2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Topolyai nyár!

Topolyai nyár!

Találkozok pár ismerőssel és szinte mindegyik azt mondja: a németek megfognak fagyni a télen. Érdekes felfogás és azon gondolkodom, ezek az emberek, akik soha nem jártak Németországban, nem beszélnek egyetlen idegen nyelvet sem, 10 x kevesebb bérből élnek, mint az átlag német, honnan ilyen jól értesültek? Én, aki rengeteget utazok nyugat Európában mást tapasztalok… Egy másik ismerős is szidja az EU-t, mert nem küldi a magyarok pénzét. Mi lesz így velünk? Vučić szarik ránk, csak a pízt viszi Vajdaságból - mondja kétségbeesetten. Robert Yugovich:

Lassan vége a nyárnak és hát a tapasztalatokat leszűrve, egyre sz@rabb a helyzet kicsinyke városunkban. A paraszt is egyre kevesebb. Egyedül, ami szaporodik azok a pártfunkciók. Egyedül Topolya ebben mutat pozitív eredményt. Ja meg a nyakukba szedett bírósági perek, amiket olyan polgárok indítottak, akiket átvertek. A Komgrad után most az Aqua Topp is komoly kártérítés kifizetésre számíthat. Persze neki mindegy, hiszen az adófizető topolyai polgárok pénzéből kapják a fizetésüket és az elvesztett perek és kártérítések összegeit is az adófizető polgárok fizetik!

6 évig néztem és próbáltam tenni a mértéktelen politikai gőg és pofátlanság ellen. Nem sok sikert értem el. Maradt szinte minden ugyanaz. Csak mondom, már a paraszt is egyre kevesebb. Ahányszor a park előtt elmegyek mindig 2 dolog jut eszembe Arkan Obiliće és a Kulai Hajduk…

A központban épül a városháza. Lassan, nem kapkodják el. Jövőre lesznek az önkormányzati választások. Addigra kell, hogy elkészüljön. Már pár választást nyertek úgy, hogy azt ígérték kész lesz idén, max jövőre. A helyi járulékot is meg kell szavazni, hiszen, ha az nem lesz bajban, lesz a sok párt ingyenélő, tehetségtelen fotelbitorló!

A szemétszállítás olyan mint az orosz óra, hol siet, hol késik . Nem lehet tudni mikor viszik el. Ha este kihúzod a kukát reggelre nagy valószínűséggel a kóbor kutyák vagy a szerencsétlen kukaturkálók széthúzzák. Ha nem, akkor meg szobrozhatsz egész nap figyelve, mikor jön a kukás autó.

Az autók mindig piszkosak, erre lettem már egy jó ideje figyelmes. Azon gondolkodtam, hogy amikor Hollandiában éltem soha nem volt ennyire piszkos az autóm, pedig ott nem jártam hetente 2x lemosatni. A rossz utak, a rengeteg por, az összevissza mindennel tüzelés az oka, hogy itt ilyen nagy a szennyeződés. Nézem a házakat, az üzleteket, a középületeket és szomorú a látvány. Találkozok pár ismerőssel és szinte mindegyik azt mondja: a németek megfognak fagyni a télen. Érdekes felfogás és azon gondolkodom, ezek az emberek, akik soha nem jártak Németországban, nem beszélnek egyetlen idegen nyelvet sem, 10 x kevesebb bérből élnek, mint az átlag német, honnan ilyen jól értesültek? Én, aki rengeteget utazok nyugat Európában mást tapasztalok… Egy másik ismerős is szidja az EU-t, mert nem küldi a magyarok pénzét. Mi lesz így velünk? Vučić szarik ránk, csak a pízt viszi Vajdaságból - mondja kétségbeesetten.

Edu a túloldalról kiabál “ maffia-maffia!” Adok neki egy pirosat és szélvész gyorsan elmotoroz. Az apjával gyerekkori barátok voltunk. Sétálva Szabrinával és Ayshával a központban sokan köszönnek. Sokukat nem is ismerem vagy csak látásból. Van aki megáll egy pillanatra és még kérdi “tényleg elmész “ vagy “u tebi smo imali nadu, stvarno odeš“?!

Persze nem mindenki buslakodik vagy tesz úgy, mintha sajnálná, hogy elmegyünk. Vannak jó páran, akik kimondottan örülnek. A Gurman teraszán Szabrinával mčg iszunk egy sört míg a nagyszülők Ayshával foglalkoznak. A micis, szemüveges, kis köpcös VMSZ-es ügyvéd szemei, ha ölni tudnának Szabrina már özvegy lenne.  Persze vannak még sajnos nagyon sokan, akik hozzá hasonlóan tehetségtelen senkik és ezzel tisztában is vannak, de eddig rajtam kívül még senki sem merte a nagy nyilvánosság előtt közölni velük. Sokan abban reménykednek, ha elmegyek tovább lehet nyugodtan és főleg csöndben lopni.  Egyik haverom ír egy üzenetet, hogy ez a kurva pap teljesen felújítja a papi lakosztályt és neki kell adni pár technikai dolgot, amit szerinte senki sem fog kifizetni. Nem érdekel, részben mert ateista vagyon, részben meg, mert kapott már annyi Prosperitati ingyenpénzt, hogy ez a pár ezer € kiadást bőven fedi. Szaporodnak a szolgáltatások a városban. Ennek főbb oka gondolom az, hogy a városvezetés és őket körülvevő gazdasági kör évtizedek óta nem engednek be komolyabb cégeket a városba és így maradnak a helyi kis próbálkozások. A Jail sikerein felbuzdulva 2 új szórakozóhely nyitása van a tervben a VMSZ-es Lake Feszt után! Nincs gazdasági térkép, elképzelés, városi terv. Semmi. Pék, fodrász, kocsma, bank, játéktere/ fogadóiroda minden sarkon 2.

Szabadkáról kapok ajánlatot, hogy lépjek be a haladókhoz. De ettől függetlenül adnak helyet, ahol ingyen és bérmentesen megtudom szervezni, akár minden évben a Jail fesztivált, amit Topolyán nem engedtek meg. Mondom az illetőnek, ide is bele fognak szólni. Felhívja a szabadkai polgármestert, aki írásba garantálja, hogy nem fogja senki megszegni a szerződést! Legalább is amíg ő a polgármester.

Csak nekem nincs kedvem nagyon máshol Jail fesztivált szervezni. Topolya része a Jail és majd egyszer, ha kevésbé korrupt politikusok vezetik a várost újra megpróbáljuk.  Majd megkérdezik ők is: nem gondolkodom jövőre, mint független indulni a helyi közösségi választáson, mint polgármesterjelölt. Minden támogatást megadunk!

Nem mondom de gondolom, akkor ez már nem függetlenség. Ha esetleg ilyenre adnám a fejem az kizárólag pártmentesen jönne szóba.

A butikba a nagy leárazásnak köszönhetően pillanatok alatt szétkapkodták az árut. Volt olyan, aki meg is sértődött, mert neki nem jutott a 6000 dináros cipőből amit már 1000 dinárért adtunk. Volt, aki rögtön 20 pár cipőt vásárolt, 20 inget, 20 farmert. Előállítási ár alatt adtuk. Csak szabaduljak mindentől, hogy ne kelljen rakosgatnom.

Megpróbáltam a kintlevőségeket is beszedni, de vagy válaszra sem méltattak vagy megkérdezték nem tudnék-e még egyszer utoljára segíteni egy kicsit.

Naponta keresnek többen mi van még eladó…

Csak most látjuk Szabrinával mennyi mindenünk van. 6 év alatt rengeteg minden összejött. Elkezdtük listázni a dolgokat, de aztán beleuntunk. Minden egyes tárgy egy emlék. Egymásnak meséljük mikor vettük ezt, mikor vettük azt. Ezt csak egyszer használtuk, erre senki sem vigyázott, annak, hogy örültünk… a rengeteg munka amit beleöltünk. Mindketten szomorúak vagyunk, mert az életünk része volt itt minden. Mondogattuk sokszor viccesen: a Jail olyan mintha a gyerekünk lenne. Nézzük az értékeléseket a neten és rengeteg 5*! Ami azt bizonyítja jól csináltuk! Senkinek nincs Topolyán ennyi 5* értékelése, mint a Jailnak. Persze ez itt nem sokat jelent, de a hanyatló nyugaton ma már szinte csak ennek alapján választanak hotelt, éttermet, szórakozóhelyet és egyéb szolgáltatásokat.

Egyik kedves barátom megkérdi mi az igazi oka amiért feladtuk itt az álmainkat?

Az igazi ok? Egyszerű, jogunk van egyenrangúnak lenni, jogunk van a gyerekeinket megfelelő oktatásban részesíteni, jogunk van nem félni és nem kiszolgáltatottnak lenni. Jogunk van az elvégzett munkánkért tisztességes bért kapni, jogunk van a gyerekeinket nem gyűlöletre nevelni, jogunk van a tisztességes egészségügyi ellátásra, jogunk van a sikeres vállalkozásunkhoz, amelyért keményen megdolgoztunk, jogunk van szabadnak lenni. Ezekből itt Topolyán semmi sincs és ha az ember nem tesz meg mindent azért, hogy ez mind meglegyen és ne csak neki hanem a gyerekeinek is, az nem ember.

 

2022. augusztus 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább