2023. január 31. kedd
Ma Marcella, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Emlékszem még azokra az időkre”…

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Emlékszem még azokra az időkre”…

A VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés aláírására ismereteim szerint mindmáig nem került sor, vagyis akkor fog megtörténni, amikor és amilyen tartalommal az Vučićnak megfelel! Pásztornak ugyanis nem az a fontos, kit és miért, milyen politikát támogat, és hogy ez a magyar közösségnek érdeke-e vagy sem, hanem hogy saját magának megszerezte Vučić támogatását a tartományi képviselőház elnöki posztjához, a véemesznek pedig néhány jól fizetett pozíciót kapjon. Ez lenne a „magyar érdekképviselet”? Bozóki Antal:

Október 23. – november 9.

Melyik „jövő hét folyamán”?

– Akármennyire is nehéz időket élünk, sikeresek leszünk választási vállalásaink megvalósításában!

Ma délelőtt Aleksandar Vučić elnök úrral egyeztettem Belgrádban. A tárgyalás baráti légkörben és a kölcsönös tisztelet jegyében zajlott.

Örömmel nyugtáztuk, hogy a VMSZ és az Szerb Haladó Párt (SNS) is készen áll az együttműködés folytatására.

A koalíciós megállapodások aláírására a jövő hét folyamán kerül sor – írta október 23-án Facebook bejegyzésében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Tartományi Képviselőház elnöke.

– Kiváló megbeszélés Szerbia jövőjéről és a szerb-magyar viszonyokról barátommal, Pásztor Istvánnal – írta a szerb elnök hivatalos Instagram-profilján, a Pásztorral való találkozóról közölt kép mellett.

Pásztor és Vučić július 15-én, ugyancsak Belgrádban, folytatott (adok-kapok) „konzultációt” az új kormány megalakításáról.

– A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek, részt vállal a végrehajtó hatalomban, több minisztériumban is, államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemmel fogja adni a parlament elkövetkező négy évében is az elnököt, és a VMSZ részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is. Az elkövetkező 10 napban, két hétben kerül folytatásra ez a beszélgetés, és akkor sokkal több konkrétumra is fényt tudunk vetni. A következő napokban el fogjuk juttatni a koalíciós megállapodást (talán Vučićnak – B. A.), amely az elkövetkező négy év vonatkozásában a politikai jellegű célkitűzéseket fogja tartalmazni – nyilatkozta akkor Pásztor István.

Időközben (október 28-án) megalakult Ana Brnabić második, haladó párti kormánya, amit a VMSZ minden feltétel nélkül, támogatott, csakúgy, mint  Ivica Dačić eddigi külügyminiszter parlamenti elnökké választását.

A VMSZ és a Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés aláírására ismereteim szerint mindmáig nem került sor, vagyis akkor fog megtörténni, amikor és amilyen tartalommal az Vučićnak megfelel! Pásztornak ugyanis nem az a fontos, kit és miért, milyen politikát támogat, és hogy ez a magyar közösségnek érdeke-e vagy sem, hanem hogy saját magának megszerezte Vučić támogatását a tartományi képviselőház elnöki posztjához, a véemesznek pedig néhány jól fizetett pozíciót kapjon. Ez lenne a „magyar érdekképviselet”?

Október 26.

„A vajdaságiak kormányzati részvétele”?

Magyarország üdvözli a vajdaságiak kormányzati részvételét címmel tudósít az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 26-ai belgrádi látogatásáról.

– Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja a munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban.

Hozzátette: a vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen – fűzte hozzá Szijjártó.

Az MTI írásának a címe megtévesztő: Anna Brnabić második haladó párti „kormányzatában” ugyanis nem a „vajdaságiak” vesznek részt, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség – amit még Vučić Magyarjai Szövetségének (VMSZ) is neveznek – megbízható káderei. A „vajdaságiakat”, mégsem lehet a véemesszel kiegyenlíteni. Ezt a magyar közszolgálati hírügynökség tudósítójának mégiscsak illene tudni. 

Szijjártó véleménye is – miszerint „magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó” – enyhén szólva vitatható. Azt is pontosítani kellene, hogy a VMSZ csak a tartományban részese a „kormányzó koalíciónak”, köztársasági szinten a VMSZ a végrehajtó hatalomban csak államtitkári szinten vesz részt, ami mégiscsak lényeges különbség. 

Az Államigazgatási törvény 24. szakasza szerint „a minisztériumnak lehet egy vagy több államtitkára, akik munkájukért a miniszternek és a kormánynak tartoznak felelősséggel. Az államtitkár a minisztertől kapott meghatalmazása keretében segít a miniszternek. […] Az államtitkár tisztségviselő, a miniszter javaslatára a kormány helyezi tisztségébe és menti fel, tisztsége pedig a miniszter tisztségének megszűntekor megszűnik.”

A rendelkezésből is jól látható, hogy az államtitkár nem tagja a kormánynak, viszont jól fizetett közigazgatási tisztségviselő, magyarán hivatalnok, aki köteles mindenben a minisztertől kapott utasítások szerint eljárni. Véleménye lehet ugyan bármiről, de a miniszter dönt, a politikába úgyszólván semmilyen beleszólása, döntéshozatali joga pedig végképp nincsen. Ezért a véemeszes államtitkárokhoz mégsem kellene olyan ígéreteket fűzni, amelyek teljesítésére nem képesek, még ha lenne is ilyen szándékuk. A jámbor nyilvánosságot pedig félretájékoztatni.

Külön vita tárgyát képezhetné, hogy a magyaroknak egyáltalán miért kell részt venni a Vučić féle „kormányzatban”, és hogy ennek milyen negatív következményei lesznek a közösségre nézve az önkényuralmi rendszer bukása után!

November 4.

„Emlékszem még azokra az időkre”…

– Emlékszem még azokra az időkre, amikor minden magyar párt, civil szervezet kapott meghívót a megemlékezésekre. Fel is szólalhatott. Egy pár éve már nem küldenek meghívót, csak a VMSZ koszorúz, „emlékszik” meg az 1944-45-ben kivégzett ártatlan magyarokra. Miért kell ebből is párt propagandát csinálni? Miért kell még a halottakat is megosztani és az emléküket kisajátítani? Milyen jogon gyúrják össze az ártatlan magyar áldozatokat a szerb királyi hadsereg (csetnikek) tagjaival, valamint a kommunizmus többi áldozatával? Ezt is be kell áldozni a koalíciós partner „érzékenysége” miatt? Már semmi becsület, tartás sem maradt bennetek? – kérdezte Csonka Áron jegyzetében a Facebookon.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elnökének jegyzete – amint a szövegből is kitűnik – az 1944-45-ben kivégzett ártatlan magyarokra való legutóbbi emlékezésekkel kapcsolatosan íródott.

Szabadkán például a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), Újvidéken, a Futaki úti katonai temetőben a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) tisztségviselői emlékeztek meg a hetvenöt évvel ezelőtti tragikus eseményekről. Temerinben a VMSZ és a VMDP, Járekon (Tiszaistvánfalván) ismét ez a két (szövetséges) párt, valamint az Első Helyi Közösség képviselői helyzetek el koszorút a fakeresztnél és az emléktáblánál. Ez is a VMSZ kiszorítósdijának a része lenne?

Csonka Áron „emlékszik még azokra az időkre, amikor minden magyar párt, civil szervezet kapott meghívót a megemlékezésekre”. A kérdésre, hogy a mostani megemlékezés miért sikeredett kétpártira, csak a szervezők tudnának választ adni, mint ahogy Csonka többi kérdésére is.

Azt a kérdést is fel lehet azonban vetni, hogy az ilyen eseményekre vajon várni kell-e a „meghívót”?  Miért nem került sor kapcsolatfelvételre a szervezőkkel és a többi párttal? Már ilyen szinten sem létezik a magyar pártok közötti kontaktus?

Ternovácz István, a (domináns véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának szavai szerint, az MNT képviselői „tiszteletüket tették ezeken a megemlékezéseken, ahány emberük van igyekeztek mindenhova eljutni, mindenütt fejet hajtani, koszorút elhelyezni és emlékeztetni arra, hogy mindaz, ami akkor megtörtént, ne ismétlődjön meg”.

Ez egy új gyakorlat kezdetét is jelenthetné, miszerint a (majdani) többpárti MNT lehetne a központi megemlékezések szervezője, vagyis átvehetné a magyar pártok eddigi megemlékezésekkel kapcsolatos szerepét.

 

2020. november 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább