2018. január 22. hétfő
Ma Vince, Artúr névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

A Vatikán 166. sz. közleménye

Ma tették közé a Szentszék állásfoglalását. >

Tovább

A hűséges Hachiko története

Hachiko 1923 novemberében látta meg a napvilágot Japánban, Odate városában. Alig két hónapos volt, amikor >

Tovább

Amerika felfedezése annak köszönhető, hogy Kolumbusz nőtlen volt

Kolumbusz Kristóf kizárólag azért fedezhette fel Amerikát, mert nőtlen volt – jelenti kanadai tudósítónk. Tudniillik ha >

Tovább

Motivált zsírégetés

Végre egy szellemes hirdetés a reklámok sivárságában: >

Tovább

A fasiszták zászlaja alatt

A fasiszták zászlaja alatt1 A filozófus bevásárolt és már majdnem hazaért a lakásába. Fényes nappal, Budapest szívében. >

Tovább

Okosabb vagy, mint egy ötödikes?

– Budapest melyik európai ország fővárosa? – így hangzott az amerikai iskolákban a harmadikos földrajz tananyagnak >

Tovább

Úrvezetők Kínában

A felvételek gyűjteménye gyakorlatilag egyetlen sarkon készült. >

Tovább

Hogyan szaporodnak a rendőrök?

Dublinban elszabadult egy rendőrségi ló. Utóbb a termetes állatból előtört a párzási ösztön, és majdnem >

Tovább

Előkerült az egyik legijesztőbb felvétel a Japánt sújtó szökőárról

Néhány napja tűnt fel a videómegosztókon a döbbenetes amatőr felvétel. >

Tovább

Mosdók a világ minden tájáról

A leleményesség határtalan. >

Tovább

Távol Nigériától

Közel tíz éve, amikor először jártam Nigériában, ellenállhatatlanul magával ragadott a földrész gyönyörűsége. Megismerni egy másik, >

Tovább

Balla László esete Tito marsallal

Balla László* mérnök, a szabadkai Műszaki Iskola igazgatója, neves sportoló, Szabadka város díszpolgára, az egykori Jugoszlávia >

Tovább

Napi ajánló

Magyar, román – két jómadár

A magyar párt mehet a koalícióba, hisz kormánytagként és az Orbánnak lekötelezett Ponta segédletével megsokszorozhatja mozgósító erejét, hogy kettősállampolgár választói 2018-ban a Fideszre voksoljanak. Ráadásul nagyobb számban, mint eddig bármikor. Ara-Kovács Attila (Diplomáciai jegyzet):

Néhány hete, a legnagyobb titokban Budapesten járt Victor Ponta, volt román miniszterelnök, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke. Látogatásának egyetlen célja, hogy találkozzon Orbán Viktorral, ami meg is történt. Látszólag a dolog nagyon különös, sőt megmagyarázhatatlan; 2014-ben ugyanis Ponta még a Magyar Szocialista Pártnak, személyesen Mesterházy Attilának kampányolt. Ráadásul az elmúlt években számos pengeváltás volt a Fidesz és a román baloldal között.

 Ám történt egy különös dolog tavaly ősszel. Amikor a Fidesz soraiból felhangzottak az első Soros Györgyöt és a Közép-európai Egyetemet (CEU) bíráló hangok, Ponta gyorsan rezonált az induló magyarországi kampány antiszemita felhangjaira, kifejezvén azon meggyőződését: a román kormánynak is hasonlóképpen kellene eljárnia a gazdag filantróppal szemben, hisz az Romániában is destabilizálni akarja a fennálló viszonyokat.

 A bizarr közeledésnek azonban ez csak következménye volt, de nem oka. Úgy tudni, a találkozót – a legnagyobb titokban – Orbán Viktor kérte, ám ez nem jelenti azt, hogy Pontától távol állna ebbe az irányba nyitni. Vegyük sorra a két politikus lehetséges indokait.

Orbán szempontjából a háttérben a V4 válsága áll. Az utóbbi időben számos alapos elemzés tárgyalta, hogy az Oroszországhoz fűződő eltérő viszony miatti feszültség a magyar-lengyel kapcsolatokban gyakorlatilag megbénította a szervezetet. Az Angela Merkel és Emmanuel Macron ígérte európai politikai ritmusváltás, az integráció felgyorsításának szorgalmazása pedig Ausztriát, Csehországot és Szlovákiát egy, a V4-es konstrukciót kiváltó külön megállapodás megkötésére bírta (Slavkovi nyilatkozat). Ez utóbbi elhatározásban az is benne van, hogy az említett másik két V4-es állam nem akar osztozni abban az izolációban, melybe Orbán Magyarországot és önmagát belenavigálta; Bécs pedig csak élt a kínálkozó lehetőséggel, hogy az új szövetség révén a térség egyik kulcsállamává váljon.

Orbán ajánlata Pontának úgy szólt, hogy a maga részéről örömmel látná Bukarestet is a szervezetben, s ezért latba veti befolyását, lévén, hogy jelenleg Magyarország adja a Visegrádiak soros elnökségét. Az, hogy mit szól ehhez a konstrukciót épp elhagyni készülő másik három ország, abba belegondolni is rémisztő, és ez sok mindent elmond azokról a kényszerpályákról, melyeket a magyar kormány már egy ideje elkerülni nem, csak túlélni próbál.

Persze, ha Orbán nem is egy V5-ök létrehozására törekszik, hanem a felbomló V4 valamilyen helyettesítésére egy Budapest-Bukarest tengellyel, az már egy sokkal érdekesebb kísérletnek tűnik. Igaz, az oroszokhoz fűződő viszony és az azonosulás a washingtoni célokkal a két országot – Magyarországot és Romániát – már rég két teljességgel ellentétes pólusra helyezte, viszont Ponta e téren nem feltétlenül azonosul az aktuális román kormányzati állásponttal. Teheti, hisz nem a szociáldemokrata párt, hanem Klaus Johannis elnök befolyása a meghatározó mind az orosz, mind pedig az amerikai relációban. Ugyanakkor PDS politikusok nem egyszer utaltak már rá, hogy Ponta – ha módjában állna – visszafogottabbá tenné a Putyint ért bukaresti bírálatokat. Ráadásul számára különösen sérelmes, hogy miniszterelnöki és pártelnöki kiebrudalásában az a különleges korrupcióellenes ügyészség (DNA) játszotta a kulcsszerepet, melynek az eltökélt washingtoni támogatás ad erőt. Tehát Washington befolyását érdekében állna némileg mérsékelni.

Másfelől Románia számára nem egy utolsó szempont valamilyen stratégiai kötődés a közép-európai államokhoz, legrosszabb esetben akár egyedül ahhoz a Magyarországhoz, mely – mint ismeretes –eddig következetesen meggátolt minden román igyekezetet, hogy az tagja legyen a Visegrádi csoportnak. Ponta ezt akár diadalmas sikerként is felmutathatná egyszer.

Minthogy a román szocdemek és a jobboldali államfő között továbbra is kíméletlen állóháború zajlik, érdekes, de nem megmagyarázhatatlan helyzetet produkál, ha Orbán nyíltan a baloldallal szűri össze a levet a román jobboldal rovására. Nem megmagyarázhatatlan, merthogy a szociáldemokraták jelenleg nacionalistábbak, populistábbak, mint politikai ellenfeleik. És az is segíti nekik a közös hangot megtalálni Orbánnal, hogy hasonlóképpen szemérmetlenek az uniós forrásokból származó pénzek eltüntetésekor, nemkülönben a saját maffiaállam kiépítésében.

Ponta mindenképp vissza akar térni a hatalomba, az államfő választás ideje vészesen közeledik, 2019-ben lesz a voksolás, s akkorra a román politikus maga mögött kívánja hagyni a karrierjét kettétörő vádak emlékét, ebben pedig az is segíthet neki, ha olyan – a belpolitikát is formálni képes – sikereket mutathat fel, mint amilyeneket Orbán most felcsillantott előtte.

És Orbán számára sem lesz haszontalan jóba lenni a román kormánypárttal, különös tekintettel a 2018-as magyar választásokra. Úgy tudni Ponta kész és képes visszautasíthatatlan koalíciós együttműködést ígérni a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, melytől ez utóbbit a magyar miniszterelnök eddig mindig is óvta, de ez már a múlté. A magyar párt mehet a koalícióba, hisz kormánytagként és az Orbánnak lekötelezett Ponta segédletével megsokszorozhatja mozgósító erejét, hogy kettősállampolgár választói 2018-ban a Fideszre voksoljanak. Ráadásul nagyobb számban, mint eddig bármikor.

 

 

2017. július 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szeretetből a pöcegödörbe (trumpizmusok)

„Miért jönnek ide mindezek az emberek a pöcegödör-országokból [shithole countries]? – kérdezte Donald Trump elnök az >

Tovább

Mint hulló falevelek

Donald Trump egyetlen szóval sem ítélte el a republikánus jelöltet. Újságírói kérdésözönre karba tett kézzel, dacosan >

Tovább

A farokvadász felszabadítása (trumpizmusok)

Az amerikai sajtó pillanatok alatt feltárta a szabadságosztó dereguláció lényegét: Ifj. Donald Trump, az elnök legidősebb >

Tovább

A praliné, amit Puigdemontnak hívtak

Ennek fele sem tréfa, különösen a katalánok számára, de az Internet népét ez sem zavarja abban, >

Tovább

Trump az elkövetők kiléte alapján reagál a támadásokra és politikai poénokat próbál learatni

A terrortámadások differenciálása – annak alapján, hogy fehér amerikai-e az elkövető, vagy éppen muzulmán – csak >

Tovább

Katalónia után Észak-Olaszország

Nagy többséggel az autonómia bővítésére szavazott Olaszország két gazdag északi régiójának lakossága - derült ki a >

Tovább

Szomorú rekord dőlt meg Amerikában a Las Vegas-i lövöldözéssel

Éppen Nevada államban, ahol most ez a szörnyű tragédia történt az van érvényben az egyik legmegengedőbb >

Tovább

Merkelék meggyengülve új koalíciós partnereket keresnek

A német választásokon a nagy koalíció tagjai (CDU-CSU és SPD) jelentősen visszaestek, de még így is >

Tovább

Hetvenkedó harci mém az ENSZ-ben (Trumpizmusok)

Az ellentmondás abban van, hogy Trump éppen a szuverenitás nevében szólította fel a világ országait Venezuela, >

Tovább

Elnöki kegyelmet kapott a csontrasszista seriff

Joe Arpaio szereti magát “Amerika legkeményebb seriffjének” nevezni. Donald Trump egyik legnagyobb támogatója 85 éves, és >

Tovább

Meghalt Jerry Lewis, minden idők egyik leghíresebb komikusa

Dean Martinnal sikerük titka főleg az volt, hogy a kor legtöbb komikusával ellentétben ők a spontán >

Tovább

Az Agrokor haláltusája

A 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport >

Tovább