2023. május 31. Szerda
Ma Angéla, Petronella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

(Meg)marad, vagy nem?

Mi lesz veled Zentai Közkórház? (2.)

Bozóki Antal
Bozóki Antal
(Meg)marad, vagy nem?
VMDK: elfogadhatatlan az egészségügyi rendszer központosítása (Fotó VRTV)

„Érthetetlen, miért hagyják szó nélkül az adai és magyarkanizsai önkormányzat vezetői az egészségügyi intézmények fejlesztési tervének rájuk vonatkozó részét. Hogy tehetik meg, hogy egy ilyen átszervezéshez hozzá sem szólnak?”A kérdésre az lehetne a válasz, hogy Magyarkanizsa község polgármestere Fejsztámer Róbert, aki 2006 óta tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek, Ada község polgármestere pedig Bilicki Zoltán, aki 2016. december 22-én tagja lett a Szerb Haladó Pártnak (SNS), hogy „szorosabbra fűzzék az együttműködést a tartományi és a köztársasági szervekkel”. Érthető? Akad-e egyáltalán valaki a Vajdasági Magyar Szövetségből, aki Csonka többi kérdését megválaszolja? Bozóki Antal:

Szerbiában nem csak a kisebbségi jogok csökkentésével, „visszavágásával” van gond, hanem az intézmények fokozatos leépítésével is.

Az utóbbira a legújabb példa a Zentai Közkórháznak a Nagykikindai Egészségügyi Központba való beolvasztásának javaslata.

A szerbiai egészségügyi rendszer központosításáról szóló fejlesztési terv megvalósításával „2035-re a Vajdaságban működő 93 önálló egészségügyi intézmény 22-re csökkenne”.

A Magyar Szó c. (párt)újság február 27-én két teljes oldalon foglalkozott a Zentai Közkórház tervezett beolvasztásával.

A lap a 6-7. oldalon közli dr. Úri Emese, a VMSZ szerbiai parlamenti képviselője, a zombori Egészségház igazgatónője, dr. Bagi Bojan, a VMSZ tartományi képviselője, a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének (VMOFE) elnöke, dr. Csáki Beáta a Zentai közkórház igazgatója, dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója, dr. Gyólay Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója és dr. Illés Csilla, a topolyai dr. Hadzsi János Egészségház igazgatónője „ellenérveit” a Zentai Kórháznak a Nagykikindai Egészségügyi Központba való beolvasztásával kapcsolatosan.

Azt, hogy a délvidéki/vajdasági magyar közösség számára milyen nagy horderejű eseményről van szó, igazolják dr. Csáki Beáta szavai is: „A zentai kórház mintegy százezer polgár életére van hatással, öt község lakosa gravitál oda. Nagyon fontos, hogy Zentán a betegek magyarul, az anyanyelvükön el tudják mondani panaszaikat.” – Folyamatosan újítunk, fejlesztünk. Ez a jövő, nem a leépítés – mondta egyebek mellett az igazgatónő.

A többi nyilatkozó is „az ésszerűsítés helyett a fejlesztés” mellett foglalt állást. Dr. Úri Emese az egészségügyi Intézmények Kamarájának február 26-i ülése után azt nyilatkozta: „a pillanatnyi állapot az: kicsi az esély arra, hogy a zentai kórházat leépítik”. Tehát, nem azt, hogy a zentai kórházat nem építik le, hanem hogy „kicsi az esély” a leépítésére! Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy ez a lehetőség továbbra is fennáll!

A lap ugyanebben a számában (a 7. oldalon) kivonatosan közli a VMOFE állásfoglalását is, miszerint „elfogadhatatlan a Kanizsai, az Adai és a Zentai Egészségház összevonása, valamint a Zentai Közkórház Kikindai Egészségügyi Központba való beolvasztása”.

Még ugyanazon a napon, vagyis február 27-én, Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Magyarázatot várunk a kisebbségi kormánypárttól címmel, foglalta össze a zentai kórházzal kapcsolatos eseményeket és közölte álláspontjait:

1. Vickó Ferenc a VMSZ egészségügyi államtitkára. Teljes mértékben részt vett és kiállt a szerb kormány egészségügyi reformja mellett, propagálja & védi a szerb kormány famózus reformtervezetét (Masterplan).

2. A Délhír megírja, hogy ezzel a reformmal leépítenek számos vajdmagyar érdekeltségű egészségügyi intézményt. Többek között a Zentai Közkórházat is. 

3. Ezt a hírt először tagadják, majd J. A. (VMSZ) zentai kulturális & oktatási tanácstag!? (hol volt az egészségügyi?!?) elismeri és bizonygatja a polgároknak a kórház megmaradását.

4. Dr. Bagi Bojan (VMSZ) a Vajdasági Magyar Orvosok & Fogorvosok Egyesületének elnöke tiltakozó levelet ad ki (saját pártja & államtitkára és koalíciós partnere ellen!?), majd közlik kicserélték az egészségügyi stratégia erre vonatkozó részét (hiszem, ha látom!, a minisztérium honlapján még a régi változat van fent).

5.  A kisebbségi kormánypárt csúcsvezetője P. I. egész idő alatt feltűnően csendben van.

6.  Válaszokat követelünk a következőkre:

– Ha ott a „magyar” államtitkár (és olyan nagy a befolyásuk „ott ahol a döntéseket hozzák”) hogyan lehetséges, hogy egy ilyen stratégia, amely sérti a vajdmagyar közösség érdekeit egyáltalán megjelenjen?

– Miért akarták elhallgatni az emberek előtt mi van készülőben?

– Hogyan lehetséges, hogy a bal kéz nem tudja, mit csinál a jobb kéz, és nekimennek egymásnak?

– Miért nem a kisebbségi kormánypárt csúcsvezetősége szólalt meg (vagy a 9 köztársasági népképviselője) hanem a rangsorban alacsony szinten lévő aparátcsikok & „civilszervezetek” szájába adják a „tiltakozó” felszólalásokat?

– Nem-e újabb szemfényvesztésnek vagyunk a tanúi? Kitalálunk egy nem létező problémát, majd megjelenünk „megmentőknek”?

– Ha a Zentai Közkórház meg is menekül, mi a garancia arra, hogy a többi vajdmagyar érdekeltségű egészségügyi intézményt nem sorvasztják el? Különösen a kisebb településeken?

– Kinek az érdekeit képviselitek ti ottan!?

Csonka Áron, március 1-jén, az adai egészségház előtt, sajtótájékoztatón ismertette a párt meglátásait az egészségügyi ellátás szerbiai intézményhálózatának tervezetéről.

– A vajdasági magyarságot érzékenyen érinti ez a tervezet, mert számos olyan egészségügyi intézmény összevonását irányozza elő, amelyben érdekeltek vagyunk. A tervezet a Zentai Közkórház mellett a topolyait is leépítené, amelynek azután Szabadka lenne a központja, ahogyan a zentainak Nagykikinda – mondta.

A VMDK elnöke szerint „a zentai kórház leépítésével sok munkahelyet megszüntetnének, így a regionális központból egy másodrangú, alapfeladatokat ellátó intézmény válna, ami elfogadhatatlan. Hangsúlyozta, hogy nem elég Zentára fókuszálni, hanem azt is meg kell akadályozni, hogy Ada és Magyarkanizsa egészségházai Nagykikindának legyenek alárendelve. Mint elmondta, az elmúlt években mindkét önkormányzat komoly pénzeszközöket fektetett egészségügyi intézményeibe, modern eszközökkel szerelte fel őket, és ezt nem szabad veszni hagyni. Emlékeztetett arra, hogy a körzeti beosztás ebben az esetben sem életképes, és semmi értelme sincs annak, hogy ez a három község az Észak-bánáti körzethez tartozik”.

A Magyar Szó a sajtókonferenciáról a 12. oldalon tájékoztatott, nem pedig a 6-7 oldalon, ahol a zentai kórházzal kapcsolatos nyilatkozatokat és a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének álláspontjait közölte.

Csak a Szabad Magyar Szóból értesülhettünk, hogy Csonka ezt is mondta: „Érthetetlen, miért hagyják szó nélkül az adai és magyarkanizsai önkormányzat vezetői az egészségügyi intézmények fejlesztési tervének rájuk vonatkozó részét. Hogy tehetik meg, hogy egy ilyen átszervezéshez hozzá sem szólnak?”

A kérdésre az lehetne a válasz, hogy Magyarkanizsa község polgármestere Fejsztámer Róbert, aki 2006 óta tagja a Vajdasági Magyar Szövetségnek, Ada község polgármestere pedig Bilicki Zoltán, aki 2016. december 22-én tagja lett a Szerb Haladó Pártnak (SNS), hogy „szorosabbra fűzzék az együttműködést a tartományi és a köztársasági szervekkel”. Érthető?

Akad-e egyáltalán valaki a Vajdasági Magyar Szövetségből, aki Csonka többi kérdését megválaszolja?

 

2021. március 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább

Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Feltételezem, hogy egymás megismerése valójában a különbségek feltárásával is jár. Jelenleg egymás ismerete egyoldalú.  Hála a >

Tovább

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a >

Tovább