2023. március 21. kedd
Ma Benedek, Bence, Miklós névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szerbia: egyre távolabb az EU-tagságtól

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbia: egyre távolabb az EU-tagságtól

A nyilatkozat egészen logikus és értelmes lenne, ha nem tudnánk, hogy Kovács a Vajdasági Magyar Szövetség (egyik) alelnöke (is) és nem csak hogy közvetlen részese, de egyik felelőse is az integrációs folyamat leállásának. Annak, hogy egyre „távolabb kerülünk” az EU-tól! Kovács ezt miért nem az illetékes helyen és miért nem szerb nyelven mondta el? Egyet mondunk a magyar szavazóknak és mást a szerb nyilvánosságnak, a partnereknek? Verba volant/a szó elszáll, de a felelősség marad! Bozóki Antal:

Aki egyet mond, de a szívében más rejtőzik, az megvetést érdemel.

Homérosz

 

Május 18-június 14.

Reformok papíron, a gyakorlatban jelentősebb javulás nélkül

 

A prEUgovor nevű koalíció Belgrádban bemutatta a joguralomról szóló, 2021. novembertől 2022. áprilisig terjedő időszakra vonatkozó „riasztási jelentését” Szerbia haladásáról az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozási folyamat során [Alarm izveštaj o vladavini prava].

A koalíció a civil társadalom első szervezete, amelyet Szerbiának az Európai Unióhoz való csatlakozási politikák figyelemmel kísérésére hoztak létre, különös tekintettel a 23. és a 24. csatlakozási fejezetre.

A szövetséghez hét civil szervezet tartozik, amelyeknek tapasztalatuk van ennek a két fejezeteknek az egyes területein. A szervezet 2013-ban alakult, azzal a feladattal, hogy javaslatokat tegyen a csatlakozási tárgyalások fontos területein.

– A mód és ahogyan a szerb kormány megvalósítja a 23. és a 24. csatlakozási fejezetre vonatkozó cselekvési tervekkel kapcsolatos tevékenységét, megerősíti, hogy a lényegi reformok megvalósításának akarata helyett csak „kipipázza” az egyes tételeket az EU csatlakozási folyamatban – hangzott el a jelentés bemutatása során.

A vizsgált hat hónapot, a szerzők szavai szerint, az alkotmánymódosítási referendum, az általános választások és az ezekkel kapcsolatos kampány, valamint számos, az utolsó pillanatban módosított törvény jellemezték.

– Szerbia 2021 végén – négyéves fennakadás után – megnyitotta a 4. klasztert (Környezetvédelmi témák és fenntartható kötődés), ami részben a felgyorsított alkotmánymódosítás befejezésének tulajdonítható – áll a jelentésben.

Jelena Pejić Nikić, a jelentés szerkesztője és a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ [Beogradski centar za bezbednosnu politiku – BCB) kutatójának értékelése szerint „történnek bizonyos dolgok a reformok ügyében, de a kulcsfontosságú médiaszabadság, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem kérdéseiben nincsen politikai akarat a helyzet tényleges javítására”.

– A kormány álláspontja, hogy a reformtevékenységet többnyire azért kell megvalósítani mert muszáj, nem pedig ezért hogy Szerbia polgárainak jobb legyen, és hogy elérjük az EU szabványait. Sok dolog el lett elvégezve, de ezek a reformok inkább technikai jelegűek, mivel az általános kép nem változott – mondta Pejić Nikić.

Jasmina Krunić, az ASTRA szervezet képviselője arról számolt be, hogy „a nagybecskereki Linglong gumigyár vietnámi munkásainak az esete a nemzetközi partnerek, az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek intenzív reagálását váltotta ki, de a szerbiai hatalom ignorálja ezt a helyzetet”.

– Linglong esete megmutatta, hogy az emberkereskedelem az állam minden fontos tényezőjét érinti: a rendőrséget, az ügyészséget, az igazságügyet, a szociális-védelmi minisztériumot – mondta Krunić. A munkaerő vándorlása a Közel- és Távol-Keletről folytatódni fog, mivel a szerbiai munkások távozása miatt szükség van a külföldi munkásokra, de az államnak biztosítania kell, hogy azok, akik ide jönnek, ne embertelen viszonyok között találják magukat, ahol a jogaik a mi törvényeinkkel vannak korlátozva – tette hozzá.

A prEUgovor koalíció jelentése valójában megerősíti Vladimir Bilčik Szerbiáról szóló összehangolt jelentését, amit az Európai Parlament (EP) képviselői a Külpolitikai Bizottságban (AFET) június 14-én fogadtak el: „Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben”.

 

Június 1.

Egyre távolabb az EU-tagságtól  

 

– Minél tovább késlekedik Belgrád az Oroszország elleni nyugati szankciókhoz való csatlakozással, annál távolabb kerül az EU-tagságtól – mondta Kovács Elvira, a szerb parlament eurointegrációs bizottságának elnöke, Szerbia „legdrágább képviselője”, stb. az Újvidéki Rádió Hangadó szerda c. politikai magazinjában.

A nyilatkozat egészen logikus és értelmes lenne, ha nem tudnánk, hogy Kovács a Vajdasági Magyar Szövetség (egyik) alelnöke (is) és nem csak hogy közvetlen részese, de egyik felelőse is az integrációs folyamat leállásának. Annak, hogy egyre „távolabb kerülünk” az EU-tól!

Kovács ezt miért nem az illetékes helyen és miért nem szerb nyelven mondta el? Egyet mondunk a magyar szavazóknak és mást a szerb nyilvánosságnak, a partnereknek? Verba volant/a szó elszáll, de a felelősség marad!

 

Június 2.

Befolyásvásárlás

 

– Három pályázaton 70 millió dinárral támogatta a vajdasági médiumokat a Tartományi Tájékoztatási Titkárság. A nyertes pályázók tömegtájékoztatási projektumokra használhatják fel az összeget.

Összesen 193 támogatási szerződést osztott ki az illetékes tartományi titkárság. A pályázatok által a szakmai színvonal fejlesztését, a sérülékeny csoportok tájékoztatását és médiatartalmak gyártását támogatták.

Nemcsak a szerb nyelvű médiumok kaptak támogatást, hanem más kisebbségi tömegtájékoztatási intézmények is. A Pannon RTV 650 ezer dináros támogatásban részesült. – közölte az RTV.

– Az anyanyelvű tájékoztatás megőrzése szempontjából sok médiumnak a tartományi támogatások létfontosságúak – mutatott rá Kudlik Zoltán, a művelődési titkárság kisebbségügyekkel megbízott segédtitkára. Ezek főleg kistelepüléseken működő kisebb újságok, rádiók, akár online hírportálok. Kiemelném itt akár a Tordai Újságot, a Csernyei Újságot, akiknek ez a támogatás, ez a juttatás éves szinten a megmaradást biztosítja, tette hozzá.

Zoran Panović, a Danas c. belgrádi napilap neves kommentátora szerint „a sajtó mindenekelőtt a társadalom bíráló lelkiismerete”.

Na, már most, hogyan elvárni a sajtótól, hogy bírálja a hatalmat, amelyik „a megmaradását biztosítja”?

A sajtónak – a nemzeti kisebbséginek is – talán éppen ebben, a hatalomtól függő helyzetében kell keresni a szakmától távol álló, megalkuvó, kritikától mentes viszonyulását a hatalomhoz. Amelyik médium meg szeretne maradni, annak bizony meg kell alázkodnia a hatalom előtt, különben hiába „pályázik”. „Aki nem lép egyszerre nem kap rétest/támogatást estére”!

A sajtó és az újságírók, tehát, Szerbiában egzisztenciális függőségben vannak a hatalomtól. Bizony nagyon kevés, szinte elvétve található szerbiai médium, amelyik nem vállalja ezt a megalázó szerepet.

A nemzeti kisebbségi sajtó esetében ez kétszeresen is érvényes, mivel nem csak a szerb, de a magyar hatalomnál is sorban áll a „támogatásért”. Ezt a demokratikus társadalmakban egyrészt befolyásvásárlásnak, másrészt hatalomfüggőségnek nevezik. Csak a nézőpont kérdése.

 

2022. június 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább

Ódzkodva dicsérik a kisisteneket, a végén beállnak a sorba

Nekem is a torkomon akad a szó, amikor a politikusok a fiatalokat dicsérik. Bizonyára van rá >

Tovább