2023. december 8. péntek
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Egy fenékkel több lovat megülni?

Képviselői erkölcs

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Egy fenékkel több lovat megülni?
A VMSZ köztársasági parlamenti frakciója (Fotó: Pannon RTV)

Több funkció ellátása – ebben az esetben a haladó VMSZ tisztségviselői részéről – arról tanúskodik, hogy a hatalomban lévők igyekeznek minél több széket és az ezzel járó fizetéseket, privilégiumokat megszerezni. Az „addig üsd a vasat, amíg meleg” közmondáshoz igazodva, gondolván talán, hogy a politikában az egyik napról a másikra könnyen „hoppon” lehet maradni.  Kérdés viszont, hogy a munkájukat több helyen hogyan, milyen eredménnyel tudják végezni? Vagy ez nem is fontos, csak a pénz? Hogy a téma erkölcsi vonatkozását ne is említsük. A véemeszes képviselők megcáfolták a magyar közmondást, miszerint „egy fenékkel nem lehet két lovat megülni”. Sikerült nekik egyszerre nem kettő, hanem több lovat is megülni, illetve fizetést felvenni! Bozóki Antal:

Nem sokan emlékeznek már Aleksandar Vučić hét évvel ezelőtti kezdeményezésre, miszerint „egyetlen politikai tisztségviselőnek sem lehet dupla funkciója, mert büntetésben részesül. Úgy tűnik, hogy ez a kezdeményezés csak egy nyarat ért meg” – írta július 12-én a Danas c. ellenzékinek tartott belgrádi napilap.

– Akkor (2014-ben) néhányan lemondtak a kettős funkcióról, napjainkban azonban szinte nincsen képviselő akinek nem kettő, de öt-hat funkciója is van. Mindez az Adminisztratív Bizottság áldásával, amely az új parlament összehívásától mintegy ötven képviselő követelését hagyta jóvá, és a Korrupció Ellenes Ügynökség engedélyével.

A Danas a több tisztséget ellátó szerb parlamenti képviselőkkel együtt arról is beszámol, hogy a vajdasági/délvidéki magyar politikai vezetők közül kinek van „kettős funkciója”, illetve ki ül két széken, húzza a dupla fizetést.

– Hogy az Adminisztratív Bizottság engedélyét a második tisztség ellátására csak az nem kapta meg, aki nem kérte, mutatja az adat is, miszerint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/Vućić Magyarjainak Szövetsége) képviselői csoportjának csaknem minden tagja kihasználta ezt a lehetőséget. Az illetékes képviselői bizottság eleget tett Kiss Nándor, Úri Emese, Fremond Árpád, Pék Zoltán, Úhelyi Ákos és Pásztor Bálint kérésének.

A junior I. Pásztornak tavaly októberben két alkalommal is engedélyezték új tisztség betöltését, amelyek közül az egyik tagság az Újvidéki Egyetem Tanácsában. A Képviselőház weboldalán nem tüntették fel, hogy melyik másik tisztségről van szó és az is ismeretlen, hogy ezeknek a tisztségeknek a betöltéshez engedélyt kapott-e a Korrupció Ellenes Ügynökségtől.

Az Ügynökség weboldalán található szeptemberi adatok szerint, az ifjabb Pásztor négy tisztséget lát el – (2020. augusztus 3-tól, hatodik mandátumban) képviselő Szerbia képviselőházában (a VMSZ frakcióvezetője), Szabadka Városi Képviselő-testületének az elnöke (2020. augusztus 21-től), ahol tanácsnok is, valamint a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány Igazgató Bizottságának elnöke. Egyedül az utóbbi tisztséget látja el térítésmentesen – közli a lap.

A tisztségeinek felsorolásából hiányzik azonban, hogy 2014 szeptemberétől előbb, tanársegéd, most pedig docens, az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karán. Emellett a VMSZ Elnökségének is – sorrendben harmadik, de nem befolyás tekintetében – az alelnöke. Elvégre az apukának, Pásztor Istvánnak, minden  biztos szavazatra szüksége van a testületben és  a folytonosságot is biztosítani kell.

Nem feltétlenül biztos, hogy az – egyébként nem politikai alkatú – junior I. Pásztornak nincsenek egyéb tisztségei is.

A „noszai ménesgazda tulajdonosként” elhíresült szenior Pásztor (István) 2007. május 5. óta a VMSZ elnöke, 2012. június 21. óta a vajdasági parlament (Tartományi Képviselőház) elnöke, de betölti „a Palics Park Kft. közgyűlési elnöki posztját” is.

Mi keresnivalója van egy képviselőházi elnöknek egy korlátolt felelősségű társaság élén? Naiv kérdés! Csakis a pénzért! Ez csak Szerbiában, „a korlátlan lehetőségek országában” képzelhető el!

A Danas a véemeszes képviselők között nem említi Kovács Elvirát, aki sorrendben a VMSZ második alelnöke, a szerb parlament alelnöke, a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke, a Külügyi Bizottság tagja, az Európa Tanács Szerbia állandó küldöttségének a tagja stb.

Nem csoda, hogy „az Oknyomozó Újságírói Központ (CINS) adatai szerint Kovács Elvira, a VMSZ képviselője 2016 és 2019 között az adófizető polgároknak több mint 12 millió dinárjába került, ezzel ő a legdrágább parlamenti képviselő Szerbiában”.

Ökrész Rozália, a vajdasági magyarság egyetlen napilapjának az igazgatója, akinek az életrajzát még a pártja (VMSZ) honlapján sem találni, 2020 decemberétől a VMSZ köztársasági képviselői csoportjának a tagja lett.

– Ökrész 2012-ben került a Magyar Szó  Lapkiadó Kft. élére, s azóta ő az igazgatója a cégnek. Az ő ideje alatt távolították el vagy mondtak fel önként azok a munkavállalók, akik nem értettek egyet a lap szerkesztéspolitikájával, amely Varjú Márta főszerkesztői posztra történő érkezésével abban merült ki, hogy a VMSZ-ről egyetlen kritikai hang se jelenhet meg, a párt politikusaival hímes tojásként bántak és bánnak a magukat újságírónak tartó személyek – írta a kinevezése kapcsán a Szabad Magyar Szó.

A közvélemény mind a mai napig nem kapott megnyugtató választ a kérdésre sem, hogyan lehet Ökrész a VMSZ parlamenti képviselője, mivel „a Szerbiai Újságírókódex szerint az újságírói munka összeegyezhetetlen a politikai párt színeiben történő tevékenységgel”.

Külön kérdés lehetne az is, hogy Ökrész (és általában a többi képviselő) egyáltalán mennyire felkészült a parlamenti munka, a képviselői feladatok végzésére? Szerbiában és a VMSZ-ben erre viszont nem sokat adnak.

A VMSZ képviselőházi frakciójának kilencedik tagja a közéletben teljes ismeretlen Gyivánovity Dániel, szabadkai vállalkozó, akiről azt sem tudni, hogy – a véemesz tagságon kívül – mivel érdemelte ki a parlamenti képviselőséget?

– A kettős tisztségek számából ítélve a mostani képviselőházi összetételben, Aleksandar Vučić kezdeményezése, hogy a tisztségviselők nem végezhetnek több helyen munkát, nem valósult meg. Csak egy nyáron át tartott. Boban Stojanović politikai elemző azt mondja, hogy az elnök számos populista intézkedései közül ez csak az egyik – írja a Danas.

– Ritka az elhivatott képviselők példája, akik a munkájukat a szó valódi értelmében látják el. Ma már szinte elképzelhetetlen Vladimir Pavićević példája, aki az egyetemen befagyasztotta a munkaviszonyát, hogy a képviselőházzal és a képviselői munkával foglalkozhasson. Ez az egyik mutatója, mennyire megalázott és végső fokon nem fontos a képviselői tisztség – értékelte a Danasnak a téma kapcsán Stojanović

Több funkció ellátása – ebben az esetben a haladó VMSZ tisztségviselői részéről – arról tanúskodik, hogy a hatalomban lévők igyekeznek minél több széket és az ezzel járó fizetéseket, privilégiumokat megszerezni. Az „addig üsd a vasat, amíg meleg” közmondáshoz igazodva, gondolván talán, hogy a politikában az egyik napról a másikra könnyen „hoppon” lehet maradni.  Kérdés viszont, hogy a munkájukat több helyen hogyan, milyen eredménnyel tudják végezni? Vagy ez nem is fontos, csak a pénz? Hogy a téma erkölcsi vonatkozását ne is említsük.

A véemeszes képviselők megcáfolták a magyar közmondást, miszerint „egy fenékkel nem lehet két lovat megülni”. Sikerült nekik egyszerre nem kettő, hanem több lovat is megülni, illetve fizetést felvenni!

Tisztességes az ilyen viszonyulás a magyar választópolgárok iránt?

 

2021. július 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább