2023. április 1. szombat
Ma Hugó, Agád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Nagyot bukott a VMSZ! – A kilencből talán hat képviselője marad

Az április 3-ai szerbiai választások „nem voltak sem szabadok, sem igazságosak”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Nagyot bukott a VMSZ! – A kilencből talán hat képviselője marad
A Magyar Szó mai címoldalas híre: Hatvanéves a vajdasági idegsebészet. A jubileumi összejövetelről készült fotón ki más, mint Pásztor István...

Az április 3-ai választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista – a szavazók 58,72 százalékos részvétele mellett, a voksok 1,59 százalékát szerezte meg, vagyis 60 297 szavazatot kapott. Ebből az következik, hogy a 9,79 százalékkal nagyobb részvétel, az Orbán milliárdok és a sajtó teljes leuralása mellett, a VMSZ 11 596 szavazattal kevesebbet kapott, mint 2020-ban! Elveszítette a képviselőinek az egyharmadát – a kilencből „várhatóan” hat marad(hat)! Egy kivételével pedig „ezek ugyanazok” (Bródy János), akik eddig sem álltak ki a közösség érdekeiért! Bozóki Antal:

Már az idősebbek sem emlékeznek arra, hogy Szerbiában mikor volt az utolsó, rendben, szabályosan lebonyolított választás.

Viola von Cramon-Taubadel, az Európai Parlament képviselője, a Koszovóval megbízott jelentéstevő szerint az április 3-ai szerbiai választások „nem voltak sem szabadok, sem igazságosak”.

– A 2020-as választások bojkottja után a 2022-es választások pozitív fejlődést mutattak, így a polgárok nagy része is érdeklődést mutatott, a választások mégsem voltak sem szabadok, sem igazságosak – írta von Cramon bejegyzésében, amelyben rámutatott arra is, hogy a választások napja előtt és utána is számos probléma merült fel, amely gátolta a polgárok szabad véleménynyilvánítását és az igazságos politikai versenyt.

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) április 8-ai döntése alapján, április 16-án 35 szavazóhelyen megismétlik az államfőválasztás, 54 szavazóhelyen pedig az előrehozott parlamenti választás szavazását. Olyan szavazóhelyek is vannak, ahol a parlamenti és az államfőválasztást egyaránt megismétlik. Így nem tudni, hogy végleges eredmények mikor lesznek.

A 15,7 millió euróba került választásokkal kapcsolatos zűrzavart jól illusztrálja, hogy Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt (SNS) alelnöke szerint „legkésőbb ősszel ismét előrehozott parlamenti választást kellene tartani”.

A javaslatát azzal indokolta, hogy „a polgárok most elsősorban az elnökválasztásra összpontosítottak, így nem kellőképpen arra, hogy mit karikázzanak be a parlamenti választás szavazólapján”.

Vučević bizonyára elégedetlen azzal, hogy az SNS vezette Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista (amelyhez több kisebb párt is tartozik), a szavazatok 42,92 százalékát szerezte meg, ami 120 mandátumot jelent a 250 fős szerb parlamentben. Ez azt jelenti, hogy 68 képviselői hellyel kevesebbje lesz, mint 2020-ban (188). „Amikor a haladók a koalíciós partnereikkel elosztják a képviselői mandátumokat, a SNS-nek csak alig valamivel több, mint 90 képviselője lesz.”

A belgrádi Danas napilap a választások után a belgrádi a köztársasági képviselő-testületben kialakult helyzet így értékelte: „A hatalom többség, az ellenzék hatalom nélkül”.

A 110 tagú belgrádi KKT-ben „a SNS 48 mandátumot szerzett” és az ellenzék szerint „120 helyen meg kell ismételni a szavazást”.

Vučić pártja Újvidéken is – az előzetes adatok szerint – „a SNS jelentősen visszaesett” és „a szavatok 36 százalékát kapta”. A város központi szavazóhelyein „az ellenzékre kétszer-háromszor többen szavaztak, mint a SNS-re”.

Dragoljub Draža Petrović, a Danas napilap fő- és felelős szerkesztője szerint a választások előtti parola „Béke. Stabilitás. Vučić.”, a választások után a „Fekély. Labilitás. Vučić.” parolára változott.

A vajdasági magyar pártok eredménytelenül szerepeltek a legújabb parlamenti választásokon.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) nevezett álmagyar/magyar-szerb párt – a Magyar Szó nevű pártközlöny írása szerint –, a szavazatok 99,35 százalékos feldolgozottsága mellett – várhatóan hat képviselőt küldhet majd a szerb parlamentbe, ami hárommal kevesebb az előző választásokhoz viszonyítva.

Az előzetes adatok szerint nagyon úgy nézett ki, hogy a VMSZ-nek csak öt képviselője lesz, de aztán „a szocialisták vesztettek, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig visszanyert egy mandátumot”. Hogy milyen választási matematika alapján, azt csak a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tudja, vagy még az sem.

Az is lehetséges, hogy Aleksandar Vučić szerb elnöknek – Pásztor István koalíciós partnerének – szüksége volt a VMSZ egy mandátumára, hogy 126 képviselője, vagyis minimális (egy fős) többsége legyen a parlamentben.

A 2020. évi választáson, amikor a részvétel 48,93 százalék volt a VMSZ a szavazatok 2,23-át szerezte meg, vagyis 71 893 szavazatot kapott. Ehhez tartozik azonban, hogy az előző választásokat az ellenzék bojkottálta, így azon másik magyar szervezet nem is vett részt. A magyarok nagy része kényszeredetten szavazott a véemeszre!

Az április 3-ai választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista – a szavazók 58,72 százalékos részvétele mellett, a voksok 1,59 százalékát szerezte meg, vagyis 60 297 szavazatot kapott.

Ebből az következik, hogy a 9,79 százalékkal nagyobb részvétel, az Orbán milliárdok és a sajtó teljes leuralása mellett, a VMSZ 11 596 szavazattal kevesebbet kapott, mint 2020-ban! Elveszítette a képviselőinek az egyharmadát – a kilencből „várhatóan” hat marad(hat)! Egy kivételével pedig „ezek ugyanazok” (Bródy János), akik eddig sem álltak ki a közösség érdekeiért!

 Nagy bukás ez, akárhogy is nézzük!

Jól látszik ez Szabadka és Zenta példáján is:

A subotica.com portál szerint, Szabadka Város területén összesen 126 625 szavazásra jogosult személy van. A közigazgatási község lakossága, a 2011-es népszámlálás szerint 141 554 fő volt, ebből 50 469 magyar. A VMSZ mégis „mintegy 13 860 voksot kapott,” ami a szavazatok 10,9457 százalékát teszi ki! Ha viszont csak a választásokon résztvevő polgárok számát nézzük, akkor – a Délhír portál adatai szerint – „a 66 000 polgártól kapott 13 860 szavazat 21 százalékot” jelent.

A Szabad Magyar Szó adatai szerint Szabadkán, „a Szerb Haladó Párt a szavazatok 37,6 százalékát szerezte meg, a VMSZ-t a polgárok 21 százaléka támogatta”. Összehasonlítva a 2020-as választások eredményeivel, amikor „a Szerb Haladó Párt 46,30 százalékot kapott”, az idén „8 és fél százalékkal csökkent a támogatottsága, a VMSZ pedig 4 százalékkal kapott kevesebb szavazatot”.

Zenta községben – a Szabad Magyar Szó adatai szerint–, a szavazásra jogosult 19 933 polgár 43,98 százaléka vett részt az április 3-án megrendezett köztársasági elnök- és köztársasági parlamenti választáson, ami azt jelenti, hogy 8767 polgár adta le szavazatát. A Vajdasági Magyar Szövetségre a polgárok 47,78 százaléka szavazott, vagyis 4023-an karikázták be a hármas sorszámot. Ez azt jelenti, hogy a véemeszre a voksolók 47,78 százalékának a 20,18 százaléka szavazott.

A Magyar Haladó Pártnak is nevezett VMSZ-nek a választásokon való támogatottsága, tehát, a két városban, alig haladja meg a 20 százalékot.

Ilyen lesújtó eredmény után – minden demokratikus közösségben – egy magára valamit is adó pártelnöknek vennie kellene a kalapját és távozni a politikából. Ismereteim szerint Pásztor Pista nem visel kalapot és a politikából sem hajlandó távozni (amíg erre rá nem kényszerül, vagy kényszerítik).

A két magyar ellenzéki szervezet, a szerb pártokkal koalícióban fellépő Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) és a Magyar Mozgalomnak a választási eredményéről nincsenek pontos kimutatások. Annyit azonban tudni, hogy egyik szervezet sem jutott képviselői helyhez.

A kezdettől fogva tudni lehetett, hogy Csonka Áronnak, a VMDK képviselői jelöltjének, az Együtt Szerbia Győzelméért [Ujedinjeni za pobedu Srbije] koalíció listája 59. helyén, és Csernik Árpádnak, a Magyar Mozgalom jelöltjének a Moramo koalíció listája 22. helyén, az egyenlőtlen és tisztességtelen anyagi feltételek, az Magyar Nemzeti Tanács „alapította” média véemeszes irányítása miatt, stb., elméleti esélye sem volt a parlamentbe jutásra.

Rendjén van az, hogy a két szervezet vezetői az ellenzéki, demokratikus szerb listákat támogatták, de aki politikával foglalkozik, annak tudnia kell, hogy a magyarok szerb választási listá(k)ra tömegesen nem szavaznak.

Csonka Áron, a VMDK elnöke, a választások után csupán ennyit közölt a Facebookon:

 Köszönöm mindenkinek, aki ránk és az elnökjelöltünkre szavazott! A magyarság körében 2.-3. legjobb eredményt valósítottuk meg szinte semmilyen média jelenléttel. Nincsen megállás, megyünk tovább! Semmi sincs veszve, megerősödve jövünk ki belőle![25]

Azt azonban, hogy a „2.-3. legjobb eredmény” mit jelent, nem részletezte.

A Magyar Mozgalom is csak ezt rövid(ke) szöveget közölte az internetes oldalán:

„Kedves Barátaink!

Még egyszer köszönjük mindenkinek a támogatást. Természetesen nem adjuk fel és megyünk tovább. Együtt!”

Az április 3-ai szerbiai választások a délvidéki/vajdasági magyar közösség részére több szempontból is sikertelenek voltak!

A szerb parlament új összetételében közösségünknek nem lesz tisztességes magyar érdekképviselete! A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a (vée)mesz színeiben többnyire az eddigi ciklusok alatt politikailag elhasználódott, erkölcsileg lejáródott tisztségviselők kerültek a parlamentbe!

A VMDK-ban és MM-ben is el kell végezni a választás elemzését és azt a nyilvánosság elé tárni. Azt is, ami jó volt, és azt is, ami nem éppen. És, persze, le kellene vonni a következtetéseket, következményeket is!

Mielőbb ismertetni kellene mindkét szervezet jövőt illető terveit is. A további tevékenységhez a támaszt, a támogatást elsősorban a magyar közösségben, nem pedig a szerb pártokkal való szövetségben kell megtalálni.

Az új kormány megalakítást Vučić – a szokása szerint – el fogja húzni, ameddig csak lehet. Fokozva ezzel is Szerbiában a társadalmi feszültsége(ke)t és a (lét)bizonytalanságot!

A Magyar Szó mai címoldalas híre: Hatvanéves a vajdasági idegsebészet. A jubileumi összejövetelről készült fotón ki más, mint Pásztor István...

 

 

2022. április 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Aki á-t mond, mondjon bé-t is”!

Ismereteim szerint – hosszú idő után – ez az első eset, hogy egy magyar párt határozottan >

Tovább

Hitler elégedetten bólogat a sírjában

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a náci fasizmust veszélyétől többé nem kell tartanunk, mert „letűnt a >

Tovább

Pártideológiát szolgál a színház (is)?

Most ismét két színházat biztosított be magának újabb négy évre a pártírónő, a „mi Miránk” (Mirjana >

Tovább

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább