2023. szeptember 28. csütörtök
Ma Vencel, Salamon névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Trianon és a VMSZ

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Trianon és a VMSZ

Nem tűnik ki az sem, a Fidesz hogyan tekint arra, hogy stratégiai partnere, a Vajdasági Magyart Szövetség (VMSZ) képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket? Arra, hogy a VMSZ 2020. május 28-án a szabadkai városi képviselő-testület ülésén megszavazta, hogy a Jadran épületénél, a vasútállomás mellett szobrot emeljenek a Délvidéket elfoglaló, „balkáni mészáros” néven elhíresült Petar Karađorđević szerb királynak? Bozóki Antal:

Május 19.

Trianon és a VMSZ

A magyar Országgyűlés ülésén a napirend előtti felszólalásokban az idei trianoni évforduló is téma volt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a téma kapcsán kifejtette a kormány viszonyulását e történelmi eseményhez: Magyarország esetében az ország és a nemzet határai történelmi okok miatt nem esnek egybe. Olyan külpolitikát folytat a kormány, amely a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, minden szomszédos országgal jó kapcsolatot akarnak ápolni, ami főként a határon túli magyar nemzeti közösségeknek jó – fogalmazott. Hozzátette: igyekeznek elkerülni a feszültséget, a belpolitikai kérdésektől távol tartják magukat, amíg azoknak nincs hatásuk a magyar nemzeti közösségekre.

Kijelentette: fontos a kölcsönös tisztelet is, elvárják a szomszédos országoktól, hogy tartsák tiszteletben, hogy ami nekik történelmi eseményként örömet jelent, az számunkra nemzeti tragédia. Ugyanakkor a történelmi tények tiszteletben tartása nem jelent revizionizmust – közölte.

A miniszter kitért arra: segítik a határon túli közösségeket a gazdasági megerősödésben, folytatják a gazdaságfejlesztési programokat, újabb 18,5 milliárd forintot fordítanak erre. A magyar nemzet minden tagja számíthat a kormányra, éljen akár az anyaországban vagy a határokon túl – mondta.

A Szijjártó által ismertetett álláspontok egyúttal Magyarország szomszédságpolitikájának az elvei is. A miniszter azonban nem részletezte, mit ért a kormány az alatt, hogy „a történelmi tények tiszteletben tartása nem jelent revizionizmust”? A fogalmazásából ugyanis nem világos, hogy milyen/melyik történelmi tényekre gondolt és miért lenne „a tények tiszteletben tartása” revizionizmus? Nem tűnik ki az sem, a Fidesz hogyan tekint arra, hogy stratégiai partnere, a Vajdasági Magyart Szövetség (VMSZ) képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket? Arra, hogy a VMSZ 2020. május 28-án a szabadkai városi képviselő-testület ülésén megszavazta, hogy a Jadran épületénél, a vasútállomás mellett szobrot emeljenek a Délvidéket elfoglaló, „balkáni mészáros” néven elhíresült Petar Karađorđević szerb királynak? Nincs itt valami ellentmondás? Vagy a VMSZ esetében külön álláspontok érvényesek?

Május 22.

Zomborból eltűnik a magyar nyelv

Zombor város honlapjáról „egyik napról a másikra – magyarázat vagy indoklás nélkül – eltűnt a latin betűs közlés”. Ebből arra lehet következtetni, hogy latin betűs tájékoztatás ugyan volt, de magyar nyelvű nem!

A város hivatalos prezentációja[6] kizárólag szerb nyelven és cirill betűvel készül, annak ellenére, hogy a lakossága többnemzetiségű. A szerbeken kívül – a honlap adatai szerint – 27 nemzeti közösség tagjai élnek itt, magyarok, horvátok, bunyevácok…

Hogyan lehetséges az, hogy senki eddig nem vette fel a többnyelvűség alkalmazását és nem követelte az anyanyelvű tájékoztatás biztosítását a város hivatalos honlapján? Vannak-e Zomborban magyar képviselők, magyar pártok egyáltalán?

A Vakok és Gyengénlátók Egyesülete (Udruženje slepih i slabovidih) által kihelyezett tájékoztatási tábla (a fotón) is azt mutatja, hogy a városi vezetőséget nem igazán érdekli a nyelvi egyenjogúság, mivel több nyelvileg kifogásolható/nem helyes magyar feliratot tartalmaz.

Az egyesület nevét helytelenül a Vakok és Látássérültek Egyesületének fordították, a Crkva Svetog Stjepana – Szvetog Sztjepana Templom lett a voltaképpen Szent István király templom, a Crkva Svetog Georgija pedig – Szvetog Georgija Templom, a Szent György vértanú görögkeleti nagytemplom és plébánia helyett.

– Érthetetlen, hogy egy ilyen egyszerű, pár soros szöveget miért nem adnak a magyar nyelvben járatos (van még néhány) szakember kezébe, mielőtt nyilvánosságra hoznák. Így most szégyenkezhet az egész város a magyarul tudók előtt – áll a Szépen, magyarul, Zomborban c. írásban.

Az információs tábla arról is tanúskodik, hogy a város vezetésének semmilyen érzéke nincsen a nemzeti közösségi jogok érvényesítése, a másság tiszteletben tartása iránt.

A Zombor alapszabálya 6. szakaszának 2. bekezdése szerint ugyanis a város területén „hivatalos használatban van a latin írás, valamint a magyar nyelv és írás is, az Alkotmánnyal, a törvénnyel és a város alapszabályával összhangban”.

Az egykori magyar járási székhelyen már nincsen, aki a mindenkori hatalomtól számon kérje még a nyelvhasználati jogok tiszteletben tartását se?  A nyelvi jogok megvonásának elfogadása az asszimilálás biztos útja!

Május 25.

100 € a szavazatért?

Reggel nyolc óráig 4,26 millió polgár igényelte a 100 eurós egyszeri segélyt, közölte a Tanjuggal Siniša Mali pénzügyminiszter.

A szerb kormány április 24-én fogadta el a rendeletet a 100 euró kifizetéséről minden szerbiai, állandó lakhellyel rendelkező felnőtt polgár számára.

Szerbiában a választói listákon 6,7 millió polgár van, akik közül 1,8 millió külföldön él. A segélyt eddig már megkapta, vagy annak igénylésre négy millió polgár jelentkezett. Hozzájuk kell számítani még 1,7 millió nyugdíjast és a körülbelül 160 ezer szociális segélyre jogosult személyt, akinek közvetlenül járt a segély, vagyis a segélyre összesen mintegy 5,86 millióan jelentkeztek (köztük 500 ezertől egymillió külföldön dolgozó személy is).

A 100 eurót igénylők száma jól illusztrálja az ország lakosságának a szociális helyzetét.

Dušan Todorović akadémikus, Aleksandar Vučić Szerbia és a Szerb Haladó Párt (СНС) elnöknek a nyugdíjasok lakcímére a napokban küldött személyes leveléről elmondta, hogy „az államelnök visszaél az állami erőforrásokkal és veszélyezteti a nyugdíjasok magánéletét a választási kampány idején”.

– A nyugdíjasoknak írt levélben a 100 euró kifizetését a Szerb Haladó Párt és Aleksandar Vučić különleges érdemeként mutatja be. A nyugdíjasoknak a választások előtt osztott pénz Szerbia hitelfelvételéből származik és az elszegényedett lakosság megnyerésére szolgál – mondja Todorović.

– A levélben különösen irritáló Aleksandar Vučić és pártja érdemeinek a kiemelése. A kifejezett ígéret, hogy a nyugdíjak nem fognak csökkeni, a nyugdíjasoknál félelmet és szorongást okozhat, tekintettel arra, hogy az ugyanilyen ígéretet Aleksandar Vučić nemrégen a legkisebb lelkiismeret furdalás nélkül megszegte. A közelgő választások bojkottja az egyedüli válasz Aleksandar Vučić levelére és a hasonló tevékenységekre – nyilatkozta Todorović a belgrádi Danas napilapnak.

2014 novemberétől 2018 őszéig – AV javaslatára – a szerb kormány (a Köztársasági Nyugdíj Alap döntése és a nyugdíjasok beleegyezése nélkül, vagyis törvénytelenül) a 25 ezer dinárnál magasabb nyugdíjakat több mint tíz százalékkal csökkentette „a költségvetési takarékossági intézkedések” miatt. A négy év alatt jókora veszteség érte a nyugdíjasokat. A választások előtt AV most 100 euróval venné meg a nyugdíjasok és a leszegényedett lakosság szavazatát?

 

2020. június 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább

Oroszország és a Balkán

Hogy Belgrád merre orientálódik, azt az utóbbi időben számos szabálytalan rögtönzés teszi talányossá. Mindazonáltal nem érdektelen >

Tovább

TÁBLARONGÁLÁS – VAGY VALAMI MÁS?

Nyilvánvaló, hogy Szerbiában a nemzeti kisebbségi/közösségi jogok gyakorlati alkalmazása akadályokban ütközik, s ez rontja a nemzeti >

Tovább