2024. április 12. péntek
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Tisztelt Bódis Gábor!

Engedje meg, hogy röviden válaszoljak a Napló 28. számá­ban közölt vezércikkének néhány mondatára. >

Tovább

Pornó anziksz

Nem is sejted, Szilvia, mostanában mennyit ábrándozok a fenekedről. Pe­dig tizenegynaponta kimondottan ezért vonulok a guggolva >

Tovább

Egy levél a szabadkai szökőkútról - a szökőkútért

A szabadkai főtéren lévő (zöld) Zsolnay-szökőkutat 1985-ben avatták fel. A polgárok szívükbe zárták, és örömet leltek >

Tovább

Csetnikek és usztasák

MÁSKÉNT EZ NEM TÖRTÉNHETETT! Azok után sem, hogy Belgrádból, illetve Zágrábból a vasárnap esti maksimiri polgárháborút előre >

Tovább

Tanmesék felnőtteknek

Csak kevés embernek adatik meg a látnoki képesség, engem viszont igenis ilyen kivételes hajlammal áldott meg >

Tovább

Két kezünket összetéve…

Három dologról szeretnék említést tenni, talán nyomot is hagyni, június harmadik vasárnapjának éjszakáján készült rövid >

Tovább

Szárnyát vagy combját?

Az előző részben az olaszos ízek voltak az étlapon, gasztronómiai naplóm folytatásában a kicsi kínai falatkák >

Tovább

It's toasted

Rengeteg katonatörténetet hallottam már, a legtöbb vicces kis sztori, kerülve a komoly dolgok ecsetelését. Inkább anekdoták >

Tovább

Tisztelt Ágoston András!

Sokáig töprengtem, válaszoljak-e egyál­talán levelére, amelynek felszólító hangne­me – őszintén megvallva – egy magunk mögött vélt >

Tovább

Isten éltesse, Tanár úr!

Az egyetemen még szerencsém volt dr. Szeli István előadásait hallgatni. Soha nem jött készü­letlenül, soha nem >

Tovább

Pásztornak, Végelnek egy a hangja

A megújulás ambíciójáról, a megújulás és az összefogás esélyéről beszélt Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség >

Tovább

Lelkierő és türelem

Újvidéken szálltunk fel a Belgrád-Bécs nemzetközi gyorsra. Egy hatüléses fülke, a szemközti oldalon két munkásformájú ember >

Tovább

Sírgyalázás Újvidéken

Örök sötétségben

A civilizációban nem kell temetőcsősz - Visszakaphatja-e az egyház a temetőt?

Juhász Attila
Örök sötétségben
Állapotok

Ma sem lehet sokat tudni az újvidéki Futaki úti temetőben elkövetett sírrongálások elkövetőiről. A rendőrség nyomoz, néha a sírok között lecsap a témára lelő újságíróra.

A történtek boncolgatását kezdhetnénk a sajtóban többször és több helyen megjelent téves adatokkal. Ezekben magyar, német, hor­vát és szerb feliratú sírok megrongálásáról beszélnek. Szerb sír alig akadt abban a teme­tőben, a ledöntötték között pedig egy cirill betűs sincs. (Csak a temetési vállalat nyilvántartá­sában, mert a jegyzőkönyvbe a fejfákon szerep­lő neveket cirillül verték fel.) Viszont, ha erre fektetjük a hangsúlyt, akkor semmivel sem leszünk különbek egy balkáni nacionalistánál; a tény elhallgatása ellenben megint csak a nemzeti kisebbrendűségi érzés megnyilvánu­lásával lenne egyenlő.

A Futaki úti temető katolikus részében történt a randalírozás. Ettől kicsit feljebb van a református, távolabb a zsidó, és még feljebb a katonatemető. Mind elhanyagolt állapotban.

Február 26-ára, vasárnapra virradóra a te­mető környéki tömbházakban a lakók nagy dübörgésre figyeltek föl. Ne szólj szám, nem fáj fejem – vélhették s a csendháborításról nem értesítettek senkit. Lehet, hogy megszokták, mivel máskor is petárdáztak, durrogtak az éjjeli „temetőlátogatók”.

Kora reggel az elsőként a temetőbe érkezők – akik nevüket nem szívesen látnák kinyomtat­va, nehogy szeretteik sírboltja is a „spontán” vandalizmus áldozatául essék – a főbejárat bal, de főleg jobb oldalán több tíz ledöntött már­vány síremlékre lettek figyelmesek. Értesítették a temetkezési vállalatot, az meg a rendőrséget, amely sietve a helyszínre érkezett, szinte a VMDK Újvidéki szervezetének képviselőivel egyidőben.

A ledöntött sírok száma a temetkezési vál­lalat összeírása alapján 100, az okozott kár értéke pedig 170 000 dinár az elsődleges becs­lés alapján. A VMDK helyi szervezetének összeírásában 110 megrongált sír szerepel és még 80, amely régebben szenvedett sérülést.

A bejelentést tevő idős ember beszélge­tésünk alkalmával az eddigi sírkerti rendetlen­séget is felpanaszolta. Szerinte: „Ha egy várost meg akar ismerni valaki, meg kell néznie a te­metőjét meg a piacát. Az újvidéki állapotokat mindkét létesítmény hűen tükrözi.”

A Futaki úti temetőnek nincs se gondnoka, se őre. A Lisje temetkezési vállalat részéről Rade Stanivukot, az igazgatóbizottság elnökét faggat­tuk sírgyalázás-ügyben, mivel ők gyűjtik be a temetőadót és feladataik közé tartozna a kar­bantartás is. Megkérdeztük, miért nem alkal­maznak csőszt Minden irónia nélkül jegyezte meg „A civilizált világban nincsenek temető­csőszök, a temetőre mindenki vigyáz.” Akkor hova is tartozunk? A Futaki úti temető a hetvenes évek közepéig az egyházé, a hitközségé volt. Az ak­kor még meglevő kerítésnek mára már nyoma sincs. Egy család is ott élt, gondnokoskodott az azóta lebontott csőszházban. 1977-ben a város jelképes összegért megvásárolta a temetőt. Oda már nem temettek tovább, a nyolcvanas évek közepén pedig felmerült az emlékpark-temető létrehozásának ötlete. A híres emberek sírját meghagyva, lassan eltüntetve a többit, „üde” színfoltjává vált volna ez a temető a városnak így a márvány emlékművel együtt több sír is eltűnt, amelyeket nem volt, aki gondozzon. A temetőből végül mégsem lett park, de a környékbeliek átjárója annál inkább.

1992-ben nyílt meg is­mét a temető, azok temet­kezhettek bele, akiknek ott volt a családi sírboltjuk. Az egyház egyetlen tulajdona a temetőben a kápolna, amely a vandál pusztítások állandó célpontja. Most is csak nejlonnal van az ab­lakrács beborítva.

Felmerült az ötlet, hogy a temetőt kapja vissza az egyház az ezzel együtt járó anyagi támoga­tással együtt. E célból aláírásgyűjtést is végez a VMDK körzeti szervezete. Szombatig majd 300 újvi­déki polgár támogatta ezt a javaslatot.
Sztrikovics János újvidéki főtisztelendő úr szkeptikus ebben a kérdésben, mert az egyház szerény anyagi lehetőségei és a város erre a temetőre szánt pénze valószínűleg nem tenné lehetővé jobb körülmények biztosítását, sőt megtörténhetne, hogy a temető még inkább célponttá válna. Az esperes úr a hit meggyalázását is látja a történtekben. „A Szentírás szerint közösségben vagyunk nemcsak az élőkkel, hanem a holtakkal is.”

Papp Ferenc a VMDK részéről, mint a petíció kezdeményezőinek egyike 500 aláírás­sal szeretné a városi képviselő-testülethez benyújtani a visszaigénylést. „Először legyen saját, magyar temetőnk, sírkertünk, a szülészet majd később következhet” – fejti ki.

A Lisje igazgatóbizottsága úgy döntött, hogy szanálja az előállt kárt. Ehhez kérni fog­ja a város és a vállalatok külön támogatását. A pártok egymás után adnak hangot fel­háborodásuknak, a város vezetősége is elítéli a történteket, és fokozottan kíván együttmű­ködni a tartományi kisebbségügyi titkárság­gal a „politikai spekulációk” elkerülése érdekében.

A temetőben egyenbőrkabátos nyomozók és rendőrök sétálgatnak, keresik a kiskorú ká­bítószereseket és alkoholistákat. Közben igazol­tatják a „gyanús” újságírókat és fotósokat.

A zentai papgyilkosság elkövetője tovább­ra sem került rendőrkézbe. Az itteni temetőrombolókról nem tudni semmit. A Nezavisni vezércikke a rendőrségi eltussolást jellemezve jó tippet adott: amennyiben a temetőben történteket el akarják simítani, akkor azt kell bebizonyítani, hogy a katolikus temetőben esténként katolikus fiatalok rendeznek kábító­szeres orgiákat, a pravoszlávban pedig a pra­voszlávok teszik ugyanezt. Ki-ki a saját őseinek felszentelt sírhalmán.

...És akkor szóljon bárki bármit, ha ilyen eredményre jut.

1995. március 8.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Egy illúzió múltja

Végel László nemzedéki művet írt. A szónak itt és nála van még ereje, értelme. Hallatlanul gazdag >

Tovább

Miskolczi: Semmibe veszik a polgárok kegyeletteljes végbúcsú iránti igényét

„Az aláírók nem ellenségei a hatalomnak, csupán szeretnék megmenteni a temetkezés Szabadkán kialakított hagyományait.” Basity Gréta >

Tovább

Reagálás A szakma becsülete című írásra

Klemm József: „Ami pedig a tükröt illeti: jómagam nem csak a tükörbe tudok tiszta lelkiismerettel nézni, >

Tovább

A város hangulatának megörzése nem kérdés

„Ez az interjú a Magyar Szóban Varjú Márta főszerkesztő döntése alapján nem jelenhetett meg.” Tómó Margaréta (Magyar >

Tovább

Vargabetű

„Mi több: lesz-e egyáltalán olyan párttárs, aki majd kiáll mellette?“ Szabó Angéla (Bozóki Antal blogja): >

Tovább

Az eurómilliós botránylista

„Milyen elvárások, miféle gazdasági szempontok szerint alakult a kiválasztott cégek rangsorolása.“ Szabó Angéla (Veszprém Kukac): >

Tovább

Építkezés- és párbeszédkísérlet – illetve ennek veszélye

A párt, annak vezetése és az MNT egyfajta „instant” értelmiségi bázisra szeretne szert tenni. Vataščin Péter (Családi >

Tovább

Ne ítélkezzünk előre!

Ugyanakkor úgy látjuk, néhány érv szólhat az „igen” mellett is. Második Nyilvánosság: >

Tovább

Nem rosszak, csak naívak

Természetesen aki elfogadta a meghívást annak sok sikert és eredményes munkát kívánok. Szőke Attila facebook bejegyzése: >

Tovább

A "biodekor" listáról

„Az egyetem autonóm felsőoktatási intézmény, amely kizárja a pártok beavatkozását.“ Vajdaság Ma: >

Tovább

Kár a bélyegért!

„Kik lesznek azok, akik még hisznek nekik?“ Bozóki Antal: >

Tovább

Terrorhangulat a Szabadkai Zeneiskolában?

"A tanárok kilencven százaléka az igazgatónő leváltása mellett szavazna, ha titkos szavazást tartanánk." Tómó Margaréta (Magyar Szó): >

Tovább