2022. január 25. kedd
Ma Pál, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Hajnal Mičátekje

Milyen érdemei vannak a magyar közösség jogainak érvényesítése terén?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Hajnal Mičátekje
Igor Mirović tartományi kormányfő és Hajnal Jenő

A nyolcadik éve MNT elnök az elismerést az idén kapta, „amikor a Tanyaszínház-botrány fő(anti)hőseként vált ismertté széles e hazában, a i šire (= sőt külföldön is)”. Hajnal (meg)jutalmazásában egyébként nincsen éppen semmi különös: Minden rendszer azokat részesíti elismerésben, vagy kitüntetésben, akik valamilyen szolgálatot tesznek az érdekében. Az indoklás azonban pontosabb lenne, ha abban ez állna: „Az elismerést a Szerb Haladó Párt és a VMSZ nemzeti kisebbségi politikájának alkalmazása terén elért kimagasló eredményeiért kapta”! Egyáltalán, milyen érdemei vannak Hajnalnak a magyar közösség jogainak az érvényesítése terén? Bozóki Antal:

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke december 10-én a tartományi kormányban átvette az egyik legrangosabb vajdasági kitüntetést, a Mičátek-elismerést.

MNT elnöke „az emberi és kisebbségi jogok védelme területén elért kimagasló eredményeiért kapta meg ezt a díjat, melyet szimbolikusan minden évben éppen az emberi jogok világnapján vehetik át a megtiszteltetésben részesülők” – közli címoldalas hírként a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” Magyar Szó nevű (Pásztor Pista) lap hétvégi száma.

Hajnal Jenő (Bácsgyulafalva, 1954) 2014-től a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A díj névadójáról sem hiszem, hogy sokan halottak. Velem együtt, pedig már több mint fél évszázada követem az emberi jogokért folyó küzdelmet.

„Dr. Mičátek – a Wikipédia szerint – Kiszácson született 1878-ban és Bécsben halt meg 1928. július 6-án. Szlovák ügyvéd volt, a Nagy Nemzetgyűlés egyik elnöke és a Csehszlovák Szövetség első elnöke az egykori Jugoszláviában”.

Mičátek, tehát, társelnöke volt „a szlovén-horvát-szerb állam 1918. november 25-26-án megtartott, a bánsági, bácskai és baranyai szerbek, bunyevácok és más szlávok nagygyűlésének, amely – minden jogalapot nélkülözve – kimondta Vajdaság csatlakozását Szerbiához”.

Az emberi jogokért való közdelemhez talán annyi köze lehetett, hogy „dr. Miloš Krno kollégájával együtt Dolnozemský Slovák néven társadalmi-politikai lapot indított. A lap Milan Hodža eszméit hirdette, aki a szlovák nemzeti kérdés nagy harcosa volt az Osztrák-Magyar Monarchiában”.

Ezek alapján, nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a tartományi emberi jogi díjat – ha már létrehozták – éppen Mičátekről kellett elnevezni. Egy nemzeti kisebbséghez tartozóról, aki nem az egyetemes emberi jogokért küzdött, hanem egy másik nemzetet szolgált. Ez beárnyékolja az elismerést is.

– Mičátek úr a „népek hajnalán” talán még nem tudhatta, mit tesz, mi lesz tettének következménye. Hajnal elnök úr azonban tudhatja, mi fölött elnökölt a nagy előd, milyen előzmények után adhat hálát ő maga az isteni gondviselésnek – no meg a mosolyteli felterjesztőnek – a rangos elismerésért – kommentálta az eseményt Purger Tibor A mičáteki hajnal c. írásában.

Az elismerést – több más díjjal és elismeréssel együtt – a tartományi kormány, a 2018. szeptember 14-ei ülésén alapította, amikor határozatot fogadott el Vajdaság AT díjainak és elismeréseinek létrehozásáról.

– A díjazottak személyéről a tartományi díjakról és elismerésekről döntő bizottság határoz. Az elismeréseket a tartomány számára jeles napokon, november 25-én, Vajdaságnak a Szerb Királysághoz való csatolásának napján, május 15-én, a májusi közgyűlés megtartásának napján és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján adják át – írja a Vajdaság Ma.

„Az emberi és kisebbségi jogok területén” elért eredményekért járó díj furcsasága az is, hogy az alapításról szóló határozatot az Igor Mirović (Krusevac, 1968) irányította i tartományi kormány hozta létre, aki „14 évig volt a (Vojislav Šešelj szerb szélsőségesen nacionalista politikus irányította – B.A.) Szerb Radikális Párt (СРП) újvidéki bizottságának az élén”.

Mirović abból a pártból, amelyik vezetőjének tulajdonított, a kilencvenes évek eleji mondat szerint „a magyaroknak fejenként egy szendvics jár, mert az ő anyaországuk közel van”, az Aleksandar Vućić (aki 1995-től a Szerb Radikális Párt – SRS főtitkára volt) Szerb Haladó Pártjába (SNP) igazolt.  Ennek a pártnak a hatalmi koalíciós partnere Pásztor István irányította Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) is, amelyik párt Hajnalt az elnöki székbe emelte.

A nyolcadik éve MNT elnök az elismerést az idén kapta, „amikor a Tanyaszínház-botrány fő(anti)hőseként vált ismertté széles e hazában, a i šire (= sőt külföldön is)”.

Hajnal (meg)jutalmazásában egyébként nincsen éppen semmi különös: Minden rendszer azokat részesíti elismerésben, vagy kitüntetésben, akik valamilyen szolgálatot tesznek az érdekében.

Az indoklás azonban pontosabb lenne, ha abban ez állna: „Az elismerést a Szerb Haladó Párt és a VMSZ nemzeti kisebbségi politikájának alkalmazása terén elért kimagasló eredményeiért kapta”!

Egyáltalán, milyen érdemei vannak Hajnalnak a magyar közösség jogainak az érvényesítése terén?

 

2021. december 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Kétféleképpen is lehet”?

Nem lehet „kétféleképpen”, hanem csak egyféleképpen. Ez pedig a magyar nyelv egyenrangú hivatalos használata – ahogy >

Tovább

Húsz év – semmi változás!

A tisztában van-e az MNT és a VMÚE a magyar nyelvű média és tájékoztatás helyzetéért való >

Tovább

„Szégyelltük, hogy ott vagyunk”

A horvátországi Vukovár-Szerém megye három apró falujának 1991 őszén, a délszláv háború idején átélt gyászos története >

Tovább

„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan >

Tovább

A délszláv legenda

Bár a hivatalos propaganda mindent megtesz, hogy Titot kitörölje a történelemből, vagy pedig véreskezű diktátorként mutassa >

Tovább

Kétszeres NEM az alkotmánymódosításra!

A népszavazás a szavazók minimális részvételével is érvényes lesz. Sikeres pedig, ha a részvevők többsége igennel >

Tovább

Hagyományos szex-szimbólum

Azok a 60-as évek, amikor az emberek egy kis erotikus élményért moziba mentek! És amikor európai >

Tovább

Az alattvaló látomása

Előzőleg látta Aleksandar Vučić államelnök szenvedélyes tekintetét, amellyel kifejezte, hogy mennyire kívánta ezt a győzelmet. Állítása >

Tovább

Két malomkerék között

Az ilyesféle markáns nemzetállam-építés szükségszerűen elidegeníti a kisebbségi polgárokat a szülőföldtől. Ezt fokozza, hogy a nemzetállami >

Tovább

Önreklámozás (2.)

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami >

Tovább

Önreklámozás

A fiatal „politikusnak” – akinek a hátrányos rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvényt is köszönhetjük –  még mindig >

Tovább

Tájékoztató csak szerb nyelven, cirill írással!

A referendum a nemzeti kisebbségi nyelven való nem teljes tájékoztatás szempontból, szerintem, már most megbukott! A >

Tovább