2023. november 30. csütörtök
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Emlékszem még azokra az időkre”…

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Emlékszem még azokra az időkre”…

A VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés aláírására ismereteim szerint mindmáig nem került sor, vagyis akkor fog megtörténni, amikor és amilyen tartalommal az Vučićnak megfelel! Pásztornak ugyanis nem az a fontos, kit és miért, milyen politikát támogat, és hogy ez a magyar közösségnek érdeke-e vagy sem, hanem hogy saját magának megszerezte Vučić támogatását a tartományi képviselőház elnöki posztjához, a véemesznek pedig néhány jól fizetett pozíciót kapjon. Ez lenne a „magyar érdekképviselet”? Bozóki Antal:

Október 23. – november 9.

Melyik „jövő hét folyamán”?

– Akármennyire is nehéz időket élünk, sikeresek leszünk választási vállalásaink megvalósításában!

Ma délelőtt Aleksandar Vučić elnök úrral egyeztettem Belgrádban. A tárgyalás baráti légkörben és a kölcsönös tisztelet jegyében zajlott.

Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az Szerb Haladó Párt (SNS) is készen áll az együttműködés folytatására.

A koalíciós megállapodások aláírására a jövő hét folyamán kerül sor – írta október 23-án Facebook bejegyzésében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Tartományi Képviselőház elnöke.

– Kiváló megbeszélés Szerbia jövőjéről és a szerb-magyar viszonyokról barátommal, Pásztor Istvánnal – írta a szerb elnök hivatalos Instagram-profilján, a Pásztorral való találkozóról közölt kép mellett.

Pásztor és Vučić július 15-én, ugyancsak Belgrádban, folytatott (adok-kapok) „konzultációt” az új kormány megalakításáról.

– A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek, részt vállal a végrehajtó hatalomban, több minisztériumban is, államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemmel fogja adni a parlament elkövetkező négy évében is az elnököt, és a VMSZ részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is. Az elkövetkező 10 napban, két hétben kerül folytatásra ez a beszélgetés, és akkor sokkal több konkrétumra is fényt tudunk vetni. A következő napokban el fogjuk juttatni a koalíciós megállapodást (talán Vučićnak – B. A.), amely az elkövetkező négy év vonatkozásában a politikai jellegű célkitűzéseket fogja tartalmazni – nyilatkozta akkor Pásztor István.

Időközben (október 28-án) megalakult Ana Brnabić második, haladó párti kormánya, amit a VMSZ minden feltétel nélkül, támogatott, csakúgy, mint  Ivica Dačić eddigi külügyminiszter parlamenti elnökké választását.

A VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés aláírására ismereteim szerint mindmáig nem került sor, vagyis akkor fog megtörténni, amikor és amilyen tartalommal az Vučićnak megfelel! Pásztornak ugyanis nem az a fontos, kit és miért, milyen politikát támogat, és hogy ez a magyar közösségnek érdeke-e vagy sem, hanem hogy saját magának megszerezte Vučić támogatását a tartományi képviselőház elnöki posztjához, a véemesznek pedig néhány jól fizetett pozíciót kapjon. Ez lenne a „magyar érdekképviselet”?

Október 26.

„A vajdaságiak kormányzati részvétele”?

Magyarország üdvözli a vajdaságiak kormányzati részvételét címmel tudósít az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 26-ai belgrádi látogatásáról.

– Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen – fűzte hozzá Szijjártó.

Az MTI írásának a címe megtévesztő: Anna Brnabić második haladó párti „kormányzatában” ugyanis nem a „vajdaságiak” vesznek részt, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség – amit még Vučić Magyarjai Szövetségének (VMSZ) is neveznek – megbízható káderei. A „vajdaságiakat”, mégsem lehet a véemesszel kiegyenlíteni. Ezt a magyar közszolgálati hírügynökség tudósítójának mégiscsak illene tudni. 

Szijjártó véleménye is – miszerint „magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó” – enyhén szólva vitatható. Azt is pontosítani kellene, hogy a VMSZ csak a tartományban részese a „kormányzó koalíciónak”, köztársasági szinten a VMSZ a végrehajtó hatalomban csak államtitkári szinten vesz részt, ami mégiscsak lényeges különbség. 

Az Államigazgatási törvény 24. szakasza szerint „a minisztériumnak lehet egy vagy több államtitkára, akik munkájukért a miniszternek és a kormánynak tartoznak felelősséggel. Az államtitkár a minisztertől kapott meghatalmazása keretében segít a miniszternek. […] Az államtitkár tisztségviselő, a miniszter javaslatára a kormány helyezi tisztségébe és menti fel, tisztsége pedig a miniszter tisztségének megszűntekor megszűnik.”

A rendelkezésből is jól látható, hogy az államtitkár nem tagja a kormánynak, viszont jól fizetett közigazgatási tisztségviselő, magyarán hivatalnok, aki köteles mindenben a minisztertől kapott utasítások szerint eljárni. Véleménye lehet ugyan bármiről, de a miniszter dönt, a politikába úgyszólván semmilyen beleszólása, döntéshozatali joga pedig végképp nincsen. Ezért a véemeszes államtitkárokhoz mégsem kellene olyan ígéreteket fűzni, amelyek teljesítésére nem képesek, még ha lenne is ilyen szándékuk. A jámbor nyilvánosságot pedig félretájékoztatni.

Külön vita tárgyát képezhetné, hogy a magyaroknak egyáltalán miért kell részt venni a Vučić féle „kormányzatban”, és hogy ennek milyen negatív következményei lesznek a közösségre nézve az önkényuralmi rendszer bukása után!

November 4.

„Emlékszem még azokra az időkre”…

– Emlékszem még azokra az időkre, amikor minden magyar párt, civil szervezet kapott meghívót a megemlékezésekre. Fel is szólalhatott. Egy pár éve már nem küldenek meghívót, csak a VMSZ koszorúz, „emlékszik” meg az 1944-45-ben kivégzett ártatlan magyarokra. Miért kell ebből is párt propagandát csinálni? Miért kell még a halottakat is megosztani és az emléküket kisajátítani? Milyen jogon gyúrják össze az ártatlan magyar áldozatokat a szerb királyi hadsereg (csetnikek) tagjaival, valamint a kommunizmus többi áldozatával? Ezt is be kell áldozni a koalíciós partner „érzékenysége” miatt? Már semmi becsület, tartás sem maradt bennetek? – kérdezte Csonka Áron jegyzetében a Facebookon.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elnökének jegyzete – amint a szövegből is kitűnik – az 1944-45-ben kivégzett ártatlan magyarokra való legutóbbi emlékezésekkel kapcsolatosan íródott.

Szabadkán például a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Újvidéken, a Futaki úti katonai temetőben a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) tisztségviselői emlékeztek meg a hetvenöt évvel ezelőtti tragikus eseményekről. Temerinben a VMSZ és a VMDP, Járekon (Tiszaistvánfalván) ismét ez a két (szövetséges) párt, valamint az Első Helyi Közösség képviselői helyzetek el koszorút a fakeresztnél és az emléktáblánál. Ez is a VMSZ kiszorítósdijának a része lenne?

Csonka Áron „emlékszik még azokra az időkre, amikor minden magyar párt, civil szervezet kapott meghívót a megemlékezésekre”. A kérdésre, hogy a mostani megemlékezés miért sikeredett kétpártira, csak a szervezők tudnának választ adni, mint ahogy Csonka többi kérdésére is.

Azt a kérdést is fel lehet azonban vetni, hogy az ilyen eseményekre vajon várni kell-e a „meghívót”?  Miért nem került sor kapcsolatfelvételre a szervezőkkel és a többi párttal? Már ilyen szinten sem létezik a magyar pártok közötti kontaktus?

Ternovácz István, a (domináns véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának szavai szerint, az MNT képviselői „tiszteletüket tették ezeken a megemlékezéseken, ahány emberük van igyekeztek mindenhova eljutni, mindenütt fejet hajtani, koszorút elhelyezni és emlékeztetni arra, hogy mindaz, ami akkor megtörtént, ne ismétlődjön meg”.

Ez egy új gyakorlat kezdetét is jelenthetné, miszerint a (majdani) többpárti MNT lehetne a központi megemlékezések szervezője, vagyis átvehetné a magyar pártok eddigi megemlékezésekkel kapcsolatos szerepét.

 

2020. november 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább

A szabadság egyféle vákuumban él

Nem tudom ezt mással magyarázni, mint azzal, hogy a társadalom hangosabb része kemény rendszerpárti, a másik, >

Tovább