2023. november 28. kedd
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerbia: Se parlament, se kormány

Albán képviselő(k) nélkül a szerb parlament?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament alakuló ülését, innentől számítva a kormányalakítás határideje további 90 nap. Ha ez alatt az idő alatt sem kerül sor a kormányalakításra, új parlamenti választásokat kell kiírni. Szerbiában mélyül nem csak az intézmények válsága, de a politikai is. Bozóki Antal:

A Veliki Trnovacban a 6-os számú szavazóhelyen június 23-án negyedik alkalommal kellett volna megismételni a parlamenti választásokat, szavazásra azonban nem került sor, „mert a választási bizottság nem tudott megegyezni abban, hogy ki felügyeli a választási névjegyzéket” – jelentette az N1 TV riportere.

A Kutatási, Átláthatósági és Elszámoltathatósági Központ (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA) szerint az új szavazásról a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) dönt. Egyelőre nem tudni mikor.

Az egyik oka, hogy a szavazásra sor sem került, mert állítólag a szavazóhelyen elhelyezett bombáról érkezett bejelentés. A választási bizottság tagjai azonban elutasították a felszólítást, hogy hagyják el a helyet. A másik ok pedig, hogy „mivel többnemzetiségű környezetről van szó, a kollégák a másik (albán – B.A.) oldalról nem egyeztek bele, hogy a választási névjegyzékbe egy szerbnek és egy albánnak legyen betekintése, azt követelték, hogy két albánnak legyen és mi ezt nem engedhettük meg és emiatt meg sem nyílt a szavazóhely – mondta Dejan Milenković, a választási bizottság elnöke az N1-nek.

– A választási névjegyzékbe és annak ellenőrzésébe egy albánnak és egy szerbnek kell, hogy betekintése legyen. Az albánok nem engedélyezik, hogy a szerbek közül bárkinek betekintése legyen a választási névjegyzékbe. Ők ide leültek, nem engednek be senkit és ez miatt a szavazás el sem kezdődött – magyarázta Milenković.

Ragmi Mustafa, a községi választási bizottság (bizonyára albán nemzetiségű – B.A.) tagja az N1-nek elmondta, „követelték a kézikönyv (vélhetően választási – B.A.) tiszteletben tartását, hogy az egész folyamat olyan legyen, amilyen kell”, és hogy „fenyegetéseket kaptak egyes bizottsági tagoktól, hogy olyanok jönnek, akik megakadályozzák a szabad választásokat”. Hozzátette: „Nem érti, hogy a választási bizottság elnökének miért nincs bizalma iránta, hogy őrizze a választói névjegyzéket?”.

– Hogyan lehetséges, hogy a választási bizottságban 30-an legyenek, akik Belgrádból, Kraljevóból és Koszovóról jönnek, de nincs bizalma azokban, akik itt élnek, akik akarják, hogy képviselőjük legyen, és hogy a képviselőjük által követeljék a jogaikat. Nekik ez nem fontos, ránk akarják erőszakolni azt, ami nincs a kézikönyvben és a törvényben, meg akarják alázni a trnovaci albánokat – mondta Mustafa.

Elmondta, „gyanítják, hogy a választási bizottság úgy van felállítva, hogy Veliki Trnovacon szabotálja a választásokat”. – Úgy gondolom, hogy el akarják venni a képviselőnket a képviselőházban – tette hozzá.

Közben Veliki Trnovacba érkezett Veljko Odalović, a Szerb Szocialista Párt tisztségviselője (és a szerb képviselőház főtitkára, a RIK tagja – B.A.) is, aki a választási bizottság tagjaival zárt körű megbeszélést tartott.

Shaip Kamberi, a Demokratikus Akció Párt elnöke (PDP), a Völgy Albánjai Koalíció [Koalicija Albanaca doline] listavezetője a JUGpress Regionális Tájékoztatási Ügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy „a szavazás a Muharem Kadriju Általános iskolában a Szerb Szocialista Párt embereinek provokációja miatt nem kezdődött meg, akik vidékről jöttek, és világos, hogy a hatalmi koalíció (Szerb Haladó Párt-Szerb Szocialista Párt-Vajdasági Magyar Szövetség – B.A.) minden lehetséges módon megkísérli megakadályozni, hogy az albánoknak képviselője legyen Szerbia Népképviselőházában”.

– A SPS Szabadkáról jött tisztségviselője a választási bizottság albán tagjainak azt mondta, hogy „ez királyság”, és hogy ők azt tehetnek, amit akarnak. Az egyik közülük azt üzente, hogy nektek itt semmi keresnivalótok, lopjátok a szavazatokat és emiatt letartóztatások lesznek. A provokálás mellett megsértette Szerbia alkotmányát is és ez miatt következményeket kellene viselnie – mondta Kamberi. 

A bombariadó Kamberi szerint arra szolgál, hogy tisztára mossa ezeket az eljárásokat és fenyegetéseket. – A bombáról szóló bejelentés 10 órakor érkezett, a szavazásnak pedig még hét órakor meg kellett volna kezdődni, amire nem került sor – mondta.

Az albánok és szerbek Veliki Trnovacban egy köztársasági képviselői helyért küzdenek, ahol 1089 polgárnak van szavazati joga. Ennek a választásnak a kimenetelétől függ, hogy a Shaip Kamberi vezette albán koalíció, amely jelenleg a választási cenzus alatt van, szerez-e egy mandátumot. Ehhez 610 szavazatra lenne szüksége. Amennyiben nem szerzi meg ennyi szavazó bizalmát, a Szerb Szocialista Párt (SPS), megtartja a 32 mandátumát, ellenkező esetben viszont elveszít egyet.

Nyolcvankét nappal a szerbiai parlamenti választások után még mindig nem alakult meg a parlament, sem az új kormány. Meddig lehet ezt halasztani? (Az új kabinet létrehozásának abszolút rekordját Mirko Marjanović második kormányának 1998 megalakulása tartja, amire 184 napot kellett várni.)

A parlament mindaddig nem alakulhat meg, amíg a Köztársasági Választási Bizottság nem hirdeti ki az április 3-ai választások végeredményét. Erre pedig addig nem kerül(het) sor, amíg Veliki Trnovacban nem fejeződik be a voksolás. Ez viszont akkor fejeződhet be, ha politikai megállapodás születik a SPS, valamint az albánokat tömörítő Koalicija Albanaca Doline, vagyis ha valamelyik fél nem fellebbez a (következő) szavazás után.

– Elméletileg a választási eljárás a végtelenségig elhúzható és ismételgethető mindaddig, amíg valakinek a politikai érdeke ezt diktálja” – jelentette ki az ügy kapcsán Raša Nedeljkov, a CRTA programigazgatója. Ördögi kör.

Đorđe Vukadinović politikai elemző szerint a képviselői mandátumért folytatott ádáz küzdelem mellett más is motiválja a pártokat, hogy ne zárják le a választási eljárást. – Az egyik ilyen motiváció Aleksandar Vučić vágya, aki szeretné megmutatni, hogy az államfői az egyetlen intézmény az országban. […] Az államfő mindig érvelhet azzal, hogy az intézmények még nem működnek, nem alakult meg a kormány, nem alakult meg a parlament – magyarázta az elemző.

Így lehetséges, hogy Vučić külpolitikai és belpolitikai kérdésekben jóformán egyedül dönthet, önkényuralmat gyakorolhat. Ennek pedig semmi köze a demokráciához és parlamentarizmushoz.

Pavle Grbović, a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) elnökének véleménye szerint „a Veliki Trnovaci cirkusz nem csak az állam szégyene, de ténylegesen a rendkívüli állapot bevezetése és fenntartása is. A törvényhozási hatalom teljesen paralizált, a végrehajtó hatalom pedig egy ember kezében van”.

A Magyar Szó nevű véemeszes pártlap minderről csak olyan szempontból ír, hogy Veliki Trnovacban „bombariadó miatt nem voksoltak”. Az eset többi vonatkozását meg sem említi.

A szerb választási rendszer a nemzeti kisebbségek számára nem biztosítja a részarányos képviselet/képviselői helyet. (Az ország térségei sincsenek arányosan képviselve, de olyanok is vannak, amelyek egyáltalán nincsenek képviselve.)

Így lehetséges, hogy – amennyiben Veliki Trnovacban az albán koalíció nem szerez mandátumot – az albán kisebbségnek nem lesz képviselője a szerb parlamentben. (Bujanovac, Preševo és Medveđa község bojkottálta a 2011. évi népszámlálást, így csak feltételezések vannak az albán lakosság számáról, miszerint „valamivel kevesebb mint 30 ezer albán él ebben a három községben”.)

Az albánokat a képviselőház előző összetételében éppen Shaip Kamberi képviselte, aki agilisan kiállt a kisebbségi jogok érvényesítéséért. Vagy éppen azt akarják megakadályozni, hogy mandátumhoz jusson?

Vukašin Obradović, a Danas napilap kommentátora szerint  „ez még csak szimbolikus szinten sem járul hozzá egy demokratikus állam arculatához, amilyenre Szerbia talán törekszik”. A nemzeti kisebbségeknek a döntéshozatali szervekben való hatékony részvételére vonatkozó nemzetközi szabályokat nem is említve. Szerbia albán képviselők nélkül „nagyobb vesztes lesz, mint a Presevó-völgy”.

A Danas egy másik írása szerint „a beavatottak úgy vélik, hogy a szavazásnak egy helyen való végtelen ismételgetése valójában jó kifogás, hogy a jelenleg ügyvivő szerb kormány tovább folytassa a döntéshozatalt, de fontos döntések az Oroszország elleni szankciókról ne szülessenek, mivel nincsen sem új parlament sem új kormány”.

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament alakuló ülését, innentől számítva a kormányalakítás határideje további 90 nap. Ha ez alatt az idő alatt sem kerül sor a kormányalakításra, új parlamenti választásokat kell kiírni.

Szerbiában mélyül nem csak az intézmények válsága, de a politikai is.

 

2022. június 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább

„Az elnök meghalt, éljen az elnök”?

Elmondása szerint „testvéri viszonyban van Juhász Bálinttal (a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjével), Fremond Árpáddal (az MNT elnökével) >

Tovább