2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A szélsőjobb balkáni tervei

A lehallgatott beszélgetéseket sorozatban közlő olasz lap forrása egyébként egy szlovén szélsőjobbos újságíró, Laris Gaiser. Ő az utóbbi éveket Milanóban töltötte, s a Berlusconi, majd a Salvini vezette szélsőjobb amolyan „Nógrádi György”-e lett idővel. Neve egyébként korábban feltűnt azon szlovén médiumok környezetében is, amelyekre a magyar kormány még idejekorán igyekezett rátenni a kezét, befolyásolva így Szlovénia belső politikai fejleményeit. Ara-Kovács Attila:

Számos jel utal arra, hogy az európai szélsőjobb nem nyugodott bele abba a vereségbe, amit a demokratikus erők 2019. május 26-án, az európai parlamenti választásokon rájuk mértek. Mi több, az unió meghatározó középjobb és középbal pártjai sikeresen gátolták meg abban a szélsőségeseket, hogy vezető pozíciók révén az Európai Parlamentben is befolyásra tegyenek szert.

Ha nem voltak képesek a meglévő, egyelőre formátlan-formálódó szövetségi rendszerükkel és a putyini Oroszország háttértámogatásával áttörést elérni, most azokban az országokban igyekeznek nekik előnyös – vagyis hozzájuk hasonló – „kész tényeket”, azaz rendszereket teremteni, amelyek uniós csatlakozásra várnak. Vagyis mind Matteo Salvini, mind pedig Orbán Viktor jelenleg az Európai Unió bővítésének projektjére koncentrál, olyan államok „átalakulását” segítve, amelyek már eleve maguk is a magyar vagy az olasz „modell” felé hajlanak vagy hajlottak.

Július utolsó napjaiban Orbán Viktor Budapesten fogadta annak az észak-macedón pártnak a két vezetőjét, mely pártnak egykori megszervezője és stratégiájának megteremtője Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg Budapesten húzza meg magát, mert hazájában számos főbenjáró bűncselekmény elkövetésével vádolják a hatóságok. Az európai szélsőjobboldal fókuszában általában is Észak-Macedónia és Gruevszki oligarchapártja áll, s ezt nemcsak a magyar kormány mellettük történő kiállása mutatja, hanem az is, hogy mindent megmozgatnak az oligarchikus rendszert, valamint a Macedóniában érvényesülő orosz–magyar befolyást felszámolni kívánó jelenlegi macedón kormányzat megbuktatása végett.

A La Verità című olasz lap, mely alapításakor Berlusconi pártjának befolyása alatt állt, majd 2018-tól kezdve egyre inkább Salvini Ligájának politikáját támogatja (a baloldaltól a liberálisokon keresztül Ferenc pápáig mindenkit támadva, aki a hagyományos demokratikus értékeket védi), közölni kezdett olyan lehallgatásokat, melyekkel kompromittálni próbálják részben az uniós elkötelezettségű macedón kormányfőt, Zoran Zaevet, részben pedig ellehetetleníteni azt a különleges ügyészséget, amelynek létrehozását az unió kezdeményezte, s amely a korábbi oligarchikus nomenklatúra s a velük gyakorlatilag egybenőtt Gruevszki-vezetés jogi úton való elszámoltatására törekszik.

A vádak, legalábbis, amelyek a kormányfőt vették célba, gyenge lábakon állnak – pontosabban, még csak meg sem állnak –, s teljesen kizárt, hogy kihatásuk elérje célját, a macedón kormány bukását. De mutatja azt az elkeseredett próbálkozást, mely rövid távon szeretné a NATO további bővítését megakadályozni, hosszabb távon pedig az unió belső egységét aláásni.

Macedóniában kész tényként kezelik, hogy a telefonos és a személyes magánbeszélgetések nyilvánosságra kerülése elsősorban az orosz titkosszolgálat műve lehet. Egyrészt azért, mert hasonló esetek nemegyszer előfordultak már az elmúlt évtizedekben abban a térségben, melyet Moszkva saját befolyási övezetének tekint. Másrészt azért, mert a jelenlegi macedón kormány első lépése volt az egyik Gruevszki-fivér által vezetett egykori honi titkosszolgálat felszámolása, így ők aligha vannak abban a helyzetben, hogy egy ilyen akciót végrehajtsanak. (A Gruevszki-fivér egyébként jelenleg is börtönben ül.)

Igaz, a magyar érintettség sem zárható ki teljesen. Köztudott, hogy Nikola Gruevszkit a magyar diplomáciai és titkosszolgálat menekítette ki az országból, illetve segítette Budapestig eljutni. A magyar kormány ráadásul komoly tőkét fektetett abba, hogy a macedón média – a magyarhoz hasonlóan – kizárólag a volt kormányzat manipulált vagy épp Moszkva által „komponált” híreit juttassa el a lakossághoz.

A lehallgatott beszélgetéseket sorozatban közlő olasz lap forrása egyébként egy szlovén szélsőjobbos újságíró, Laris Gaiser. Ő az utóbbi éveket Milanóban töltötte, s a Berlusconi, majd a Salvini vezette szélsőjobb amolyan „Nógrádi György”-e lett idővel. Neve egyébként korábban feltűnt azon szlovén médiumok környezetében is, amelyekre a magyar kormány még idejekorán igyekezett rátenni a kezét, befolyásolva így Szlovénia belső politikai fejleményeit.

Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy az Ursula von der Leyen uniós kormányzatában a Fidesz által delegálni kívánt Trócsányi Lászlónak a bővítési biztosi pozíciót követelte Orbán Viktor, akkor rövidre zárul annak a gyanúnak a köre, hogyan is képzeli el a magyar és az olasz kormányzat a szélsőjobb további európai lehetőségeinek bővítését. Már csak az kellene, hogy a Fidesz tényleg benn maradhasson az Európai Néppártban, kikerülve így abból a „cordon sanitaire”-ből, amellyel a nyugati demokráciák az olasz Ligát és részben a lengyel PiS-t is sikerrel izolálták eddig.

 

2019. augusztus 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább