2023. december 8. péntek
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Ahol a vonat többé nem fütyül

Vajdaságban több mint 400 kilométeren felszámolják a vasútvonalat

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Ahol a vonat többé nem fütyül

A vajdasági vasúti hálózat bejelentett szakaszainak felszámolása gazdasági, művelődési és egyéb szempontokból is súlyosan érinti a magyar közösséget is, megszünteti elsősorban a Tisza menti helységek közötti vasúti közlekedést és áruszállítást, megnehezíti kapcsolatát a világgal, mivel az autópályák is kikerülik ezt a térséget. Ez a magyar közösség jelentős részének gazdasági, társadalmi és minden más jellegű elszigetelésével, további hanyatlásával fenyeget. Az MNT-nek ezt a problémát sürgősen napirendre kell tűznie és állást foglalnia!  Amennyiben erre nem kerül sor, a felelősség a VMSZ és az MNT vezetését terheli. Bozóki Antal:

A délvidéki/vajdasági vasúthálózat nagy részének megszüntetése/teljes felszámolása következhet be. A Szerbiai Vasúti Infrastruktúra vállalat a következő két évben több mint 400 kilométeren tervezi felszedni a vasúti síneket.

A következő szakaszokról van szó: Óbecse–Zenta, Zenta–Magyarkanizsa, Szécsány–Módos, Zombor–Béreg, Zombor–Regőce, Petre–Kevevára, Óbecse–Verbász, Nagybecskerek-Gyártelep–Versec, Horgos–Magyarkanizsa, Bácsordas–Bács, Pétervárad–Belcsény, a Zsablya–Óbecse vonalon a Csúrog és Óbecse közötti szakasz, Nagykikinda–Oroszlámos, Zombor–Apatin-Gyártelep és Sopot Požarevački–Kostolac.

A felsorolásból jól látszik, hogy egyetlen (Sopot Požarevački–Kostolac) kivételével, a délvidéki/vajdasági szakaszok felszámolásáról van szó.

– Tonnára-kilóra fogja eladni a bánáti – és minden bizonnyal a bácskai – vasút rozsdamarta maradványait a Szerbiai Vasúti Közvállalat, ezzel próbálva javítani nem kifejezetten rózsás anyagi helyzetén a cég. Az eljárásnak, úgy tűnik, jogi akadálya nincs, morális annál több: egyértelmű, hogy a fejlesztések, a karbantartások hiánya vezetett a vasúti hálózat, és a reá épült infrastruktúra szétrothadásához – írja Mák Ferenc.

Száz évvel ezelőtt a Délvidéknek/Vajdaságnak volt Európában ez egyik legsűrűbb vasúthálózata.

Vajdaság az SZHSZ Királyságba 1956 km vasúti sínt „hozott”. Ezek közül 589 km állami vonal volt (30%), a többi 1364 km, illetve 70 százalék regionális és helyi vonal volt. Ezeket részvénytársaságok és a helyi, illetve regionális önkormányzatok építették és a gazdasági fenntartásuk költségeit is a helyi lakosság viselte. Ahova elért a vasút, megérkezett a fejlődés és a kultúra is.

A tartományi vasúthálózat nagy részének felszámolására – a régóta készülő intézkedéseinek eredményeként – most megteremtődtek a feltételek a legsötétebb előérzetek megvalósulására, vagyis hogy sor kerülhet a vasúti korridorok megsemmisítésére, a vajdasági talajról és térképről való törlésére.

Az évtizedes gondatlanság és a befektetések megszüntetése miatt, ennek a nagy rendszernek sok része a „gazdaságilag nem kifizetődő” állapotba került. Számos szakaszon a vasúti közlekedés már régen leállt, de most új helyzet állt elő. Megnyílt az út, hogy csekély bevétel céljából a síneket, a vasútállomásokat stb. kiárusítására és örökre való megszűnésére, habár holnap szükség lehetne rájuk – hívták fel a figyelmet a szakemberek, akik már huzamosabb ideje követik a vajdasági vasúti közlekedéssel és a vasútvonalakkal kapcsolatos baljós történéseket.

Nyilvános felhívással 19.500 régi vasúti sín, 1370 tonna váltószerkezet és 3755 régi vasúti felszerelés kerül eladásra, ami összesen 24.625 tonna ócskavasat és acélt jelent. Az ajánlatokat a kiárusításon január 14-étől lehetett megtenni – közölte a szerbiai RTV.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy például Nagybecskerek és Versec között, amely szakaszon leállították a vasútforgalmat, a síneket, amelyek relatív jó állapotban vannak, nemcsak, hogy ócskavasként kiárusítják (kilogrammját 12,14 dinárért), de a vasúti korridort is örökre megsemmisítik.

Nikola Dobrić, a vasút módosi (Jaše Tomić) dolgozója a Szerbiai RTV-nek (RTS) nyilatkozva elmondta, várható volt a nem kifizetődő vasútvonalak megszüntetése, de „meglepte a verseci sínek eladása, mivel alig több mint egy évtizede újították fel”.

– A Nagybecskerek-Versec vasútvonal tökéletes állapotban van, Nem tudom kinek jutott eszébe, hogy ezt felszedje és eladja. A torontálszécsányi (Sečanj), hidat javították, mint ahogy Konakon a Berzaván (Brzava) lévőt is. A nagyobb része, tehát, jó. Könnyebb időnként karbantartani, mint aprópénzért eladni – mondta Dobrić az RTS-nek.

Hasonló sorsra kerül az Óbecse–Verbász, Zsablya–Óbecse, a Csúrog és Óbecse és Nagykikinda–Oroszlámos közötti stb. szakasz is.

Csonka Áron, Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke a Facebookon tette közzé:

 

????A Blic újság lehozott egy térképet ahol látszik, hol van és hol nincsen vasúti összeköttetés Szerbiában, illetve a Vajdaságban.

◾Ahogyan azt a térképen is lehet látni a Belgrád-Budapest vasút kikerüli a Tisza-menti magyar többségű településeket (ahogyan az autópályák is).

◾Óbecse-Ada-Zenta vonalon pedig felszedik a síneket teljes egészében.

◾Csak gratulálni tudok a nemzetpolitikai célok megvalósításához és a fejlesztési érzékhez.

◾Bélből vakbélbe került a tömbmagyarság.

◾Ki fog ide beruházni, munkahelyet teremteni, ha nincsenek meg az alapvető közlekedési lehetőségek?

◾Hogy maradjanak meg az emberek a szülőföldjükön, ha abból egy lecsúszott régiót csinálnak?

◾Történik mindez abban a pillanatban amikor „magyar” (véemeszes – B.A.) közlekedési államtitkárunk van.

 

– Megnyílt az út, hogy több Tisza menti község vasútvonala mellett, egész vasúti korridorokat örökre megsemmisítsenek, amelyek közül különös figyelmet érdemel Óbecse esete.

Megszűnik az Óbecse-Verbász vonal (ahonnan a Belgrád-Szabadka-Budapest gyorsvasutat lehet elérni); az Óbecse-Zenta vonal (amelyik Szabadkára és Budapestre vezet); a Zsablya–Óbecse vonal (amelyik Újvidékhez kapcsolódik) és az Óbecse-Csúrog szakasz. Óbecse körül mindent, amit csak lehet, átadnak megsemmisítésre. Ezzel Óbecse elszigetelt központtá, örökre közlekedési pusztasággá válik, ami a vasutat illeti.

A vajdasági vasút elpusztításával, elpusztítják a társadalmi és gazdasági egységét, szociális valamint kulturális kohézióját, és ennek valószínűleg Óbecse lehet a legnagyobb egyedi áldozata.

Nemzeti és tartományi szinten minden térségi és stratégiai dokumentum kiemeli, egyebek mellett, a vasutat, mint a regionális, társadalmi és egyéb fejlődés hordozóját. Ilyen lépésekkel ledöntik ezt az támasztékot. Ezeknek a dokumentumoknak és stratégiai elkötelezettségeknek a tiszteletben nem tartása hatalmas kárt okoz Vajdaság gazdasági és művelődési fejlődésének, a jelenre és a jövőre nézve – írják a szakemberek.

Az úthálózat és a gépjármű forgalom növekedésével a vasút elveszítette az abszolút elsőségét, sok esetben azonban helyettesíthetetlen közlekedési eszközként megmaradt és számos helyen újraélesztik.

– Nagyon jó, hogy egy hónap múlva Belgrádból 30 perc alatt Újvidékre lehet érkezni és néhány év múlva ennyi idő alatt Szabadkára is, de ha senki nem mondta volna – emberek élnek Bácson, Óbecsén, Vladimirovacon, Kevevárán, Zsablyán, Magyarkanizsán, Horgoson, Apatinban, Béregen, Regőcén, Oroszlámoson, Bácsordason, Torontálszécsányban, Módoson és Belcsényben... Éppen ezek között a helyek között többé már nem lesznek vasúti sínek.

Németországban a következő öt évben a vasúti forgalom 20 százalékkal való növekedését tervezik, mivel környezetvédelmi szempontból ez a leginkább fenntartható közlekedés – írja Homolya Levente a weboldalán.

A Vajdasági Vasúti Társaság [Vojvođansko društvo za železnicu] már 2017. október 3-án, majd 2018. április 26-án levéllel fordult a Tartományi Képviselőház és a Tartományi Kormány elnökéhez, amelyben „aggodalmát” fejezte ki a vajdasági vasúthálózattal kapcsolatos történések miatt, valamint „a vajdasági vasútrendszerről szakmai és politika vita megnyitását”, a „rendszer fenntartható része megmentését és kezdeti újraélesztését”, stb. javasolta. Erre – ismereteim szerint – mindmáig nem került sor.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) sem hallatta a hangját az előállt problémával kapcsolatosan.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 1a. szakasza közfelhatalmazást ruházott a nemzeti tanácsra, hogy „részt vegyen a döntéshozatalban, vagy önállóan döntsön egyes kérdésekről a kultúrát, oktatást, tájékoztatást és hivatalos nyelv- és íráshasználatot érintő kérdésekben, a közösség ezen területeken szavatolt önkormányzatához való, kollektív kisebbségi jogának megvalósítása érdekében”.

A törvény ugyancsak felhatalmazza a testületet, hogy „állást foglaljon, kezdeményezést tegyen és intézkedéseket foganatosítson a nemzeti kisebbség helyzetével, identitásával és jogaival közvetlenül kapcsolatos minden kérdésben” (10. szakasz, 14. pont).

A vajdasági vasúti hálózat bejelentett szakaszainak felszámolása gazdasági, művelődési és egyéb szempontokból is súlyosan érinti a magyar közösséget is, megszünteti elsősorban a Tisza menti helységek közötti vasúti közlekedést és áruszállítást, megnehezíti kapcsolatát a világgal, mivel az autópályák is kikerülik ezt a térséget. Ez a magyar közösség jelentős részének gazdasági, társadalmi és minden más jellegű elszigetelésével, további hanyatlásával fenyeget.

Az MNT-nek ezt a problémát sürgősen napirendre kell tűznie és állást foglalnia!  Amennyiben erre nem kerül sor, a felelősség a VMSZ és az MNT vezetését terheli.

 

 

2022. március 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább