2023. június 5. hétfő
Ma Fatime, Fatima, Bonifác névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül?”

Szerbiába lehet utazni, Magyarországra feltételekkel

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül?”

Nagyon úgy néz ki, hogy Pásztor István Facebook bejegyzései a politikai marketinget (aminek mindkét elnök a nagymestere), a VMSZ népszerűsítési és szavazatszerzési politikáját, s nem a magyar közösség érdekeit, hanem az ámítását szolgálják. Sokan, sajnos, ennek be is dőlnek. Nem kellene elgondolkodnia az elnök úrnak, hogy esetleg felhagy a bejegyzéseivel? Bozóki Antal:

Pásztor István „politikus” (akárcsak a fia Bálint) tegnap, azaz február 3-án délelőtt, valamivel 11 óra után, a weboldalán közölte: 

✌️ Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ.

???? A közel egy órás megbeszélésen az alábbi fontos témákat érintettük még: ⬇️

???? FEJLESZTÉSEK | A régóta várt palicsi turisztikai fejlesztésekről beszéltünk; úgy a folyamatban levőkről mint a tervezettekről. Ezen felül érintettük a vajdasági magyar sportfejlesztések témakörét is.

⚪️ KULTÚRA | Arra kértem Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni.

MIGRÁCIÓ | A határátkelés mellett az illegális migráció égető kérdése is asztalra került.

❌ Elnök úr szigorú fellépést ígért mind a migránsok, mind az utazásukat szervezők irányába, hogy fel tudjuk számolni azt az irdatlan helyzetet, amivel a határ közelében élők nap mint nap szembesülnek.

Érdekeinket képviselni és azokat érvényre juttatni csakis együttműködésben és szót értve lehetséges. ????????????????

 

A véemesz elnökének a bejegyzésből a délvidéki/vajdasági magyarok körében a legnagyobb figyelmet bizonyára a határátkelésre vonatkozó keltette.

A Facebook adatai szerint Pásztor weboldalát 2,7 ezren nézték meg, a megosztások száma 1,1 ezer, a kommentároké pedig 614.

A legtöbben köszönik „a jó hírt” és „gratulálnak” „Pásztornak, mivel ez „nagyon sokat jelent a vajdasági magyarságnak”, mármint az, hogy „éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ”.

– Pásztor úr mi volna velünk maga nélkül? – kérdezi az egyik (elfogult) hozzászóló. Tegyük hozzá: Éppen semmi! A Nap Pásztor után is éppúgy Keleten fog felkelni, mint eddig.

A kommentelők között vannak, akik megjegyzik: „Legyenek kedvesek Magyarország Miniszterelnökével is egyeztetni a téma kölcsönösségét illetően. Úgy örülnék, ha viszont is így működne.”

 – Ez csodálatos! Viszont hazamenni még így sem tudunk! Vagyis, aki hazamegy, nem tud visszajönni, hisz kedves anyaországunkban még mindig karanténba zárnak..., vagy mindkét irányban érvényes a szabad határátkelés? – dilemmázik egy másik kommentelő.

A két elnök fotójával kapcsolatosan pedig az egyik hozzászóló – feltehetően nem véemeszes – ezt írja: „Milyen szépek vagytok így együtt, a kritikát, azt nyomban törlik, muszáj szépet írni róluk.”

No, de lássuk, mi is ír Pásztor? Miről is szól a fáma?

– Ma reggel Aleksandar Vučić köztársasági elnök úrral tárgyaltam, melynek eredményeként ma éjféltől ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül lesz átjárható a magyar-szerb határ – hangzik Pásztor legfontosabb bejegyzése.

Ebből azt lehetne kiérteni, hogy Pásztor minimum egyenrangú félként „tárgyalt” Vučićtyal, pedig hogy.

A Vajdasági Magyar Szövetség 2020. november 15-én „koalíciós megállapodást kötött” ugyan a Szerb Haladó Párttal (SNS),[2] de ebből nagy tévedés lenne azt a következtetést levonni, hogy Vučić és Pásztor egyenrangú partnerek lennének.

A SNS elnökének (aki köztársági elnök is) Pásztorra, aki úgyszintén kettős (párt- és képviselőházi) elnök, csak a látszatdemokrácia miatt van szüksége, és csak addig, amíg az neki megfelel. Legyünk tisztában, Vučić csak azt fogadja el/hagyja jóvá a „partnerétől”/partnereitől, ami neki és a pártjának megfelel.

Pásztor bejegyzése, emellett, úgy van beállítva, hogy a „PCR-teszt és karanténkötelezettség megszüntetése”, valamint „a magyar-szerb határ átjárhatósága február 3-án éjféltől” a Vučićtyal folytatott „tárgyalásának” az „eredménye”.

Ezt úgy is lehet értelmezni, hogy Szerbiában elegendő, ha a két elnök – mármint Vučić és Pásztor – valamit megtárgyal és eldönt. Ez esetben a határátjárás feltételeit. Minek itt a kormány, a váltságstáb stb.?

Ez is csak megerősíti az állításokat, miszerint Szerbiában nem működnek az intézmények, nincsen jogállam. És persze, a szerb kormány kiskorúsítását is jelenti.

Ehhez azonban az is hozzátartozik az is, hogy Pásztor nem tájékoztatta teljesen és főleg helyesen a nyilvánosságot!

Február harmadikán este ugyanis – bizonyára Vučić utasítására – a Hivatalos közlöny, a 433-as szám alatt, közzétette a szerb egészségügyi miniszter utasításának kiegészítését a Szerbiába utazás korlátozásának alkalmazásártól, miszerint a polgárok mindennemű korlátozás nélküli utazását Szerbiába – Észak-Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária és Montenegró mellett – kiterjesztette Magyarországra is.

Az említett rendelet alapján ugyanis eddig csak ezeknek az országoknak a polgárai utazhattak korlátozások nélkül Szerbiába, magyarországi személyek viszont nem. Hogy miért, azt viszont máig nem tudni.

Pásztor fogalmazása arra is utal, hogy „átjárható lesz a magyar-szerb határ”. Ebből pedig azt lehetne érteni, hogy oda-vissza.

A helyzet viszont az, hogy „a határt átlépve továbbra is érvényes a 30 kilométeres korlátozás, ezt ugyanis nem a szerb, hanem a magyar fél határozta meg”.

Ide kapcsolódik, hogy az Európai Unió Tanácsa két nappal korábban (február 1-jén) az utazásra vonatkozó ajánlásokat fogadott el. Ezek szerint azoktól, akik a határmenti övezetben laknak és ingáznak munka, tanulmányok vagy családi okok miatt, nem kell kérni a PCR tesztet, se karanténra kötelezni. (Kivétel lehet, ha vörös zónából érkeznek, de akkor is a tesztek alkalmazásának arányosnak kell lennie.)

Ebből arra lehet következtetni, hogy a Magyarországra vonatkozó szerbiai korlátozások megszüntetése inkább az EU ajánlásainak az eredménye, mint a két elnök „egy órás megbeszélésének!”

Miután kitudódott, hogy Szerbia csak a Magyarország polgárai iránt tart fenn korlátozásokat, az EU ajánlásai után ezek fenntartásának éppen semmilyen értelme nem volt.

 Szögezzük le: A Szerbiába utazások korlátozására vonatkozó utasításnak az egészségügyi miniszter 433-as számú módosítása szerint a magyarországi polgárok „ismét PCR-teszt és karanténkötelezettség nélkül” utazhatnak Szerbiába, de a szerbiai polgárokra továbbra is „érvényes a 30 kilométeres (és 24 órás – B. A.) korlátozás”.

Ebből arra is következtetni lehet, hogy a két elnök nem egyeztetett a magyar hatóságokkal!

A Tanjug (jogilag nem létező) belgrádi hírügynökségnek, a szerb kormány illetékesei elmondták, „a Magyarország területén tartózkodó személy továbbra is Magyarország területének az államhatárvonaltól számított 30 kilométeres sávján belül köteles tartózkodni, és köteles Magyarország területét a belépést követő 24 órán belül elhagyni”.

Pásztor István „a megbeszélésen” (sic!!) – a kultúra területén – „arra kérte Vučić elnököt, hogy segítsen annak a több tíz szakembernek a munkába állításában, akik a kulturális intézményrendszerünkben fognak fontos feladatokat ellátni”.

Hogy ez mit jelent, azt csak találgatni lehetne, mivel Pásztor nem tartotta szükségesnek megmagyarázni. Minek/miért szükséges „Vučić elnök” közbenjárása a „szakemberek munkába állításához” a „kulturális (helyesen: művelődési) intézményrendszerünkben”? Miről van itt szó?  Mit válaszolt erre Vučić? Nincsenek erre vonatkozó törvények?!

A Pásztorral tartott találkozó után Vučić az Instagram oldalán a  fotó mellé ezt a szöveget írta:

„Kitűnő találkozó a barátommal, Pásztor Istvánnal. Közösen megállapítottuk, hogy a történelem során a szerbek és a magyarok viszonya soha nem volt jobb, de beszélgettünk Szabadka és a környező községek számára számos fontos projektumokról is.”

Egyetlen szóval nem említette a határátlépést!

Nagyon úgy néz ki, hogy Pásztor István Facebook bejegyzései a politikai marketinget (aminek mindkét elnök a nagymestere), a VMSZ népszerűsítési és szavazatszerzési politikáját, s nem a magyar közösség érdekeit, hanem az ámítását szolgálják. Sokan, sajnos, ennek be is dőlnek.

Nem kellene elgondolkodnia az elnök úrnak, hogy esetleg felhagy a bejegyzéseivel?

 

 

2021. február 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A bársonyos forradalmat követte a bársonyos tekintélyelvűség

Mi történik? Furcsa módon erre éppen Illyés Gyula ad útbaigazítást. Alighogy megérkeztem Budapestre kezembe került Illyés >

Tovább

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább