2022. november 28. hétfő
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szerbia: egyre távolabb az EU-tagságtól

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbia: egyre távolabb az EU-tagságtól

A nyilatkozat egészen logikus és értelmes lenne, ha nem tudnánk, hogy Kovács a Vajdasági Magyar Szövetség (egyik) alelnöke (is) és nem csak hogy közvetlen részese, de egyik felelőse is az integrációs folyamat leállásának. Annak, hogy egyre „távolabb kerülünk” az EU-tól! Kovács ezt miért nem az illetékes helyen és miért nem szerb nyelven mondta el? Egyet mondunk a magyar szavazóknak és mást a szerb nyilvánosságnak, a partnereknek? Verba volant/a szó elszáll, de a felelősség marad! Bozóki Antal:

Aki egyet mond, de a szívében más rejtőzik, az megvetést érdemel.

Homérosz

 

Május 18-június 14.

Reformok papíron, a gyakorlatban jelentősebb javulás nélkül

 

A prEUgovor nevű koalíció Belgrádban bemutatta a joguralomról szóló, 2021. novembertől 2022. áprilisig terjedő időszakra vonatkozó „riasztási jelentését” Szerbia haladásáról az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozási folyamat során [Alarm izveštaj o vladavini prava].

A koalíció a civil társadalom első szervezete, amelyet Szerbiának az Európai Unióhoz való csatlakozási politikák figyelemmel kísérésére hoztak létre, különös tekintettel a 23. és a 24. csatlakozási fejezetre.

A szövetséghez hét civil szervezet tartozik, amelyeknek tapasztalatuk van ennek a két fejezeteknek az egyes területein. A szervezet 2013-ban alakult, azzal a feladattal, hogy javaslatokat tegyen a csatlakozási tárgyalások fontos területein.

– A mód és ahogyan a szerb kormány megvalósítja a 23. és a 24. csatlakozási fejezetre vonatkozó cselekvési tervekkel kapcsolatos tevékenységét, megerősíti, hogy a lényegi reformok megvalósításának akarata helyett csak „kipipázza” az egyes tételeket az EU csatlakozási folyamatban – hangzott el a jelentés bemutatása során.

A vizsgált hat hónapot, a szerzők szavai szerint, az alkotmánymódosítási referendum, az általános választások és az ezekkel kapcsolatos kampány, valamint számos, az utolsó pillanatban módosított törvény jellemezték.

– Szerbia 2021 végén – négyéves fennakadás után – megnyitotta a 4. klasztert (Környezetvédelmi témák és fenntartható kötődés), ami részben a felgyorsított alkotmánymódosítás befejezésének tulajdonítható – áll a jelentésben.

Jelena Pejić Nikić, a jelentés szerkesztője és a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ [Beogradski centar za bezbednosnu politiku – BCB) kutatójának értékelése szerint „történnek bizonyos dolgok a reformok ügyében, de a kulcsfontosságú médiaszabadság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem kérdéseiben nincsen politikai akarat a helyzet tényleges javítására”.

– A kormány álláspontja, hogy a reformtevékenységet többnyire azért kell megvalósítani mert muszáj, nem pedig ezért hogy Szerbia polgárainak jobb legyen, és hogy elérjük az EU szabványait. Sok dolog el lett elvégezve, de ezek a reformok inkább technikai jelegűek, mivel az általános kép nem változott – mondta Pejić Nikić.

Jasmina Krunić, az ASTRA szervezet képviselője arról számolt be, hogy „a nagybecskereki Linglong gumigyár vietnámi munkásainak az esete a nemzetközi partnerek, az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek intenzív reagálását váltotta ki, de a szerbiai hatalom ignorálja ezt a helyzetet”.

– Linglong esete megmutatta, hogy az emberkereskedelem az állam minden fontos tényezőjét érinti: a rendőrséget, az ügyészséget, az igazságügyet, a szociális-védelmi minisztériumot – mondta Krunić. A munkaerő vándorlása a Közel- és Távol-Keletről folytatódni fog, mivel a szerbiai munkások távozása miatt szükség van a külföldi munkásokra, de az államnak biztosítania kell, hogy azok, akik ide jönnek, ne embertelen viszonyok között találják magukat, ahol a jogaik a mi törvényeinkkel vannak korlátozva – tette hozzá.

A prEUgovor koalíció jelentése valójában megerősíti Vladimir Bilčik Szerbiáról szóló összehangolt jelentését, amit az Európai Parlament (EP) képviselői a Külpolitikai Bizottságban (AFET) június 14-én fogadtak el: „Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben”.

 

Június 1.

Egyre távolabb az EU-tagságtól  

 

– Minél tovább késlekedik Belgrád az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz való csatlakozással, annál távolabb kerül az EU-tagságtól – mondta Kovács Elvira, a szerb parlament eurointegrációs bizottságának elnöke, Szerbia „legdrágább képviselője”, stb. az Újvidéki Rádió Hangadó szerda c. politikai magazinjában.

A nyilatkozat egészen logikus és értelmes lenne, ha nem tudnánk, hogy Kovács a Vajdasági Magyar Szövetség (egyik) alelnöke (is) és nem csak hogy közvetlen részese, de egyik felelőse is az integrációs folyamat leállásának. Annak, hogy egyre „távolabb kerülünk” az EU-tól!

Kovács ezt miért nem az illetékes helyen és miért nem szerb nyelven mondta el? Egyet mondunk a magyar szavazóknak és mást a szerb nyilvánosságnak, a partnereknek? Verba volant/a szó elszáll, de a felelősség marad!

 

Június 2.

Befolyásvásárlás

 

– Három pályázaton 70 millió dinárral támogatta a vajdasági médiumokat a Tartományi Tájékoztatási Titkárság. A nyertes pályázók tömegtájékoztatási projektumokra használhatják fel az összeget.

Összesen 193 támogatási szerződést osztott ki az illetékes tartományi titkárság. A pályázatok által a szakmai színvonal fejlesztését, a sérülékeny csoportok tájékoztatását és médiatartalmak gyártását támogatták.

Nemcsak a szerb nyelvű médiumok kaptak támogatást, hanem más kisebbségi tömegtájékoztatási intézmények is. A Pannon RTV 650 ezer dináros támogatásban részesült. – közölte az RTV.

– Az anyanyelvű tájékoztatás megőrzése szempontjából sok médiumnak a tartományi támogatások létfontosságúak – mutatott rá Kudlik Zoltán, a művelődési titkárság kisebbségügyekkel megbízott segédtitkára. Ezek főleg kistelepüléseken működő kisebb újságok, rádiók, akár online hírportálok. Kiemelném itt akár a Tordai Újságot, a Csernyei Újságot, akiknek ez a támogatás, ez a juttatás éves szinten a megmaradást biztosítja, tette hozzá.

Zoran Panović, a Danas c. belgrádi napilap neves kommentátora szerint „a sajtó mindenekelőtt a társadalom bíráló lelkiismerete”.

Na, már most, hogyan elvárni a sajtótól, hogy bírálja a hatalmat, amelyik „a megmaradását biztosítja”?

A sajtónak – a nemzeti kisebbséginek is – talán éppen ebben, a hatalomtól függő helyzetében kell keresni a szakmától távol álló, megalkuvó, kritikától mentes viszonyulását a hatalomhoz. Amelyik médium meg szeretne maradni, annak bizony meg kell alázkodnia a hatalom előtt, különben hiába „pályázik”. „Aki nem lép egyszerre nem kap rétest/támogatást estére”!

A sajtó és az újságírók, tehát, Szerbiában egzisztenciális függőségben vannak a hatalomtól. Bizony nagyon kevés, szinte elvétve található szerbiai médium, amelyik nem vállalja ezt a megalázó szerepet.

A nemzeti kisebbségi sajtó esetében ez kétszeresen is érvényes, mivel nem csak a szerb, de a magyar hatalomnál is sorban áll a „támogatásért”. Ezt a demokratikus társadalmakban egyrészt befolyásvásárlásnak, másrészt hatalomfüggőségnek nevezik. Csak a nézőpont kérdése.

 

2022. június 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább