2023. február 2. csütörtök
Ma Karolina, Karola, Aida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Hajnal Mičátekje

Milyen érdemei vannak a magyar közösség jogainak érvényesítése terén?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Hajnal Mičátekje
Igor Mirović tartományi kormányfő és Hajnal Jenő

A nyolcadik éve MNT elnök az elismerést az idén kapta, „amikor a Tanyaszínház-botrány fő(anti)hőseként vált ismertté széles e hazában, a i šire (= sőt külföldön is)”. Hajnal (meg)jutalmazásában egyébként nincsen éppen semmi különös: Minden rendszer azokat részesíti elismerésben, vagy kitüntetésben, akik valamilyen szolgálatot tesznek az érdekében. Az indoklás azonban pontosabb lenne, ha abban ez állna: „Az elismerést a Szerb Haladó Párt és a VMSZ nemzeti kisebbségi politikájának alkalmazása terén elért kimagasló eredményeiért kapta”! Egyáltalán, milyen érdemei vannak Hajnalnak a magyar közösség jogainak az érvényesítése terén? Bozóki Antal:

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke december 10-én a tartományi kormányban átvette az egyik legrangosabb vajdasági kitüntetést, a Mičátek-elismerést.

MNT elnöke „az emberi és kisebbségi jogok védelme területén elért kimagasló eredményeiért kapta meg ezt a díjat, melyet szimbolikusan minden évben éppen az emberi jogok világnapján vehetik át a megtiszteltetésben részesülők” – közli címoldalas hírként a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap hétvégi száma.

Hajnal Jenő (Bácsgyulafalva, 1954) 2014-től a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A díj névadójáról sem hiszem, hogy sokan halottak. Velem együtt, pedig már több mint fél évszázada követem az emberi jogokért folyó küzdelmet.

„Dr. Mičátek – a Wikipédia szerint – Kiszácson született 1878-ban és Bécsben halt meg 1928. július 6-án. Szlovák ügyvéd volt, a Nagy Nemzetgyűlés egyik elnöke és a Csehszlovák Szövetség első elnöke az egykori Jugoszláviában”.

Mičátek, tehát, társelnöke volt „a szlovén-horvát-szerb állam 1918. november 25-26-án megtartott, a bánsági, bácskai és baranyai szerbek, bunyevácok és más szlávok nagygyűlésének, amely – minden jogalapot nélkülözve – kimondta Vajdaság csatlakozását Szerbiához”.

Az emberi jogokért való közdelemhez talán annyi köze lehetett, hogy „dr. Miloš Krno kollégájával együtt Dolnozemský Slovák néven társadalmi-politikai lapot indított. A lap Milan Hodža eszméit hirdette, aki a szlovák nemzeti kérdés nagy harcosa volt az Osztrák-Magyar Monarchiában”.

Ezek alapján, nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a tartományi emberi jogi díjat – ha már létrehozták – éppen Mičátekről kellett elnevezni. Egy nemzeti kisebbséghez tartozóról, aki nem az egyetemes emberi jogokért küzdött, hanem egy másik nemzetet szolgált. Ez beárnyékolja az elismerést is.

– Mičátek úr a „népek hajnalán” talán még nem tudhatta, mit tesz, mi lesz tettének következménye. Hajnal elnök úr azonban tudhatja, mi fölött elnökölt a nagy előd, milyen előzmények után adhat hálát ő maga az isteni gondviselésnek – no meg a mosolyteli felterjesztőnek – a rangos elismerésért – kommentálta az eseményt Purger Tibor A mičáteki hajnal c. írásában.

Az elismerést – több más díjjal és elismeréssel együtt – a tartományi kormány, a 2018. szeptember 14-ei ülésén alapította, amikor határozatot fogadott el Vajdaság AT díjainak és elismeréseinek létrehozásáról.

– A díjazottak személyéről a tartományi díjakról és elismerésekről döntő bizottság határoz. Az elismeréseket a tartomány számára jeles napokon, november 25-én, Vajdaságnak a Szerb Királysághoz való csatolásának napján, május 15-én, a májusi közgyűlés megtartásának napján és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján adják át – írja a Vajdaság Ma.

„Az emberi és kisebbségi jogok területén” elért eredményekért járó díj furcsasága az is, hogy az alapításról szóló határozatot az Igor Mirović (Krusevac, 1968) irányította i tartományi kormány hozta létre, aki „14 évig volt a (Vojislav Šešelj szerb szélsőségesen nacionalista politikus irányította – B.A.) Szerb Radikális Párt (СРП) újvidéki bizottságának az élén”.

Mirović abból a pártból, amelyik vezetőjének tulajdonított, a kilencvenes évek eleji mondat szerint „a magyaroknak fejenként egy szendvics jár, mert az ő anyaországuk közel van”, az Aleksandar Vućić (aki 1995-től a Szerb Radikális Párt – SRS főtitkára volt) Szerb Haladó Pártjába (SNP) igazolt.  Ennek a pártnak a hatalmi koalíciós partnere Pásztor István irányította Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) is, amelyik párt Hajnalt az elnöki székbe emelte.

A nyolcadik éve MNT elnök az elismerést az idén kapta, „amikor a Tanyaszínház-botrány fő(anti)hőseként vált ismertté széles e hazában, a i šire (= sőt külföldön is)”.

Hajnal (meg)jutalmazásában egyébként nincsen éppen semmi különös: Minden rendszer azokat részesíti elismerésben, vagy kitüntetésben, akik valamilyen szolgálatot tesznek az érdekében.

Az indoklás azonban pontosabb lenne, ha abban ez állna: „Az elismerést a Szerb Haladó Párt és a VMSZ nemzeti kisebbségi politikájának alkalmazása terén elért kimagasló eredményeiért kapta”!

Egyáltalán, milyen érdemei vannak Hajnalnak a magyar közösség jogainak az érvényesítése terén?

 

2021. december 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább