2021. november 30. kedd
Ma András, Andor, Andrea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A szélsőjobb balkáni tervei

A lehallgatott beszélgetéseket sorozatban közlő olasz lap forrása egyébként egy szlovén szélsőjobbos újságíró, Laris Gaiser. Ő az utóbbi éveket Milanóban töltötte, s a Berlusconi, majd a Salvini vezette szélsőjobb amolyan „Nógrádi György”-e lett idővel. Neve egyébként korábban feltűnt azon szlovén médiumok környezetében is, amelyekre a magyar kormány még idejekorán igyekezett rátenni a kezét, befolyásolva így Szlovénia belső politikai fejleményeit. Ara-Kovács Attila:

Számos jel utal arra, hogy az európai szélsőjobb nem nyugodott bele abba a vereségbe, amit a demokratikus erők 2019. május 26-án, az európai parlamenti választásokon rájuk mértek. Mi több, az unió meghatározó középjobb és középbal pártjai sikeresen gátolták meg abban a szélsőségeseket, hogy vezető pozíciók révén az Európai Parlamentben is befolyásra tegyenek szert.

Ha nem voltak képesek a meglévő, egyelőre formátlan-formálódó szövetségi rendszerükkel és a putyini Oroszország háttértámogatásával áttörést elérni, most azokban az országokban igyekeznek nekik előnyös – vagyis hozzájuk hasonló – „kész tényeket”, azaz rendszereket teremteni, amelyek uniós csatlakozásra várnak. Vagyis mind Matteo Salvini, mind pedig Orbán Viktor jelenleg az Európai Unió bővítésének projektjére koncentrál, olyan államok „átalakulását” segítve, amelyek már eleve maguk is a magyar vagy az olasz „modell” felé hajlanak vagy hajlottak.

Július utolsó napjaiban Orbán Viktor Budapesten fogadta annak az észak-macedón pártnak a két vezetőjét, mely pártnak egykori megszervezője és stratégiájának megteremtője Nikola Gruevszki volt, aki jelenleg Budapesten húzza meg magát, mert hazájában számos főbenjáró bűncselekmény elkövetésével vádolják a hatóságok. Az európai szélsőjobboldal fókuszában általában is Észak-Macedónia és Gruevszki oligarchapártja áll, s ezt nemcsak a magyar kormány mellettük történő kiállása mutatja, hanem az is, hogy mindent megmozgatnak az oligarchikus rendszert, valamint a Macedóniában érvényesülő orosz–magyar befolyást felszámolni kívánó jelenlegi macedón kormányzat megbuktatása végett.

A La Verità című olasz lap, mely alapításakor Berlusconi pártjának befolyása alatt állt, majd 2018-tól kezdve egyre inkább Salvini Ligájának politikáját támogatja (a baloldaltól a liberálisokon keresztül Ferenc pápáig mindenkit támadva, aki a hagyományos demokratikus értékeket védi), közölni kezdett olyan lehallgatásokat, melyekkel kompromittálni próbálják részben az uniós elkötelezettségű macedón kormányfőt, Zoran Zaevet, részben pedig ellehetetleníteni azt a különleges ügyészséget, amelynek létrehozását az unió kezdeményezte, s amely a korábbi oligarchikus nomenklatúra s a velük gyakorlatilag egybenőtt Gruevszki-vezetés jogi úton való elszámoltatására törekszik.

A vádak, legalábbis, amelyek a kormányfőt vették célba, gyenge lábakon állnak – pontosabban, még csak meg sem állnak –, s teljesen kizárt, hogy kihatásuk elérje célját, a macedón kormány bukását. De mutatja azt az elkeseredett próbálkozást, mely rövid távon szeretné a NATO további bővítését megakadályozni, hosszabb távon pedig az unió belső egységét aláásni.

Macedóniában kész tényként kezelik, hogy a telefonos és a személyes magánbeszélgetések nyilvánosságra kerülése elsősorban az orosz titkosszolgálat műve lehet. Egyrészt azért, mert hasonló esetek nemegyszer előfordultak már az elmúlt évtizedekben abban a térségben, melyet Moszkva saját befolyási övezetének tekint. Másrészt azért, mert a jelenlegi macedón kormány első lépése volt az egyik Gruevszki-fivér által vezetett egykori honi titkosszolgálat felszámolása, így ők aligha vannak abban a helyzetben, hogy egy ilyen akciót végrehajtsanak. (A Gruevszki-fivér egyébként jelenleg is börtönben ül.)

Igaz, a magyar érintettség sem zárható ki teljesen. Köztudott, hogy Nikola Gruevszkit a magyar diplomáciai és titkosszolgálat menekítette ki az országból, illetve segítette Budapestig eljutni. A magyar kormány ráadásul komoly tőkét fektetett abba, hogy a macedón média – a magyarhoz hasonlóan – kizárólag a volt kormányzat manipulált vagy épp Moszkva által „komponált” híreit juttassa el a lakossághoz.

A lehallgatott beszélgetéseket sorozatban közlő olasz lap forrása egyébként egy szlovén szélsőjobbos újságíró, Laris Gaiser. Ő az utóbbi éveket Milanóban töltötte, s a Berlusconi, majd a Salvini vezette szélsőjobb amolyan „Nógrádi György”-e lett idővel. Neve egyébként korábban feltűnt azon szlovén médiumok környezetében is, amelyekre a magyar kormány még idejekorán igyekezett rátenni a kezét, befolyásolva így Szlovénia belső politikai fejleményeit.

Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy az Ursula von der Leyen uniós kormányzatában a Fidesz által delegálni kívánt Trócsányi Lászlónak a bővítési biztosi pozíciót követelte Orbán Viktor, akkor rövidre zárul annak a gyanúnak a köre, hogyan is képzeli el a magyar és az olasz kormányzat a szélsőjobb további európai lehetőségeinek bővítését. Már csak az kellene, hogy a Fidesz tényleg benn maradhasson az Európai Néppártban, kikerülve így abból a „cordon sanitaire”-ből, amellyel a nyugati demokráciák az olasz Ligát és részben a lengyel PiS-t is sikerrel izolálták eddig.

 

2019. augusztus 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lenin álma helyett Sztálin valósága

Közvetlen környezetemben is tapasztaltam, hogy a kisebb vagy a nagyobb ortodox pártfunkcionáriusok minden belső vívódás nélkül >

Tovább

Kihalófélben levő kentaur

Jugoszlávia nincs többé, ám a „jugoszféra” kulturális tere ma is izgalmas, bár nyilvánvaló, hogy ez a >

Tovább

Nincs részarányos foglalkoztatás!

Ökrész Rozália parlementi felszólalása egyenesen botrányos. Nem, hogy számon kérte volna az illetékesektől, hogy a foglalkoztatásban >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók (2.)

A KJI konferenciájáról szóló riport közlése a Vajdasági RTV Napjaink c. november 22-ei műsorának végén nem >

Tovább

A mi papunk

 „Itt nyugszik a cigány Matyi” – ez volt a sírfelirat. Ez a nagyapám sírkövére köpött szöveg >

Tovább

Sajtószabadság-akadályozók

Hajnal Jenő és az MNT Tájékoztatási Bizottsága 2019. február 28-án el is utasította az új szerbiai >

Tovább

Méregből kábítószer

Az unoka útja annak a partizán komisszárnak a lányához vezet, aki a nagyapa kínszenvedéseit is okozza. >

Tovább

A Magyar Mozgalom azonnali tájékoztatást követel

A sajtót és a lakosokat sem hívta meg Pásztor Bálint a NIS-szel szervezett értekezletre a palicsi >

Tovább

Aki a-t mond, mondjon b-t is

Olyan vajdasági magyar közösséget kell teremteni, ahonnan a fiatalok nem elmenekülnek, hanem ahol elégedettek, lehetőségeket látnak >

Tovább

A bebetonozott rendszer

Amikor az egyik vagy a másik kisebbségi párton belül szakadás történt, akkor is a személyes túlhatalom >

Tovább

Topolyai hétköznapok

Szóval sz@r itt minden úgy ahogy van. Kibaszott középkori gondolkodás, ahol az újat, a modernet, a >

Tovább

Szerbia hivatalosan is autokrata állam lesz?

A most elfogadásra kerülő törvény lehetővé teszi, hogy a választópolgárok bármilyen alacsony részvétele is döntsön az >

Tovább