2024. március 2. szombat
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül?”

Szerbiába lehet utazni, Magyarországra feltételekkel

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül?”

Nagyon úgy néz ki, hogy Pásztor István Facebook bejegyzései a politikai marketinget (aminek mindkét elnök a nagymestere), a VMSZ népszerűsítési és szavazatszerzési politikáját, s nem a magyar közösség érdekeit, hanem az ámítását szolgálják. Sokan, sajnos, ennek be is dőlnek. Nem kellene elgondolkodnia az elnök úrnak, hogy esetleg felhagy a bejegyzéseivel? Bozóki Antal:

Pásztor István „politikus” (akárcsak a fia Bálint) tegnap, azaz február 3-án délelőtt, valamivel 11 óra után, a weboldalán közölte: 

✌️ Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ.

???? A közel egy órás megbeszélésen az alábbi fontos témákat érintettük még: ⬇️

???? FEJLESZTÉSEK | A régóta várt palicsi turisztikai fejlesztésekről beszéltünk; úgy a folyamatban levőkről mint a tervezettekről. Ezen felül érintettük a vajdasági magyar sportfejlesztések témakörét is.

⚪️ KULTÚRA | Arra kértem Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni.

MIGRÁCIÓ | A határátkelés mellett az illegális migráció égető kérdése is asztalra került.

❌ Elnök úr szigorú fellépést ígért mind a migránsok, mind az utazásukat szervezők irányába, hogy fel tudjuk számolni azt az irdatlan helyzetet, amivel a határ közelében élők nap mint nap szembesülnek.

Érdekeinket képviselni és azokat érvényre juttatni csakis együttműködésben és szót értve lehetséges. ????????????????

 

A véemesz elnökének a bejegyzésből a délvidéki/vajdasági magyarok körében a legnagyobb figyelmet bizonyára a határátkelésre vonatkozó keltette.

A Facebook adatai szerint Pásztor weboldalát 2,7 ezren nézték meg, a megosztások száma 1,1 ezer, a kommentároké pedig 614.

A legtöbben köszönik „a jó hírt” és „gratulálnak” „Pásztornak, mivel ez „nagyon sokat jelent a vajdasági magyarságnak”, mármint az, hogy „éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”.

– Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül? – kérdezi az egyik (elfogult) hozzászóló. Tegyük hozzá: Éppen semmi! A Nap Pásztor után is éppúgy Keleten fog felkelni, mint eddig.

A kommentelők között vannak, akik megjegyzik: „Legyenek kedvesek Magyarország Miniszterelnökével is egyeztetni a téma kölcsönösségét illetően. Úgy örülnék, ha viszont is így működne.”

 – Ez csodálatos! Viszont hazamenni még így sem tudunk! Vagyis, aki hazamegy, nem tud visszajönni, hisz kedves anyaországunkban még mindig karanténba zárnak..., vagy mindkét irányban érvényes a szabad határátkelés? – dilemmázik egy másik kommentelő.

A két elnök fotójával kapcsolatosan pedig az egyik hozzászóló – feltehetően nem véemeszes – ezt írja: „Milyen szépek vagytok így együtt, a kritikát, azt nyomban törlik, muszáj szépet írni róluk.”

No, de lássuk, mi is ír Pásztor? Miről is szól a fáma?

– Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ – hangzik Pásztor legfontosabb bejegyzése.

Ebből azt lehetne kiérteni, hogy Pásztor minimum egyenrangú félként „tárgyalt” Vučićtyal, pedig hogy.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2020. november 15-én „koalíciós megállapodást kötött” ugyan a Szerb Haladó Párttal (SNS),[2] de ebből nagy tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy Vučić és Pásztor egyenrangú partnerek lennének.

A SNS elnökének (aki köztársági elnök is) Pásztorra, aki úgyszintén kettős (párt- és képviselőházi) elnök, csak a látszatdemokrácia miatt van szüksége, és csak addig, amíg az neki megfelel. Legyünk tisztában, Vučić csak azt fogadja el/hagyja jóvá a „partnerétől”/partnereitől, ami neki és a pártjának megfelel.

Pásztor bejegyzése, emellett, úgy van beállítva, hogy a „PCR-teszt és karanténkötelezettség megszüntetése”, valamint „a magyar-szerb határ átjárhatósága február 3-án éjféltől” a Vučićtyal folytatott „tárgyalásának” az „eredménye”.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Szerbiában elegendő, ha a két elnök – mármint Vučić és Pásztor – valamit megtárgyal és eldönt. Ez esetben a határátjárás feltételeit. Minek itt a kormány, a váltságstáb stb.?

Ez is csak megerősíti az állításokat, miszerint Szerbiában nem működnek az intézmények, nincsen jogállam. És persze, a szerb kormány kiskorúsítását is jelenti.

Ehhez azonban az is hozzátartozik az is, hogy Pásztor nem tájékoztatta teljesen és főleg helyesen a nyilvánosságot!

Február harmadikán este ugyanis – bizonyára Vučić utasítására – a Hivatalos közlöny, a 433-as szám alatt, közzétette a szerb egészségügyi miniszter utasításának kiegészítését a Szerbiába utazás korlátozásának alkalmazásártól, miszerint a polgárok mindennemű korlátozás nélküli utazását Szerbiába – Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária és Montenegró mellett – kiterjesztette Magyarországra is.

Az említett rendelet alapján ugyanis eddig csak ezeknek az országoknak a polgárai utazhattak korlátozások nélkül Szerbiába, magyarországi személyek viszont nem. Hogy miért, azt viszont máig nem tudni.

Pásztor fogalmazása arra is utal, hogy „átjárható lesz a magyar-szerb határ”. Ebből pedig azt lehetne érteni, hogy oda-vissza.

A helyzet viszont az, hogy „a határt átlépve továbbra is érvényes a 30 kilométeres korlátozás, ezt ugyanis nem a szerb, hanem a magyar fél határozta meg”.

Ide kapcsolódik, hogy az Európai Unió Tanácsa két nappal korábban (február 1-jén) az utazásra vonatkozó ajánlásokat fogadott el. Ezek szerint azoktól, akik a határmenti övezetben laknak és ingáznak munka, tanulmányok vagy családi okok miatt, nem kell kérni a PCR tesztet, se karanténra kötelezni. (Kivétel lehet, ha vörös zónából érkeznek, de akkor is a tesztek alkalmazásának arányosnak kell lennie.)

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Magyarországra vonatkozó szerbiai korlátozások megszüntetése inkább az EU ajánlásainak az eredménye, mint a két elnök „egy órás megbeszélésének!”

Miután kitudódott, hogy Szerbia csak a Magyarország polgárai iránt tart fenn korlátozásokat, az EU ajánlásai után ezek fenntartásának éppen semmilyen értelme nem volt.

 Szögezzük le: A Szerbiába utazások korlátozására vonatkozó utasításnak az egészségügyi miniszter 433-as számú módosítása szerint a magyarországi polgárok „ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül” utazhatnak Szerbiába, de a szerbiai polgárokra továbbra is „érvényes a 30 kilométeres (és 24 órás – B. A.) korlátozás”.

Ebből arra is következtetni lehet, hogy a két elnök nem egyeztetett a magyar hatóságokkal!

A Tanjug (jogilag nem létező) belgrádi hírügynökségnek, a szerb kormány illetékesei elmondták, „a Magyarország területén tartózkodó személy továbbra is Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni”.

Pásztor István „a megbeszélésen” (sic!!) – a kultúra területén – „arra kérte Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni”.

Hogy ez mit jelent, azt csak találgatni lehetne, mivel Pásztor nem tartotta szükségesnek megmagyarázni. Minek/miért szükséges „Vučić elnök” közbenjárása a „szakemberek munkába állításához” a „kulturális (helyesen: művelődési) intézményrendszerünkben”? Miről van itt szó?  Mit válaszolt erre Vučić? Nincsenek erre vonatkozó törvények?!

A Pásztorral tartott találkozó után Vučić az Instagram oldalán a  fotó mellé ezt a szöveget írta:

„Kitűnő találkozó a barátommal, Pásztor Istvánnal. Közösen megállapítottuk, hogy a történelem során a szerbek és a magyarok viszonya soha nem volt jobb, de beszélgettünk Szabadka és a környező községek számára számos fontos projektumokról is.”

Egyetlen szóval nem említette a határátlépést!

Nagyon úgy néz ki, hogy Pásztor István Facebook bejegyzései a politikai marketinget (aminek mindkét elnök a nagymestere), a VMSZ népszerűsítési és szavazatszerzési politikáját, s nem a magyar közösség érdekeit, hanem az ámítását szolgálják. Sokan, sajnos, ennek be is dőlnek.

Nem kellene elgondolkodnia az elnök úrnak, hogy esetleg felhagy a bejegyzéseivel?

 

 

2021. február 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább