2022. május 18. Szerda
Ma Erik, Alexandra, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Napi ajánló

Euroatlanti üdvözlettel

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós
Euroatlanti üdvözlettel
Híd romokban (ypsyviolin fotója)

„A fajgyűlölet, édes szívem, egyetemes. Nem a külföld fogja elsöpörni. A belföld se. Csak te magad.” Tamás Gáspár Miklós cikke (hvg.hu):

Az Egyesült Államok szappanopera-producert – Mrs. Colleen Bellt – küld a politikai tragédia kellős közepén hörgő Budapestre, tévedhetetlen műfaji érzékkel, hajszálpontos, találó időzítéssel.

Mrs. Bell kiválóan alkalmas az összes Amerika-ellenes előítélet fölkeltésére, éppen azt a hollywoodi típust képviseli, amelynek láttán a legprovinciálisabb sovinisztákból kitör az egyébként alaptalan kultúrgőg. Mindez akkor történik, amikor kiderült, hogy az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (kéretik az „agency”-t NEM „ügynökség”-nek fordítani, írástudatlan kollégák!) lehallgatta a fél világot, beleértve névleges szövetségeseit. Az is kiderült, hogy kit nem szokott lehallgatni Amerika: Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland vezetőit; azaz nem a szövetségi viszony, hanem a faji-etnikai kapocs, az angolszász közösség a fontosabb. Csak a saját fajtánkban bízunk, frogs, krauts, dagos, wogs needn’t apply. Ebből tudhatjuk, mit gondolnak a külvilágról ott abban a washingtoni alagsorban. De nem kell nyugtalankodni: láthatólag úgyse képesek megérteni a fölnyitott leveleket és a lehallgatott telefonvitákat. Emlékezzünk a jó Reagan elnökre: „boldog vagyok, hogy végre Bolíviában lehetek”, mondta – Rio de Janeiróban!

A 9/11 kapcsán megindított háború olyan ország ellen, amelynek az égvilágon semmi köze nem volt és nem lehetett a merényletekhez (Irak) félreérthetetlenül megmutatta az amerikai honvédelmi, kül- és világpolitika színvonalát. Pár százezer halottal odább az Egyesült Államok által Irak nyakába ültetett kormányzat most Amerika legfőbb ellenségével, Iránnal paktál – mi egyebet is tehetne, hiszen már a kutya se törődik vele. Nagy síita birodalom készülődik arrafelé, de erre nem érünk rá, bájos tévés asszonyoknak kell szemináriumokat tartanunk az ÁVH és az AVH közötti szubsztanciális különbségről, ha már Pestre libbennek nagykövetnek.

(Önnek, elbűvölő, ám hazafias olvasóm, ezt ugye nem kell elmagyaráznom.)

David Cameron brit miniszterelnök – akinek a hazája a nyugati civilizáció talpköve, nemde – hosszú, fárasztó, uszító kampány után, amelyben fáradságot nem kímélve vett részt a simaképű tory apparatcsik, végre előjött a farbával: az angol fajgyűlöletnek megvan a legújabb célpontja (miután a „paki” már nem érdekes, jobban beszéli a cockney-t, mint a bennszülöttek, hiszen már negyedik generációja bennszülött maga is): A KELET-EURÓPAI! Azaz ön, szépséges olvasó, ön ott a söpredék, a scum of the earth, különösen, ha roma akcentussal követeli a segílyt (vö. Zur Roma-Frage), de egyébként is. Ez a mi másik szövetségesünk, az Egyesült Királyság. Ezentúl a kelet-európai csürhe nem teheti be a piszkos lábát csak úgy a jogaros szigetre (this sceptred isle… this happy breed of men, this little world… this blessed plot, this earth, this realm, this England). És ha föl akarja íratni az aszpirint, hát takarodjék csak haza Oláhországba.

A másik nagyszerű szövetségesünk, la République Française: itt ugye a szab., az egy., a testv. uralkodik, föltéve, hogy ön, ellenállhatatlan olvasó, nem akar ott letelepedni a közönséges, falmelléki kiejtésével, és nem akarja óvodába íratni a szurtos purdéit. Mert ön, megrendítő csáberejű olvasó, ön oláh és bolgár cigány, akinek semmi köze ahhoz a végsőkig túlfinomodott kultúrához, amelyet Manuel Valls szociálrasszista belügyminiszter és Marine Le Pen transzfasiszta sztár és rohamosztagos testesít meg (Marine Le Pen még az antiszemitizmusról is hajlandó lemondani, ha a kelet-európai bevándorlókat a kellő panache-sal és lendülettel ütlegelheti; Marine Le Pen nem áll szóba a magyarországi Jobbikkal, állítólag azért, mert a Jobbik még hozzá képest is túl náci, de valójában azért, mert neki a ká-európai Untermensch csak ne náculjon, merde alors). („Que veut cette horde d’esclaves?” – idézet a Marseillaise-ből…)

A brit és a francia mérsékelt „baloldal” (Valls, Blunkett) kétségbeesetten kapaszkodik – bocsánat, ez idézet – A FASI PASI ÉS A NACI MACI után, a liberális demokrácia teljes politikai színképe magára (és egymásra) talál a kelet-európaiak iránti gyűlöletben és megvetésben. Olaszország dettó, Spanyolország is azonnal.

A szegény, szerencsétlen magyarországi (és utódállami…) liberálisok azt képzelik, hogy a Nyugat valamiféle antirasszista és antinacionalista mennyország, és mélyen lenézi a kelet-európai sovén-etnicista, autoritárius balgaságokat. Hát persze, hogy lenézi őket, ha kelet-európaiak. A saját rasszizmusa azonban ésszerű és humánus.

A fajgyűlölet, édes szívem, egyetemes. Nem a külföld fogja elsöpörni. A belföld se. Csak te magad. „Tu le connais, lecteur, ce monstre délicat, — Hypocrite lecteur, — mon semblable, — mon frère!” („Te álszent olvasóm, képmásom, bús fivérem…”.) Ha ugyan.

2013. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: pronobis, írta: 2013. november 29. 7:54:40

Kedves TGM! David Cameron - és a többi nyugat európai ország vezetése nem rasszista akkor, amikor a "segílyt követelő" kelet európait nem látja szívesen az országában. Semmi problémája nincs a dolgos, munkavállaló kelet európaiakkal, de érthetően nem akarja a szociális költségvetését idegenekre költeni, amikor van éppen elég rászoruló saját állampolgára.  Egyébként a "segíly követeléssel van két alapvető probléma.
1. Mire föl követel?
2. Miért lenne kötelessége egy államnak idegen állampolgárokat segélyezni?

Ezek az emberek ugyanis nem menekültek, nem politikai üldözöttek, de még csak nem is etnikai üldözöttek. Egyszerű szerencselovagok, akik kihasználják a gazdagabb állam megengedőbb szociális lehetőségeit. Nem véletlen, hogy megúnta őket Kanada, Franciaország, stb. Aki ugyanis dolgozni ment és szerzett is munkát, azt sehonnan nem útálták ki.
Summa summarum: ez a rasszista duma ugyan nagyon trendi, de értelmetlen.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Küldjék Merkelt Moszkvába

Kati Marton azt javasolja, hogy Merkelt küldjék el Moszkvába, mert ő mindig megtalálta a megfelelő hangot >

Tovább

Ukrán tragédia, orosz katasztrófa

Kinek kellene Putyint megállítania? Konszolidált autokráciákban a rendszert és annak vezetőjét aligha lehet békés tüntetésekkel megdönteni. >

Tovább

A botrányok olimpiája

Akadtak persze felemelő pillanatok is, ám az egész eseményt beárnyékolta a rengeteg negatívum. Ha az olimpiai >

Tovább

Putyin legnagyobb tévedése?

Ha a Kreml a fegyveres utat választja, annak olyan viszály lesz a következménye, amely sokáig elképzelhetetlennek >

Tovább

Putyin kockázatos ukrán játszmája

A háború óta eltelt 7 év nagy változásokat hozott az ukránoknál: a lakosság nemzeti tudata erősödött, >

Tovább

Indul a német hatalmi póker

Teljesen mindegy, hogy Laschet vagy Scholz lép-e Merkel örökébe, mert a németeknek erős kancellár kell. A >

Tovább

Hogyan kezelni Netanjahu mérgező örökségét

A Financial Times vezércikk szerint az új izraeli kormány legsürgősebb teendője az, hogy megszabaduljon Netanjahu mérgező >

Tovább

Maradhat-e kancellár Kurz?

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a >

Tovább

Putyin önkényuralma meggátol minden változást Oroszországban

Meg kell érteni, hogy Moszkva a gazdaságot a politika eszközének tekinti. Az üzleti életben csak az >

Tovább

Ózdon az állapotok rosszabbak, mint Bergamóban tavaly tavasszal?

Egész Közép- és Kelet-Európa tovább szigorít, csak Magyarország nem, noha igen súlyosan érinti a koronaválság. A >

Tovább

Valami bűzlik Ausztriában

Már látszik, hogy nem csupán a szélsőjobbos FPÖ, hanem a nagyobbik kormánypárt is erősen hajlik a >

Tovább

Kinek kell európai diplomácia

Navalnij ügye is jól mutatta, hogy szavakban nincs hiány, az ellenzéki vezető bebörtönzését egyöntetűen elítélték a >

Tovább