2023. február 2. csütörtök
Ma Karolina, Karola, Aida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Sürgős EP határozat Szerbiáról

(Tovább) sérültek az emberi jogok, a demokrácia és a joguralom!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Sürgős EP határozat Szerbiáról
Hosszú az út Európába: a Strasbourgi Európai Parlament (Fotó: Európai Unió)

„Elég jól ismerem a szerbiai helyzetet. Az információk különböző, hivatalos és nem hivatalos csatornákon jutnak el hozzám. A helyzet rossz, mert Szerbiában a hatalmi rendszer autokratává vált. Azok alapján, amit Lengyelországban, Magyarországban és most Szlovéniában láttam, a téves irányba Szerbia ment el a legmesszebbre. Szerbia polgárai azonban tudatosodnak, hogy a fejlődés nem csak beton az aszfaltban, hanem, hogy a jövőnket a környezet, a természet iránti viszonyulásunk és az éghajlatváltozással való szembenézésünk kapacitása határozza meg.” Bozóki Antal:

Az utóbbi hetek szerbiai belpolitikai eseményeire felfigyeltek külföldön is.

Az European Western Balkans (EWB) regionális internet portál arról ír, hogy az Európai Parlament (EP) plenáris ülése december 16-án a Szerbiáról szóló sürgős határozat elfogadásáról vitázik.

Az ökológiai tiltakozások és a hatalom válasza ezekre, valamint a vietnámi munkások helyzete, alkalmat adtak az EP képviselők egy részének, hogy a szerbiai állapotokat a 2021. év utolsó plenáris ülésnek napirendjére tűzzék.

A Szerbiáról szóló sürgős határozat a Zöldek (Greens/EFA) és az Újítsuk meg Európát (Renew Europe – liberális) képviselői csoportjának közös javaslata, amit a Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja is támogatott. A napirendre tűzését – az EWB értesülései szerint – az Európai Néppárt (EPP) képviselői csoportja, melynek a Szerb Haladó Párt (SNS) társult tagja, kimondottan ellenezte.

A rezolúciót Klemen Grošelj szlovén képviselő mutatja be és, a bejelentések szerint, az EP még aznap szavaz róla. Az előlátott eljárás szerint, a képviselői csoportoknak szerdáig (december 15-ig) kellene összehangolni álláspontjukat a határozati javaslatról.

A tervezetben, amelybe az EWB-nek betekintése volt, azt írja, hogy az utóbbi tüntetéseken aránytalan rendőrségi erő alkalmazására is sor került, mivel Szerbia néhány városában egyeseket letartóztattak. Felfigyeltek arra is, hogy a tiltakozások Szabácson eszkalálódtak, és hogy a rendőrség visszahúzódott a tiltakozás vége előtt, lehetővé téve a felfegyverzett huligánoknak, hogy buldózerrel tereljék szét a tiltakozókat.

– Mély aggodalmunkat fejezzük ki a korrupció és a joguralom komoly problémája miatt a környezetvédelem területén, az átláthatóság általános hiánya és az infrastrukturális projektek hatása miatt az életkörülményekre és a társadalomra, ideértve a kínai befektetéseket és kölcsönöket, valamint a Riro Tinto multinacionális vállalatot is – áll a dokumentumban, amelybe az EWB-nek betekintése volt.

A javaslat felszólítja a szerbiai hatalmat, hogy kövesse az ökológiai tüntetéseken kifejezett törvényes aggodalmat, valamint hogy a csatlakozási tárgyalásokon foglalkozzanak a környezetvédelem kérdéseivel, miután megnyílt a 4. klaszter (fejezet – a mai brüsszeli kormányközi konferencián – B.A.).

Az előterjesztők üdvözlik, hogy a szerb kormány visszavonta a kisajátítási törvényt a képviselőházi eljárásból és módosította a népszavazási törvényt, de aggodalmukat kifejezik ki az említett törvényekkel kapcsolatos vitára előlátott idő és tér miatt.

Az EWB betekintése szerint, a határozati javaslat mély aggodalmat fejez ki a szélsőséges és huligán csoportok növekvő erőszaka miatt is, különösen az ökológiai tiltakozások alatt.

– Elítéljük ezek közeli kapcsolatát a magas rangú politikai szereplőkkel, ideértve a kormányhoz közelieket is – írja a javaslatban. A továbbiakban felszólítja a szerbiai hatalmat annak biztosítására, hogy az erőszak eseteit vizsgálják ki és büntessék meg a felelős elkövetőket, beleértve az összes közhivatalnokot.

Az EP Képviselők megemlítették a huligáncsoportok szerepét is a Ratko Mladić elítélt háborús bűnös falfestményének védelmében, és hogy ezek az incidensek felfedték a huligánok és a rendőrség közeli kapcsolatait.

 Az EWB által ismert szöveg rámutat a sértő nyelvezetre, a megfélemlítésre és a politikai ellenfelek, valamint a média képviselői elleni rágalmazási kampányra is, amit az EP képviselők a demokratikus gyakorlat és az alapvető demokratikus értékek sérelmeként mutatnak be. A szövegben továbbá az áll, hogy az EP elképesztőnek tartja néhány képviselő, magas rangú politikai tisztségviselő és a kormányközeli média hangszerelt támadását a polgári mozgalmak és a civil társadalom szervezetei ellen, „külföldi bérenceknek” mutatva be azokat, akiknek az a feladata, hogy „káoszt teremtsenek és destabilizálják Szerbiát”.

Az EK képviselők a csütörtökön megvitatásra kerülő javaslatban aggodalmukat fejezik ki a nagybecskereki Linglong gumigyár 500 vietnámi munkásának helyzetéről szóló jelentés miatt is. Felszólítják a szerbiai hatalmat, hogy sürgősen tegyen meg minden intézkedést a munkásokkal való visszaélés megszüntetésére, valamint, hogy vizsgálják ki az esetet és büntessék meg a felelőseket.

Az utolsó ilyen sürgős rezolúció elfogadására 2014-ben került sor, amikor elítélték Vojislav Šešelj hágai vádlott háborús-uszító retorikáját. Ilyen határozatokat az EP képviselői akkor terjesztenek be, ha az emberi jogok, a demokrácia és a joguralom sérelméről van szó – közli az EWB.

Klemen Grošelj, az Újítsuk meg Európát képviselője, a Nova úgyszintén belgrádi napilapnak nyilatkozva, elmondta: „Nagy változások történnek az EU-ban. Angela Merkel távozása az unió Nyugat-Balkán-i politikájának változásait hozza. Ezért, két klaszter helyett, ami az Európai Bizottság javaslata volt, csak egy nyílt meg, éspedig a környezetvédelmi kérdésekre vonatkozó. Ez bizonyos üzenetet tartalmaz és remélem, hogy a hivatalos Belgrád megértette.”

– Elég jól ismerem a szerbiai helyzetet. Az információk különböző, hivatalos és nem hivatalos csatornákon jutnak el hozzám. A helyzet rossz, mert Szerbiában a hatalmi rendszer autokratává vált. Azok alapján, amit Lengyelországban, Magyarországban és most Szlovéniában láttam, téves irányba Szerbia ment el a legmesszebbre. Szerbia polgárai azonban tudatosodnak, hogy a fejlődés nem csak beton az aszfaltban, hanem, hogy a jövőnket a környezet, a természet iránti viszonyulásunk és az éghajlatváltozással való szembenézésünk kapacitása határozza meg – üzente a szlovén EP képviselő.

A kérdésre, milyen az álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a Rio Tinto lítiumot akar bányászni a Jadar-völgyben, Grošelj így válaszolt: „Az ilyen befektetéseket csak a legszélesebb egyetértés keretében lehet elvégezni, ideértve azt a részt is, hogy a polgároknak világosan be kell mutatni a gazdasági és társadalmi következményeit. Ha ez nem áll fenn, azokat nem szabad törvénnyel és kényszerítéssel végrehajtani.”

 

2021. december 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Úgy lesz jó, ahogy lesz”?

Pásztor rádiónyilatkozata két csődöt jelentett be egyszerre: az egyik a szerbiai nemzeti kisebbségi politika csődje, hiszen >

Tovább

Mindig Nyugatra menj...

Nem vagyok Nyugat-imádó, de bevallom: jelenleg sajnos nincs más út, bármennyire is álmodozok arról, hogy legyen. >

Tovább

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább