2022. június 30. csütörtök
Ma Pál névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Bizonytalanságba taszította a magyar vétó az EU-t

Bizonytalanságba taszította a magyar vétó az EU-t

A francia pénzügyminiszter pedig leégett, miután Magyarország az utolsó pillanatban meghiúsította az új, egységes, 15 %-os minimáladót. A következmény az, hogy az európai vezetők kínba kerülnek a nemzetközi porondon. Budapest húzása sok politikust megdöbbentett, úgy értékelték, hogy az Orbán-kabinet túszul ejtette a készülő rendeletet. Paolo Gentiloni, az olasz gazdasági biztos szerint az eset ékesen bizonyítja, milyen helyzetekhez vezethet az egyhangú döntéshozatal elve. Bruno Le Maire, a francia szakminiszter nemrégiben külön munkacsoportot hozott létre, hogy meggyőzze az ellenkező lengyeleket – csak azért, hogy Magyarország a 11. órában megtorpedózza a tervet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Bizonytalanságba taszította a magyar vétó az EU-t, a francia pénzügyminiszter pedig leégett, miután Magyarország az utolsó pillanatban meghiúsította az új, egységes, 15 %-os minimáladót. A következmény az, hogy az európai vezetők kínba kerülnek a nemzetközi porondon. Budapest húzása sok politikust megdöbbentett, úgy értékelték, hogy az Orbán-kabinet túszul ejtette a készülő rendeletet.

Paolo Gentiloni, az olasz gazdasági biztos szerint az eset ékesen bizonyítja, milyen helyzetekhez vezethet az egyhangú döntéshozatal elve. Bruno Le Maire, a francia szakminiszter nemrégiben külön munkacsoportot hozott létre, hogy meggyőzze az ellenkező lengyeleket – csak azért, hogy Magyarország a 11. órában megtorpedózza a tervet.

Így most erősödik az aggály, hogy egyes kormányok fegyvernek tekintik a vétót, mivel így akarják elérni céljaikat más területeken. Jelen kérdésben a lengyelek nyitották meg a frontot, és most félő, hogy a magyar fél ugyanezt a forgatókönyvet veti be. Egy uniós diplomata szerit Budapest zsarolni igyekszik a Bizottságot, hogy hozzájusson a koronamilliárdokhoz.

Ezt Kovács Zoltán cáfolta ugyan, de Brüsszel szerint az elutasítást nem gazdasági okok magyarázzák. Ám bármi is a magyar szándék, nem valószínű, hogy ily módon sikerül megnyitni a pénzcsapot. A lépés viszont csak még jobban elidegeníti, illetve elszigeteli Magyarországot a többi tagtól. A holland és az osztrák miniszter finoman értésre adta, hogy fogy a türelem a magyar vezetéssel szemben. Ám itt lép be a képbe a 22-es csapdája, mert a kétharmados döntéshozatalra csakis az összes tag beleegyezésével lehet áttérni.

 

FT

 

Uniós illetékesek feltételezik, hogy Magyarország azért fúrta meg az egységes nagyvállalati minimáladó tervét, mert próbálja revolverezni a Bizottságot. Mármint hogy az szabadítsa fel a gazdasági újjáépítési alapot, mivel Budapest tavaly május óta nem jut hozzá a 7 hét milliárd euróhoz a jogállami és korrupciós aggályok miatt. A francia pénzügyminiszter, aki számára Párizs most véget érő soros elnökségének egyik kulcskérdése lett volna a nemzetközi szabályozás átvétele, egyrészt kétségbe vonta a magyar érvet, hiszen az Orbán-kormánynak idáig nem volt kifogása a tervezet ellen. Másrészt Bruno Le Maire azt hangsúlyozta: ez az eset is bizonyítja, hogy sürgősen fel kell adni az egyhangú döntéshozatal elvét az adózás területén.

 

Le Figaro

 

A Bizottság után a 27-ek pénzügyminiszterei is megadták a zöld jelzést, hogy Lengyelország megkapja a koronaalapból előirányzott majdnem 36 milliárd eurót, igaz, azzal a feltétellel, hogy Varsónak vissza kell csinálnia a bírósági reformot. A döntést azonban kifogásolja az Európai Parlament, amely arra szólít fel, hogy a tagállamok addig ne fogadják el a forrás felszabadítását, amíg a lengyeleknél nem áll helyre a jogállam. Belgium, Dánia, Hollandia és Svédország közös nyilatkozatban nehezményezte, hogy az EU nem írta elő alapfeltételként a jogtalanul elbocsátott bírák visszavételét.

A francia szakminiszter ezzel szemben azt közölte, hogy a Tanács ülésén volt, aki megjegyzést fűzött a határozathoz, mások tartózkodtak, de senki sem ellenezte. Ugyanakkor Markus Ferber, akit a bajor keresztény szociálisok delegáltak Strasbourgba, azt hangsúlyozta, hogy haladéktalanul a vészfékre kell lépni, ha azt tapasztalni, hogy Varsó nem tesz eleget vállalásának. 

 

Süddeutsche Zeitung

 

A nem éppen kifejezetten Orbán-barát német EP-képviselő, Daniel Freund arra figyelmeztetett a Lengyelországgal létrejött megállapodás után: a Bizottság beadta a derekát, ám ezzel csak azt bizonyította, hogy megéri a blokádot alkalmazni, hiszen a lengyelek sokáig ellenezték a multikra kivetendő 15 %-os adó ötletét. Hogy most Magyarország is bepróbálkozik, azt Brüsszel csakis saját magának köszönheti.

 

Yahoo/AP

 

Ismét kihúzhatja a gyufát az EU-nál Magyarország, miután kettős üzemanyagárat vezetett be a gazdasági bajokra és az inflációra hivatkozva. A populista Orbán Viktor piaci beavatkozása folytán a külföldieknek többet kell fizetniük a kutaknál, mint a magyaroknak. Emellett több termék árát is maximálták, ami hergeli az érintett vállalatokat, miután a kormányfő feladja a konzervatív deregulációs pénzügyi modellt, illetve a szabad piaci kapitalizmust.

Az intézkedések valamelyest lenyomták az árakat, ám sok külföldi és hazai társaság szerint tönkreteszi a mérlegüket és a versenyképességüket. Az EU a jogállam, illetve a korrupció miatt kirobbant vitát megfejelve ugyanakkor azt is megkérdőjelezi, hogy ezek az intézkedések összhangban vannak-e a közösségi szabályokkal.

Az olcsó üzemanyagárak benzinturizmushoz vezettek, ami ellátási nehézségeket eredményezett.  Surányi György szerint egyértelmű, hogy ezek után cselekedni kellett, ám a hatalom szembe ment az unió értékeivel. És pl. a légi közlekedésben nem különadóról van szó, hanem arról, hogy elveszik e cégek tőkéjét, hiszen az ágazatban nem lehet extraprofitról beszélni.

A miniszterelnök a háborút és az Oroszország elleni szankciókat okolta a gondokért, beleérve, hogy rekordszintre esett vissza a forint árfolyama, ugyanakkor az infláció 12 %-ra ugrott. (Az euróövezetben csupán 8,1 %.) Emellett a választási osztogatás miatt egyre nagyobb a költségvetési hiány, ennek ellensúlyozására vetik ki a különadókat.

 

 FAZ

 

A konzervatív lap úgy látja, hogy van súlya az EU bővítése ügyében annak, amit Várhelyi Olivér mond, hiszen ő ennek a területnek a gazdája a Bizottságban, és szakmai hozzáértéséhez nem is fér kétség, ám van abban pikantéria, hogy őt pont Orbán Viktor választotta ki. Hiszen a miniszterelnök meglehetősen magára maradt Ukrajna ügyében. A biztosok ugyan elvileg nem saját országukat képviselik, nem fogadhatnak el semmiféle utasítást otthonról, ám ettől Orbán annak idején még a közrádióban ünnepelte a diplomata kinevezését.

Azt mondta, ez az utóbbi 10 év legnagyobb külpolitikai sikere az unióban, mert Magyarország elérte, hogy a legfontosabb posztot kapja meg a végrehajtó testületben. Igaz ugyanakkor, hogy az első számú jelölt Trócsányi László volt, de ő kiesett, éspedig főleg azért, mert Orbán őt forszírozta. Várhelyit úgy jellemzik, hogy kemény, időnként kifejezetten nyers, ténykedését főleg a menekültválság idején érték kifogások.

Viszont sok mindenki mással ellentétben nem annak köszönhette karrierjét, hogy a Fidesz tagja volt. Biztosként fő feladatának idáig a nyugat-balkáni államok felvételét tekintette, ezt kell most összhangba hoznia az új döntéssel.

 

 

2022. június 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Porosenko: Fegyver, fegyver és még egyszer fegyver kell

A volt ukrán elnök, aki annak idején tető alá hozta Putyinnal a Minszki megállapodást, kizártnak nevezte, >

Tovább

Az összeomlás forgatókönyvei

Most még az első szakaszban vagyunk, amikor úgy tűnik, hogy az Orbán-rezsim bukdácsol ugyan, de fennmarad, >

Tovább

Ki kellene terjeszteni a háborút Oroszországra is

De hogy van az, hogy Oroszország nap mint nap bombázhatja saját területéről Harkivot, de Ukrajna nem >

Tovább

Snyder-Habermas vita a német szerepvállalásról

Ha Putyin azt látja, hogy nem képes elérni célját, simán bejelenti, hogy győzött és valami új >

Tovább

420 forint/eurós árfolyam sem kizárt

Az apanázsra azért is szükség van, hogy megdobja a gazdaságot, amelynek növekedési üteme előreláthatólag lassul a >

Tovább

Riadókészültségben a magyarországi média

Létezik ugyan még egy maroknyi független orgánum, de ahhoz, hogy elérjék a közönséget, vagy a közönségnek >

Tovább

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt >

Tovább

Homo orbanicus

A nemzeti nem-közösségnek nincs összetartó ereje. A nemzet elveszítette veszélytudatát. Egyenként mindenki érzi, hogy baj van, >

Tovább

Az orosz fenyegetések üresebbek, mint ahogy azt gondolnánk

Ezt bizonyítja – írja a Times -, hogy Vlagyimir Putyin idáig mindig abbahagyta a kardcsörtetést, amikor >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

Még sok a „ha” Ukrajna uniós útján

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy Ukrajna uniós tagsága stratégiai döntés volna egész Európa számára, >

Tovább

A látványos uniós ajánlat csak kamu

A Die Welt német konzervatív lap úgy értékeli, hogy az Ukrajnának és Moldovának tett látványos ajánlat >

Tovább