2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, a földrész erősödhet általa, ám az odavezető út tele van vakvágánnyal. A neves elemző, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a tagjelölti státusz megadása a további keleti nyitás kiindulópontja lehet, ugyanolyan fontos, mint amikor a korábbi szocialista államok kerültek be a szervezetbe, még 2004-ben... Ám még sok a „ha”. Ukrajna újjáépítése csillagászati összegbe fog kerülni. Az ország szintet léphet, de csak, ha az európai anyagi támogatást alapos reformokhoz kötik, amibe beletartozik a korrupció visszaszorítása. Persze a segítség elakadhat, mivel lelohadhat a jelenlegi rokonszenvhullám és Európa megérzi a járvány, illetve a háború gazdasági kihatásait. De a belépésre váró országokban is bekövetkezhet kiábrándulás és kifáradás. Ezért volna bölcs végrehajtani a lépcsőzetes tagságot, ahogyan azt a brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központja kezdeményezte. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Orbán Balázs közölte, hogy felül kell vizsgálni Magyarország orosz politikáját, mert immár nem lehet támaszkodni arra, ami 12 éven át jó volt. Megváltoztak ugyanis a körülmények. Ezért jelenleg a magyar kormány a minimumra csökkenti a kapcsolatokat az orosz féllel, de a továbbiakról csak a harcok lezárultával határoz. A miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette: Budapest elítéli az inváziót, ám most le kell ülni, higgadtan végig kell venni, hogy a cél a tárgyalás, a tűzszünet és a béke. Mint mondta, nehéz megjósolni, miként alakul az unió és Oroszország viszonya, mindazonáltal el kell dönteni, Brüsszel miként kezelje Moszkvát a háború után.

A politikus két napon belül már a 2. nyugati sajtónyilatkozatban igyekezett sulykolni a hivatalos magyar álláspontot, miszerint véget kell vetni az háborúnak, mert csakis így lehet elkerülni a gazdasági válságot. Ezért felszólította a nyugati partnereket, hogy segítsenek tető alá hozni a tűzszünetet.

A válság elhúzódása ugyanis csak súlyosbítja a gazdasági gondokat és veszélybe sodorja a kormányokat. Ily módon szerinte csakis a fegyvernyugvással lehet megelőzni a lopakodó recessziót. Arra számít különben, hogy egy sor más ország is enged az ésszerűség érvének és eláll Ukrajna további támogatásától.

Az újság mindehhez hozzáteszi, hogy Budapest jó ideje Moszkva legszorosabb ügyfele az EU-ban és a háború óta felháborodást keltett Brüsszelben, mivel nem hajlandó elvágni a Kremlhez fűződő szálakat, viszont elutasítja, hogy beálljon az ukrán elnök mögé.

Orbán Balázs most azt hangoztatta, hogy egyes szövetségesek túlságosan is vágytak megvívni Vlagyimir Putyinnal, ez pedig belerángatja a viszályba a kontinenst. Ám mer fogadni, négy hónap múlva egész más lesz a megközelítés, mert kikényszeríti a rezsiköltségek, az energia drágulása, a politikai destabilizálódás, a közép-osztály szenvedése.

 

EUobserver

 

Brüsszeli diplomaták és EP-képviselők körében továbbra él a meggyőződés, hogy Magyarország azért lőtte meg a multikra kivetendő minimumadó javaslatát, mert így próbálja revolverezni az EU-t a jogállami vitában. Egy bennfentes úgy fogalmazott, hogy magyar részről tárgyalási taktikáról van szó és mivel Orbán látta, hogy a lengyeleknél bejött, így ő is fut egy kört. Az ír liberális Billy Kelleher szerint a vétó nem az említett jogi szabályozásnak szólt: a kormányfő azt akarta megmutatni: tud kellemetlen lenni, ha más területen nem engednek neki.

A gazdasági ügyekért felelős biztos sürgette a magyar vezetést, hogy vizsgálja felül elutasító álláspontját. Paolo Gentiloni közölte, hogy az EU a budapesti ellenkezés dacára sem adja fel a történelmi megállapodás tervezetét. A francia Európa-ügyi miniszter azt mondta, hogy Párizs kész eltörölni az egyhangú döntéshozatal elvét adóügyekben. Emlékeztetett arra, hogy a magyar félnek még májusban sem volt semmi baja az egész elképzeléssel. Azt meg ürügynek tartja, hogy Orbán csapata a háborúra hivatkozik, miközben a pótlólagos adóbevételek jól jönnének az egész EU gazdaságának.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, a földrész erősödhet általa, ám az odavezető út tele van vakvágánnyal. A neves elemző, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a tagjelölti státusz megadása a további keleti nyitás kiindulópontja lehet, ugyanolyan fontos, mint amikor a korábbi szocialista államok kerültek be a szervezetbe, még 2004-ben.

Két jó ok van elfogadni Kijevet a tagság várományosaként: mert megérdemli, illetve mivel a csatlakozás stratégiai fontosságú a kontinens számára. Ez utóbbi többet nyom a latban, mint az első. Ki vonná kétségbe, hogy az ukránok Európáért harcolnak és halnak meg? Sajnos ugyanakkor, a bolgár vétó miatt az unió ezúttal nem tudta megnyitni a felvételi tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, de a nyugat-balkáni országoktól nem lehet megtagadni ezt a lehetőséget. 

Az új tagok jóvoltából a közösség függetlenebbé válna az élelmiszerellátás szempontjából, illetve erősödne katonailag. Továbbá javulna a növekedési potenciálja. Ily módon jobban meg tudná védeni az érdekeit és az értékeit, a revansista Oroszország, a feltörekvő Kína és a hanyatló Amerika között. 

Ám még sok a „ha”. Ukrajna újjáépítése csillagászati összegbe fog kerülni. Az ország szintet léphet, de csak, ha az európai anyagi támogatást alapos reformokhoz kötik, amibe beletartozik a korrupció visszaszorítása.

Persze a segítség elakadhat, mivel lelohadhat a jelenlegi rokonszenvhullám és Európa megérzi a járvány, illetve a háború gazdasági kihatásait. De a belépésre váró országokban is bekövetkezhet kiábrándulás és kifáradás. Ezért volna bölcs végrehajtani a lépcsőzetes tagságot, ahogyan azt a brüsszeli Európai Politikai Tanulmányok Központja kezdeményezte.

 

 

2022. június 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább