2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Eltűnt a kritikus magyar értelmiség!

A VMSZ leuralta a magyar intézményeket és a közéletet!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Eltűnt a kritikus magyar értelmiség!

Olyan kiemelkedő személyiségre vagy szervezetre lenne szükség, amely közösségi kérdésekben összefogná, megszervezné és mozgósítaná az értelmiségieket. Ennek hiányában azok közös hangja sem hallatszik. Nagy baj ez. A Pásztor-Lovas duó azt tesz, amit csak akar. A pénz ugyanis „ott is pörög, ahol a fúró nem”. Mindez nagyban hozzájárul(t) nem csak a délvidéki/vajdasági magyar művelődési és szellemi élet elszegényedéséhez, tönkretételéhez, „szétveréséhez”, illetve „lovasításához”, de sokaknál „a távozás gondolatának formálódásához” is. Óriási, felmérhetetlen kárt szenved emiatt a teljes magyar közösség! Független, kritikus értelmiségre lenne most nagyon szükségünk, amely nélkül nincsen és nem is lesz társadalmi haladás. A Pásztor-Lovas pár ennek a legfőbb kerékkötője! Ezt a helyzetet – mielőtt még nem lesz túl késő – meg kell szüntetni! Bozóki Antal:

– Ellenállók, kritikusan gondolkodó személyek most is akadnak (Szerbiában – B.A.), lehet, hogy többen, mint bármikor, azonban hiányzik a Második Szerbiát jellemző közösen kialakított szellemi alap, a szolidaritás, az állandó interakció, az egymásról való ismeretek. Most mindenki magányos partizán. Rokonszenvezek azokkal, akik őrzik a lángot, de láng nincs többé, csak sok apró magányos mécses. A Második Szerbia több volt a magányos mécseseknél, egymásra figyelő autonóm értelmiségiek közösségének számított, amelynek voltak közös fellépései is. […] Napjainkra azonban változott a helyzet. Az értelmiség jelentős része különbékét kötött a hatalommal, nem árulás ez, csak kiegyezés. Kölcsönös megnemtámadási szerződés. A hatalom tolerálja, hogy az értelmiségi rezervátumokban az értelmiségi széplelkek szabadon foglalkozzanak önmagukkal. A kritikusan gondolkodók margóra kerültek. Nem depresszióra, hanem magányra és elszigeteltségre ítéltek őket. Vannak kiváló újságíró-kommentátorok, társadalomtudósok, írók és művészek, de nincs többé közös keret, csak magányos gerillák vannak – írja Naplójegyzeteiben az egyik neves írónk.

Lehetséges, hogy ez egy hű helyzetleírása a szerbiai értelmiség állapotának. De mi van, mi történik, hogyan is állunk a délvidéki/vajdasági magyar értelmiséggel, amelynek utat kellene mutatni, vezetni a közösséget?

Ezzel a témával az utóbbi időben alaposabban nemigen foglalkozott senki, de – ennek ellenére – leszögezhetjük, hogy nagyon rosszul, „csehül” állunk.

Az itteni magyar értelmiség szinte eltűnt a közéletből. Alig akad néhány értelmiségi, aki kritikus hangot mer megütni a társadalmi történésekkel és problémákkal kapcsolatosan. Ezek legfeljebb az Autonómia portálon, a Szabad Magyar Szó internetes hírportálon, a Családi Kör független hetilapban és a Délhír portálon jelentkeznek. A többiek behódoltak a Vajdasági „Magyar” Szövetségnek (VMSZ/BMC).

Annak, hogy idáig jutottunk hosszabb története van és Pásztor István VMSZ-es pártelnöki tevékenységével lehet szoros összefüggésbe hozni.

A képviselőházi elnök, noszai ménesgazda, új Mercédesztulajdonos pártvezér stb. a hatalomra jutása óta arra törekedett, hogy kisajátítson/leuraljon minden intézményünket, megszerezze a civil szervezeteket, a saját embereit ültesse azokba: bekebelezze a Forum Könyvkiadó Intézetet, a Magyar Szó Kft., megszerezze a színházainkat, művelődési központokat, iskolákat, vállalatokat…

A „minden lében kanál” Pásztor nélkül nem múlhat el egyetlen magyar rendezvény sem. Nem csak szeret mindenhol ott lenni – Vučić szerb önkényurat utánozva –, de mindenről nyilatkozni is, mert úgy képzeli, hogy mindenhez ért.

Legutóbb, például, Magyarkanizsán augusztus 25-én, „a leendő és pályakezdő közgazdászoknak létrehozott tábor” részvevőinek tartott „előadást a politikában fontos szerepet betöltő összefüggésekről” (?).

A VMSZ gondosan igába hajtott mindent a kultúra, a tudomány és a felsőoktatás terén.

A kezében tartja az anyaországi pénzeket, pályázati forrásokat, köztük a Bethlen Gábor Alapot is. Aki nem hódolt be, az sajnos nem nyer a pályázatokon, tevékenykedésre nem kap támogatást.

Az idei nyár azzal kezdődött, hogy a vajdasági magyar ember a gondját a palicsi Nyárhangoló „pártfesztiválon” űzhette el a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) „sokarcú” szervezésében. A VIFÓ ifiszervezet a Vajdasági Szabadegyetemből szemérmetlenül csinált kiskorúsító, párt-ész-osztó felvonulást, „kumroveci pártiskolát”.

A tavaly megleckéztetett Tanyaszínház az idén megszeppenve igyekezett eleget tenni a „Jól döntöttél, Jenő!”-féle intelmeknek. A lakájmédia behúzott farokkal gyártja az öncenzúrázott, ártalmatlan/értelmetlen tartalmakat. A Kanizsai Írótábor (szeptember 8-10) díszvendége nem más, mint Lovas Ildikó lesz, aki a nyár elején nagyot akart dobni az Újvidéki Színházban azzal is, hogy az Újvidék – a Kultúra Európai Fővárosa program keretében előadatta hasbarúgós darabját. Nem elég, hogy immár két éve rakják a nyakába a különféle díjakat.

A junior I. Pásztor (Bálint) szorgosan nyomul a tudomány/felsőoktatás szerveiben. 2021 áprilisától az Újvidéki Egyetem Tanácsának tagjává tették.

2019-ben végre sikerült az újvidéki Magyar Tanszéket is megszerezni.

A VMSZ „zsákmányként tekint a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra (MTTK) is, hisz az könnyen sakkban tartható a felújítási pénzekkel. (Mintha mindez privát és nem az adófizetők pénze lenne!)

Minő véletlen, hogy az MNT a korábbi években épp Pásztor Bálint feleségét, Krisztinát delegálta kültagként a kar legfőbb szervébe, a Tanácsba…

Az MTTK kari tanácsa kültagjainak pártkötődése alapján („tekintettel arra, hogy az intézmény tanácsába kinevezett öt személy mindegyike vagy a VMSZ tagja, vagy a VMSZ-hez nagyon közelálló személy”) – „joggal merül fel a gyanú, hogy az MTTK zsákmányként pártegyetemmé válik, ahol pártkáderek számára gyártják majd a diplomákat”.

Az itteni értelmiség – már aki még itt maradt – leginkább tétlenül és szótlanul szemléli mindezt.

Anyaországi támogatással – a Szerb Haladó Párttal (SNS) minden áron való, nemritkán a közösség kárára történő együttműködés és a saját, valamint a szűk környezete hatalmának megőrzése érdekben – Pásztor Pista feláldozta a magyar érdekvédelmet. A VMSZ-nek a SNS-vel való 2016. augusztus 14-ei hatalmi szövetkezése óta úgyszólván meg is szűnt a hatékony magyar érdekvédelem.

Pásztor István élettársa lett (már csak természetes!) a vezetője a magyar kormány támogatásaiból 2017 végén alapított VM4K-nak, amely azonnal kapott 400 millió forintot a Szabadka központjában lévő műemlék Donát Mór-ház megvásárlására és felújítására. (Hogy azóta mennyi jutott a VM4K-nak Magyarországról, nem tudni pontosan, mert a pénzek nagy része az MNT-n keresztül érkezik.)

Az eseményekből arra lehet következtetni, hogy a VM4K-t anyaországi pénzekből – Lovas Ildikó „koordinálásával” – egyre több területre kiterjedő (csúcs)központtá tervezik fejleszteni. Azzal a „valódi feladattal”, hogy – a Magyar Narancs írása szerint – „a pénzeket meg a gondolkodást megfelelő irányba terelje”, ahova „csak a Fidesz-elkötelezettségű embereket engedik be”.

2022. augusztus 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább