2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából”

Az Európai Parlament Külpolitikai Bizottsága elfogadta a Bilčik-jelentést

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából”

Jellemző, hogy az EP Külügyi Bizottsága határozatával összefüggésben az MTI és a vajdmagyar sajtó is Deli Andor és Gál Kinga EP-képviselők eddig is ismert álláspontjait, pontosabban a Fidesz és Vajdasági Magyar Szövetség összehangolt politikáját, Szerbia alaptalanul és minden vonatkozásban az EU-hoz feltételek teljesítése nélküli csatlakozását támogató, az EU-t bíráló álláspontjait emelik ki. Ezek alapvetően a Szerb Haladó párt (SNS) érdekeit szolgálják. Azt azonban már nem vagy alig említik, hogy „Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben”. Bozóki Antal:

Az Európai Parlament (EP) képviselői a Külpolitikai Bizottságban (AFET) június 14-én megszavazták a Szerbiáról szóló összehangolt jelentést. Ezt Vladimir Bilčik az EP szerbiai jelentéstevője közölte a Twitteren.

– Az AFET nagy többséggel fogadta el a Szerbiára vonatkozó 2021. évi jelentésemet: 50 igen, 5 nem és három tartózkodással – írta Bilčik.

A jelentésben többek között az áll, hogy „Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben. A szakbizottság tagjai üdvözölték, hogy a 2022. április 3-i szerbiai választásokat követően ismét „pluralistább” parlament alakult, ugyanakkor a jogállamiság, az alapvető jogok, a szólásszabadság, a médiapluralizmus megerősítése és a Koszovóhoz fűződő kapcsolatok normalizálása terén is előrelépésre szólították fel Szerbiát – írja az MTI.

– Az Európai Parlament első ízben üzeni, hogy a Koszovó és Szerbia közötti végső egyezménynek az egymás közötti elismerésen kell alapulni – közli az European Western Balkans (EWB) regionális internet portál.

Vladimir Bilčik elsődleges jelentéséhez a képviselők ebben az évben is számos kiegészítést fűztek, majd ahhoz a változathoz is, amely szavazásra kerül.

Az EP ebben egyebek mellett felszólítja Szerbiát, hogy látható eredményeket mutasson fel a korrupció elleni küzdelemben, különösen azokban az esetekben, amelyekben magas fokú közérdek nyilvánul meg.

Az EP képviselői aggodalommal észlelték, hogy a Krušik és a Szerbiai Telekom (Telekom Srbija) esetében nincsen hozzáférhető információ a nyomozás folyamatáról. Megállapították, hogy a Jovanjica ügyben két vádirat alapján folyik az eljárás, és hogy a magas szintű korrupció új esetei jelennek meg, amiről az oknyomozó média írásai tanúskodnak.

A savamalai rombolással kapcsolatban az EP ismételten felszólítja a szerbiai hatóságokat, hogy vizsgáljanak ki minden körülményt és indítsanak büntető eljárást a magánvagyon rombolásában felelős személyek ellen. Megállapítja: feltűnő, hogy ebben az ügyben csak egy rendőrt ítéltek el, „aki arra kényszerült, hogy magára vállalja az egész ügyet”.

Az EP felszólítja a szerbiai hatóságokat, hogy vizsgálják ki és indítsanak bűnügyi eljárást mindazok ellen, akiknek állítólagos kapcsolatuk volt Veljko Belivuk bűnöző csoportjával. Aggodalmát fejezi ki az új vádak miatt, miszerint Darko Šarić bűnöző szervezetet irányított, amíg Szerbiában börtönben volt.

A függelékek egy része aggodalmat fejez ki az Orosz Föderációval katonai téren való közeli együttműködés miatt és felszólítja Szerbiát, hogy vizsgálja felül az Oroszországgal való kapcsolatait a védelmi politika kérdéseiben, és hogy „szüntesse meg a katonai együttműködést Oroszországgal, mint amilyen a niši humanitárius központ”.

A határozat összehangolt szövegében egyértelműen kérik Szerbiától, hogy vezessen be szankciókat Oroszország ellen, és hogy ilyen módon határozza meg, hogy európai úton van-e vagy sem.

Az EP aggodalmát fejezi ki azoknak a dezinformációnak a hangvétele miatta, amelyek a Kremlből származnak és a Sputnik Srbija, valamit egyéb belföldi szereplők által terjesztenek.

– Felszólítjuk a szerb hatóságokat, hogy igazodjanak az EP szankcióihoz és akadályozzák meg a Russia Todayt és a Sputnikot a hamis hírek terjesztésében. Az EP mély aggodalmát fejezi ki, hogy a dezinformációs források között olyan tabloid újságok is vannak, amelyeket a kormány támogat, valamint egyes nemzeti frekvenciával rendelkező televíziós csatornák is – áll az AFET által elfogadott határozatban, közli az  EWB.

Az EP képviselők elítélték a háborús bűnösök egyre nagyobb jelenlétét a médiákban, amit a gyűlölet és a szerbiai nemzeti kisebbségek ellenni türelmetlenség terjesztésére használnak, példaként Veselin Šljivančanin, Dragoljub Ojdanić és Nikola Šainović háborús bűnösöket említve.

– Az Európai Parlament kioktató, felszólító módon üzenget Szerbiának, egy olyan országnak, amely már 20 éve várja, hogy uniós tagállammá váljék – jelentette ki Deli Andor, a Fidesz Fidesz (VMSZ – B.A.) európai parlamenti képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A Vajdaságból származó politikus elmondta: Szerbia jobb értékelést érdemel, mint amilyent a szakbizottság megszavazott. – Az ukrajnai háború idején elfogadhatatlan ezt az országot frontálisan támadni, kioktatni – fogalmazott Deli Andor.

– Európában egységre van szükség és partnerekre a szomszédságban. Az EP diplomáciai képességei rendkívül korlátozottak, ez nem szolgálja azt a célkitűzést, hogy Szerbia hamarabb az EU tagjává váljon, és azt sem, hogy megfelelő támasza legyen Európának, ebben a biztonságpolitikai kihívásokkal teli helyzetben – fejtette ki a képviselő.

Deli Andor Gál Kingával, a Fidesz uniós parlamenti képviselőjével írt közös sajtóközleményében hangsúlyozta, hogy az elfogadott jelentés szövege Magyarország-ellenes részeket is tartalmaz. A képviselők szerint, „a jelentés azt állítja, hogy Magyarország Szerbiával együtt lehetővé teszi Oroszország és Kína geopolitikai céljainak megvalósulását, valamint, hogy Várhelyi Olivér bővítésért felelős biztos részrehajló Szerbia viszonylatában”.

– Ezeket az abszurd állításokat visszautasítjuk. Szerbia mielőbbi EU-tagságát a leghatározottabban támogatjuk. Ugyanakkor, tekintettel a szöveg elfogadhatatlan tartalmára, a Vajdasági Magyar Szövetséggel egyeztetve a Fidesz európai parlamenti képviselői a jelentés ellen szavaztak – olvasható a képviselők sajtóközleményében – közölte az MTI.

Jellemző, hogy az EP Külügyi Bizottsága határozatával összefüggésben az MTI és a vajdmagyar sajtó is Deli Andor és Gál Kinga EP-képviselők eddig is ismert álláspontjait, pontosabban a Fidesz és Vajdasági Magyar Szövetség összehangolt politikáját, Szerbia alaptalanul és minden vonatkozásban az EU-hoz feltételek teljesítése nélküli csatlakozását támogató, az EU-t bíráló álláspontjait emelik ki. Ezek alapvetően a Szerb Haladó párt (SNS) érdekeit szolgálják. Azt azonban már nem vagy alig említik, hogy „Szerbiában nem volt előrelépés, sőt, inkább visszalépés történt a csatlakozás szempontjából alapvető fontosságú kérdésekben”.

Mivel Bilčik Szerbiára vonatkozó jelentése már huzamosabb ideje készül, az EP Külpolitikai Bizottsága által elfogadott összehangolt határozat  szövegében jelentős változások nemigen várhatók. Erről – a média szerint – az Európai Parlament a következő, júliusi teljes ülésén szavaz Strasbourgban.

 

 

2022. június 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább

Mindenütt átutazó

Felidéztem egyik régi írását, amelyben arról számolt be, hogy Budapesten sem érzi magát se jobban, sem >

Tovább