2023. január 29. vasárnap
Ma Adél, Valér névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Végenincs per

Vajdasági Magyar Diákszövetség contra újvidéki Jogtudományi Kar

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Végenincs per
Az újvidéki Jogi Kar ? csak cirill betűs szerb és angol nyelvű felirattal

A VaMaDiSz a sajtóközleményében azt javasolja „azoknak a fiataloknak, akik a jogi pálya iránt érdeklődnek”, hogy „válasszanak olyan jogtudományi felsőoktatási intézményt Vajdaságban, ahol a gondolkodás és mentalitás kisebbségbarát”. Más szóval, a magyar diákok ne iratkozzanak az újvidéki Jogi Karra. A diákszervezet ezzel valójában nemcsak elfogadja, de segíti is a diszkriminációt!? Érti ezt valaki? A VaMaDiSz pere a Jogi Karral nem csak az említett elvtársak, de Szerbia szégyene is, hogy a 21. században az őshonos magyarokat nemzeti alapon hátrányosan megkülönböztetik! Újvidéken, Európa 2022. évi kulturális fővárosában! Bozóki Antal:

– A belgrádi székhelyű Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amely kimondta, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el a 2018-as felvételi eljárásban. A jogerős ítéletet megelőző pert 2018-ban azért indítottuk el partnereinkkel közös együttműködésben, mert a Jogtudományi Kar a felvételi eljárásban külön feltételeket szabott azoknak a jelentkezőknek, akik élve az ide vonatkozó tartományi rendelet által adott jogaikkal, magyar nyelven írták volna meg a felvételi vizsgát. Ezeknek a jelentkezőknek külön szerbnyelvtudás-ellenőrzésen kellett részt venniük, ahol előre meg nem hirdetett kritériumok alapján B2-es szintű nyelvtudás volt az elvárás. A Fellebbviteli Bíróság erről mondta ki jogerős ítéletében azt, hogy a Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el, megtiltotta ennek megismétlését, a Semmítőszék pedig most ezt az ítéletet semmisítette meg és új eljárást rendelt el az elsőfokon eljáró bíróság részére.

Továbbá, tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról is, hogy az újvidéki Felső Bíróság elsőfokon a Jogtudományi Karnak adott igazat abban az eljárásban, amely a partnereinkkel együttműködve azért lett elindítva, mert a Kar megváltoztatta a felvételi tantárgyat és ezáltal egy olyan tantárgyból (szerb nyelv és irodalom) kell felvételi vizsgát tenni, amely nem szerepel a középiskolai magyar tagozatok tantárgyai között. Nem kellene azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a továbbra is érvényben lévő tartományi parlamenti rendelet ellenére a Jogtudományi Kar az idei felvételi eljárásban ismét nem biztosítja a többnyelvű felvételizés lehetőségét. Információink szerint az összes többi vajdasági karon lehetőség van a magyar nyelvű felvételi vizsgázásra – áll a VaMaDiSz június 10-ei sajtóközleményében.

A VaMaDisz pereskedése a Jogi Karral hosszabb keletű, mint ahogy a közleményből kitűnik. A diákszervezet – „a partnereivel együttműködve” – a pert még 2015. december 2-án indította a Jogi Kar ellen, „amiért elutasítja, hogy az érvényes tartományi határozat ellenére magyar nyelven is megszervezze a felvételi vizsgát. A diákszövetség diszkriminációra hivatkozott, s követelte a vizsgák magyar nyelven történő lebonyolítását a jövőben”.

A magyar diákok hátrányos megkülönböztetése valójában 2012-től tart és most az erről szóló per „elölről kezdődik” Az Magyar Nemzeti Tanács (MNT) ugyanis még 2012. augusztus 14-én záradékban kérte fel az Újvidéki Egyetem rektorát, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának dékánját és egyetemi tanácsát, hogy „a második iratkozási körben biztosítsa a felvételi vizsga megismételt megszervezését magyar nyelven, történelemből, valamint magyar nyelvből és irodalomból, a 2001-től fogva fennálló gyakorlatnak megfelelően, azok számára is, akik részére ez az első körben nem volt biztosított”. A záradékot, persze, figyelembe sem vették.

Jellemző, hogy a per egész ide alatt Pásztor István (2012. június 21. óta) a Tartományi Képviselőház elnöke, Nyilas Mihály (2014-től) a Tartományi Kormány alelnöke és tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár (most igazságügyi államtitkár), Hajnal Jenő pedig 2014-től az MNT elnöke.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) e három kiemelkedő tisztségviselője – akik állítólag az itteni magyar közösség érdekeit képviselik – semmit nem tett annak érdekében, hogy megszűnjön a magyar diákok diszkriminációja! Pedig ez a hivatali és a közösség iránti kötelességük lett volna. Lehetőségük is adódott erre. Hagyták, hogy a VaMaDisz sikertelenül pereskedjen, nem követelték a hatályos jogszabályok érvényesítését.

A lovas Pásztor, például, ezt a problémát szóvá tehette volna, amikor az autokrata barátjával, Aleksandar Vučić szerb elnökkel tárgyalt. Nyilasnak követelni kellett volna a Tartományi Képviselőház 2013. április 25-én hozott határozatának a felvételi vizsgák anyanyelven való megszervezéséről és a 2015. április 8-án e témakörben – az előzőt felváltó – határozatának az alkalmazását a tartomány által alapított intézményekre vonatkozóan. Az utóbbi határozat 2. szakasza világosan kimondja:

„Az egyetemi intézmény köteles a jelentkezőknek lehetővé tenni a nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi nyelven való felvételizést, azzal a feltétellel, hogy egy olyan nyelvről van szó, amely Vajdaság Autonóm Tartomány területén lévő önkormányzatban hivatalos használatban van.” (A magyar nyelv pedig közismerten e nyelvek közé tartozik.)

Hajnal Jenőnek eszébe nem jutott, hogy érvényt szerezzen az (MNT) 2012. augusztus 14-ei záradékának, de az sem, hogy június 9-én a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) székházában, amikor fogadta Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős minisztert, felvesse az anyanyelvi felvételizés elutasítását az újvidéki Jogi Karon! A találkozóról készült sajtójelentésekből ugyanis erre lehet következtetni. Kit is képviselnek, mit is képviselnek ezek az elvtársak?

Azon viszont siránkoztak, például az MNT apparátusa által készített hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiájának 2021–2026. évi tervezetében, hogy „a magyar nyelv közigazgatási és bírósági eljárásokban történő használatának a legnagyobb gátja a megfelelő, magyarul kiválóan tudó szakemberek hiánya” (3.3.1.4./23. o.).

Ennek ellenére, a VMSZ hivatalos lapja, a Magyar Szó, június 19-én, több mint fél oldalas alákérdezős interjúban népszerűsíti (nem első alkalommal) Nyilas Mihályt, aki – a józan ész és az erkölcs ellenére – nem átalkodik arról nyilatkozni, hogy „megmaradásunk egyik alappillére a magyar jogászok jelenléte a köz- és a magánszférában”. Miközben – Pásztorral és Hajnallal együtt – az utóbbi évtizedben semmit nem tett, hogy legyenek magyar jogászok. A jól fizetett elvtársak még az anyanyelvi felvételezés problémáját sem voltak képesek megoldani! Ha csak egy pici önérzetük is lenne, már csak ez miatt is távoznának a politikából és a közéletből!

Június 18-án tisztújítás volt a VaMaDiSz-ben. A VMSZ által „támogatott” Sóti Attila helyett, aki 2014 óta töltötte be a VaMaDiSz elnöki posztját, Bóka Olivér, a VMSZ „politikusa” lett a szervezet új vezetője. A Pannon RTV információja szerint, a „VaMaDiSz folytatni fogja a harcot ebben az ügyben, Bóka Olivér vezetésével”. Vagyis: „Cseberből vederbe”.

A küzdelmet, természetesen, nem szabad feladni, de vajon meddig fog tartani a VaMaDiSz és a Jogi Kar pere? Ki fog addig az újvidéki Jogi Karra iratkozni?

A VaMaDiSz a sajtóközleményében azt javasolja „azoknak a fiataloknak, akik a jogi pálya iránt érdeklődnek”, hogy „válasszanak olyan jogtudományi felsőoktatási intézményt Vajdaságban, ahol a gondolkodás és mentalitás kisebbségbarát”. Más szóval, a magyar diákok ne iratkozzanak az újvidéki Jogi Karra. A diákszervezet ezzel valójában nemcsak elfogadja, de segíti is a diszkriminációt!? Érti ezt valaki?

A VaMaDiSz pere a Jogi Karral nem csak az említett elvtársak, de Szerbia szégyene is, hogy a 21. században az őshonos magyarokat nemzeti alapon hátrányosan megkülönböztetik! Újvidéken, Európa 2022. évi kulturális fővárosában!

 

2021. június 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább