2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Egy antiszemita toposz

Egy antiszemita toposz

Nem hiszem, hogy 2010 előtt találkozott olyanokkal, akiknek rettegniük kellett a korábban megszerzett tulajdonukért, azért, hogy egy rossz mondat miatt elveszítik az egzisztenciájukat, amiatt, hogy a hatalom kisemmizi, tönkreteszi csak azért, mert mást gondol, mást mond a világról, mint amit a hatalom elvár tőle. Vagy csak van valamije, amire a hatalom szemet vetett. Orbán Viktornak nem az volt a nagy álma, hogy létrehoz egy új elitet, hanem az, hogy felépít egy újfasiszta államot és ez mára nagyjából sikerült is neki. Itt nincs új elit, itt kegyencek vannak, akiknek a sorsa kizárólag egyetlen ember, Orbán Viktor kezében van. Akiről tudják, hogyha bármelyik pillanatban elvágja a cérnát, amelyet a kezében tart, akkor végük van. Vásárhelyi Mária:

Én tényleg őszintén drukkolok, hogy szülessen egy olyan ellenzéki párt, amely a fiatal generációk számára elfogadható, vonzó alternatívát jelent a jelenlegi hatalommal szemben, amelyben megbíznak és a sajátjuknak érzik. Ez lehetett volna a Momentum, de mégsem lett. Vannak közöttük nagyon tehetséges, okos, ambiciózus fiatalok, de valahogy mégsem jött össze. Az a hitvallás pedig, amit a párt új elnöke ma tett közzé, egyszerűen kétségbeejtő. Nemcsak azért mert gondolatilag teljesen üres és félrevezető, hanem főleg azért, mert ugyanolyan meghamisítása a történelemnek, mint a jelenlegi pártállam történelemről alkotott hagymázas, hazug, rém-víziója. Aki ezt a gondolatsort leírja az tényleg nem ért semmit sem a múltból, sem a jelenből.

Micsoda hazug, elképesztő állítás az, hogy a liberálisok tönkretették a "nemzet" szót, mert "soha nem értették a magyar néplelket". Vajon kire gondolt? Jászi Oszkárra, a Galilei-kör tagjaira, Szerb Antalra, Szabó Ervinre esetleg a Demokratikus Ellenzékre? Először is szögezzük le, hogy ez lényegében szimpla zsidózás, akkor is, ha a szerzője nem annak szánta és nem is antiszemita. Az "urbánus" szó ebben az összefüggésben mindig is zsidót jelentett és ma is azt jelent. Az az állítás pedig, hogy a liberálisok (ld. urbánusok) nem képesek a magyar néplelket megérteni egy antiszemita toposz. Szívesen felhívnám a szerző figyelmét, hogy a Kádár-korszak hosszú évtizedei alatt az általa urbánusnak nevezett 56-os Nagy Imre körül szerveződő értelmiség ill. a Demokratikus Ellenzék voltak kizárólag azok a közösségek, amelyek saját életüket, szabadságukat, egzisztenciájukat kockáztat szembe szálltak a diktatúrával, amelyben a magyar nép sínylődött. Vajon ki nem értette a néplelket, Solt Ottilia, Havas Gábor, Iványi Gábor, Demszky Gábor, Rajk László és a többiek? És vajon hol szunnyadtak azokban az években a nemzet lelkét értő népiesek? Tudjuk; alámerültek. 

És micsoda képtelenség összemosni az elmúlt 32 év politikai "elitjét", egy kalap alá venni Göncz Árpádot, Szabó Miklóst, Pető Ivánt, Iványi Gábort, Vitányi Ivánt és a mai fideszes sisere hadat?  És hogyan lehet ugyanabba a fiókba helyezni, a 20 évig jól-rosszul működő demokráciát és a 2010 óta folyamatosan kiépülő új típusú diktatúrát. Vajon Bokros Lajos, Békesi László, Surányi György azért vállalták a gazdaság kirángatását a válságból és az ezzel járó rendkívüli népszerűtlenséget, mert nem volt fontos nekik a nemzet? Nem, csakis és kizárólag azért vállalták, mert fontos volt számukra a nemzet boldogulása. Nem vitatom, hogy 2010 előtt is nagyon sok hibával működtek a különböző kormányok, de alapvetően demokratikus, liberális (szabadságelvű) kormányok voltak, nem roncsolták a demokratikus intézményeket, ha időnként valóban illetéktelenül megpróbáltak is beleavatkozni a független intézményrendszer működésébe. Ezeket a törekvéseket azonban rendre kiderítette a sajtó és lebuktak, gyakran meg is kellett hátrálniuk.

Napjainkba már egyáltalán nem léteznek független, demokratikus intézmények, minden pozíciót elfoglaltak a pártállam katonái, a szakmai szempontokat pedig rendre felülírják a politikai szempontok. Az állami intézmények alkalmazottai rettegnek, teljesen ki vannak szolgáltatva a hatalomnak.  Nem hiszem, hogy 2010 előtt találkozott olyanokkal, akiknek rettegniük kellett a korábban megszerzett tulajdonukért, azért hogy egy rossz mondat miatt elveszítik az egzisztenciájukat, amiatt, hogy a hatalom kisemmizi, tönkreteszi csak azért, mert mást gondol, mást mond a világról, mint amit a hatalom elvár tőle. Vagy csak van valamije, amire a hatalom szemet vetett. Orbán Viktornak nem az volt a nagy álma, hogy létrehoz egy új elitet, hanem az, hogy felépít egy újfasiszta államot és ez mára nagyjából sikerült is neki. Itt nincs új elit, itt kegyencek vannak, akiknek a sorsa kizárólag egyetlen ember, Orbán Viktor kezében van. Akiről tudják, hogyha bármelyik pillanatban elvágja a cérnát, amelyet a kezében tart, akkor végük van. És azt is tudják, hogyha nem paroláznak, akkor elvágja. Itt mindenről és mindenkiről egyetlen ember dönt; a miniszterelnök, akinek nem álmai, hanem hagymázas, az országot tönkre tevő víziói vannak.

És miféle tudatlanság Széchenyit és Teleki Pált ugyanazon a lapon emlegetni, mint olyanokat, akik esetében a nemzet érdeke felülírta egyéni vágyaikat és emiatt öngyilkosok lettek?? Teleki Pál az első zsidótörvény beterjesztője azért lett öngyilkos, mert úriember volt, a szó hagyományos értelmében, és képtelen volt feldolgozni a magyar kormány szószegését, valamint pontosan látta, hogy milyen jövő vár Magyarországra, de ezt a jövőt konkrétan ő készítette elő.     

Fogalmam sincs, hogy miért esett Gelencsér Ferencre a Momentum tagságának választása, de hogy nagyon nagyot tévedtek, abban biztos vagyok.

 

2022. augusztus 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább