2023. október 2. hétfő
Ma Petra, örs névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Káderképzés – VMSZ módra

Gondolatok a VMSZ ifjú politikusairól szóló olvasói levelek kapcsán

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Káderképzés – VMSZ módra

A „gyakornokok” névsorából azonban szembetűnő, hogy Deli „gyakornokai”, pontosabban a nála gyakorlaton lévők (még pontosabban: inkább vendégeskedők) többsége a Pásztor István pártvezérhez közeli személyek családtagjai, illetve a párt bizalmát élvező valamilyen tisztséget betöltő személyek. Ebből is látszik, hogy közönséges halandó gyermeke, véemeszen kívüli pedig végképp nem juthat el gyakorlatra az Európai Parlamentbe. Még ha a társadalomtudományok terén olyan tehetséges is! Bozóki Antal:

Az utóbbi napokban különösen három (névtelen) olvasói levél keltette fel a figyelmemet: Az első A VMSZ még a választások előtt teljesen bekebelezte a vajdasági magyar ifjúsági szervezeteket?, a második az Így forgatják a közpénz milliókat a VMSZ IF ifjú politikusai, és végül, a harmadik a VMSZ-es sógor, koma, jó barát – Így osztotta le a párt az Európa Kollégiumot a sajátjai között című.

 A címekből is látható, mind a három levél/írás véemeszes visszásságokkal foglalkozik. Hatalmi pártról lévén szó, nem kell csodálkozni, hogy a levelek szerzője a névtelenséget választotta, és az is jellemző, hogy mind a három internetes oldalon jelent meg. Ez megint csak azt igazolja, hogy „a sajtószabadság felköltözött az internetre”.  Az is könnyen megállapítható, hogy a levelek a véemesz ifjúsági „csapatáról” szólnak.

Érdemes és tanulságos elolvasni ezeket a leveleket, amelyek részben rávilágítanak arra is, hogy VMSZ hogyan vette át a magyar ifjúsági szervezeteket és az Európa Kollégium „irányítását”, illetve hogyan „szerzett azokban jelentős befolyást”, hogyan vesztették el ezek a szervezetek az önállóságukat, a saját hangjukat, hogyan hozott létre a párt a „pénzek forgatására” „civil” szervezeteket, miközben a „legfiatalabb tagjait benyomta az ifjúsági szervezetek  vezetőségeibe”, és végül hogyan lesznek a fiatalokból pártkáderek, tisztségviselők. Egyik másik vonatkozása ennek a történetnek a nyilvánosság számára már ismert, „de ez így együtt durva” – kommentálta az egyik ismerősöm.

Van ennek a „történetnek” azonban legalább még két vonatkozása, amellyel érdemes foglalkozni. Az egyik az, hogy a levelekben szereplő személyek közül néhányan Deli Andor Fidedeszes-KDNP-s-véemeszes EP-képviselőnél voltak „gyakornok”.

Ezek közül eddig Erdődi Edvina (Zenta, 1988) – aki  Delinél 2017-ben volt gyakornok – került a legmagasabb pozícióba. Jelenleg – önhibáján kívül – a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alelnöki tisztségét tölti be, anélkül, hogy korábbi tevékenységével rászolgált volna erre a pozícióra, de az MNT ülésein sem lehet(ett) hallani tőle emlékezetes felszólalást. 

Erdődi – az egyik levél szerint – „nem csak a férjét, Birkás Zsoltot juttatta be nevelőtanárnak az Európa Kollégiumba [igaz, hogy sehol a világon nincs az egyetemi kollégiumokban nevelőtanári tisztség (…)], de még a barátnőjét is, Krizsán Andreát, aki szintén valami kitalált poszton dolgozik a Kollégiumban”.

A másik Deli „gyakornok” (2019 februárjában), Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület (VMÚE) elnöke (2017. november 25-e óta) és az MNT Tájékoztatási Bizottságának tagja.

A Magyar Szó tavaly decemberben Máriásnak ítélte oda az Év Újságírója díjat. Ezen sem kell csodálkozni. A díjazott ugyanis – nem a sajtószabadságért való kiállásával, hanem – jobbára a Pásztor Istvánnal és brüsszeli „mentorával”, Deli Andorral készült kilométeres interjúkról ismert. Persze, azon sem, hogy a VMÚE egy megalkuvó szervezet lett (nem csak az ő elnöksége alatt), ami teljesen megfelel a véemesz politikájának. (A VMÚE működését jellemzi az is, hogy a honlapján elnökként még mindig egy másik személy, a tagjai között pedig egy időközben elhunyt neves újságíró is szerepel.)

Az olvasói levelekben Máriás nevét ugyan nem említik, de esete jól illusztrálja, hogyan lehet tisztségbe jutni. 

Odry (másutt Ódry) Norbert VMSZ tanácstag 2018 végén volt gyakorlaton Deli Andornál. A VMSZ honlapján (a fényképén kívül) azonban semmilyen életrajzi adatot nem lehet találni róla. Bizonyára elévülhetetlen érdemi vannak a párt tevékenységben és fejlesztésében, amiért kiérdemelte a brüsszeli utat. Vagy a párt esetleg valamilyen tisztségre tervezi?

Delinél gyakornokoskodott (2019 márciusában) Vadlövő Gabriella, a párthoz közeli Pannon RTV munkatársa; Bunford Albert (ez a név nem Bunford Tivadarra, Szabadka Városi Képviselő-testületének elnökére, Masterplast igazgatójára, a VMSZ szabadkai szervezetének elnökére emlékeztet?); Nyilas Ágnes (Nyilas Mihály tartományi titkár leánya lenne?), Ternovácz Fanni, 2018 elején (Ternovácz István, az MNT Végrehajtó Bizottsága tagjának a leánya?), és Kozma Zoltán, a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottságának elnöke is. Az pedig már köztudott, hogy Pásztort István Ábel nevű fia, aki asszisztensként került Deli Andorhoz, időközben a képviselő „tanácsadójává” lépett elő.

Ezekből lesznek aztán a VMSZ jövőbeli tisztségviselői, káderei, hivatásos politikusai á la Egeresi Sándor, Pásztor Bálint, vagy az úgyszintén politikai pályára készülő Sóti Attila, a VaMaDiSz „örökös” elnöke.

Az EP képviselő diszkréciós joga, persze, hogy kit vesz fel az általában háromtól hat-hétig tartó szakmainak nevezett gyakorlatra. A „gyakornokok” névsorából azonban szembetűnő, hogy Deli „gyakornokai”, pontosabban a nála gyakorlaton lévők (még pontosabban: inkább vendégeskedők) többsége a Pásztor István pártvezérhez közeli személyek családtagjai, illetve a párt bizalmát élvező valamilyen tisztséget betöltő személyek. Ebből is látszik, hogy közönséges halandó gyermeke, véemeszen kívüli pedig végképp nem juthat el gyakorlatra az Európai Parlamentbe. Még ha a társadalomtudományok terén olyan tehetséges is! Deli részben bizonyára ezzel is viszonozza a legutóbbi parlamenti választásokon a VMSZ-től kapott támogatást. Mi haszna van azonban a vajdasági magyar közösségnek a sógor, koma, jó barát viszonyból és a nepotizmusból? (A nepotizmus a hatalmi pozíciók – és a vele járó előnyök: vagyon, befolyás stb. – olyan elosztása, mikor a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben.) Éppen semmi!

A másik vonatkozása ennek a „történetnek” – az mellet, hogy a legutóbbi olvasói levél rávilágít arra, hogyan „osztotta le a párt (vagyis a VMSZ – B. A.) az Európa Kollégiumot a sajátjai között”,  hogy olyan észrevételek is vannak, miszerint a hallgatókat kötelezik a Kollégium „programjain” való „rendszeres részvételre”. Ez a „program” azonban nem ritkán Fideszes és véemeszes politikusok „előadásait” jelenti. Egy időben a gyakorlat az volt, hogy a bentlakóknak még részvételt igazoló ívet is alá kellett írni. 

Amennyiben a Kollégium valamelyik lakója – a hallgatói kötelezettségei miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag – nem vett részt bizonyos számú rendezvényen, akkor nyilatkozatot írattak erről vele. Olyan eset is előfordult már, amikor kilátásba helyezték a hallgatónál – aki az egyetemi kötelezettségeit tartotta fontosabbnak a programokon való részvételnél –, hogy a következő évi felvételkor ezt figyelembe veszik.

Ez a gyakorlatot meg kell szüntetni!  Végső ideje lenne, hogy a Magyar Nemzeti Tanács olyan módon rendezze a Kollégium belső viszonyait, hogy a hallgatók elsősorban a tanulmányaikkal törődhessenek. Ne legyünk azonban túlzottan naivak: az MNT ezzel nem fog foglalkozni, mint ahogy a vajdasági magyar közösséget érintő más fontos kérdésekkel sem.

 

2020. március 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mi lett volna Petőfivel...

Ez jutott ezembe a magányos tóparti padon, amikor elővettem Vajda János verseit. Egészen megdöbbentő Svájcban olvasni >

Tovább

(Utolsó) esély a váltásra?

A magyar közösség számára és a választások demokratikussága szempontjából rendkívül fontos lenne a tárgyilagos tájékoztatás biztosítása. >

Tovább

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább