2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán megtapasztalja, milyen az, amikor egyedül van, mint az ujja

Orbán megtapasztalja, milyen az, amikor egyedül van, mint az ujja

Az EPP-ben Orbán mögé a végén már csak Janša és Kurz sorakozott fel, de ezek után ők is kétszer megfontolják, hogy mit csinálnak. Marad a lengyel erős ember, a másik kívülálló. A két vezető novemberben lepaktált, hogy nem hagyja magát a jogállam és a szubvenciók ügyében, de ez csak pár napig tartott. Utána a lengyeleknek fontosabb volt a nemzeti érdek, mint a vazallusi hűség. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

A vezető német konzervatív lap úgy látja, hogy erősen a magány felé navigálta magát Orbán Viktor az európai politikában, amikor úgy döntött, hogy kiválik a néppárti képviselőcsoportból. A kereszténydemokraták persze éveken képtelenek voltak zöld ágra vergődni vele, bár most már a frakcióban is felfüggesztették volna tagságát. De a miniszterelnök véget vetett a szomorújátéknak. Az EPP-t még nem hagyta ott, csakhogy minden az elválásra utal, most már csak az kell hozzá, hogy a tagállamok képviselői, a járványtól függően, várhatóan júniusban személyesen is összejöjjenek.

A szövetség vesztett ugyan 12 törvényhozót, cserében viszont egyértelművé tette, hogy irányvonala kereszténydemokrata és Európa-barát. Míg Orbán kurzusa a nacionalizmus, a jobboldali populizmus és az illiberális demokrácia nyers egyvelegét jelenti. Ily módon azonban tehertétellé vált a Néppárt számára, főként miután élesen támadta annak vezetőit, Junckertől, Weberig. A szakítás elkerülhetetlenné vált.

Ám egy olyasvalaki, mint a kormányfő, nem várja be, hogy kihajítsák, viszont ily módon afelé halad, hogy teljesen magára maradjon. A pártok egyrészt hozzák a többséget az európai törvényekhez, másrészt pedig befolyásolják az állam- és kormányfők döntéseit. Pl. egyeztetnek minden Európai Tanács-ülés előtt. Orbán ebből sokáig rengeteget profitált, továbbá élvezte a partnerek védelmét, miközben odahaza számolta fel a jogállamot. Egyben bőségesen részesült a brüsszeli pénzekből, amelyekből azután kiadós részt juttatott mindenféle családtagnak és havernak.

Ennek azonban alighanem vége. Hogy ez mivel jár, azt megtudhatja Kaczynskitől, aki nem tagja egyik nagy frakciónak sem. Már csak ezért is jóval korábban elővették Lengyelországot a jogállam miatt, mint a magyarokat, pedig a PiS csak hat éve van hatalmon. És immár egyáltalán nem biztos, hogy a jogállami mechanizmust csak Varsó ellen vetik be.

Az EPP-ben Orbán mögé a végén már csak Janša és Kurz sorakozott fel, de ezek után ők is kétszer megfontolják, hogy mit csinálnak. Marad a lengyel erős ember, a másik kívülálló. A két vezető novemberben lepaktált, hogy nem hagyja magát a jogállam és a szubvenciók ügyében, de ez csak pár napig tartott. Utána a lengyeleknek fontosabb volt a nemzeti érdek, mint a vazallusi hűség. Orbán várhatóan egyre gyakrabban tapasztalja meg a jövőben, milyen az, amikor egyedül van, mint az ujja.

 

Spiegel

 

Az olyan összeesküvés elméletek, mint a Soros-terv, vagy az orosz bűnrészesség a szmolenszki repülőszerencsétlenségben, fontos rendezőelvet jelentenek a populisták számára. Így látja ezt Anne Applebaum, amerikai történész és újságíró, akinek most jelenik meg legújabb munkája németül, „A tekintélyelvűség csábítás. Miért annyira népszerű a demokráciaellenes uralom” címmel. A legvadabb teóriák révén ugyan fel lehet osztani a társadalmat hívőkre és hitetlenekre. Azon kívül irányt mutatnak a választóknak, mert leegyszerűsítik a valóságot.

Hogy azután Kelet-Európában miért fordultak ilyen sokan szembe az új renddel, arra az elemző válasza, hogy lengyelországi tapasztalatai alapján (a férje: Sikorski volt külügyminiszter és kisebb-nagyon megszakításokkal 1988 óta él az országban) egy sor ember számára túl gyorsan voltak a változások, hiába javult háromszorosára az életszínvonal, minden visszaesés nélkül. Az érintettek mégis úgy érzik, hogy nem a remélt országot kapták, viszont elvesztek bizonyos hagyományok és értékek. Mellesleg az is bebizonyosodott, hogy bármikor visszatérhet a tekintélyelvűség.

A társadalom végletes megosztottságán úgy lehet túllépni, hogy témát kell váltani. Hagyni kell a csudába a kulturkampfot, ahogyan Biden csinálja. Nem beszél Trumpról, inkább olyan kérdéseket feszeget, amelyeket anélkül is meg lehet vitatni, hogy a két fél beverné egymás fejét. Pl. hogy miként lehet újra beindítani a gazdaságot, vagy honnan lesz oltóanyag.

Mellesleg a járvány feltárta, hogy egyes demokráciák leszerepeltek a fertőzés kezelésében, ugyanakkor bizonyos autoriter rendszerek viszonylag jól teljesítettek. Itt a hatékonyság és az számított, hogy az emberek mennyire bíznak az állami intézményekben. Ahol működött a szolidaritás, a németeknél, Dél-Koreában vagy Tajvanon, ott enyhébbek voltak a következmények. Viszont lebőgtek azok a politikusok, akik megpróbáltak tőkét kovácsolni a válságból, és igyekeztek még jobban megosztani országukat.

Oroszországra rátérve Applebaum azt hangsúlyozta, hogy Moszkva meg akarja osztani az EU-t és alá kívánja ásni a demokráciát, ez külpolitikája legfőbb célja. Bizonyítani szeretné saját nemzete számára, hogy a jogállam nem működik, csak gyűlölethez és káoszhoz vezet. Viszont nagyon fél a hazai demokratikus tömegmozgalmaktól. Tehát hogy egy nap ő is menekülni kényszerül, mint Janukovics Ukrajnából.

Arra a közbevetésre, miszerint az orosz elnöknek Európában nincsenek barátai, hiszen még a magyar kormány számára sem jelent alternatívát Brüsszellel szemben, Applebaum azt felelte, hogy a Kreml egészen másként gondolkodik. Számára az a fontos, hogy meggyengítse a demokráciát, korrupcióval, dezinformációval. Nem lehet tudni, hogy mennyire lesz sikeres, de károkat azért képes okozni.

 

Die Welt

 

A német védelmi tárca arra figyelmeztet, hogy az új orosz és a kínai katonai képességek fokozott veszélyt jelentenek a Nyugat számára. A minisztérium frissen elkészült helyzetelemzése úgy értékeli, hogy Moszkva számára mindennél fontosabb a NATO destabilizálása és meggyengítése. Ennek érdekében eszköznek tekinti a hadsereget is.

Katonai erejét tekintve Peking már messze lehagyta az oroszokat. Neki az a fő törekvése, hogy bebiztosítsa a gazdaság fejlődését, illetve hogy a nemzetközi viszonyok az ő érdekeinek megfelelően alakuljanak. Ezért ad el pl. annyi fegyvert külföldön, valamint köt ilyen sok katonai együttműködési szerződést.

A Selyemút-stratégia szintén a kínai befolyás világméretű kiszélesítését szolgálja. Fontos eszköz ehhez a digitalizálás támogatása, hogy az ország hosszabb távon uralmi pozícióba kerüljön ezen a téren.

Ugyanakkor mindkét hatalom igen gazdaságosan fejleszti katonai hatalmát. A londoni Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete szerint az oroszok és a kínaiak csupán harmadannyit költenek a védelemre, mint az USA.

 

2021. március 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább