2023. január 30. hétfő
Ma Martina, Gerda, Jácinta névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Vučić meghátrál(t)!?

Szerbiába folytatódnak a tüntetések és az útzárlatok

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Vučić meghátrál(t)!?

Tudjuk, kivel van dolgunk. Az ígéreteket, amelyeket (Vučić – B. A.) körbe adott, és amelyekért ki tudja mennyi pénzt kapott, teljesítenie kell. Teljesíti azokat a választások után. Feltéve, ha győz. Ezért arra kell törekednünk, hogy azokon megbukjon”. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség Vučić haladó pártjának (SNS) a koalíciós partnere és a véemeszes képviselők mindkét törvényt megszavazták! Bozóki Antal:

– Az alapvető cél, ez pedig a Rio Tinto elzavarása, nem teljesült. Nincsen időnk az ünneplésre. Mindenkinek, aki ünnepelni akar, az kívánom, hogy érezze jól magát. Én felszólítok minden embert, hogy szombaton (december 11-én – B.A.) 13 órakor legyen a (belgrádi – B.A.) Sava Központ előtt, a régi helyen. Mi a zárlatokkal és a tiltakozásokkal nem fogunk megállni, mindaddig, amíg a Rio Tintót nem zavarjuk el Szerbiából – nyilatkozta Aleksandar Jovanović Ćuta a Danas c. belgrádi napilapnak.

Savo Manojlović, a Kreni-Promeni [Indulj–Változtass] kezdeményezés képviselője, miután a kormány visszavonta az eljárásból a kisajátítási törvényt és a Képviselőháznak benyújtotta a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló törvény módosítási javaslatát, kihirdette a népi tiltakozás győzelmét. – Ha jogi-formailag péntekig mindent befejeznek – ünnepség a Szabadság téren. Ha nem fejezik be – találkozunk a Gazellán” (vagyis az ilyen nevű belgrádi hídon) – mondta Manojlović ugyancsak a Danasnak.

A két nyilatkozatból is látszik a tüntetések szervezőinek eltérő álláspontja, ami megoszthatja a tömegeket. A szervezőnek nem kedvez az esősre fordult idő sem, ezért kérdéses, hogy mennyien fognak megjelenni a tiltakozásokon.

Olyan vélemények is vannak, hogy Szerbiában „nemcsak a környezetvédelmi kérdések miatt alakult ki az ellenállás, hanem egy általános elégedetlenség lett úrrá az embereken”.

Marinika Tepić, a Szabadság és Igazság Pártjának (Stranke slobode i pravde) alelnöke szerint „ahelyett, hogy a nagybecskereki és indjiai gumigyáraknak adott pénzt a gazdálkodóknak és a földműveseknek irányították volna, mi ezzel a pénzzel olyan gyárak működését fizetjük, amelyek mindent megmérgeznek a környékükön”.

Csonka Áron a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség elnöke arról ír, hogy „a Telekom Szerbia közvállalat, hathatós állami támogatással, 600 millió eurót fizetett az angol Premier Liga közvetítéséért”, amivel „az ellenzéknek is teret adó médiát akarják kiszorítani”, miközben „Vajdaságban az emberek kétharmadának nincsen hozzáférése megfelelő minőségű ivóvízhez”.

Aleksandar Vučić szerb államfő, a két hete tartó tömegtüntetések és útzárlatok miatt, nem írta alá a kisajátítási törvényt és a december 8-ai esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy indoklással ismételt döntéshozatalra visszaküldte azt a Képviselőháznak.

– Azt, hogy az államfői tisztség intézményét mint olyat nap mint nap megtapossák, már megtanultam, és ez többé-kevésbé lényegtelen is. A képviselőházat viszont nem szabad megtaposni. Mi az én javaslatom a kormánynak? Hogy ne hozzanak semmilyen új törvényt a kisajátításról, hanem legyen egy széles körű közvita, ami akár hat hónapig is tarthat, de a végén szülessen egy megállapodás – mondta Vučić.

Tekintettel arra, hogy ez a törvény kapcsolatban van a Rio Tintoval és a tervezett kitermeléssel, Vučić erről is szólt a konferencián:

– Tudom, hogy különböznek a vélemények erről a szerb kormányon belül. Tudom, hogy vannak olyanok, akik szerint ez jó és fontos lenne. Amikor valamilyen döntés születik, nem tudjuk mindig mindenkinek az érdekeit kielégíteni, de nincs jogunk több ember életét tönkretenni, mint amennyit az elsődleges terv alapján előreláttunk – mondta az elnök, majd hozzátette: „Másrészről, muszáj látnunk, hogy akarjuk-e mi ezt a bányát vagy sem, és erről komoly közvita kell, hogy folyjon”.

A szerb kormány december 8-án „20 óra után levéllel fordult a Képviselőházhoz, hogy visszavonja az eljárásból a kisajátítási törvényt”. Így, tegnap a Képviselőház csak a népszavazásról és a nép kezdeményezésről szóló törvény módosításait vitatta meg. Egyhangú szavazással, „a törvény 7., 20., 43. és 44. szakaszainak a módosításával eltörölték a népi kezdeményezéshez szükséges támogatói aláírások hitelesítéséhez szükséges 40 dináros illetéket, ugyanarról a kérdésről legkorábban négy évvel az adott referendumot követően lehet majd ismét népszavazást tartani és a parlament ez idő alatt nem hozhat a referendumon megszavazott állásponttal ellentétes határozatot, továbbá a felhatalmazott javaslattevők képviselői a referendumot lebonyolító szervben is képviseltethetik majd magukat”.

Dr.Tanasije Marinković, a belgrádi Jogi Kar rendes tanára szerint „a kisajátításról szóló törvény visszavonásáról szóló kormányhatározat alkotmányellenes”.

– Ez a határozat behatol a köztársasági elnöknek és a Népképviselőháznak az alkotmánnyal meghatározott illetékességi körébe, amelyek abban a pillanatban aktiválódnak, amikor a népviselők megszavaznak egy törvényt. Akkor a köztársasági elnök kihirdetheti a törvényt, vagy írásos indoklással visszaküldheti a Képviselőháznak újbóli döntéshozatalra. […]

A Képviselőház ebben az esetben megerősítheti a törvényt, a képviselők többségének szavazatával, vagy új határozattal lemond arról, ha nincsen politikai akarat az elnöki vétó áthidalására. Tehát, a kormány nem vonhatja vissza a törvényt az eljárásból, mert a törvény nem az övé, hanem a Képviselőházé, és a törvényhozási eljárás folytatásában a köztársaségi elnöknek is megfelelő meghatalmazásai vannak ezzel kapcsolatban.

A Képviselőház ügyrendi szabályzata szerint, a törvényjavaslatot beterjesztőnek – a kisajátítási törvény esetében konkrétan a kormánynak – joga van visszavonni a törvényt az eljárásból a törvényjavaslatról a képviselőházi ülésen folytatott vita befejezéséig, de nem azután is, hogy a Képviselőház megszavazta a törvényt – írja dr. Marinković a Danasban.

Aleksandar Vučić az említett sajtókonferencia előtt még arról beszélt, „javasolni fogja a kormánynak, hogy a kisajátítási törvényen  olyan módosításokat eszközöljön, hogy a végén ez a jogszabály ‘ne legyen érvényes’ Az elnök December 4-én még az javasolta, hogy „a jogszabály-módosításra még újév előtt sor kerüljön”.

Vučić a december 8-ai sajtóértekezleten már arról beszélt, hogy „a kormány és miniszterek a bűnösek a rossz törvény miatt”. vagyis a kormányra hárítani a felelősséget népharagot kiváltó törvény miatt, miközben köztudott, hogy az országban az ő tudta nélkül szinte semmi nem történik! Végül azt mondta: „Javasolja a kormánynak, hogy ne hozzon (helyesen: javasoljon – B. A.) új törvényt a legszélesebb közvita nélkül, amely hat hónapig vagyis a választások utánig – B. A.) eltarthat”, mert, mint mondta, „a legszélesebb egyetértés nélkül nem engedélyezi új törvény meghozatalát” (mármint a kisajátításról – B.A.)

Marko Vidojković, a Danas egyik rovatvezetője szerint „soha senki nem látott ennyi engedményt Aleksandar Vučićtól ilyen rövid idő alatt, pontosabban senki nem látta egyetlen engedményét sem, mert  azok gyengeséget jelentenek, a választások előtt pedig hatalmas kockázatot a szigorú, de igazságtalan imázsára”. Felveti azt a kérdést is, hogy „Vučić és bandája felépülnek-e a legerősebb knockout-ból amióta hatalmon vannak?”

– Tudjuk, kivel van dolgunk. Az ígéreteket, amelyeket (Vučić – B. A.) körbe adott, és amelyekért ki tudja mennyi pénzt kapott, teljesítenie kell. Teljesíti azokat a választások után. Feltéve, ha győz. Ezért arra kell törekednünk, hogy azokon megbukjon” – írja Vidojković.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség Vučić haladó pártjának (SNS) a koalíciós partnere, hogy a véemeszes képviselők mindkét törvényt megszavazták!

 

2021. december 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább