2022. november 28. hétfő
Ma Stefánia, Jakab névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Az első félidő (15)

Amikor egy kommunista csinovnyik találkozik a nacionalizmussal

Bódis Gábor
Bódis Gábor
Amikor egy kommunista csinovnyik találkozik a nacionalizmussal

„A különleges rendőrségi erők piroti osztagában volt az a rendőr, aki meglátott egyet az albán holttestek között, akinek néhány arany foga volt. Levágta a fejét, megfőzte, kivette az arany fogakat, megszárította, megnyúzta, majd kilakkozta. Hazavitte a fejet és asztali lámpát készített belőle. Utána azt mesélte, hogy egy halott albán nőnek a fejével is ezt tette, hogy a feleségének is legyen saját asztali lámpája. Így esténként ő egy férfi lámpát gyújthatott meg, a felesége meg egy nőit.” Bódis Gábor:

1987. április 26-án, két nappal az esemény után számolt be a Magyar Szó az alábbi eseményről:

Húszórás megbeszélés

Slobodan Milošević Kosovo Poljén

— Az albán nacionalistáknak tudniuk kell, hogy itt sohasem lesz tirannizmus. Nem engedik meg Kosovo haladó erői, Szerbia és egész Jugoszlávia népe — ezekkel a szavakkal sommázta felszólalását Slobodan Milosevic, a Szerb KSZ KB Elnökségének elnöke a Kosovo Polje-i kommunisták és polgárok gyűlésén, amely kereken húsz óra hosszat tartott.

Slobodan Milosevic nyomatékkal hangsúlyozta, nem szabad nacionalista gyülekezetnek tekinteni a helybeli szerb és crnagorai lakosság felvonulását, ezért nem engedhető meg, hogy az ilyen gyűléseket a nacionalisták és az ellenséges erők eszközként használják fel ellenük.

A Szerb KSZ KB Elnökségének elnöke bejelentette: felelősségre fogják vonni azokat, akik tegnap utasítást adtak a belügyi szervek dolgozóinak arra, hogy gumibottal támadjanak a Kosovo Polje-i művelődési otthon előtt békésen ácsorgó tömegre.

(Tanjug)

 

Valójában a belgrádi pártvezető kissé kényszeredetten utazott Kosovo Poljera, ahol a már évek óta zavargások rázkódtatta Koszovó nem albán lakossága, elnyomatásra hivatkozva, randalírozni kezdett a szerb többségű településen. Zavara csak fokozódott, amikor a tömeg elé kellett lépnie és megnyugtatni őket. Ezt találta mondani:

„Niko ne sme da vas bije!” (Senki sem verhet benneteket! Mármint a szerb népet.) És a párt szürke, zegzugos folyosóin edződött bürokrata egy csapásnyira a szerb nacionalizmus hősévé vált. Megkezdődött Jugoszlávia szétverése.

A vajdasági pártvezetőség még nem fogta fel a veszély mértékét. Még azt gondolták, hogy az ott délen történik, nem is velünk, hanem az albánokkal. Pedig a belgrádi sajtóban már javában folyt a nacionalista uszítás.

A televízióban is csak néhány hónappal később kezdtük felfogni, hogy talán nem az eddigi szerbiai vezetés a legádázabb ellenség. Az esemény, ami mindent megváltoztatott, az a Szerb Kommunista Szövetség 8. ülése volt.

„Felmentették tisztségéből Dragiša Pavlovićot

Befejeződött a Szerb KSZ Központi Bizottságának kétnapos ülése — Hatvankilenc felszólaló a vitában

A Szerb KSZ Központi Bizottsága kétnapos vita után, amelyben 89-en szólaltak fel, nyolc ellenszavazattal és 18 tartózkodással úgy határozott, hogy Dragiša Pavlovićot felmentik a Szerb KSZ KB elnökségi tagjának tisztségéből.”

A szerb nacionálkommunizmus új csillaga Milošević zárószavában megmondta a tutit:

„Senki sem vádolhat bennünket szerb nacionalizmussal azért, mert meg akarjuk és meg is fogjuk oldani a kosovói problémákat az ott élő minden ember, albánok, szerbek, crnagoraiak érdekében, egyenjogúságuk érdekében, az egység, Szerbia és Jugoszlávia egységének érdekében. Ezért a 8. ülés határozataival kapcsolatban nem lehet szó kompromisszumokról.”

Hogy miként akarják megoldani a koszovói kérdést, (az albánok a szerbek nyakára nőttek) az a kilencvenes évek végén derült ki: a Patkó elnevezésű rendőrségi akcióval több százezer koszovói albánt akartak egyszerűen kitoloncolni az országból. És akiket senki sem vádolhat nacionalizmussal (Milošević) a következőkre is képesek voltak:

„A különleges rendőrségi erők piroti osztagában volt az a rendőr, aki meglátott egyet az albán holttestek között, akinek néhány arany foga volt. Levágta a fejét, megfőzte, kivette az arany fogakat, megszárította, megnyúzta, majd kilakkozta. Hazavitte a fejet és asztali lámpát készített belőle. Utána azt mesélte, hogy egy halott albán nőnek a fejével is ezt tette, hogy a feleségének is legyen saját asztali lámpája. Így esténként ő egy férfi lámpát gyújthatott meg, a felesége meg egy nőit.”

Ez nem egy horrorfilm nagyjelenete, hanem részlet egy szerb rendőr tanúvallomásából, amely a Tanúk (Svedoci) című, az okfeltáró újságírásért járó nemzetközi díjat elnyert, szerb dokumentumfilmben szerepel. A Szabad Európa Rádió belgrádi szerkesztői által készített filmben három szerb rendőr meséli el a rémtetteket, amelyeket a Szerb Rendőrség Különleges Osztályának tagjai követtek el Koszovóban 1998-1999-ben. A „védett tanú” státust kapott három rendőrtiszt már évek óta harcol azért, hogy ezek a háborús bűnök napvilágra kerüljenek és a bűnösök (szerintük minden rendőri egységben 4-5 ilyen bűnöző volt) elnyerjék méltó büntetésüket. A filmben a tanúk ennek az ellenkezőjéről számoltak be: a fegyvertelen civileket szenvtelenül gyilkolók egyre jobban haladtak előre a rendőrségi szamárlétrán.

Nem ez az egyetlen videó, amely az internetes megosztókon a balkáni háborúk kegyetlenségeiről és a háborús uszítás szereplőiről szólnak.

Akár azt a címet is adhatnánk az előző fejezetnek, hogy a 8. értekezlettől a horrorvalóságig.

 

 

2022. május 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább

„Győzött” a Pásztor/Lovas-lista

Ami a nemzeti tanácsi választással történik az most egy időre meghatározhatja a közösség helyzetének alakulásét, fejlődését, >

Tovább

Kompromisszumok egyszeri használatra

Az idei parlamenti választásokon a szélsőjobb pártok hirtelen megerősödtek és a jussukat követelik, viszont Vučić pártja, >

Tovább

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó >

Tovább

Ljubomir Simonović: „Az államot mindenható dilettánsok irányítják”!

Mit tettek Vajdaság AT szervei „a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek hivatalos nyelv és íráshasználatának törvénnyel >

Tovább