszont sokan érkeznek a volt szovjet köztársaságokból, főként az ott élő oroszok. Ugyanakkor Putyinnak 20 év alatt sem sikerült korszerűsítenie az országot. Nagyon úgy néz ki, hogy az államfő egy vagy két nemzedékkel veti vissza a fejlődést.

Wall Street Journal

 

Oroszország sorra kapja a pofonokat Ukrajnában, az elnök fenyegetőzései és fegyverszerzési próbálkozásai arról árulkodnak, hogy nagy nyomás alá került. Így ítéli meg a konzervatív amerikai lap vezércikke, amely emlékeztet arra, hogy szertefoszlott a villámháború álma. A délen folyamatban lévő ellenoffenzíva tönkre akarja tenni az orosz utánpótlási vonalakat, illetve a cél az elorzott területek egy részének visszafoglalása.

Az oroszok ugyanakkor azért is bajban vannak, mert nem tudnak új, korszerű fegyvereket küldeni a leapadt készletek feltöltésére, főleg mivel nem tudnak chipeket és más kulcsalkatrészeket szerezni, miután azokra vonatkozik a nyugati szállítási tilalom. Ha egy ország azt állítja magáról, hogy nagyhatalom, akkor nem szokott segítségért kilincselni a világ két legszörnyűbb latorállamánál, Észak-Koreánál és Iránnál.

De hogy Putyin bajban van, az kiderül abból is, hogy kilátásba helyezte: még tovább korlátozza az energia kivitelt és visszavonja az ukrán gabona exportjának engedélyezését. Azon van, hogy kihasználja Európa szorult állapotát a tél közeledtével. Ám ily módon saját magát fosztja meg a bevételektől, amelyekből finanszírozhatja a „különleges katonai műveletet”. Viszont őt terheli a felelősség, ha a fejlődő világ jó pár országa az ukrán gabonanövények tengeri elszállításának megakadályozása folytán híján lesz az alapvető élelmiszernek.

Az Egyesült Államok ugyanakkor figyelmeztetheti Moszkvát, hogy blokád esetén nyugati országok hadihajó kíséretet adhatnak az ukrán teherhajók mellé a Fekete-tengeren. Amikor ekkora slamasztikában van a Kreml Ukrajnában, aligha kockáztat meg egy újabb viszályt a külvilággal. Viszont még sokkal brutálisabb tempóra válthat át a fronton. Így nem kétséges, hogy nyomás nehezedik az ukránokra, de Oroszországra is. Erről tanúskodik, hogy Moszkva ki van akadva Kijev ellenállásán, ami egyben mutatja, hogy hathatós a külföldi segítség. 

 

Washington Post

 

Putyin vesztésre áll háborúban, amely szerinte csupán visszavágás. A Háborús Tanulmányok Intézete szerint az ukrán ellentámadás kimutatható eredményekkel járt Herszon térségében, bár továbbra sem világos, hogy a védők képesek-e lesznek-e visszafoglalni a várost, és ha igen, mikor. Mindenesetre az egyértelmű, hogy ők nyerik meg a felszabadító háború. A fő kérdés jelenleg az, mekkora területeket tudnak visszaszerezni. Alaposan felsült az orosz diktátor.

Védekezésre kényszerül délen, és jobb híják el kellett halasztania a hónap közepére meghirdetett kamu népszavazást. Az ukránok átvették a fronton a kezdeményezést, a súlyos áldozatok ellenére is meglepő lendületet tanúsítanak. Moszkva abban bízott, hogy kettészakítja az országot, ehelyett egyesítette. Az elnök odahaza csak úgy tudja megőrizni a támogatottságát, hogy brutálisan elfojtja a bírálatokat és eltitkolja a tényleges áldozatokat, ideértve a megsemmisült hadeszközöket is.

Rákényszerült, hogy tüzérségi lövedéket vegyen Észak-Koreától, Irántól pedig drónokat szerezzen be. Azt remélte, hogy gazdasági eszközökkel térdre kényszeríti Ukrajnát és a nyugati szövetségeseket, de felsült. Most az energiaszállítások beszüntetésével igyekszik elérni, hogy a partnerek álljanak ki Kijev mögül.

Csakhogy Európa felgyorsította az erőfeszítéseket a függő helyzet felszámolására. A gáztárolók már csak 80 %-ig fel vannak töltve, holott ezt csak novemberre kellett volna elérni. Az EU egyre több cseppfolyósított gázt vásárol, nem zár be atomerőműveket, ugyanakkor csökkenti a gázfelhasználást.

Az orosz gazdaság nem omlott össze a szankciók hatására, de a következmények így is egyre súlyosabbak. Egy bizalmas moszkvai helyzetkép szerint a visszaesés sokkal hosszabb és keményebb lesz, mint ahogy azt az illetékesek elismerik. De a Nyugatnak nem szabad engednie a szorításból. Az ukránok csak akkor nyerhetnek, ha továbbra is jelentős segítséget kapnak, ám közben már előtérbe kerül, hogy az oroszok húzhatják a rövidebbet. Csak a vereség mértéke és hatása a kérdés. Ha Ukrajna csapdába tud csalni 25 ezer orosz katonát a Dnyeper nyugati partján, az alapjaiban rázhatja meg Putyin bűnös rendszerét.

 

Die Welt

 

Orosz bennfentesek megerősítették, hogy hiteles az a titkos jelentés, amely a Kremlből jutott el a hírügynökséghez, és amely azt támasztja alá, hogy Putyin vereséget szenvedett a háborúban. Emiatt aztán cudar jövő vár az országra, az emberek már most tömegesen menekülnek nyugatra. Az ország egyre jobban süllyed, és erre a háború csak ráerősít. Amúgy pedig a legutóbbi statisztikai adatok is ebbe az irányba mutatnak.

A lecsúszás legszembeötlőbb jele, hogy Oroszország aránya mind inkább csökken a világ GDP-jének megtermelésében. Ez javarészt a szankcióknak köszönhető, mert azok alaposan visszavetették az orosz gazdaságot. Az IMF ez évre 6, jövőre további 3 %-os visszaeséssel számol.

Az említett dokumentum, amelyet a múlt hónap végére, egy bizalmas tanácskozás részvevői számára dolgoztak ki, három forgatókönyvet vázol. Mind a három abból indul ki, hogy újabb megtorló intézkedések következnek, valóságos blokád jön létre, így befagynak a gazdasági kapcsolatok a külfölddel. Ezért várhatóan gyorsul a recesszió, Oroszország csak az évtized végére vagy még később jut el ismét a háború előtti fejlettségi színvonalra.

A gázszállítások ismételt leállítása évi 400 milliárd rubeles (6,6 milliárd eurós) veszteséget okoz évente. A kieső keresletet középtávon sem lehet kiváltani. De nem tudják pótolni a kieső kulcsfontosságú importcikkeket sem. Így még lehet, hogy az élelmiszerek fogyasztása is csökken. Hivatalos adatok szerint különben az első félévben csaknem 420 ezren emigráltak.

Viszont sokan érkeznek a volt szovjet köztársaságokból, főként ott élő oroszok. Ugyanakkor Putyinnak 20 év alatt sem sikerült korszerűsítenie az országot. Nagyon úgy néz ki, hogy az államfő egy vagy két nemzedékkel veti vissza a fejlődést.

 

Szelestey Lajos

 

2022. szeptember 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A moszkvai atomfenyegetésről

Mindebből pedig az következik, hogy az igazi veszély nem az orosz erő, hanem az orosz gyengeség, >

Tovább

Putyin már a végjáték felé botorkál Ukrajnában

A Washington Post kommentárja azt ajánlja a Nyugatnak, hogy készüljön, mert Putyin már a végjáték felé >

Tovább

Putyin a mozgósítást is elszúrta

Hiszen megszegte azt az egyezséget, hogy a társadalom távol tartja magát a politikától, cserében viszont az >

Tovább

A Kreml maffiavilágában a gyengeség végzetes

Putyin számára öngyilkosságot jelentene, ha megnyomná az atomrakéta indítógombját. Csak abban reménykedhet, hogy meggyengül az európai >

Tovább

Putyin józan őrülete

Azaz, ha a sarokba szorul, megkétszerezi a tétet. Ez akár az egész világot romlásba taszíthatja, hiszen >

Tovább

Meloni nem fog a tűzzel játszani

Már az feltűnő, miként indokolta, hogy pártja EP-képviselői a napokban nem szavazták meg az EP-ben, hogy >

Tovább

Putyin kétségbeesett húzása

Az ukránok már ott tartanak, hogy a Donyecki-medencéből is kiűzik az oroszokat, pedig annak a résznek >

Tovább

Meloni: nem a demokráciára, hanem a baloldalra jelent veszélyt

Úgy értékelte: a baloldal igyekszik befeketíteni pártját azzal a jelszóval, hogy az Olaszország Fivérei veszélyezteti a >

Tovább

Jönnek fel Európában a jobboldali-populisták

Ezt fejti ki szokásos keddi kommentárjában Paul Lendvai. Mert ki gondolta volna pl. hogy a földrész >

Tovább

Amire szüksége van Ukrajnának

Paul Krugman elolvasta jó pár korábbi háború gazdasági veszteséglistáját, így azt kérdezi szokásos kommentárjában: már az >

Tovább

Hatalmas erkölcsi különbség

A Kijevben szerzett személyes benyomások alapján a Washington Post legendás elemzője, Fareed Zakaria most már érti, >

Tovább

A Putyin-párti jobboldal világképe romokban

Putyin bajba került Ukrajnában, de ugyanez a helyzet mindazokkal, akik idáig jobbról védték nyugaton. Az orosz >

Tovább